Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Επειδή στο thread για τον πολυκάναλο 1077 της Rotel μίλησα για στροφή (και) της εν λόγω εταιρείας στην τάξη D, και συγκεκριμένα σε ICEpower modules, είπα να σας βάλω και μερικά review απο τον δικάναλο τελικό της που κάνει χρήση του μεγάλου module της B&O προκειμένου να δώσει 500 watt στο κανάλι, τον 1092.

To module αυτό δεν θα είναι άγνωστο σε όσους παρακολουθούν τα των ψηφιακών. Το ίδιο ακριβώς module χρησιμοποιείται και απο τις Bel Canto, Jeff Rowland, EAR, PS Audio, Μurano (πρόσφατη ανακάλυψη αυτή) κλπ. στους αντίστοιχους τελικούς και πάντα καταφέρνουν να αποσπάσουν πολύ θετικά reviews.

Έχω μαζέψει 3 review για τον συγκεκριμένο ενισχυτή οπότε θα τα βάλω όλα εδώ, κάνοντας quote μόνο τα συμπεράσματα, για να κάνουμε οικονομία χώρου στη βάση του forum! :happy_6:
Φυσικά, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να ακολουθήσει τα σχετικά link.

HomeTheater Hi-Fi
"Conclusions
Some people enjoy having mammoth sized amplifiers costing megabucks. Others don't have the space, the money, or the spouse approval to do so. Clearly, manufactures are aware of this and are adding components to their lineup that are able to meet these requirements.

You have always been able to buy small efficient switching power amplifiers. Unfortunately, they were often very expensive, terrible sounding, or worse . . . both.

We are seeing more choices now of smartly designed, quality components that deliver the goods without taking up too much space. It doesn't come absolutely cheap however, for $2500 only gets you two channels. Of course that is two channels of virtually bottomless power mind you.

In fact, the power delivered by this amp was astounding and the B&W 804 towers are able to throw forward some serious sound when pushed hard. I never found myself wishing for more power or being fatigued with extended listening even with my heavier discs.

I love hearing new layers within my old music, and the Rotel amp did just that. Rotel has constructed a high quality dual-mono class D that excels from the bottom up.
"
-- Jared Rachwalski
Full Review

Hi-Fi News Magazine
"Buying the Rotel will require a leap of faith. A little voice will tell you that you simply cannot drag that much power out of so small a unit. The same voice will tell you that only huge amps from the USA or Germany can aspire to such authoritative performance. It will tell you that a zero has dropped off the price sticker. But if you can live without the the final, teenie bits of subtlety, and you have speakers that aren't exaggerated on top, the Rotel RB-1092 will rock your world." -- Ken Kessler
Full Review (pdf)

DAGOGO.com
"Nice job Rotel! You’ve created a high value component that can be easily used in a 2-channel or home theater application. Paired with the right speakers and cables it will make beautiful music, especially with dynamic and energetic music. Definitely recommended." -- Ed Momkus

"I had a notion of going toward all low power tube in reconfiguring my listening set up, but this experience has caused me to rethink my approach. I wonder how this amp would sound with a tube front end…" -- Jeff Heuel
Full Review

Rotel RB-1092 Specifications:

Power Output: 2 x 500 watts (8Ω, <0.03% THD), 2 x 1000 watts (4Ω, 0.09% THD)
Output Peak Current: 40A
Intermodulation Distortion: <0.03%
Damping Factor: 400, 8Ω
Amp Gain: 27.2dB
Input Impedance: 2.2V / 11.1kΩ
Frequency Response: 10 ~ 40kHz (±3dB)
Signal-to-Noise Ratio: 118dB (IHF A)
Power Consumption: 600 watts, 69 watts (idling),
3 watts (standby)
Dimensions: 17 1/8 W x 3 5/8 H x 16 1/8 D inches
Weight: 22lb
MSRP: $2,499

Reaction score
0
Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα, θα σας πω κάποια πραγματάκια για την συμβίωσή μου με τον Rotel RB-1091, τον μονομπλόκ 1 επί 500 και όχι τον 1092 που είναι 2 επί 500.
Τον πήρα για να οδηγήσω το κεντρικό της B&W HTM2D μιας και είναι ηχείο που θέλει πολύ ρεύμα και μιας και θεωρούσα υπερβολή να πάρω κάποιον Krell (μιας και τα 802D τα έπαιζα με τον Krell τον 700)
Aπό οδήγηση, απίστευτα καλός, σε σημείο να τρομάζω μην καταστρέψω κανά γούφερ :)
Λόγω όμως του ότι ήθελα να ακούσω και στην μουσική πως τα πάει, δοκίμασα το εξής: Μονοφονικό πρόγραμμα και (με όποιες ατέλειες του setup) ακρόαση τραγουδιών που ήξερα και που μ αρέσουν. Στο θέμα της πληροφορίας και ανάλυσης, όπως και στα δυναμικά τα πήγε υπέροχα, αλλά υστερούσε σε σχέση πάντα με τον Krell (μιας και δεν είχα άλλον ενισχυτή να τον συγκρίνω) σε χρειές σε μουσικότητα και σε όγκο στο χαμηλό σε κάποια σημεία.
Αλλάζω ηχείο και βάζω το 802 να παίξει με τον Rotel και τα πράγματα γίναν κάπως καλύτερα, ιδιαίτερα στο χαμηλό αλλά και πάλι η διαφορά ήταν εμφανής.
Ε, λογικό θα μου πείτε. Ναι αν αναλογιστούμε ΜΟΝΟ την διαφορά της τιμής.
Τρωγόμουνα όμως και τον δοκιμάζω σε κάτι QLN 199 που είχα πάρει απ τον Ορφέα (μαζί με τα αγαπημένα μου Densenάκια), πάλι σε σύγκριση με τον Krell:
Διαφορές? Ελάχιστες έως μηδαμινές, σε σημείο φίλος μου που δεν είναι και τόσο άρρωστος σαν εμένα με το άθλημα να ισχυρίζεται ότι ο Rotel του άρεσε περισότερο. (Επαναλαμβάνω όλα αυτά με 1 ηχείο με μονοφωνικό πρόγραμμα)
Σε κάποια φάση δοκιμάζω για προενισχυτή ένα pionner που έχω για το home-cinema: Αν εξαιρέσω την διαφορά που είχε το volume, δεν άκουσα σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ Rotel και Krell.
Έπρεπε όμως να τον δοκιμάσω και με ένα ηχείο μέσης τιμής (σε σχέση με τα 802D και τα QLN) και με έναν άλλο ενισχυτή αντί του Krell.
Προσπάθησα να τον δοκιμάσω με κάτι Stepάκια (Audio Physic) του αδελφού μου αλλά δεν με άφησε (καταλαβαίνετε γιατί)
Συμπεράσματα (δικά μου, σαν απλός χομπίστας)
Ιδανικός για Home Cinema και πολύ καλός για μουσική με ανάλογης τιμής συνοδά (προ, πηγή κλπ) και ηχεία με @@.
Θα αρέσει σε λάτρεις του monitor ήχου, θα τον μισήσουν οι λαμπάκηδες (λολ-καράλολ)
ΥΓ1. Οι συγγρίσεις έγιναν με πηγή το Esoteric X-01 Limitred αλλά και με το Pioneer 868.
YΓ2. Για καλώδια δεν γράφω που να χτυπιέστε :)

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Ευχαριστούμε Δημήτρη!
Κι εγώ πιστεύω στα χρήματα αυτά είναι άριστες λύσεις και, εκτός των άλλων, οδηγούν τα πάντα.

Στα 3 χιλιάρικα που είναι οι Bel Canto δε μπορώ να ανέβω στην παρούσα φάση αλλά στα ~1500 που βγαίνουν οι Murano, κάτι θα κάνουμε.

Το ερώτημα είναι το εξής...Με λάμπα στην προενίσχυση, πως θα παίζουν?! :happy_6:

YΓ2. Για καλώδια δεν γράφω που να χτυπιέστε :)
:happy_5: :happy_5:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Αυτό δεν το καταλαβαίνω...
Ίσως είναι λάθος τα spec Κώστα.
Στις μετρήσεις πάντως τον βγάζουν 600+ watt στο κανάλι...

"For THD+N vs. Power Output, the Rotel RB-1092 delivered 600 watts RMS into 8 ohm loads with both channels operating, before clipping (defined as 1% THD+N). At 4 ohms, the amplifier shut down at 800 watts RMS output, with both channels operating. That is a lot of power!"
Απο το HomeTheater HiFi τα παραπάνω και 635Watt (1170 στα 4Ω, 1620 στα 2Ω) το Ηi-Fi News.

Εdit: 600 watt δίνει και η Rotel στο site της.

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Mάλλον τα spec που δίνει η Rotel είναι ό,τι να'ναι...Στους αντίστοιχους Murano ας πούμε βλέπω 4,1W StandBy και Maximum Dissipation: 1,300W.
Tα ίδια (1300W) δίνει και ο Jeff Rowland για τη δική του έκδοση του τελικού. Μάλλον η Rotel πρέπει να ξαναδεί τα specs. :mrgreen:

Reaction score
25.504
εγω αυτο το επισοδειο το εχω δει σε επαγγελματικο crown με παλμοτροφοδοτικο:
2χ1000 , με καταναλωση 850 (στο ταμπελακι) και βαρος 15 κιλα (περιπου) οταν ο κλασσικος peavey για 2χ800 (στα 2Ω και γι ατους δυο ενισχυτες) ζυγιζε 25 κιλα και εγραφε καταναλωση πισω του περι τα 2000 (με επιφυλλαξη ηταν πριν 5 χρονια αυτη η ιστορια).
να πω την αμαρτια μου μεγαλους πυκνωτες δεν ειδα μεσα , η ισχυς αυτη δε μου καθοταν αλλα οι επαγγελματιες που τον χρησιμοποιουσαν λεγανε οτι ηταν οντως δυνατο μηχανακι (και επιπλεον δεν χαμπαριαζε και στις χαμηλες τασεις των 200 και 180V που φτανανε στην ακρη μιας 6αρας μπαλαντεζας απο το κοντινοτερο κουτι του δημου μεχρι την περιοχη που στηνοταν το μηχανημα, η ακομα χειροτερα καλοκαιρι σε νησια)
αν μπορει καποιος να μας το εξηγησει...

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Καλά εδώ είναι ξεκάθαρο λάθος της Rotel στα spec που δίνει στο site. H B&O δίνει 93% efficiency στα 500 watt για το ενισχυτικό κομμάτι, όχι 200%...

To γέλιο είναι στους ολοκληρωμένους AV. Εκεί συνήθως βλέπεις κάτι 7x100 watt ονομαστική ισχύ, class AB και 300-400 watt max κατανάλωση...

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Καλά εδώ είναι ξεκάθαρο λάθος της Rotel στα spec που δίνει στο site. H B&O δίνει 93% efficiency στα 500 watt για το ενισχυτικό κομμάτι, όχι 200%...

To γέλιο είναι στους ολοκληρωμένους AV. Εκεί συνήθως βλέπεις κάτι 7x100 watt ονομαστική ισχύ, class AB και 300-400 watt max κατανάλωση...

Οι τιμές αυτές δεν αφορούν σε όλα τα κανάλια οδηγούμενα ταυτόχρονα (αλλά συνήθως μόνο στα δύο).

Όταν οδηγούνται όλα τα κανάλια, οι πραγματικές τιμές είναι σαφώς κατώτερες...

93% efficiency δεν έχει ούτε ο πλέον προηγμένος ψηφιακός στον πλανήτη..

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Οι τιμές αυτές δεν αφορούν σε όλα τα κανάλια οδηγούμενα ταυτόχρονα (αλλά συνήθως μόνο στα δύο).

Όταν οδηγούνται όλα τα κανάλια, οι πραγματικές τιμές είναι σαφώς κατώτερες...
Όταν ένας επτακάναλος έχει 400 watt max κατανάλωση και δουλεύει σε τάξη ΑΒ, με το ζόρι θα βγάζει 30 watt στο κανάλι όταν έχει 7 ηχεία επάνω. Γιατί δε γράφουν 2x100, 7x30 που θα ήταν το πιο τίμιο? Όταν λες 7x100 ο κόσμος καταλαβαίνει 7 κάναλος με 100 watt στο κανάλι - αυτό θα του πει και ο πωλητής.
Ωραίο είναι να παίζουμε με τις λέξεις αλλά σε τέτοιες μεθόδους καταφεύγουν μόνο όσοι έχουν λόγους να κρύψουν την αλήθεια (όπως ας πούμε ότι το 90% των πολυκάναλων ολοκληρωμένων δε μπορούν να οδηγήσουν όχι 7 αλλά ούτε 5 ηχεία όπως πρέπει - κι ας είναι και "εύκολα")... Αν ο άνθρωπος ήθελε να οδηγήσει 2 ηχεία, θα έπαιρνε δικάναλο...Τα υπόλοιπα 5 τα πλήρωσε για ρεζέρβες? Δε νομίζω...

93% efficiency δεν έχει ούτε ο πλέον προηγμένος ψηφιακός στον πλανήτη..
Ήμουν σαφής, θέλω να πιστεύω:
H B&O δίνει 93% efficiency στα 500 watt για το ενισχυτικό κομμάτι...
Mαζί με τις απώλειες στην τροφοδοσία το τελικό efficiency πέφτει στο 83% για το 1000ASP module στα 500W, αλλά εγώ δεν αναφέρθηκα σε αυτό στο αρχικό post μου. Επίσης τα νούμερα δεν τα βγάζω απο το μυαλό μου αλλά τα πήρα απο το site της B&O.

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Mια και έχω αϋπνίες, random quotes απο site κατασκευαστών ολοκληρωμένων AV...

Λέει η Denon:
Fully Discrete, Equal Power Seven Amplifier Channels with 160 W (6 ohms) each

..απαντάει η Υamaha:
7.1-channel, powerful surround sound: 150W x 7 Max

...πετάγεται και η Pioneer και λέει:
Power output per channel 150W

...κι έρχεται και ο blizard, εε sorry, η Sony ήθελα να πω και λέει:
Power Output (W) 6 x 100W

Τώρα αν απο τα παραπάνω εσείς καταλαβαίνεται πως εννοούν ισχύ με το κάθε κανάλι να οδηγείται μόνο του ή έστω με άλλο ένα για να μη νοιώθει μοναξιά, τι να πω...

H Υamaha δίνει hint πάντως ε? Σου λέει ο άνθρωπος "150x7 MAX".
Τώρα είναι MAX όπως λέμε:
"7 ηχεία έχεις βάλει επάνω μάστορα, μην αγοράσεις άλλο μας τελειώσανε τα κανάλια - στο είχε πει κι ο πωλητής, 7 ΜΑΧ",
...ή MAX όπως λέμε:
"PMPO watt ΜΑΧ aka ελπίζω να έχεις ανταλλακτικά tweeter έτοιμα"
...ή ΜΑΧ όπως λέμε:
"αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές η MAX μαμακία που μπορεί να έχει συμβεί είναι να είσαι hiendας και να πήγαινες για δικάναλο αλλά δεν είδες τι έγραφε επάνω η κούτα και σου βγήκε αυτός ο AV, οπότε πάρε τόσα watt"?
Εντάξει, εκεί το ρισκάρεις λίγο, αλλά μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας!

Eν τω μεταξύ, για την ιστορία, όλοι οι παραπάνω ενισχυτές έχουν το πολύ 450 watt κατανάλωση στα spec.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Όταν ένας επτακάναλος έχει 400 watt max κατανάλωση και δουλεύει σε τάξη ΑΒ, με το ζόρι θα βγάζει 30 watt στο κανάλι όταν έχει 7 ηχεία επάνω. Γιατί δε γράφουν 2x100, 7x30 που θα ήταν το πιο τίμιο? Όταν λες 7x100 ο κόσμος καταλαβαίνει 7 κάναλος με 100 watt στο κανάλι - αυτό θα του πει και ο πωλητής.
.

Σωστή η παρατήρηση, η πρακτική είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται από όλους ανεξαιρέτους τους κατασκευαστές πολυκάναλων, ανεξαρτήτως κόστους...

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Eν τω μεταξύ, για την ιστορία, όλοι οι παραπάνω ενισχυτές έχουν το πολύ 450 watt κατανάλωση στα spec.

550W! :happy_8:

(O Yammy RXV 1600)

Να ' τανε μόνο αυτό...
Σε τι παραμόρφωση με τι φορτίο με πόσα κανάλια οδηγούμενα, σε ποια περιοχή του ακ. φάσματος....

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rotel RB-1092 class-D stereo power amplifier

Σωστή η παρατήρηση, η πρακτική είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται από όλους ανεξαιρέτους τους κατασκευαστές πολυκάναλων, ανεξαρτήτως κόστους...
EDIT: ανεξαιρέτως..

Reaction score
1
Πράγματι, για τους ενισχυτές αυτής της κατηγορίας τιμής που αναφέρει ο Κώστας Φ., η πραγματική ισχύς δε μπορεί να ξεπερνά τα 30-40 W ανά κανάλι, όταν και τα 7 οδηγούνται ταυτόχρονα...

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, εκτός από τις θερμικές απώλειες του σταδίου εξόδου όταν λειτουργεί στην πλειονότητα του χρόνου σε τάξη ΑΒ, και τις απώλειες του σταδίου ισχύος αλλά και την κατανάλωση του κυκλώματος του προενισχυτή..

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι αν τιμές όπως π.χ. 7x200W, που ανακοινώνονται από κατασκευαστές, αφορούσαν σε ταυτόχρονη οδήγηση, η πραγματική κατανάλωση του ενισχυτή μας (πλην των αμιγώς ψηφιακών) θα ισοδυναμούσε με αυτή ενός θερμοσίφωνα..

Ένας σχετικά απλός και ασφαλής τρόπος να πάρουμε μία εικόνα σχετικά με το ποιά είναι τα πραγματικά αποθέματα ισχύος του πολυκάναλού μας, είναι να ρίξουμε μία ματιά στην τιμή της ασφάλειας του κυκλώματος ισχύος (μετριέται σε Α).
Η ασφάλεια αυτή βρίσκεται συνήθως πολύ κοντά στο μετασχηματιστή τροφοδοσίας..

Προσοχή, δεν αναφέρομαι στην ασφάλεια προστασίας του τελικού σταδίου..

Reaction score
1
Και για να επανέλθω στα του θέματος, να θυμίσω ότι η πλειονότητα των αναφερόμενων ως ψηφιακών (ή class D) ενισχυτών, δεν είναι στην πραγματικότητα αμιγώς ψηφιακοί, δε διαχειρίζονται δηλ. πλήρως ψηφιακά το σήμα από την είσοδο ώς την τελική έξοδο. Κάτι τέτοιο θα περιελάμβανε μεταξύ άλλων εφαρμογή π.χ. ψηφιακού ποτενσιομέτρου..

Στην πραγματικότητα οι ενισχυτές αυτοί, απλά εφαρμόζουν pulse width modulation στο στάδιο εξόδου..

Κάποιοι κατασκευαστές (π.χ. πρώην TACT, νυν Lyngdorf Audio), τιμιότεροι όντες, ονομάζουν αυτά τους τα προιόντα ως ημι-ψηφιακά..

Πραγματικά ψηφιακούς ενισχυτές έχει κατασκευάσει στο παρελθόν η Sharp (ο ιστορικός 1-bit), η Yamaha και η Sony...

Reaction score
7
Να κάνει λάθος η ROTEL χλωμό το βλέπω, μήηηηηπως γιαυτό δεν την λένε Jeff Rowland;
Αλλά ρε συ Κώστα γιατί δεν στέλνεις ενα email στην Rotel;

Reaction score
3.497
Θα έπρεπε τουλάχιστον να αναφέρουν τα ονομαστικά Watts RMS σε φορτίο 8Ω και 4Ω. Εχω την εντύπωση ότι ορισμένοι κατασκευαστές για να εντυπωσιάσουν τον υποψήφιο καταναλωτή αναφέρουν στα φυλλάδια τις μέγιστες τιμές (peak) και όχι τις RMS τιμές συνεχούς ισχύος.
Εννοείται ότι πλέον το marketing αποφασίζει για την πολιτική πωλήσεων που θα ακολουθήσει κάθε εταιρεία. Οι μηχανικοί είναι οι "μαύροι" της επιχείρησης και η γνώμη τους σε μη τεχνικά θέματα δεν μετράει τόσο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo