Canon ή Nikon;

Reaction score
50
Όχι δε θέλω ν' αγοράσω κάποια μηχανή (για την ώρα τουλάχιστον). Απλά εδώ και καιρό έχω την εξής απορία: αν θέλατε μια dSLR σε ποια απ' τις δύο εταιρίες θα καταλήγατε (και γιατί); Καταλαβαίνω ότι η ερώτηση είναι γενική και νομίζω μάλιστα (ή κάπου είχα διαβάσει) ότι σε κάποια range τιμών δε βγαίνουν ακριβώς ανταγωνιστικά μοντέλα των δυο εταιριών ακριβώς για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους (τώρα αυτό ίσως είναι και ράδιο αρβύλα). Τέσπα, εκεί που τίθεται αυτό το δίλημμα τι απ' τα δύο θ' αγοράζατε και γιατί; Θέλω να πω, υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι "Η τάδε εταιρία είναι καλύτερη - τελεία." ή δεν παίζει κάτι τέτοιο; Κάπου είχα ακούσει ότι Canon παίρνουν συνήθως οι ερασιτέχνες ενώ Nikon οι επαγγελματίες. Ισχύει; Ή έστω παίζει κάποια λογική ότι "μέχρι τόσα ευρώ αυτή την εταιρία, από 'κει και πάνω την άλλη και αν θέλουμε το top of the top είναι το τάδε μοντέλο." Προφανώς στην ερώτηση παίζει μεγάλο ρόλο και σε τι σώμα ταιριάζουν πιο καλοί (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) φακοί. Αν πχ. η Canon βγάζει κορυφαίες μηχανές αλλά κολλάνε με μάπα φακούς (λέεεεεμε τώρα) ίσως ν' αξίζει περισσότερο η Nikon με λίγο χαμηλότερες υλοποιήσεις σώματος αλλά που ταιριάζουν με κορυφαίους φακούς. Τέλοσπάντων, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο λόγο που ρωτάω και ίσως δεν έχει και νόημα το thread αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος "νικητής", είμαι απλά περίεργος :)

Τώρα βέβαια φαντάζομαι κάτι τέτοιο έχει συζητηθεί πολλάκις σε θέματα όμως όχι ακριβώς επί τούτου, αλλά όταν κάποιος ήθελε ν' αγοράσει κάποια μηχανή.

Α και κάτι άσχετο: τι ακριβώς σημαίνει full frame μηχανή; Ότι θα μπορεί να παίρνει φακούς από συμβατικές SLR; Στην πράξη όμως; Έχω ακούσει ότι έχουν να κάνουν με φιλμ 35mm αλλά...

Reaction score
14
Ξανθιές ή μελαχρινές; :happy_6: :happy_5:

Α και κάτι άσχετο: τι ακριβώς σημαίνει full frame μηχανή; Ότι θα μπορεί να παίρνει φακούς από συμβατικές SLR; Στην πράξη όμως; Έχω ακούσει ότι έχουν να κάνουν με φιλμ 35mm αλλά...

Full frame είναι η SLR μηχανή στην οποία οι γεωμετρικές διαστάσεις του αισθητήρα της ισούνται με αυτές του καρέ φιλμ (35mm).

Στην πράξη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικούς φακούς χωρίς να υφίστανται το Χ1,5 ή το Χ1,6 FOV factor.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ...."ψηφιακούς" φακούς, "αποτυπώνοντας" όμως λιγότερα megapixel από τα ονομαστικά τους.

Reaction score
164
Θα ξεκινήσω από την φράση:
"ότι Canon παίρνουν συνήθως οι ερασιτέχνες ενώ Nikon οι επαγγελματίες" και θα σου απαντήσω με μία φωτό:

'Οπου λευκός φακός=Canon. :happy_8:

Τα σώματα έρχονται και παρέρχονται, αλλάζουν, βελτιώνονται. Άλλοτε είναι ο ένας μπροστά, άλλοτε ο άλλος, μην βασίζεσαι σε αυτό. Αν συγκρίνεις κάτι, πρέπει να συγκρίνεις τη γενικότερη φιλοσοφία των εταιριών, όπως αυτή φαίνεται τα τελευταία χρόνια.
-Στα ερασιτεχνικά σώματα, ιδίως στα πιο φτηνά οι Nikon δείχνουν πιο καλοφτιαγμένες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι Canon έχουν πρόβλημα. Στις επαγγελματικές (σε φωτορεπορτάζ κυρίως) βασιλεύει η σειρά 1 της Canon, είναι το κατεστημένο. Χωρίς να σημαίνει ότι οι Nikon υπολείπονται σοβαρά.
-Οι Nikon γενικά έχουν πιο πολλές δυνατότητες και είναι πιο εύχρηστες. Χωρίς να σημαίνει ότι οι Canon υπολείπονται ή ότι είναι ιδιαίτερα δύσχρηστες. Απλά οι Nikon έχουν πιο πολλά φρου-φρου και αρώματα.
-Σε απόλυτη ποιότητα, κάτω από το μικροσκόπιο του Photoshop, οι Canon έχουν πιο καλή ποιότητα όσο αφορά τον θόρυβο, οι φωτογραφίες τους είναι πιο καθαρές και με πιο πολλή λεπτομέρεια. Μιλάμε όμως πολύ οριακά, σε φυσιολογικές απαιτήσεις δεν υπάρχει διαφορά.
-Η Nikon έχει καλύτερο σύστημα φλασομέτρησης, της Canon είναι πιο στριφνό και αν δεν το ξέρεις καλά μπορεί να σε εκθέσει.
-Οι Canon έχουν πιο μεγάλη γκάμα φακών. Έχουν αποκλειστικά φακό για super macro με μεγένθυση έως 5Χ και αρχιτεκτονικούς tilt&shift. Για όσους θέλεουν τέτοιους φακούς, η Canon είναι μονόδρομος.
-Έχουν κάποιες ψιλοδιαφορές στη γκάμα τους, πχ η Nikon έβγαλε την D300 που γεφυρώνει την απόσταση των ερασιτεχνικών με τα επαγγελματικά τέρατα στα 1800€ περίπου, ενώ η Canon έχει φτηνό Full Frame σώμα (5D)

Αυτό που σε ενδιαφέρει: Αν δεν έχεις εξειδικευμένες απαιτήσεις, όποια και να προτιμήσεις θα είναι εξ' ίσου καλή, και θα βρεις εξ' ίσου καλούς φακούς στα ίδια χρήματα. Βλέπεις ποιά σου "κάθεται" καλύτερα στο μάτι, στο χέρι και στο πορτοφόλι. Πάντα θα έχεις στο μυαλό σου ότι το σύστημα που θα εμπιστευτείς πολύ δύσκολα θα το αλλάξεις στο μέλλον.

Τι είναι FF: Είναι οι DSLR των οποίων το μέγεθος του αισθητήρα είναι ίδιο με αυτό του καρέ του φιλμ των 35mm.
Ισχύει ότι όσο πιο μεγάλος ο αισθητήρας τόσο μικρότερος ο θόρυβος και τόσο πιο μεγάλο το δυναμικό εύρος.
Αν ο αισθητήρας είναι πιο μικρός τότε το εστιακό μήκος του φακού πολλαπλασιάζεται με έναν αριθμό που λέγεται crop factor και είναι 1.5Χ για τις Nikon και 1.6Χ για τις Canon. Πχ ένας φακός 50mm σε μία Full Frame θα είναι 50mm σε μία όχι FF Canon, 80mm και σε μία Nikon 75mm. Με άλλα λόγια, χάνουμε σε ευρυγώνιους και κερδίζουμε σε τηλεφακούς. Οι μη-FF (APS-C ονομάζονται) παίρνουν τους φακούς των FF, αλλά υπάρχουν φακοί για μη-FF που δεν μπαίνουν σε FF, πχ η σειρά EF-S της Canon.

Αυτά στα γρήγορα, για όποια απορία... εδώ είμαστε!

Reaction score
1
Απάντηση: Canon ή Nikon;

... κάπου είχα διαβάσει ότι σε κάποια range τιμών δε βγαίνουν ακριβώς ανταγωνιστικά μοντέλα των δυο εταιριών ακριβώς για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους...
Απ'οτι εχω καταλαβει ισχυει αυτο. Δηλαδη μπορεις να διακρινεις καποια σκαλοπατακια αναμεσα στα μοντελα των δυο εταιρειων. Απο κει και περα ομως δεν μπορεις να πεις οτι αυτη ειναι καλυτερη απ'την αλλη. Ειναι καθαρα θεμα γουστου οπως ειπαν και παραπανω οι δασκαλοι :happy_9:

Reaction score
50
Παιδιά ευχαριστώ, με καλύψατε. Όπως είπα και προηγουμένως (για την ώρα) δεν έχω στα σκαριά κάποια αγορά dSLR, αλλά ήθελα να ξέρω τέτοιες λεπτομέρεις γιατί... ποτέ δεν ξέρεις :)

Α, μια ερώτηση ακόμα: γιατί όλοι κόπτονται για FF dSLR (που είναι ακόμα λίγες), ποιο είναι το πλεονέκτημά τους; Και γιατί είναι πιο ακριβές οι FF dSLR;

Reaction score
5
Γιατί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παλιούς φακούς τους από την αναλογική SLR χωρίς να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους (ιδιαίτερα αν σου αρέσουν οι ευρυγώνιοι, το FF σε βολεύει περισσότερο). Γιατί μπορούν να λένε πλέον ότι οι ψηφιακές 'έφτασαν' τις αναλογικές και στο μέγεθος του φιλμ. Γιατί έχουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο σε υψηλά ISO (όπως προείπαν τα παιδιά) - δηλαδή αποτυπώνεις σκοτεινές σκηνές πιο εύκολα και ποιοτικά.

Σκέψου ότι υπάρχουν και ψηφιακοί αισθητήρες για medium format. Ακόμα πιο μεγάλοι από 35mm δηλαδή. Εκεί να δεις σφαγή με τους φακούς που γίνεται...

Πάντως η μηχανή δεν κάνει την φωτογραφία. Από ένα σημείο και πέρα, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, κόπο και να έχεις και καλλιτεχνική διάθεση για να πάρεις wow! φωτογραφίες (if you know what I mean...). Α, και να είσαι και τυχερός...

Reaction score
50
Μάλιστα... δηλαδή και στις FF το γεγονός ότι έχουμε μεγαλύτερο αισθητήρα παίζει ρόλο, δεν υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που να τις διαφοροποιεί. Βέβαια είναι κι αυτό που λέει ο Άκης, το feeling ότι οι ψηφιακές πλέον εξισώνονται με τις αναλογικές (συν το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι φακοί τους).

Όσο για την ποιότητα της φωτογραφίες, δεν τρέφω αυταπάτες. Εννοείται ότι ο έμπειρος φωτογράφος με μέτρια μηχανή δε συγκρίνεται με τον αρχάριο με την κορυφαία SLR.

Reaction score
14
Γιατί Γιατί μπορούν να λένε πλέον ότι οι ψηφιακές 'έφτασαν' τις αναλογικές και στο μέγεθος του φιλμ. Γιατί έχουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο σε υψηλά ISO (όπως προείπαν τα παιδιά) - δηλαδή αποτυπώνεις σκοτεινές σκηνές πιο εύκολα και ποιοτικά.

Να συμπληρώσω επίσης οτι καταγράφουν "καλύτερα".
Με ομαλότερο contrast και ομαλότερες τονικές μεταβάσεις.

Reaction score
0
Ανασύρω το θέμα για το λόγο ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αγορά DSLR. Αρχάριος και έχω πελαγώσει από τώρα.
Canon 400D ελαφρώς μεταχειρισμένη ή nikon D60 καινούρια στην ίδια τιμή? Και οι 2 με φακό 18-55 +θήκη για τη nikon. Επίσης, παίζει με σημαντικά λιγότερα χρήματα και μια D40 για την οποία παρά τα 6MP έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια.
Ποια θα ήταν καλύτερη επιλογή για αρχή και συνήθως νυχτερινές λήψεις?

Reaction score
11.758
Νυχτερινες εννοεις

1. Με χαμηλο ISO και φλας;
2. Με χαμηλο ISO, χωρις φλας αλλα με τριποδο και υψηλο χρονο εκθεσης;
3. Με υψηλο ISO, χωρις φλας στο χερι;

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Canon ή Nikon;

Ανασύρω το θέμα για το λόγο ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αγορά DSLR. Αρχάριος και έχω πελαγώσει από τώρα.
Canon 400D ελαφρώς μεταχειρισμένη ή nikon D60 καινούρια στην ίδια τιμή? Και οι 2 με φακό 18-55 +θήκη για τη nikon. Επίσης, παίζει με σημαντικά λιγότερα χρήματα και μια D40 για την οποία παρά τα 6MP έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια.
Ποια θα ήταν καλύτερη επιλογή για αρχή και συνήθως νυχτερινές λήψεις?
Aν και Canon-ακιας, αν δεν είχες θέσει τον περιορισμό της νυχτερινής θα σου έλεγα Nikon. Στα ψηλά ISO όμως πάς μοιραία σε Canon.....

Reaction score
0
Νυχτερινες εννοεις

1. Με χαμηλο ISO και φλας;
2. Με χαμηλο ISO, χωρις φλας αλλα με τριποδο και υψηλο χρονο εκθεσης;
3. Με υψηλο ISO, χωρις φλας στο χερι;
Καλή ερώτηση. 1 και 3. Οι καθημερινές μας δηλαδή φωτογραφίες. Ή αλλιώς, ποια θα μου δίνει λιγότερο θόρυβο σε τέτοιες συνθήκες?

Aν και Canon-ακιας, αν δεν είχες θέσει τον περιορισμό της νυχτερινής θα σου έλεγα Nikon. Στα ψηλά ISO όμως πάς μοιραία σε Canon.....
Κατατοπιστικότατο αλλά για να δούμε μήπως έχουμε ανατροπή με τις παραπάνω συνθήκες

Defkalion

Administrator
Reaction score
914

Το χαμηλότερο θόρυβο προφανώς και σου δίνει η φωτογραφία με χαμηλό ίσο.

Εγώ είμαι παραδοσιακός χρήστης nikon, αλλά χρειάστηκε να φτάσω στο 2009 και στην καινούρια d90 για να δω καλή συμπεριφορά στα ψηλά iso. Οπότε γι'αυτό το λόγο θάλεγα canon όσον αφορά το θόρυβο, έχουν καλύτερη συμπεριφορά.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Canon ή Nikon;

Το χαμηλότερο θόρυβο προφανώς και σου δίνει η φωτογραφία με χαμηλό ίσο.

Εγώ είμαι παραδοσιακός χρήστης nikon, αλλά χρειάστηκε να φτάσω στο 2009 και στην καινούρια d90 για να δω καλή συμπεριφορά στα ψηλά iso. Οπότε γι'αυτό το λόγο θάλεγα canon όσον αφορά το θόρυβο, έχουν καλύτερη συμπεριφορά.
Είσαι ο άνθρωπός μου για τις nikon...
Μεταξύ D40 και D60 βρίσκεις διαφορές (εκτός της ανάλυσης-6mp στην d40, 10mp στην D60) που να με οδηγούν στην ακριβότερη D60? Επίσης θα με προβληματίσει η απουσία μηχανισμού auto focus στο σώμα των 2 αυτών nikon?

Defkalion

Administrator
Reaction score
914

Η απουσία rotor για auto focus στη d40 είναι σαφές θέμα, σε περίπτωση που κάποια στιγμή σου προκύψει να θες να πάρεις ένα φακό που δεν έχει μοτέρ εστίασης, και χρειάζεται της μηχανής.

Προσωπικά δε θα έπαιρνα καμία από τις 2 αυτές, θα έψαχνα να βρω κάποια από τις d80. Μέχρι πόσα λεφτά θες να δώσεις για το σώμα και πόσα για φακό-φακούς; και τι φακούς θα βάλεις επάνω;

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Canon ή Nikon;

Η απουσία rotor για auto focus στη d40 είναι σαφές θέμα, σε περίπτωση που κάποια στιγμή σου προκύψει να θες να πάρεις ένα φακό που δεν έχει μοτέρ εστίασης, και χρειάζεται της μηχανής.

Προσωπικά δε θα έπαιρνα καμία από τις 2 αυτές, θα έψαχνα να βρω κάποια από τις d80. Μέχρι πόσα λεφτά θες να δώσεις για το σώμα και πόσα για φακό-φακούς; και τι φακούς θα βάλεις επάνω;
Το budget είναι ιδιαίτερα χαμηλό και ορίστηκε με βάση την τρέχουσα τιμή της D60 η οποία σε kit με φακό 18-55 (με auto focus, χωρίς VR) πωλείται στα 330Ε. Από την μέχρι τώρα έρευνα που έχω κάνει ένας τέτοιος φακός είναι αρκετός για αρχή τουλάχιστον. Η μηχανή προορίζεται για ποιοτικές καθημερινές φωτογραφίες με διάθεση για πειραματισμούς, όχι κάτι εξεζητημένο.

Reaction score
11.758
Αφου δεν μπορεις να ανεβεις σε τιμη και να παρεις D80 η D200 (την οποια D200 εχω και εγω και την προτεινω, αν καταληξεις σε NIKON*), παρε τωρα μια φτηνη-μεταχειρισμενη, κρατα τη κανα 6μηνο με 8μηνο και μετα δως τη. Ετσι θα εχεις μαθει να χρησιμοποιεις DSLR, θα εχεις δει τι αναγκες εχεις και τι σου λειπει απο τη μηχανη και στη συνεχεια παρε καποια αλλη.

Εγω προσωπικα για να καταληξω στην D200 περασα απο αλλες 2 compact ψηφιακες.

* Επισης θα μπορουσα να σου στειλω φωτο να δεις πως συμπεριφερεται σε υψηλα ISO. Επιπλεον, σιγουρα θα χρειαστεις και εξωτερικο φλας, το ενσωματωμενο της D200 υποφοτιζει συνηθως απο 0,5 μεχρι 1,3 στοπ, δεν ειναι πολυ δυνατο.

Reaction score
0
Αφου δεν μπορεις να ανεβεις σε τιμη και να παρεις D80 η D200 (την οποια D200 εχω και εγω και την προτεινω, αν καταληξεις σε NIKON*), παρε τωρα μια φτηνη-μεταχειρισμενη, κρατα τη κανα 6μηνο με 8μηνο και μετα δως τη. Ετσι θα εχεις μαθει να χρησιμοποιεις DSLR, θα εχεις δει τι αναγκες εχεις και τι σου λειπει απο τη μηχανη και στη συνεχεια παρε καποια αλλη.

Εγω προσωπικα για να καταληξω στην D200 περασα απο αλλες 2 compact ψηφιακες.

* Επισης θα μπορουσα να σου στειλω φωτο να δεις πως συμπεριφερεται σε υψηλα ISO. Επιπλεον, σιγουρα θα χρειαστεις και εξωτερικο φλας, το ενσωματωμενο της D200 υποφοτιζει συνηθως απο 0,5 μεχρι 1,3 στοπ, δεν ειναι πολυ δυνατο.
D200 δεν έχω βρει σε μεταχειρισμένη και η D80 ξεφεύγει πολύ. Ήδη μπερδεύτηκα με 3 μοντέλα, αν μπουν κι άλλα 2 στο παιχνίδι δεν θα καταλήξω ποτέ γιατί δεν ξέρω να "διαβάζω" όλα τα χαρακτηριστικά τους και τι σημαίνουν.
Το σενάριο για μια αρχική οικονομική επιλογή είναι το επικρατέστερο και μόνος ενδοιασμός μου για την D40 είναι μήπως χρειαστώ κάτι περισσότερο από τα 6MP της την ώρα του κροπαρίσματος.

Defkalion

Administrator
Reaction score
914

Είχα τη D70 για 4 χρόνια. Ποτέ δεν "ένιωσα" ότι χρειάστηκα παραπάνω από τα 6mp της όσον αφορά το θέμα crop.

Reaction score
11.758
Αρα η λυση ειναι να παρεις ωρα κατι φτηνο (προσεχε! οχι παλιο, προσωπικα θα απεφευγα την D40 λογω ηλικιας, θα επαιρνα η D40x η D90) και μετα αλλαζεις.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis