DIY Bass Traps

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
[youtube]iyYUpkpL0gw[/youtube]

Πολύ εύκολη κατασκευή και καλή αφορμή για συζήτηση.
Για να δω input... Ξέρω ότι πολλοί έχετε ασχοληθεί το θέμα. :126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.934
Απάντηση: DIY Bass Traps

χμ..

θα έλεγα αντίστοιχα στην ιατρική πως για κάθε "πόνο" δε δίνουμε το ίδιο αναλγητικό.

Αλλιώς θα υπήρχε μόνο η ασπιρίνη....

πχ στο δικό μου χώρο το bass-trap θα είναι ένα κομμάτι ξύλο MDF συγκεκριμένου πάχους , ενώ οι διαστάσεις του θα είναι 60cm πλάτος και 280 ύψος (θα τοποθετηθεί στις γωνίες και από πίσω θα μπει κάποιο υλικό απορρόφησης).

Επίσης κι άλλες παρόμοιες κατασκευές θα καλύψουν όλο το ταβάνι, χωρισμένο σε 3 κομμάτια, με διαφορετικό πάχος ξύλου και σε διαφορετική απόσταση από το ταβάνι. Αυτό αποτελεί και bass-trap και συνηχητή, αλλά σε συγκεκριμένες συχνότητες θα έχει δράση.

δε ξέρω αν καταλαβαίνεις που το πάω....

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

οταν ειχα φερει το γιατρο να μου μετρησει το δωματιο
μου ειχε προτεινει κατι τετοιο
Πηγα λοιπον αγορασα ξυλα πετροβαμακα καρφωτικο
και ειδα
Οτι και κοπο θελει και λεφτα
Οποτε το ερειξα στα auralex και καθαρισα
Αυτα πριν 4+ χρονια
Δεν ξανα ασχοληθηκα με το θεμα
Το θεμα ειναι οτι δουλευουν καλα
πολυ καλα θα ελεγα για ενα προβληματικο χωρο

Reaction score
47
Το θεμα ειναι πως τα βαζουμε αυτα με trial and error; Μεχρι τωρα οσοι ηλθαν στο χωρο μου δε μου λεγανε τιποτε εκτος απο κατι παλικαρια που πηγανε να μου πουλησουν προιοντα τους που θα μου ερχοταν φτηνοτερα να επαιρνα πεντε εξι magnepan να τα βαλω στις γωνιες:135:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.444
Σαφέστατα το πρώτο βήμα είναι η μέτρηση του χώρου μας.

Αν δούμε ότι έχουμε την εμφάνιση κάποιας κορυφής σε συγκεκριμένη, χαμηλή, συχνότητα τότε προχωράμε σε τέτοιες λύσεις μιας και κανένα ηχοαπορροφητικό δεν δουλεύει σε συχνότητες κάτω των 250 κύκλων.

Τα συγκεκριμένα πάνελ απορροφούν ισχυρά μια μόνο συχνότητα.
Υπάρχει δε συγκεκριμένος τύπος με τη βοήθεια του οποίου υπολογίζουμε τις διαστάσεις του.

Αν τώρα μεταξύ τοίχου και πάνελ προσθέσουμε κάποιο ηχοαπορροφητικό υλικό αυξάνουμε το συντελεστή απορροφητικότητας του κατά πολύ αλλά ταυτόχρονα περιορίζεται το εύρος του.

Reaction score
1.772

εγω που εχω δυο γειτονικους συντονισμους στα 55hz και 57hz τι κανω;

μηπως να μετατρεψω κανενα ολοκληρο τοιχο σε bass trap;

Reaction score
81

Μία λύση είναι η χρήση συντονιστή Helmoltz για την συγκεκριμένη συχνοτητα (55-57 ΗΖ ). Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή ; Το μέτρησες ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.934

Μία λύση είναι η χρήση συντονιστή Helmoltz ;

σωστά. μόνο που (ορθογραφικά) είναι 'Helmholtz' resonator (για να ψάξει ο άνθρωπος...στο γκούγκλ και να βρει και τίποτα...)

αμα έχεις στα 55-57 θα έχεις και στο μισό αυτών, στα 27-29 και πιθανά από κει να ξεκινάει το θέμα...

συνηχητής-μπασοπαγίδα, αλλά οι διαστάσεις είναι μεγάλες, δυστυχώς...

Helmholtz Resonant Absorber

Reaction score
1.772

ναι το μετρησα.

το προβλημα ειναι οτι ο πρωτος συντονισμος του μηκους 6

μετρων δωματιου στα 28hz εχει δευτερη αρμονικη που γειτονευη

με τον πρωτο συντονισμο του υψους 3.11.μετρα στα 55hz και δημιουργουν το προβλημα.

εκανα μια προσπαθεια να φτιαξω helmholtz resonator αλλα απετυχε.

η δεν τον υπολογισα σωστα η μπρεπη να φτιαξω πολλους.

παντως παιζοντας με eq παρατηρησα οτι αν κοψω τελειως το συνονισμο

μετα δεν εχω μπασσο.

προφανως επειδη παιρνη καποιο χρονο για να συντονιση το δωματιο

αμα βαλης μαχαιρη υπαρχη προβλημα στα γρηγορα μεταβατικα.

επισης τα 28hz συντονιζουν πολυ περισσοτερο αλλα δεν ακουγονται

και πολυ μια και δεν υπαρχουν πολλα οργανα στην περιοχη.

εχω καταληξη σε -15db κατω απο τους 33hz και -4db στους 56 που αφηνουν

ενα peak +3db στους 56hz με ολο το υπολοιπο φασμα να βαινη ομαλα μειουμενο

μεχρι τους 20khz.

παντως θα προτιμουσα βελτιωση του χωρου απο το eq.

Reaction score
0

ναι το μετρησα.

το προβλημα ειναι οτι ο πρωτος συντονισμος του μηκους 6

μετρων δωματιου στα 28hz εχει δευτερη αρμονικη που γειτονευη

με τον πρωτο συντονισμο του υψους 3.11.μετρα στα 55hz και δημιουργουν το προβλημα.

εκανα μια προσπαθεια να φτιαξω helmholtz resonator αλλα απετυχε.

η δεν τον υπολογισα σωστα η μπρεπη να φτιαξω πολλους.

παντως παιζοντας με eq παρατηρησα οτι αν κοψω τελειως το συνονισμο

μετα δεν εχω μπασσο.

προφανως επειδη παιρνη καποιο χρονο για να συντονιση το δωματιο

αμα βαλης μαχαιρη υπαρχη προβλημα στα γρηγορα μεταβατικα.

επισης τα 28hz συντονιζουν πολυ περισσοτερο αλλα δεν ακουγονται

και πολυ μια και δεν υπαρχουν πολλα οργανα στην περιοχη.

εχω καταληξη σε -15db κατω απο τους 33hz και -4db στους 56 που αφηνουν

ενα peak +3db στους 56hz με ολο το υπολοιπο φασμα να βαινη ομαλα μειουμενο

μεχρι τους 20khz.

παντως θα προτιμουσα βελτιωση του χωρου απο το eq.
Μερικές απλοϊκές ερωτήσεις περί ακουστικής:

- Μετράς τόνους ή μουσική?
- Μετράς στέρεο (2 ηχητικές πηγές)?
- Αν μετατοπίσεις ένα από τα ηχεία σου 1 εκατοστό και 2-3 μοίρες θα πάρεις το ίδιο ακουστικό αποτέλεσμα?
- Αφού όπως λέει και ο φίλος παραπάνω, οι μπασοπαγίδες, αφρολέξ, αφροί κτλ δεν κάνουν δουλειά κάτω από 250 κύκλους, τότε τι στο καλό ασχολούμαστε μαζί τους?

Μην παιδεύεσαι! Αν έχεις όρεξη για διάβασμα: http://zainea.com/ ιδού η λύση σου! Αν δεν έχεις όρεξη για διάβασμα, τοποθέτησε μερικά (money-back guarantee) όπως έχουν κάνει όλοι αυτοί (κι εγώ μαζί τους) : http://www.zainea.com/studios.htm

θα γράψω κάποια στιγμή αναλυτικότερα για το προϊόν αυτό γιατί σας ακούω και ζορίζεστε!

Reaction score
0

1).εχω μετρητικό http://www.etfacoustic.com/

2)ενα ενα ηχειο.

3)ναι ειναι πολυ λιγο.

χμ. αμα τα χωσω πισω απο τους καναπεδες πειραζει;
Φίλε back καλή χρονιά!

Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις αφρολέξ ή σφουγγάρια μόνο ΜΕΣΑ στον καναπέ! :142:

Μετράς ένα ηχείο τη φορά με τόνους, ξέρεις όμως τι γίνεται όταν παίζουν 2 ηχεία μουσική στέρεο? Χαμός!
Το πρόβλημα με τον ήχο (όχι τόνους ε?) είναι κυρίως στα χαμηλά. Ξέρεις τι ενέργεια βγάζουν οι χαμηλές συχνότητες? Τι πάχος μπασοπαγίδα θα χρειαζόσουν?
Τα διάφορα αφρολέξ, αν δεχθούμε ότι επενεργούν καλά σε μια συχνοτικη περιοχή, τι κάνουν στο υπόλοιπο φάσμα? Και που θα τις τοποθετήσεις? Και αν κουνήσεις λίγο τα ηχεία? Και τι θα γίνει όταν θα παίζει στέρεο (ο χαμός που λέγαμε παραπάνω) και όχι συγκεκριμένους τόνους από μία πηγή?

Τζάμπα ο κόπος και τα χρήματα.

Reaction score
1.772

χρόνια πολλά φίλε specialized.

το πρόγραμμα αυτό δεν μετράει με τόνους αλλά σύμφωνα με το mlssa που κάνει ανάλυση

impulse response.

ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα που λες και το πρόβλημα δεν είναι η μέτρηση αλλά

η λύση με κάτι αισθητικά αποδεκτό.

αν λοιπόν έβαζα μια σειρά απο αυτά τα κατασκευάσματα του zainea πίσω απο τους

καναπέδες θα δουλέψουν;

σίγουρα δεν θα δουλέψουν σαν diffusers αλλά για αυτό υπάρχουν άλλοι τρόποι.

εμένα με ενδιαφέρει για τις χαμηλές.

Reaction score
0

Αυτό το προϊόν επενεργεί με 2 τρόπους, καθαρίζει τις χαμηλές και κάνει diffusion τις υπόλοιπες. Είναι το μόνο προϊόν -που ξέρω εγώ, αν κάποιος άλλος γνωρίζει άλλο το συζητάμε- που επενεργεί χαμηλά, εκεί που είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα λύσει το πρόβλημα σου (υπάρχει πολιτική από τον κατασκευαστή για επιστροφή των χρημάτων σου αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σου κάνει, μέχρι στιγμής κανείς δεν τα έχει επιστρέψει). Πραγματικά στεναχωριέμαι να βλέπω σφουγγάρια, ρικοφόν, τενεκέδια να τα πλασάρουν ως "λύσεις" ακουστικής και να ζητάνε ένα κάρο χρήματα! (μέχρι και ειδικές κόλλες προτείνουν!) Εν τάξει είμαστε μουσικόφιλοι αλλά και υποψιασμένοι (ανακάλυψα το φόρουμ πρόσφατα, το καλύτερο τόπικ που είδα είναι αυτό που καλεί ένα μέλος όποιον έχει "καλό" καλώδιο ρεύματος να μας αποδείξει ότι ακούει τη "διαφορά"!).
Για να δουλέψουν πρέπει να τα βάλεις σε 3άδες τουλάχιστον, δηλαδή 3Χ1, 3Χ2, 3Χ3 και ούτω καθ εξής. Επίσης οι θέσεις είναι είτε πίσω από τα ηχεία είτε στο ταβάνι, είτε στον απέναντι τοίχο. Τα κομμάτια μπαίνουν σε ξύλινους οδηγούς που βιδώνουν σταθερά πάνω στον τοίχο. Όσο περισσότερα γκρουπαρισμένα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Εγώ τα έχω χρόνια, και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος (πριν δεν μπορούσα να ακούσω καν!) Προς το παρών μου έχει χαλάσει ο τελικός και είμαι στην αναζήτηση άλλου, όταν βρω σε προσκαλώ να ακούσεις και να δεις. Δες τις εφαρμογές του σε στούντιο και σπίτια και αν θέλεις στείλε μου πμ για να σου εξηγήσω τηλεφωνικώς. Με το χέρι στη καρδιά μπορώ να σου πω ότι είναι το "μηχάνημα" που δεν θα αλλάξω ποτέ! (εκτός ΑΝ κάποια ημέρα υποκύψω στην παντόφλα :142: )

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.662
Members
38.587
Νεότερο μέλος
stratos.april