Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Reaction score
0
Γεια χαρα σε όλους.

Αυτό ειναι το πρώτο μου post. Έχω γενικά κάποιες hi-fi ανησυχίες και θα ήθελα την γνώμη σας... Αυτή την στιγμή δεν έχω δίσκους βινυλίου αλλά μου έχει μπει η ιδέα να αγοράσω ένα πικαπ γύρω στα 300-400 ευρώ (κανένα project ή rega μάλλον). Μου έχει κάνει εντύπωση που albums από το uk top 20 του 2009 βγαίνουν και σε CD και σε βινύλιο... Σαν να γυρίσαμε πίσω στο 1990.
Η ερώτηση μου είναι αν αξίζει να δώσω τα λεφτά αυτά από την στιγμή που δεν έχω δίσκους και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με βινύλιο...
Αν ακούσω το ίδιο album σε CD και βινύλιο υπάρχει περίπτωση να είναι το βινύλιο καλύτερο; Έχω δει πάρα πολά albums να υπάρχουν και στα δυο φορματ. Από Pink Floyd μέχρι...Duffy

Reaction score
8
Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Καταρχας καλως ορισες στο σαιτ μας - μεγαλη ιστορια και δυσκολη ερωτηση.
Μαλλον οχι, εκτος εαν ρχρις σκοπο να διαθεσεις ενα πολλαπλασιο ποσο απο αυτο που αναφερεις για το πλατω, για την δημιουργια καποιας σοβαρης δισκοθηκης.
Προσωπικη μου αποψη, το ποιο μεσο θα ακουστει καλυτερα σιντι η βινυλιο, εξαρταται απο την εγγραφη και οχι απο το εκαστοτε μεσο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

...
Αν ακούσω το ίδιο album σε CD και βινύλιο υπάρχει περίπτωση να είναι το βινύλιο καλύτερο; ...
Όχι.

Reaction score
4.250

Αστο φιλε. Η ουσιατικη διαφορα ειναι στα λεφτα. Το βινυλιο συνεχως θα το πληρωνεις. Το σιντι το αντιγραφεις το περνας σε σκληρους δισκους, σου το δινουν επισης σε φλασκια η σε σκληρους δισκους. Εαν ξεκινησεις σιγα-σιγα να κανεις μια δισκοθηκη με βινυλια που μετα απο καποιο χρονο θα φτασεις περιπου στα 1000 τεμαχια θα δαπανησεις στο περιπου 10.000 ευρω. Τα ιδια σε cd μπορεις να τα εχεις δωρεαν!!! Το ιντερνετ ειναι μεγαλη υποθεση.

Reaction score
0

Μάλιστα... Δηλαδή ενώ με 300-400 ευρώ παίρνω ένα marantz cd player που θεωρείται κορυφαίο, με τα ίδια λεφτά ένα πικαπ που θα είναι μέτριο απ'οτι κατάλαβα...
Πίστευα ότι με το βινύλιο θα έχω μεν σε κάποια πράγματα χειρότερο ήχο (πχ θόρυβο και κλικ από τις ακαθαρσίες που θα μαζεύονται) αλλά γενικά περισσότερη μουσικότητα...

Η απάνταση του Coyia πάντως ήταν αφοπλιστική...
Και ίσως τελικά να φταίνε άλλα πράγματα που το CD μου ακούγεται πολύ σκληρό... Διάβασα ένα άρθρο πριν λίγο στην wikipedia για το "loudness war" και έχασα πάσα ιδέα για τις σύγχρονες ηχογραφήσεις!..

Reaction score
59
Αξίζει να σχοληθείς με το βινύλιο μάλιστα αν είσαι νέος και η ζωή είναι μπροστά σου. Η ευχαρίστηση του αναλογικού ήχου δεν πιάνεται. Αν δεν σε ενδιαφέρει να βρείς σε βινύλιο το κάθε τελευταίο κομμάτι μουσικής το οποίο μπορείς φυσικά να αγοράσεις σε cd.
Αν μάλιστα σε ενδιαφέρει η παλαιότερη εποχή σε όλα τα είδη μουσικής τότε θα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Εμπιστέψου τα αφτιά σου. Ζωή είναι μία και άλλη δεν υπάρχει. Η μουσική μας εξυψώνει και από τα μέσα αναπαραγωγής [εκτός ζωντανής ακουστικής μουσικής] το αναλογικό είναι αυτό που μπορεί να τη 'βρε' κανείς όπως λέει και ο Neil Young. L.S.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Μάλιστα... Δηλαδή ενώ με 300-400 ευρώ παίρνω ένα marantz cd player που θεωρείται κορυφαίο, με τα ίδια λεφτά ένα πικαπ που θα είναι μέτριο απ'οτι κατάλαβα...
Γιατί παρακαλώ ένα Marantz των 400 ευρώ είναι κορυφαίο?
Ένα μέτριο ψηφιακό μέσο είναι και τίποτα περισσότερο.
Αυτό συμβαίνει με όλα τα ψηφιακά αυτής της κατηγορίας αλλά και αρκετά παραπάνω.

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να ακούσεις τα δύο μέσα στο ίδιο σύστημα και με ίδιο, αν είναι δυνατόν, υλικό και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Ο καθένας μας έχει τις δικές του ακουστικές εμπειρίες, που ποτέ δεν συμβαδίζουν με κάποιου άλλου, και βάση αυτών εκφέρουμε άποψη.
Σχημάτισε δικές σου εμπειρίες και πράξε βάση αυτών.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι οι επιλογές μας.

Μπορείς να φας σε ένα ταχυφαγίο ή σε ένα σωστό εστιατόριο.
Και στις δύο περιπτώσεις χορτασμένος θα φύγεις αλλά θα είναι το ίδιο?:140::140::140:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Aν το ποσό που θα σου φύγει σε βινύλια σε βάθος χρόνου (αρκετές χιλιάδες ευρώ αν μιλάμε για αξιοπρεπή συλλογή) το επενδύσεις με άλλο τρόπο (είτε στο σύστημά σου είτε σε συναυλίες είτε σε ταξίδια είτε σε βιβλία κ.ο.κ.) μάλλον κερδισμένος θα βγεις.

Η τελική επιλογή για το ποιό είναι το ταχυφαγείο και ποιό το σωστό εστιατόριο είναι δική σου εφόσον μιλάμε για δικά σου χρήματα..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.903

Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

όχι. :144:

(τα υπόλοιπα είναι ...παραφιλολογίες.:142::137:)

D

deleted user 10898

Guest
την ιδια απορια ειχα και εγω... διαβασε κλικ

εγω τελικα δεν πηρα κυριως γιατι η μουσικη που ακουω περιλαμβανει αρκετα νεα "εντεχνα" ελληνικα που δεν βγαινουν σε βινυλια. πηρα ομως μια ψηφιακη πηγη.... αλλο πραγμα....
Νικος

Reaction score
59
Το ταχυφαγείο είναι ταχυφαγείο και το εστιατόριο εστιατόριο. Αυτό δεν αλλάζει. Οι αξίες ούτε ανατρέπονται ούτε αλλοιώνονται ούτε ισοπεδώνονται. Είναι τελείως διαφορετικό το τί αρέσκεται προσωπικά κανείς να βαζει στο στομάχι του. Λ.Σ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όταν ανοίγει τέτοιο θέμα, βλέπω μια τάση προς την αμπελοφιλοσοφία...

Ένας νέος μουσικόφιλος (και όχι χαϊεντάς μηχανόφιλος ή συλλέκτης εξώφυλλων), φυσικά και δεν αξίζει να δαπανήσει χρήματα και χρόνο για να ασχοληθεί με ένα μέσο περιορισμένης διαθεσιμότητας (και αποτελεσματικότητας λέω εγώ αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη). Οι "δίσκοι" είναι ακριβότεροι, η μουσική αυστηρά περιορισμένη σε παλιές παραγωγές, ενώ τα φθηνά πικάπ παίζουν απαράδεκτα. Κάθε "επένδυση" πρέπει να έχει αντίκρυσμα στο μέλλον και το βινύλιο δεν έχει ούτε καν παρόν (ειδικά για κάποιον που είναι κάτω των 30 ετών). Το να δώσει κάποιος extra χρήματα για να αγοράσει μια μουσική ακριβότερα από ότι αξίζει, βολεύει μόνον αυτούς που ζουν από την πώληση αυτής καθώς και των εξειδικευμένων μηχανών που χρειάζονται για την αναπαραγωγή της. Μπορείς να ακούσεις καταπληκτικά από φθηνότερα μέσα ηχογράφησης με μεγαλύτερη εργονομία και πάνω από όλα, θα έχεις τεράστια ποικιλία σε μουσικές (που είναι και το ζητούμενο για έναν μουσικόφιλο). Επιπλέον (και σημαντικότερο), αν αντί να αγοράσεις πανάκριβους δίσκους ρίξεις τα χρήματά σου σε άλλα, κρισιμότερα, μέρη του συστήματός σου, το αποτέλεσμα θα είναι πολλές φορές καλύτερο και θα έχεις περισσότερες μουσικές επιλογές της αρεσκείας σου.

- Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να το ξεκινήσει κάποιος από βίτσιο, για να το δείχνει, για να το γυαλίζει ή για να εντυπωσιάζει τους φίλους του λέγοντάς τους πόσο κοστίζει, ενώ έχει μόνο 100 δίσκους εκ των οποίων οι 5 έχουν μουσική που πραγματικά του αρέσει. Αν υπάρχει χρήμα, no problem.

...

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Το ταχυφαγείο είναι ταχυφαγείο και το εστιατόριο εστιατόριο. Αυτό δεν αλλάζει. Οι αξίες ούτε ανατρέπονται ούτε αλλοιώνονται ούτε ισοπεδώνονται. Είναι τελείως διαφορετικό το τί αρέσκεται προσωπικά κανείς να βαζει στο στομάχι του. Λ.Σ.
Προφανώς δεν έγινα κατανοητός.. Ξέρω, είναι πολύ tempting να μείνει κάποιος στην τελευταία μου πρόταση όταν τον βολεύει αλλά οφείλω να υπενθυμίσω το context:

Aν το ποσό που θα σου φύγει σε βινύλια σε βάθος χρόνου (αρκετές χιλιάδες ευρώ αν μιλάμε για αξιοπρεπή συλλογή) το επενδύσεις με άλλο τρόπο (είτε στο σύστημά σου είτε σε συναυλίες είτε σε ταξίδια είτε σε βιβλία κ.ο.κ.) μάλλον κερδισμένος θα βγεις.
In my book, λοιπόν, είναι πολύ πιο ποιοτική επιλογή τα ταξίδια, τα βιβλία και οι συναυλίες από τα βινύλια.
Από την άλλη, αν μιλάμε καθαρά για επένδυση του Χ ποσού σε σύστημα αναπαραγωγής μουσικής, πιο πολύ θα σε "ανεβάσει" και θα σε "ταξιδέψει" ένα πολύ καλό σύστημα με 5000 τίτλους στο σκληρό δίσκο παρά ένα μετριότατο σύστημα με 5000 τίτλους σε βινύλιο (μετριότατο σε σχέση με το πρώτο εφόσον το χρήμα θα έχει επενδυθεί σε δίσκους).

Reaction score
59
Το τί είναι ποιοτικό και τι πιο ποιοτικό ας το αφήσουμε να το επιλέξει ο καθένας μόνος του. Εδώ πολύ απλά απόψεις εκφράζουμε. Λ.Σ.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Το τί είναι ποιοτικό και τι πιο ποιοτικό ας το αφήσουμε να το επιλέξει ο καθένας μόνος του.
To ίδιο λέμε...

Η τελική επιλογή για το ποιό είναι το ταχυφαγείο και ποιό το σωστό εστιατόριο είναι δική σου ...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

Διάβασα ένα άρθρο πριν λίγο στην wikipedia για το "loudness war" και έχασα πάσα ιδέα για τις σύγχρονες ηχογραφήσεις!..
Αυτή η τεχνική (της συμπίεσης της δυναμικής περιοχής) ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει κανείς αναγκαστικά, για να υπερκεράσει τις εγγενείς αδυναμίες του φωνογραφικού δίσκου, (ενίσχυση των χαμηλών περασμάτων, ώστε να είναι ακουστά ακόμη και όταν ο δίσκος φθαρεί σχετικά, και αυξηθεί ο θόρυβος επιφανείας). Στις ημέρες μας, η συμπίεση της δυναμικής περιοχής πραγματοποιείται κατά κόρον, επειδή μέσα στα studio έχει παρεισφρύσει κόσμος ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ, καθώς επίσης και διότι η τεχνολογία έχει επιτρέψει το mastering ακόμη και σε οικιακό περιβάλλον, με πολύ χαμηλό κόστος, οπότε τα κάθε τυχάρπαστο τσόλι μπορεί να πάρει ένα PC με φορτωμένο το Wavelab και να το παίζει mastering engineer, (μη χέσω)...

Πάντως, όσον αφορά το δίλημμα βινύλιο ή CD, εάν υποθέσουμε ότι έχεις κάποιον γνωστό, και του προτείνεις να σου γυρίσει δίσκο με αναλογικό μαγνητόφωνο, θα πάρεις την απάντηση "τί λες ρε μαλάκα;" (με το συμπάθειο). Αν είναι γνώστης, θα σου δώσει αυτήν την απάντηση επειδή γνωρίζει και μπορεί να σου τεκμηριώσει τη συντριπτική ανωτερότητα της ψηφιακής μορφής, έναντι της αναλογικής ταινίας. Αν είναι τσόλι, θα δώσει την ίδια απάντηση, διότι απλώς δεν ξέρει παρά μόνον τα ψηφιακά. Τελεία.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

Προς επίρρωσιν, δε, των παραπάνω, ο τελευταίος εναπομείνας κατασκευαστής αναλογικών μαγνητοφώνων στον πλανήτη, έχει εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, που λέει την αλήθεια ανάγλυφα, ότι δηλαδή τα αναλογικά είναι μια τελειωμένη ιστορία. Και όλοι αυτοί οι παρλαπίπες που κόπτονται για την ανωτερότητα των αναλογικών έναντι των ψηφιακών, όποιοι κι αν είναι, δεν είναι άξιοι παρά μόνον να φτιάχουν καφέ για τους μηχανικούς της Otari (και για να τους γυαλίζουν τα παπούτσια). Άλλο πράγμα να γνωρίζει κανείς, και άλλο να είναι γραφική ψωνάρα και να κάνει το κομμάτι του στην παρέα, ή στις γκόμενες, λέγοντας ότι "ακούει βινύλιο".

Το τί είναι καλύτερο ΔΕΝ είναι άποψη. Υποβιβάζεται στο επίπεδο της άποψης από αυτούς που αγνοούν και δεν θέλουν να βάλουν στο άδειο καύκαλό τους πέντε γνώσεις παραπάνω από αυτές που χωράει.

Reaction score
587

Μονο που εγω δεν εχω καταλαβει ακομα γιατι αρκετα στουντιο (και στην Ελλαδα που γνωριζω) χρησιμοποιουν ακομα αναλογικα αποθηκευτικα μεσα.

Reaction score
587

Και κατι τελευταιο:
Ο δισκος σαν "αγαθο" πωλησης, ειχε ξεφτισει αρκετα.
Οι βιομηχανιες μουσικης τονωθηκαν αρκετα οικονομικα με το cd.
Αν δειτε τι γινεται με το DVD και τα παρελκομενα του, θα δουμε και το μελλον του CD ηχου και το πως οι θα τρεχουμε καθε 5-10 χρονια να αγοραζουμε νεο player, νεο δισκακι σε νεο format.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Αυτή η τεχνική (της συμπίεσης της δυναμικής περιοχής) ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει κανείς αναγκαστικά, για να υπερκεράσει τις εγγενείς αδυναμίες του φωνογραφικού δίσκου, (ενίσχυση των χαμηλών περασμάτων, ώστε να είναι ακουστά ακόμη και όταν ο δίσκος φθαρεί σχετικά, και αυξηθεί ο θόρυβος επιφανείας). Στις ημέρες μας, η συμπίεση της δυναμικής περιοχής πραγματοποιείται κατά κόρον, επειδή μέσα στα studio έχει παρεισφρύσει κόσμος ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ, καθώς επίσης και διότι η τεχνολογία έχει επιτρέψει το mastering ακόμη και σε οικιακό περιβάλλον, με πολύ χαμηλό κόστος, οπότε τα κάθε τυχάρπαστο τσόλι μπορεί να πάρει ένα PC με φορτωμένο το Wavelab και να το παίζει mastering engineer, (μη χέσω)...

Πάντως, όσον αφορά το δίλημμα βινύλιο ή CD, εάν υποθέσουμε ότι έχεις κάποιον γνωστό, και του προτείνεις να σου γυρίσει δίσκο με αναλογικό μαγνητόφωνο, θα πάρεις την απάντηση "τί λες ρε μαλάκα;" (με το συμπάθειο). Αν είναι γνώστης, θα σου δώσει αυτήν την απάντηση επειδή γνωρίζει και μπορεί να σου τεκμηριώσει τη συντριπτική ανωτερότητα της ψηφιακής μορφής, έναντι της αναλογικής ταινίας. Αν είναι τσόλι, θα δώσει την ίδια απάντηση, διότι απλώς δεν ξέρει παρά μόνον τα ψηφιακά. Τελεία.
Κωστα,

Μην εισαι τοσο απολυτος και αιχμηρος. Κρατα μια..... "πισινη":137:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508