Featured Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

Reaction score
11.987
Π.χ. εάν έχεις έναν Class A ή έναν τρανζιστοράτο high end ενισχυτή που έχει μεγάλα αποθέματα σε πυκνωτές και σου αρέσει και να έχεις καλό 3D sounstage, σβήσιμο νότας ή έχει και υψηλής ταχύτητας διόδους στο rectification και θες να πνιξεις τον θορυβο του ή την μεταφορά του στα άλλα μηχανήματα. ... μπορείς να θυσιάσεις σε ένα καλώδιο ρεύματος λιγο υψηλή αυτεπαγωγή για καλύτερη χωρητικότητα καθώς σε αυτες τις περιπτώσεις και μεγάλο πέναλτυ στα δυναμικά των χαμηλών δεν θα έχεις αλλά μπορεί να του κάνει αλλού και καλό.
Αυτό ισχύει τώρα; Είναι γεγονός; Αποδεδειγμένο ή το φαντάστηκες;

Reaction score
5.072
Πετρο αυτο θεωρητικα και στη πραξη ισχυει.
Η χωρητικοτητα μεταξυ φασης και ουδετερου η γης, η θετικου και αρνητικου προκειμενου για σημα,
λειτουργει μειωνοντας τον θορυβο, παροχετευοντας υψισυχνα παρασιτικα φορτια και ρευματα.
Εφαρμοζεται κατα κορον και σε φιλτρα ρευματος και σε κυκλωματα.
Τωρα με τι και σε ποια σημεια ακριβως θα εφαρμοσεις, τι τιμες απαιτουνται,
πως θα αποφυγεις κωδωνισμους (ringing), τι και ποσο ακουγεται, ειναι αλλη και μεγαλη ιστορια.

Last edited:

Reaction score
11.987
Και εγώ λέω ότι οι σωστοί ενισχυτές έχουν τέτοιο φίλτρο μέσα τους και δεν έχουν ανάγκη να το κάνει το καλώδιο ρεύματος αυτό (αν και όσο το κάνει).

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
35.062
εάν έχεις έναν Class A ή έναν τρανζιστοράτο high end ενισχυτή που έχει μεγάλα αποθέματα σε πυκνωτές και σου αρέσει και να έχεις καλό 3D sounstage, σβήσιμο νότας ή έχει και υψηλής ταχύτητας διόδους στο rectification και θες να πνιξεις τον θορυβο του ή την μεταφορά του στα άλλα μηχανήματα. ... μπορείς να θυσιάσεις σε ένα καλώδιο ρεύματος λιγο υψηλή αυτεπαγωγή για καλύτερη χωρητικότητα καθώς σε αυτες τις περιπτώσεις και μεγάλο πέναλτυ στα δυναμικά των χαμηλών δεν θα έχεις αλλά μπορεί να του κάνει αλλού και καλό. Εάν δηλαδή θες να προσανατολιστείς στην απόλυτη μείωση του θορύβου με αυτήν συν και κανά drainage wire συν χαμηλή χωρητικότητα (που θα ακολουθήσει) για κόψιμο όλων των θορύβων σε χαμηλότερες συχνότητες (RF) αλλά και θόρυβο απο μαγνητικά πεδία.
Σοβαρά τώρα, θα κάτσω να κάνω όλες αυτές τις δοκιμές? Και πότε θα ακούσω μουσική? Αυτά είναι για τους audio people. Πάρτε ενεργά.

Reaction score
23.849
Αυτό ισχύει τώρα; Είναι γεγονός; Αποδεδειγμένο ή το φαντάστηκες;
Το "αυτό" όπως το ρωτάς που κάτι εμπεριέχει μέσα η παράγραφος αυτή που έγραψα δεν είναι μόνο ένα αλλά είναι πολλά.

Φαντάζομαι εννοείς για το αποτέλεσμα της υψηλής αυτεπαγωγής του καλωδίου.

Εάν ναι τότε ισχύει οτι σου είπε ο editor. Να συμπληρώσω ότι η αυτεπαγωγή στο καλώδιο ρεύματος είναι στηνν ουσία ένα "choke". Αντιτίθεται σε κάθε αλλαγή του ρεύματος (Δ I) Κόβει τις υψηλές συχνότητες (όλες τις κόβει αλλά όσο ανεβαίνει η συχνόητα κοβει περισσότερο). Στο χαμηλό οδηγεί σε στρογγυλεμένο, μαλακό, χωρίς νεύρο και χτύπημα μπάσο. Επίσης και φασικά προβλήματα (χρονικά) προκαλεί. Καθώς οι πυκνωτές προσπαθούν να γεμίσουν γρήγορα ζητώντας ρεύμα απο την παροχή δεν μπορεί αυτό να τους χορηγηθεί γρήγορα λόγω της χρονικης καθυστερησης που προκαλεί η αυτεπαγωγή στην γρήγορη αλλαγή του ρεύματος που ζητάει ο ενισχυτής (ή οι πυκνωτες του, ίδιως εάν είναι φτωχοί σε μέγεθος και ποσότητα) καιιδίως σε μουσική που έχει επαναλαμβανόμενο χαμηλό και γρήγορη μουσικά σαν σύνθεση εναλλαγή του. Μια μικρή καθυστέρηση έστω και 0.5 ms είναι επιζήμια. Είναι αποτέλεσμα της κακής συστροφή του καλωδίου είτε εσκεμμένα , είτε απο λόγους άλλους (πχ. μεγαλο πάχος αγωγών ή κυρίως μόνωσης τους) και άρα δεν μπορεί να επιτύχεις σφιχτή συστροφή (γιατί αλλιώς κινδυνέυεις αυτοί να "σπάσουν" η ρηγματώσουν κατα την διαδικασία παραγωγής ή να καταστραφεί ή ολισθήσεις το jacket του καλωδίου και άλλοι λόγοι). Μάλιστα το shielding που νομίζω (δε θυμάμαι) την ανεβάζει λίγο και αυτό είναι το πέναλτυ που πληρώνεις αντιμετωπίζεται με την συστροφή. Η επιλογή του είδους της συστροφής αλλά και το πόσο σφιχτή θα είναι καθορίζει πως μπορεί να έχει πέρα των άλλων και χαμηλή αυτεπαγωγή. Αυτό έχει κάνει π.χ. και το Supra sto 1.5 kai 2.5 mm2 που το θεωρείται καλό καλωδιο και καλή εταιρία. Εάν και δεν δηλώνει την αυτεπαγωγή στο καλώδιο ρεύματος της αυτό bulk) ... η επιλεγμένη απο την εταιρία γεωμετρία τους και το σφιχτό πλεξιμο καταδεικνύει και αντικατοπτρίζει αυτήν την προσπάθεια. Τώρα γιατί δεν δίνει νούμερο δεν γνωρίζω. Τα έριξα μια ματιά τώρα που τα συζητάγατε κάποιοι στα τελευταία πόστ σας.

Reaction score
23.849
Και εγώ λέω ότι οι σωστοί ενισχυτές έχουν τέτοιο φίλτρο μέσα τους και δεν έχουν ανάγκη να το κάνει το καλώδιο ρεύματος αυτό (αν και όσο το κάνει).
Δεν είναι σωστό ή λάθος. Είναι σχεδιαστική επιλογή που προκύπτει απο μια ανάγκη. Φυσικά και έχουν κάποιοι. Κai τα χρησιμοποιούν ως chokes ή βάζουν και chokes. . Το ίδιο και αυτά που βάζει ο κόσμος σαν "φίλτρα" ρεύματος. Κια στις διόδους υηχλής ταχύτητας στο rectification στάδιο (το κάνουν με την χρήση καλωδίων κάποια αυτεπαγωγής) για την ακρίβεια πριν φτάσει εκεί ώστε να αποκόψεις τον θόρυβο που εκλύουν αυτές ή και να τον σταματήσεις να διαρρεύσει στα άλλα μηχανήματα σου. Ετσι οδηγήσαι και σε καλύτερο rectification ωστε να μην μείνουν υπολλείμματα θορύβου (διαπεράσουν) μετά απο αυτήν εντός του DC. Είναι περίπου το ίδιο εφέκτ με το να βάλεις μαγνήτες ή να κα΄νεις το καλώδιο κουλούρα ράγμα πολυ συχνό και επωφελε΄ς στα ομοαξονικά καλω΄δια για κεραίες ραδοφώνου που φτιάχνεις το λεγόμενο choke balun ε μγανήτη ή όχι. Κόβεις κάποιες συχνότητες να μην κατέβουν στο tuner σου μετα απο πολλά μέτρα ομοαξονικού που ακτεβάζει απο μια κεραία που έχεις π.χ. στην ταράτσα για καλύτερτη λήψη.

Θεωρώ δεν αστειεύσαι που με ρωτάς και πραγματικά δεν τα γνωρίζεις. Οπότε απάντησα. Δυσκολεύομαι να πιστεψω ότι δεν τα γωνρίζεις αυτά και δεν είναι σωστό εάν τα γνωρίζεις και απλώς τα ρωτάς για α) να κάθομαι να χάνω τον χρόνο μου γράφοντας τα ή β) ακόμη και να τσεκάρεις εάν τα ξέρω εγω ή όχι. Εγω θεώρησα το καλύτερο για εσένα ότι ρωτάς απο πραγματικό ενδιαφέρον. Ή τουλάχσιτον τα έγραψα σε περίπτωση που κάποιος δε τα γνωρίζει. Ευχαρστώ.

Reaction score
23.849
Σοβαρά τώρα, θα κάτσω να κάνω όλες αυτές τις δοκιμές? Και πότε θα ακούσω μουσική? Αυτά είναι για τους audio people. Πάρτε ενεργά.
Δεν είπα αυτό. Είναι μια γενικη τοποθέτηση για να αναγνωρίσεις ηχητικά κάτι μετα αφότου το αγόρασες (και την πάτησες) ή δεν γνωρίζεις την αυτεπαγωγή του καθώς οι περισσότεροι δεν την δηλώνουν κιόλας (ιδίως απο την οντιοφίλ αγορά) ακόμη και για ¨καλούς" ("θετικούς") λόγους να μην δείξουν στον ανταγωνισμό τι καλά τα κατέφερε η γεωμτρια τους και η επιλογή της ή ακόμη και η εκτέλεση της κατά την παραγωγή. Αλλά άλλοι το κάνουν γιατί δεν εχουν καλά νουμερα. Ή δεν θέλουν να πουν ότι στην ουσία σου έδωσαν ένα φίλτρο. Ή εστιάζουν μόνο στα καλές επιδόσεις και specs τους και όχι τι σχεδιαστικά πιθανόν πέναλτυ έχουν αυτές. Διάφοροι λόγοι ο καθενας που δεν μπορώ να τους γνωρίζω, δεν είμαι στο κεφάλι τους.

Εάν και δνε είναι πολυ δυσκολο να τα ξέρεις ή να τα σκεφτείς ή ακόμη και να υπολιγίσεις χονδρικά το εφέκτ τους εαν χρειάζεσαι π.χ. πολλά μέτρα. Για να εξασφαλίσεις τουλάχσιτον ότι δεν κάνει κακό. Εδω ασχολείστε. και εσενα σε έχω δει να το κάνεις με πολυ πιο πολυπλοκα πράγματα που αφορούν το audio σαν να είστε ή θέλετε να γινεται σχεδιαστές ή ηλεκτρονικοί ή μηχανικοί ακουστική ή ...ή ... πολυ πιο δύσκολα πράγματα δηλαδή επιδεικνύεται apsiration. Το ίδιο και εγω αλλά πολυ λιγότερο και μόνο εαν συνοδεύονται με ηχητικούς συσχετισμούς. Ευχαριστώ.
με τάγκαρες ; Ή όχι σαν τον Κο Μάρκου ;

Reaction score
23.849
Σταμάτα να τον χάνεις…
Να μην απαντάω δηλαδή ; Αυτό εγω το θεωρώ προσβολή για αυτόν που με ρωτάει κάτι (να μην απαντήσω) και έαν θεωρώ ότι ξέρω να το απαντήσω έστω και εν μέρει. Αφού μου είπες δεν είπες αυτό (και όντως δεν το είπες). Τώρα όμως το λες ; Δεν αποφασίζεις ωστε να ξέρω και εγω τι θες να κάνω ; Εξαλλου εγω δεν ρωτησα κανέναν τίποτε, ούτε ενεπλάκη σε καμια συζητηση. Ενα πόστ έκανα εξηγώντας γιατί οι διαφορες και ποια η "γοητεία" αυτών που ασχολούνται με τα καλώδια όπως και τα χαοτικό της κατάσταση που αφορά τα καλώδια. Αλλα όχι μόνο εαν θες την γνώμη μου αλλά και πολλά άλλα που αφορούν το audio έχουν ίδια αντιμετώπιση.

Last edited:

Reaction score
5.072
Φαντάζομαι εννοείς για το αποτέλεσμα της υψηλής αυτεπαγωγής του καλωδίου.
Εάν ναι τότε ισχύει οτι σου είπε ο editor.
Προς αποφυγη παρανοησης, επειδη περιεγραψα συνδεση για χωρητικοτητα ενω εσυ μιλας για αυτεπαγωγη.
Η πρωτη συνδεεται παραλληλα η δευτερη εν σειρα. Τα αποτελεσματα ειναι παρομοια.

Last edited:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.771
Members
38.608
Νεότερο μέλος