Τελικά πόσα sub φέρνουν την ευτυχία?…

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Για να είμαι ειλικρινής με βάση την μουσική που ακούω (μέχρι στιγμής), στο σπίτι δεν αισθάνομαι έντονη την ανάγκη ενός μπασοκουτιού που θα κουνήσει τα σωθικά μου, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει, αφού πριν πάω σε πάνελ είχα ενεργά ηχεία, στο κάτω μέρος του φάσματος. Από 2 sub λοιπόν πήγα σε… κανένα, αλλά το πάνελ, με έκανε να μην αναζητώ πλέον τα ίδια πράγματα και έτσι η απουσία τους δεν έγινε καθόλου αισθητή.

Από την άλλη μεριά, αυτό που σίγουρα θα ήθελα είναι λίγο περισσότερο γκάζι και δεν θα έλεγα όχι σε περισσότερη ατάκα χαμηλά ούτε στην δυνατότητα για δυνατά ξεσπάσματα πχ στην κλασική, χωρίς να φοβάμαι μήπως αφήσω κανα κουσούρι στις μεμβράνες. Αν τις κόψω (χαμηλά – δεν θέλω να τα κάνω υβριδικά σύγχρονης σχεδίασης), θα ελευθερώσω το ηχείο από τέτοια προβλήματα.

Μιας και επιτέλους βρέθηκε σε internetoμάγαζο ψηφιακό κρος, μάλλον πλησιάζει η ώρα που θα κάνω το έγκλημα.

Γνωρίζω καλά ότι η παρουσία μιας πηγής πολύ χαμηλών συχνοτήτων, δημιουργεί πολλά προβλήματα στον χώρο, προβλήματα δύσκολα όχι όμως άλυτα, ειδικά αν πέσει το ανάλογο παίδεμα στον ισοσταθμιστή (μιλάμε για πολύ παίδεμα – ότι πρέπει για μια βδομάδα κατασκήνωσης του EAR στο σπίτι :D).



- Το βασικό ερώτημα, πέραν του τι sub θα βάλω, είναι ο αριθμός τους.
Ποια λογική είναι καλύτερη, αυτή της μίας πηγής χαμηλών αλλά με @ρχίδια, αυτή των δύο λίγο πιο light πηγών ή δύο τέρατα?

What do you think? :rolleyes:
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.146
Reaction score
20.723
Μια, αν τα τετραγωνικά είναι λογικά... Οσο μπορείς πιο μεγάλο, για να κάνει όσο γίνεται μικρότερες διαδρομές...
 


Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Στην ακρόαση μουσικής δεν υπάρχει ανάγκη για sub γιατί απλά δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία βαθιού χαμηλού στο σήμα. Ένα sub σωστά ταιριασμένο και ρυθμισμένο απλά θα δώσει καλύτερη ατάκα αλλά όχι την αίσθηση του χαμηλού. Σχετικά με το ερώτημα θα έλεγα κανένα sub δεν θα φέρει την ευτυχία ειδικά αν μιλούμε για σχετικά μεγάλα ηχεία βάσης η δαπέδου. H ευτυχία έρχεται με μικρά ηχεία δορυφόρους που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για λειτουργία με sub.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Στην ακρόαση μουσικής δεν υπάρχει ανάγκη για sub γιατί απλά δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία βαθιού χαμηλού στο σήμα.
Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας ως βαθύ χαμηλό και φυσικά από τον χώρο και τις ανάγκες του. Γενικώς, πολύ χαμηλή πληροφορία στην μουσική, όχι δεν υπάρχει.

Ένα sub σωστά ταιριασμένο και ρυθμισμένο απλά θα δώσει καλύτερη ατάκα αλλά όχι την αίσθηση του χαμηλού.
Στην δική μου περίπτωση αυτό που θα δώσει θα είναι dB σε άλλες συχνότητες, υψηλότερες, αφού ελευθερώσω την μεμβράνη από το δύσκολο έργο, να παράγει συχνότητες κάτω των 80-100Hz.

Σχετικά με το ερώτημα θα έλεγα κανένα sub δεν θα φέρει την ευτυχία ειδικά αν μιλούμε για σχετικά μεγάλα ηχεία βάσης η δαπέδου. H ευτυχία έρχεται με μικρά ηχεία δορυφόρους που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για λειτουργία με sub.
Το μέγεθος ενός ηχείου, δεν εξασφαλίζει ότι στους 30 στους 40 ή στους 50 κύκλους θα μπορεί να βγάλει ίδια ένταση με τους 7000 κύκλους (όχι ότι θέλουμε να είναι ίδια). Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, αυτό θέλει κατ' αρχάς μέτρηση και δεύτερον ισοστάθμιση (ψηφιακή) ή άλλου είδους παιχνίδια με τον χώρο. Στην πορεία θα ανακαλύψουμε ότι από ένα σημείο και κάτω όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά αν έχεις πολύ υψηλές απαιτήσεις.

- Γενικά, ισχύει αυτό που λες. Στην δική μου περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Φαντάσου το μοντέλο λειτουργίας ενός μεγάλου υβριδικού πάνελ πχ martin logan summit, με ενεργό κάτω κομάτι του φάσματος. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, μόνο που σε αντίθεση με την... μόδα, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κόψω τις μεμβράνες πάνω από τα 100Hz ή τέλος πάντων εκεί γύρω...
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Μέχρι τους 60-70 κύκλους υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία σε μουσικό περιεχόμενο με εξαίρεση κάποιες ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής. Να μιλούμε για μουσική στους 30-40 κύκλους είναι αστείο όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει σαφής πληροφορία αλλά και γιατί τα περισσότερα sub τα βρίσκουν σκούρα σε τέτοιες συχνότητες. Σκούρα από πλευράς απόκρισης αλλά και από πλευράς ποιότητας.
 


Μηνύματα
904
Reaction score
239
Νικο εσυ βασικα θες να κανεις κατι παρομοιο με τα statement που τα sub ηταν εντελως ξεχωριστα απ τα ηχεια?
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Πάρε ένα με μεγάλο κώνο (όπως λέει ο Κ.Κ.), κλειστό -όχι bass reflex- και με Q=0.6 (όπως λέω εγώ :rolleyes:) και αν δεν σου φτάνει, παίρνεις και δεύτερο! :cool:
Τζάκι έχεις?
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Όμορφα όλα αυτά αλλά δεν μου εξηγείτε τους λόγους που το ένα είναι καλύτερο από τα δύο. Τι πάει να πει "αν δεν σου φτάνει"? Tο καλύτερο ψάχνω όχι απλά αυτό που θα καλύψει την ανάγκη...

Τζάκι… μας τελείωσε. :D
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Νικο εσυ βασικα θες να κανεις κατι παρομοιο με τα statement που τα sub ηταν εντελως ξεχωριστα απ τα ηχεια?
Σαν λογική, ναι αυτό. Παρόμοιο που λες κι εσύ.
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Υπάρχουν 4 παράμετροι:
1. Ντεσιμπέλ
2. Στερεοφωνική εικόνα
3. Ακουστική χώρου
4. Κόστος
Σε συχνότητες από 100 Hz και κάτω, το μήκος κύματος υπερβαίνει τα 3.5 μέτρα και η χωρική πληροφορία εξαρτάται αποκλειστικά από διαφορές φάσης και τηn συμπεριφορά των ανακλάσεων.
http://www.stereophile.com/reference/39/index.html
http://www.stereophile.com/historical/26/index.html
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Καλά όλα αυτά, αλλά γενικολογίες.:rolleyes:

Θα ήθελα με βάση το εν λόγω παράδειγμα να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να αναλύσουμε λίγο παραπάνω τα πλεονεκτήματα του ενός και των δύο sub ως προς:

1. Τις ανακλάσεις, συμφασικές και μη, σε σχέση με την τοποθέτηση και τον αριθμό των sub (μάλλον και την συχνότητα εκπομπής).
2. Πιθανή επιρροή των άνω εκτός φάσης ανακλάσεων στις υψηλότερες συχνότητες των κυρίως ηχείων, σε σχέση με την τοποθέτηση και τον αριθμό των sub.
3. Τι γίνεται με τα στάσιμα, σε σχέση με την τοποθέτηση και τον αριθμό των sub.
4. Ταίριασμα sub και ηχείων, συχνότητες αποκοπής?

Ο χώρος είναι σχετικά συμμετρικός, 4 μέτρα (περίπου) Χ 7 μέτρα (περίπου). Το σύστημα είναι τοποθετημένο στην μικρή πλευρά. Το ή τα sub θα παίζουν περίπου από τα 100Hz και κάτω. Οι πιθανές θέσεις τοποθέτησης του/των sub είναι πολλές (πίσω από τα ηχεία, κολλημένα εντελώς στις γωνίες, ανάμεσα στα ηχεία). Αν είναι ανάμεσα στα ηχεία, μπορεί να είναι ένα και μεγαλύτερο (σε διάμετρο μεγαφώνου και καμπίνα).

Κάποτε είχε ασχοληθεί ο Cpt.Haddock και νομίζω ότι είχε αναλύσει επαρκώς τα παραπάνω θέματα. Δεν ξεθάβεις ρε σύντροφε το κείμενο να το ξαναματαδιαβάσουμε? Επί του πρακτέου, αν έχει κάποιος εμπειρία να την καταθέσει. EAR λέγε, εσύ το έχεις κάνει με ένα, γιατί?
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Τα 2 είναι ευκολότερα στην τοποθέτηση από το ένα, ηχητικώς. Ο βασικός κανόνας ελάχιστης διέγερσης των στασίμων είναι η τοποθέτηση στο 1/3 της κάθε διάστασης του χώρου. Αυτό πρακτικά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ως προς τη διάσταση του ύψους, οπότε μένουν οι άλλες δύο. Αν το ένα σαμπ μπει ανάμεσα στα 2 ηχεία, αυτό το φέρνει κοντά στο κέντρο της μικρής διάστασης του δωματίου, άρα στάσιμο (στα 42.5 Hz στην περίπτωσή σου). Το ευχάριστο είναι ότι το/τα δικό/ά σου σαμπ θα καλούνται να καλύψουν μόνο 2 οκτάβες και δη σκάρτες (από τα 25 Hz, που είναι η ελάχιστη συχνότητα που μπορεί να υποστηρίξει ο χώρος σου, έως τα 50 η μία οκτάβα, και από τα 50 έως τα 100 ή άλλη).
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Ασχετα με την πλάκα,εαν καταφέρεις και συνδιάσεις τις μεμβράνες με κάποιο(α) sub,τότε δεν θα έχεις να ζηλέψεις τίποτα απο μεγαλύτερα ηχεία.
Ομως την ταχύτητα των μεμβρανών,δύσκολα να την ακολουθήσει άλλο μεγάφωνο,ιδιαιτέρως εαν είναι woofer πολλών ιντσών.
Αυτό το έχω ζήσει σχεδόν με όλα τα υβριδικά ηχεία,που χρησιμοποιούν 10"γούφερ και επάνω,ιδιαιτέρως με τα παλιά μοντέλα.
Νίκο οι διαστάσεις του χώρου σου είναι πολύ κοντά στις διαστάσεις του δικού μου χώρου.
Το sub βέβαια το χρησιμοποιώ στο Home cinema κατ'αποκλειστικότητα,όμως ακόμη και εκεί,δεν έχω βρεί την χρυσή τομή,οπότε οτι πληροφορία μαζέψω,θα μπορέσω να πειραματιστώ.
Δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος να κάνει δοκιμή μόνο με το sub.Η μήπως μπορεί??
Κάθε γνώμη και άποψη,ευπρόσδεκτη.
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Ποιά φυσικά μεγέθη μπορούν να γίνουν υποκειμενικώς αντιληπτά ως "ταχύτητα"?
 


Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Η Πόλυ Πάνου έχει κάνει μεγάλη καριέρα τραγουδώντας πίσω από το τέμπο, οπότε δεν είναι πρόβλημα. Πολλώ μάλλον με τον Τσαρουχά, που αυτά τα ελέγχει εύκολα στο ψηφιακό πεδίο. Άλλο?
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Τελικά μήπως με την ψηφιακή τεχνολογία,μπορούμε να κάνουμε τα πάντα?
Τότε,τι το χρειαζόμαστε το sub?
Νίκο,βάλε λίγο χαμηλό απο τον ψηφιακό ισοσταθμιστή και καθάρισες....
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.765
Μηνύματα
2.875.534
Members
37.949
Νεότερο μέλος
FotiosVie
Top