Εντυπωσεις Duevel Planets + ερωτηση

Reaction score
0
Αγαπητοι φιλοι,

Καταρχην Χρονια Πολλα και καλη χρονια.
Πρωτο post.
Προσφατα αγορασα το πρωτο μου "πραγματικο" hi fi συστημα προς αντικατασταση ενος micro της Sony (CMT-CP1) που μου κρατησε συντροφια για 10+ χρονια (απο τα φοιτητικα).
Λογω του παντα περιορισμενου budget, τα χρηματα πηγαν κυριως στα ηχεια, επειτα απο θετικη ακροαση.
Αγορασα τα εξης:

- ηχεια: Duevel Planets
- ενισχυτης: Yamaha RX-V497 RDS
- καλωδια ηχειων: Monitor Audio pureflow
- interconnect: Belkin PureAv silver series

Για πηγη εχω αφησει ενα ... ταπεινο DVD της Philips, το DVP-5900.

Επειδη διαβαζω συχνα το forum ως πηγη πληροφορησης, και επειδη εχω κι εγω την ερωτησουλα μου για το τελος, σκεφτηκα να μοιραστω της πρωτες μου εντυπωσεις απο το συστημα αυτο (60-70 ωρες), προς οφελος εκεινων που μπορει να eνδιαφερονται για αποιοδηποτε απο τα παραπανω. Επειδη δεν εχω και πολυ εμπειρια απο ηχο (εχω ομως απο μουσικη), ζηταω προκαταβολικα συγγνωμη για το περιορισμενο του περιγραφικου λεξιλογιου.

Απο την αρχη μου αρεσε ο μεγαλος ηχος του συστηματος (προσοχη, συγκρινω με ενα πρωην micro) και η ισορροπια των συχνοτητων - η μουσικη εμοιαζε δεμενη απο κατω μεχρι πανω.
Θετικο επισης το οτι ο ηχος γεμιζει και ειναι σχεδον ο ιδιος σε ολο το δωματιο (~40m2). Οταν σηκωνομαι ορθιος, ειναι σαν να αφαιρειται ενα πολυ λεπτο πεπλο απο την σκηνη, αυτο ομως γινεται ομοιομορφα οποτε σε καθε περιπτωση δεν ενοχλει.

Δεν με εντυπωσιασε τιποτα αλλο ομως. Μετα απο τις πρωτες 20 ωρες, τα δυναμικα του ειτε αρχισαν οντως να γινονται πιο ζωντανα, ειτε εγω ειχα αρχισει να συνηθιζω τον ηχο (για το θεμα του στρωσιματος εχω διαβασει απο τις πιο εξοτικες εως τις πιο μηδενιστικες αποψεις, οποτε εγω απλως μεταφερω το πως επικοινωνησε ο εγκεφαλος με το αισθητηριο οργανο). Η ακροαση των αγαπημενων δισκων και μη ηταν ευχαριστη αλλα οχι συναρπαστικη, εκτος απο εξαιρεσεις.

Σε jazz ο ηχος ηταν πολυ αμεσος και ζωντανος, οπως στο Koto Song η το Take Five του D.Brubeck, με στερεοφωνια και διαχωρισμενα ειδωλα των οργανων.

Σε rock η μουσικη εμοιαζε με μια μεγαλη μπαλα ηχου - για παραδειγμα σε ζωηρες "ενορχηστρωσεις" των αγαπημενων Porcupine Tree, η φωνη ειδικα εχει υποχωρησει πολυ μεσα στο συνολο. Σε ηλεκτρονικο προγραμμα το ιδιο, κανενα synth, bass line η drum machine δεν με "χτυπουσε" οπως θα ελπιζα - μονο ενα μεγαλο, σφιχτο και συμπαθητικο συνολο. Κλασικη, το ιδιο - ο μεγαλος ηχος ηταν η κυρια ευχαριστηση. Σε ολες τις περιπτωσεις επισης απουσιαζε εντελως το βαθος (z) της σκηνης.

Reaction score
0
Το μυαλο μου πηγε αναποφευκτα στον αδυναμο θεωρητικα κρικο που ειναι η πηγη, ειδικα αφου το ενσωματωμενο ραδιοφωνο του yamaha, ο ηχος απο DVD/Blue-ray και το προγραμμα της τηλεορασης ακουγονταν πιο stereo (tuner), πιο 3D (δισκακια), οι φωνες πιο ζεστες και πεντακαθαρες, ενω το μπασο ειναι στρογγυλο, δεν υπερκαλυπτει τις αλλες συχνοτητες και το "νιωθω" οσο πρεπει χωρις να χρειαζεται να το χαμηλωνω λογω κραδασμων. Οποτε αρχισα να διαβαζω για value-for-money cd-players και για θαυματουργα Dacs εντος budget.

Πριν απο 3 μερες μου ηρθε η καταπληκτικη (!) ιδεα να αλλαξω την θεση των Planets και να τα στριφογυρισω. Εχουμε και λεμε: απο αποσταση 1.80m μεταξυ τους τα πηγα στα 3.50m. Επισης τη μικρη σφαιρα πανω απο το ηχειο που αντιστοιχει στα πριμα την εστρεψα διαγωνια προς το καθιστικο (την κυρια θεση ακροασης), ενω πριν τα ηχεια ηταν σε οριζοντια θεση ως προς τη θεση ακροασης, με τις μικρες μπαλες προς τα εξω και τις μεγαλες προς τα μεσα.

Επιτελους, η πρωτη ευχαριστη εκπληξη ! Το συστημα αναβαθμιστηκε τολμω να πω 50%. Η σκηνη πηρε επιτελους σαρκα και οστα. Τα οργανα διαχωριζονται πολυ καλυτερα, τα πριμα ειναι ξεκαθαρα και λεπτομερη, χωρις να κουραζουν καθολου. Το μπασο ζωντανεψε κι αλλο χωρις, αν μου επιτραπει η εκφραση, να "βαβουριαζει" σε πιο ψηλη ενταση.
Στο Starlight των Muse, ακουσα για πρωτη φορα τοσο αναγλυφο το μπασο που ανοιγει το κομματι. Το Let Go του Paul Van Dyk ειχε κατι απο αιθουσα club. Οι Underwold κανανε οργια που γεμιζανε με "τραγανους" ηλεκτρονικους ηχους το δωματιο. Στους Πλανητες του Holst (sic) εκτιμησα για πρωτη φορα τα εντονα μεταβατικα της ορχηστρας.
Στο Rhapsody in blue του Gershwin τα πνευστα ηταν και παλι υπεροχα, ζωντανα και λεπτομερη (υπαρχει προφανως εφεση στα πνευστα απο το συστημα). Στο Ghost Sonata των Tuxedomoon, με την ιδιομορφη ηχητικη του, ειχα την αισθηση πως παρακολουθουσα ζωντανα καποια παρασταση. κτλ. κλτ.
Ανεφερα πολλα διαφορετικα ειδη μουσικης, καθως αυτο ειναι το ειδος της πληροφοριας που προσωπικα ψαχνω σε reviews και ελπιζω να μην σας κουρασα.

Ειμαι λοιπον πολυ πιο ικανοποιημενος απο το συνολο, μ'άυτην την απλη χωροταξικη αλλαγη (να δω πως θα κρυψω το καλωδιο τωρα που περναει μπροστα απο μια μπαλκονοπορτα 2 μετρων).
Αλλα να, αν γινοταν θα ηθελα αυτη η κρισιμη μεσαια περιοχη να ειχε, πως το λενε - περισσοτερο σωμα; Θα ηθελα τα εγχορδα των Tindersticks να ξεχωριζουν, να μεταφερουν την ενεργεια της μουσικης τους. Το ιδιο και στις μεγαλες ορχηστρες κλασικης μουσικης. Οταν δε εχουμε rock κομματι με πλουσιες ηλεκτρικες κιθαρες, ειναι σαν να ανταγωνιζονται με τη φωνη του τραγουδιστη. Τις γυναικιες φωνες, επισης, τις βρισκω ακομα καπως... λεπτες σε ογκο/υφη. Τελος, τα ειδωλα των οργανων/μουσικων μου δινουν μια περιεργη αιθηση πως μετακινουνται συνεχως, απο λιγο εως πολυ. Ισως να ειναι και η φυση των ηχειων τετοια, αλλα πραγματικα μονο με κλειστα τα ματια μπορω περιπου να φιξαρω μια πιο συγκεκριμενη θεση για καθε οργανο. Αυτο ειναι οντως ενα λιγο περιεργο εφε.

Μου μπηκε λοιπον η μυγα για καποια αναβαθμιση της ψηφιακης πηγης, αν και με εξαιρετικα περιορισμενο budget επι του παροντος.
Με δεδομενο πως με περιπου 350 euro υπαρχει κατι σαν το Marantz CD6002, με τις διαφορες πολυ καλες του κριτικες ως value αγορα, εκανα και ενα σχετικο ψαξιμο για ενα DAC που θα συνδεοταν με το dvd player της Philips. Κατεληξα στις εξης 3 περιπτωσεις:

- Moodlab the Concept Dac 170 euro
- Lite Dac AH Pacific Valve modified ~200 euro
- Beresford TC-7510 Mk6/4 ~150 euro

ολα χωρις τα μεταφορικα/τελωνεια.

Προκειμενου να μην γεμισω μηχανηματα το ηδη βαρυφορτωμενο επιπλακι της τηλεορασης, σκεφτηκα ακομα να δωσω καπου το dvd player για μια αναβαθμιση του αναλογικου του σταδιου (μιας και το Dac του ειναι 192/24), σε περιπτωση που εδινε καποιο πιο συμπαθητικο αποτελεσμα. Ομως δεν εχω την παραμικρη ιδεα που θα μπορουσα να απευθυνθω για κατι τετοιο, ποσο μπορει να κοστισει και αν αξιζει το κοπο και τον χρονο.

Θα εκτιμουσα ιδιαιτερα οποιαδηποτε συμβουλη ως προς την ενδεχομενη αναβαθμιση της ψηφιακης πηγης, με ανωτατο budget αυτο ενος Marantz CD6002.

Σας ευχαριστω πολυ που με διαβασατε και καλως σας βρηκα.

Δημητρης

Reaction score
8
βρε το προσπεκτους γιατι το βαζει μεσα η εταιρια;
στα πλανετς αναφερει οτι τα τουιτερ - οι μικρες μπαλες πρεπει να ειναι προς τα μεσα.

Reaction score
8
η λιγο περιεργη εστιαση των οργανων ειναι χαρακτηριστικο των παντοκατευθηντικων ηχειων η λεπτη μεσαια περιοχη καθε αλλο σε αυτα. Μαλλον φταιει ο ενισχυτης, αν μπορουσες να βαλεις μια λαμπα στην γραμμη εστω και με την μορφη ενος μπουφερ.

Reaction score
0
Ευχαριστω για την ιδεα, δεν ηξερα καν πως μπορει να προστεθει μπουφερ εξωτερικα :111:
Βρηκα ηδη διαφορες ενδιαφερουσες (οικονομικες) προτασεις απο το google - εχω μπολικο διαβασμα να κανω

Το προσπεκτους που πηρα με τα ηχεια δειχνει τις μεγαλες μπαλες να κοιταζουν η μια την αλλη και τις μικρες να κοιταζουν προς τους πλαινους τοιχους - γι'άυτο και ξεκινησα ετσι. Το πως θα κατσει τελικα ισως να'χει σχεση με τις σχετικες τους αποστασεις, τις αποστασεις απο τους τοιχους και τον χωρο γενικα .

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Συμπαθάτε με για το off-topic αλλά νομίζω ότι προφέρεται μπάφερ(buffer) όχι μπούφερ....
Καλώς όρισατε Δημήτρη.

Reaction score
8
εχεις δικιο τωρα που το ξανακυτταξα συμβουλευει τα τουιτερ προς τους τοιχους. Με μπερδεψαν καποιοι ριβιουερς που τα τοποθετησαν αναποδα και οπως γραφουν κι αυτων τους αρεσε καλυτερα ο ηχος ετσι.

Reaction score
263
Συμπαθάτε με για το off-topic αλλά νομίζω ότι προφέρεται μπάφερ(buffer) όχι μπούφερ....
Χμμμ....κι ομως η σωστη προφορα μαλλον ειναι μπουφερ :112:

Βασιλης

ΥΓ επισης συγγνωμη για το εκτος θεματος μηνυμα

Reaction score
0
Εχοντας λοιπον ζησει ιν Ινγκλαντ να προσθεσω πως η BBC προφορα ειναι "μπαφερ" (με μασημενο το "ρ"), ενω οσο πηγαινουμε βορεια τα "u" αρχιζουν να βαραινουν σε "ου" (παντα με μασημενο το "ρ") - μπορει λοιπον κανεις να το ακουσει και με τους 2 τροπους :109:

Ψαχνοντας λοιπον για τους περιφημους tube buffers επεσα στα εξης:

- Yaquin Tube Buffer ~150euro
http://www.pacificvalve.us/YaqinTB.html

- Grant Fidelity B-283 ~120euro
http://grantfidelity.com/site/B-283+Tube+Processor+Buffer

- Tubalizer-w ~140euro
http://www.autocostruire.com/catalo...d=345&osCsid=cea10030fe6794e25b16aaa431643d41

χωρις τα μεταφορικα/τελωνειο (απο US/Canada τα 2 πρωτα)
Για το Tubalizer διαβασα αντιφατικα σχολια, για τα 2 πρωτα απο διθυραμβικα εως ουδετερα.

Παιδια δεν εχω καθολου εμπειρια απο λαμπες, ουτε ετυχε να ακουσω ποτε - αν καταλαβαινω καλα ενα tube buffer, και η λαμπα γενικοτερα, "αλλοιωνει" τον ηχο, με καλο σκοπο, προσθετοντας αρμονικες και λιγο εως πολυ distortion. Δεν ξερω, μπορει να τ'ακουσω και να βρω τον ηχο που παντα εψαχνα, η και να σκληρυνει τοσο πολυ τα πριμα (οπως διαβασα) που να μεινει στο ραφι. Θα το σκεφτω λιγο, αλλα αν εχετε καμια εμπειρια απο τετοιες συσκευες που να θελετε να μοιραστειτε, ειναι ευπροσδεκτες.

Ισως και να ζηταω πολλα απο ενα συστημα των χρηματων που εδωσα, στο κατω κατω, ο ηχος που παιρνω ειναι μια τεραστια βελτιωση σε σχεση με οτι ειχα στο παρελθον. Τα Planets ειναι αληθεια πως κανουν καποια πολυ ωραια πραγματα, και οπτικα με εχουν κερδισει προ πολλου. Τα συστηνω επισης ως στερεο ηχεια για DVD/Blu-ray και αναβαθμιση του ηχου του τηλεοπτικου προγραμματος - ο ηχος ειναι πεντακαθαρος, δυναμικος και ανοιχτος.

Εκει που μου τα χαλαει κυριως ειναι τελικα σε πολυπλοκο μουσικο προγραμμα απο CD, οπου τα πραγματα ομογενοποιουνται αρκετα, κυριως στη μεσαια περιοχη. Ειναι σαν η καμπυλη ισοσταθμισης να κανει ενα μικρο "χαμογελακι" σε αυτα τα σημεια. Ισως και να φταιει ο ενισχυτης, αν και για τα λεφτα του μου φαινεται ok και γενικα τον βρισκω αρκετα ισορροπημενο.

Μην εχοντας ακουσει μεγαλο αριθμο αλλων συστηματων (ποσο μαλλον hi-end) αναρωτιεμαι αν ο ιδεατος ηχος που εχω σχηματισει στο κεφαλι μου προερχεται απο εναν συνδυασμο live μουσικης και του ηχου που παιρνω απο ενα κοινο walkman cd της Panasonic που χρησιμοποιω αρκετα συχνα για τις πριβε μου ακροασεις. Αν και ο ηχος απο τα ακουστικα δεν διεκδικει τιποτα δαφνες απο αποψη soundstage, οι φωνες και ειδικα οι γυναικιες ειναι μπροστα απο τον ογκο της μουσικης, μελωδικες, στρογγυλες και ... με "βαρος". Αντε βρες τωρα τι ακριβως συμβαινει στα αυτια μας.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Μπάφερ είναι η σωστή ονομασία.

Είμαι και εγώ της άποψης ότι ηχεία του είδους (και ακριβότερα μοντέλα) έχουν θέμα με την εστίαση και μάλιστα σοβαρό. Μέχρι σήμερα δεν κατάφερα να ακούσω παντοκατευθυντικό με, έστω, αποδεχτή στερεοφωνική εικόνα.
Ίσως κάπου να υπάρχει...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τι να περιμένεις από το μπάφερ...
Σίγουρα λιγότερη λεπτομέρεια.
Χαλαρότερο χαμηλό και μεσοχαμηλό.
Ογκωδέστερες μεσαίες αλλά ίσως σε κάποια κομμάτια σου φανούν υπερβολικές.
Για τα πρίμα εξαρτάται από το υπόλοιπο σύστημα σου πως θα δέσουν.

Η απόφαση δική σου!!

Reaction score
13
Τι να περιμένεις από το μπάφερ...
Σίγουρα λιγότερη λεπτομέρεια.
Χαλαρότερο χαμηλό και μεσοχαμηλό.
Ογκωδέστερες μεσαίες αλλά ίσως σε κάποια κομμάτια σου φανούν υπερβολικές.
Για τα πρίμα εξαρτάται από το υπόλοιπο σύστημα σου πως θα δέσουν.

Η απόφαση δική σου!!
Νομιζω οτι δεν μπορουμε να γενικευουμε κατ' αυτον τον τροπο.
Ειναι αναλογα την υλοποιηση.
Και σιγουρα την λυχνια που χρησιμοποιειται.
Συνταγες δεν υπαρχουν.
Κατα την γνωμη μου, το πιθανοτερο ειναι να τονιστουν τα χαμηλα.
Αλλα και παλι δεν μπορουμε να γενικευουμε.

Reaction score
263
Εχοντας λοιπον ζησει ιν Ινγκλαντ να προσθεσω πως η BBC προφορα ειναι "μπαφερ" (με μασημενο το "ρ"), ενω οσο πηγαινουμε βορεια τα "u" αρχιζουν να βαραινουν σε "ου" (παντα με μασημενο το "ρ") - μπορει λοιπον κανεις να το ακουσει και με τους 2 τροπους :109:
Ακριβως. Περαν ομως της "σωστης τοπικης προφορας" ή ακομα και τη γλωσσα με την οποια το διαβαζει κανεις - να εισται βεβαιοι πως αλλιως θα διαβασει τη λεξη buffer ο Γαλλος ή ο Γερμανος ή ο Ιταλος -οταν μεταφερει κανεις λεξη απο λατινικη γραφη στα ελληνικα το "u" γινεται "ου" ή " ή την ελληνοποιει τελείως πχ ο Νευτων, το Λονδινο.

Ετσι τα lux αντικειμενα δεν τα λεμε Λαξ αλλα Λουξ.

Και παλι συγγνωμη - για το off topic - αλλα δεν κρατηθηκα..:107:

Βασιλης.

ΥΓ Δεν ισχυριζομαι πως το μπαφερ ειναι απαραιτητα λαθος αλλα πως σιγουρα δεν ειναι λαθος και το μπουφερ,

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo