Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Μία "απλοϊκή" ερμηνεία θα μπορούσε να είναι:

"Ξεκούραστο είναι το σύστημα που παίζει την αγαπημένη μας μουσική"

Την αγαπημένη μας μουσική την ακούμε ευχάριστα πάντα και παντού.
Από "Μέγαρο" έως "τρανζιστοράκι".

Αντίθετα, μία "ανυπόφορη" μουσική (ας πούμε, για αρκετούς, τα "σκυλάδικα") δεν την ακούμε πουθενά ευχάριστα.
Ούτε και στο "ιδανικότερο" σύστημα.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό το "ιδανικό" σύστημα θα ήταν ασφαλώς ΜΗ ξεκούραστο.

"...γιατί είναι πάθος δυνατό και η συνήθεια...", τραγουδά ο Λάκης...

Πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Προσωπικά πιστεύω ότι παίζει ρόλο η ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου και σε ποιά στιγμή της ημέρας θα ακούσει, σε τι απόσταση θα βρίσκετε απο την εκπομπή, τι κομμάτι θα ήθελε να ακούσει και ανάλογα της διάθεσής του αν είχε επιλογή θα επέλεγε και κάτι διαφορετικό. Εν ολίγοις τον πρώτο λόγο έχει η ψυχολογία του. Αν φύγουμε απο αυτή την παράμετρο τα πράγματα αλάζουν.

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι αυτό το σύστημα (αναλογικό η μη) τους ξεκουράζει και κάποιοι άλλοι το θεωρούν ψιλοαδιάφορο έως και κουραστικό. Σίγουρα έχει να κάνει με τον συνδυασμό των προιόντων αν πρόκειται για σπίτι. Κακά τα ψέμματα, ένα σοβαρά ποιοτικό ηχοσύστημα πρέπει να σου δίνει τα πάντα και ξεκούραστο ήχο, αλλά και δυναμικό ανάλογα την αναπαραγωγή. Δυστυχώς είναι λίγα αυτά τα συστήματα και φοβάμαι και λίγοι και αυτοί που μπορούν να τα "αξιολογήσουν".

Είναι καθαρά σε τι αρέσκετε ο καθένας.
Φίλος μου που ρύθμιζα το αυτοκίνητό του (Corsa) ήταν εκστασιασμένος με το απαλό και ξεκούραστο ηχητικό αποτέλεσμα, έφτασα να πω κι εγώ ότι μπορής να πας Κίνα χωρίς να το σβήσεις ποτέ. Μάλιστα ακούγοντάς το συνέχεια ένοιωσα ότι το cd κόντευε να τελειώσει και δεν θυμόμουν τι άκουγα. Προσωπικά όμως δεν με "έφτιαχνε" ψυχολογικά, ήθελα κάτι πιο ζωντανό να νοιώσω το κομμάτι σαν να βρίσκομαι εκεί που ηχογραφείται κι ας με κουράσει. Αν σταθείς δίπλα σε μια ορχήστρα χωρίς καλώδια, μετά απο μισή ώρα θα κουραστείς. Ναι αλλά αυτό θα ήταν και το φυσικό άκουσμα. Γι αυτό και υπάρχουν τόσα πολλά ηχοσυστήματα (αυτοκίνητα-χρώματα-κλπ) ώστε να επιλέγει ο καθένας μας τι του αρέσει αλλοιώς θα είχαμε όλοι το ίδιο ηχοσύστημα, το ίδιο αυτοκίνητο, την ίδια γυναίκα(και ανάποδα).

Υ.Γ.
Καλό ηχοσύστημα με ακουστότητα έως 100 db είναι και ψυχοθεραπευτικό, εδικά την Παρασκευή που τελειώνει η βδομάδα.

Reaction score
6
Στα συστηματα μας ακουμε συνηθως τη μουσικη που αγαπαμε.

Παρολα αυτα καποιες φορες σε καποια set up ο ηχος ηταν κουραστικος και η αγαπημενη μας μουσικη γινοταν κουραστικη ..:122: . Το επομενο βημα ηταν να δουμε πως μπορουμε να διορθωσουμε τα πραγματα.

Reaction score
4.305

Βλεπω οτι σε πολλες απαντησεις γινεται ενα μπερδεμα μεταξυ της "ξεκουραστης μουσικης" και του ""ξεκουραστου συστηματος" που ειναι δυο πολυ διαφορετικα πραγματα.
Για πραδειγμα πριν απο 30 χρονια οταν ημουν σκληρος ροκας και ακουγα Μπλακ Σαμπαθ η Ζεπελιν και τα συναφη μετα απο 2-3 ωρες το κεφαλι βουιζε, εβαζα στη συνεχεια λιγο Ραχμανινοβ η φολκ και αμεσως ηρεμουσα, ηταν μια ξεκουραστη μουσικη που σε χαλαρωνε πραγματικα εστω κι αν την ακουγα απο πικαπ και ηχεια της σειρας για εκεινα τα χρονια.
Ο ορος "ξεκουραστο συστημα" μαλλον ειναι αδοκιμος και χρησιμοποιειται καθ υπερβολην, ισως για να τονισουμε στον συνομιλητη οτι το συστημα ειναι πολυ καλο και ενδεχομενως και κομματια που ειναι φασαρτζιδικα και κουραστικα με το εν λογω συστημα υποφερεται και ενδεχομενως ακουγεται ευχαριστα. Καπως ετσι εχει δημιουργηθει και η εκφραση "ακουσα το ταδε συστημα το οποιο λειτουργησε αγχολυτικα πανω μου". Πιο πολυ θεωρω οτι ειναι ενα λογοπαιγνιο παρα κατι που εχει να κανει με μια σαφη εξηγηση μιας καταστασης.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.146

Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι πως με τον όρο ξεκούραστο σύστημα, οι περισσότεροι εννοούν ηχεία με σχετικά πεσμένες μεσαίες, ενώ κολλάνε τη ρετσινιά του κουραστικού σε συσκευές και συστήματα που έτυχε να ακούσουν με ηχογράφηση με πολλά πνευστά, ή συμπιεσμένη δυναμική περιοχή (όλα δυνατά). Ίσως ακόμα και να χαρακτηρίζουν έτσι ένα ηχείου που τα ξεμπροστιάζει όλα, εξ ου και τα μόνιτορ δεν τα αντέχουν...

Reaction score
313

"...γιατί είναι πάθος δυνατό και η συνήθεια...", τραγουδά ο Λάκης...
Λίγο-πολύ...το "καλό" (και "ξεκούραστο") είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει...

...ασχέτως (εντελώς) αν είναι "γιούχου" ή "ορθό/πιστό/ακριβές".

Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε "καλλιεργηθεί" σύμφωνα με το "ορθό/πιστό/ακριβές". Τότε, αυτό θα μας φαίνονταν ως "καλό/ξεκούραστο"...

Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια. Είναι;

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε "καλλιεργηθεί" σύμφωνα με το "ορθό/πιστό/ακριβές".
Για να "καλλιεργηθούμε" πρέπει να έχουμε ακούσει, Σταύρο.
Οι περισσότεροι θεωρούν ακριβές και πιστό κάποιο ηχείο που τσιρίζει και στα πετάει όλα στη μούρη (με αποτέλεσμα να κουράζει), χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το ηχείο αυτό δεν είναι "πολύ αναλυτικό" αλλά απλά λάθος.

Reaction score
59
Είναι αυτό που λέμε αρκετές φορές ότι χρειάζεται και ανάλογη παιδεία που δυστυχώς δεν έχουμε. Το χειρότερο από όλα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το μην θελουμε να ακούσουμε τον συνομιλητή μας, όταν μας μεταφέρει τις εμπειρίες-γνώσεις του, ακόμα και τις βλακείες του. Και φυσικά δεν μάθαμε να ακούμε και να συνδιαλεγόμαστε, ακριβώς γιατί δεν έχουμε παιδεία. Και είναι να απορεί κανείς πώς μπορούμε και ακούμε ηχσυστήματα και επί πλέον εκφέρουμε και άποψη. Λ.Σ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα;Mε...LPίδα γιά το μέλλον

Γιά όλα τα γούστα υπάρχει και μιά άποψη...Μήπως πρέπει να συντονιστούμε στο ν'αποδεχόμαστε τις απόψεις των άλλων(όποιες κι αν είναι αυτές);
Πάντως η επίλυση του προβλήματος απαιτεί κάτι περισσότερο από την ακρόαση LP...:612:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.940
Απάντηση: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα;Mε...LPίδα γιά το μέλλον

Πάντως η επίλυση του προβλήματος απαιτεί κάτι περισσότερο από την ακρόαση LP...:612:
να συμπληρώσω: απαιτεί κάτι περισσότερο από την ακρόαση ελ-πι με περιεχόμενο κλασσικής. :143::138:

Reaction score
59
Η επίλυση του προβλήματος αγαπητέ Bhutia απαιτεί το να μάθουμε να συνομιλούμε, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητές μας και τις απόψεις μας. Ο διάλογος βοηθά στο να βγουν και κάποια συμπεράσματα. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε οπωσδήποτε τις απόψεις των διαφορετικά σκεπτόμενων. Μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε, αλλά να συνομιλούμε πολιτισμένα. Απαιτείται παιδεία. Λ.Σ.

Reaction score
4.305

Παντως υπαρχει και μια εξηγηση του ορου "ξεκουραστο συστημα" που δεν χωραει καμμια αμφισβητηση. Παρακαλω προσεξτε με ιδιαιτερη προσοχη την επεξηγηση.

"Ξεκουραστο" ειναι το συστημα που οταν νομιζουμε οτι κατι δεν παει καλα σ αυτο που ακουμε και θελουμε να παμε να κανουμε καμμια δοκιμη σε αντιπροσωπειες για κανα ηχειο της προκοπης, δεν μας φευγει η μεση απο το κουβαλημα των ενισχυτων. Δηλαδη ουτε μονομπλοκ ουτε τεραστιοι ενισχυτες, αυτοι ειναι μερος ενος "κουραστικου ηχοσυστηματος". Ολα τ αλλα ειναι ναχαμε να λεμε.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ δεν συμφωνώ με τους προλαλίσαντες. Συμφωνώ με τους προλαλυσάξαντες. :137:

Απαιτείται παιδεία, ίσως και λίγη ορθογραφία.

...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Η επίλυση του προβλήματος αγαπητέ Bhutia απαιτεί το να μάθουμε να συνομιλούμε, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητές μας και τις απόψεις μας. Ο διάλογος βοηθά στο να βγουν και κάποια συμπεράσματα. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε οπωσδήποτε τις απόψεις των διαφορετικά σκεπτόμενων. Μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε, αλλά να συνομιλούμε πολιτισμένα. Απαιτείται παιδεία. Λ.Σ.
Σ'ευχαριστώ που στηρίζεις την άποψή μου και με άλλα λόγια...

Reaction score
1.845

Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι πως με τον όρο ξεκούραστο σύστημα, οι περισσότεροι εννοούν ηχεία με σχετικά πεσμένες μεσαίες, ενώ κολλάνε τη ρετσινιά του κουραστικού σε συσκευές και συστήματα που έτυχε να ακούσουν με ηχογράφηση με πολλά πνευστά, ή συμπιεσμένη δυναμική περιοχή (όλα δυνατά). Ίσως ακόμα και να χαρακτηρίζουν έτσι ένα ηχείου που τα ξεμπροστιάζει όλα, εξ ου και τα μόνιτορ δεν τα αντέχουν...
Ανήκω τότενες στους λιγότερους. Πάλι μειοψηφία είμαι, το φελέκι μου! :119:

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Σ'ευχαριστώ που στηρίζεις την άποψή μου και με άλλα λόγια...
Δική μου η ευχαρίστηση. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο με τις απόψεις που τολμούν και βλέπουν την προύπόθεση και προοπιτική της ζωντανής ακουστικής μουσικής εμπειρίας, όπως του ΝΙΚΝΜ. Η άποψη του φίλου, που θα ήθελα πολύ να γνωρίσω, εντάσσεται και αυτή στην βασική προϋπόθεση της παδείας που προανάφερα. Λ.Σ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Περίπου έτσι. Και λέω περίπου γιατί δεν πιστεύω ότι μια κακή ηχογράφηση μπορεί να έχει τόσο άγριες συχνοτικές εξάρσεις που να μας κάνει να θέλουμε να πετάξουμε τα ηχεία από το μπαλκόνι. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή φταίει και το ίδιο το σύστημα - χώρος.

Ενδιαφέρουσα είναι η πλήρης σύγχυση ορισμένων. Το υποτονικό, χωρίς άκρα, χωρίς δυναμικά, μη πλήρες συχνοτικά σύστημα, τα παίζει όλα λες και είναι μέλι. Είτε παίζει ηλεκτρική κιθάρα, είτε παίζει μαντολίνο, την ίδια επίδραση έχουν στα αυτιά σου. Η πλάκα είναι ότι πολλές φορές ο άτυχος ιδιοκτήτης, νομίζει ότι έχει καλό σύστημα, ενώ στην ουσία έχει ένα μεγάλο... ραδιόφωνο.

...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009

[reliops=Big Radio TV 2][youtube]ZnQKdw3Spms[/youtube][/reliops]

:612:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι επιτέλους το "ξεκούραστο σύστημα";

Δική μου η ευχαρίστηση. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο με τις απόψεις που τολμούν και βλέπουν την προύπόθεση και προοπιτική της ζωντανής ακουστικής μουσικής εμπειρίας, όπως του ΝΙΚΝΜ. Η άποψη του φίλου, που θα ήθελα πολύ να γνωρίσω, εντάσσεται και αυτή στην βασική προϋπόθεση της παδείας που προανάφερα. Λ.Σ.
ζωντανής ακουστικής μουσικής εμπειρίας = ανάλογη του χώρου και αντιστρόφως... ανάλογη των προσδοκιών ...:109:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

[reliops=Big Radio TV 2][youtube]ZnQKdw3Spms[/youtube][/reliops]

:612:
Το βιντεάκι μέτριο, αλλά ο ήχος... ξεκούραστος. :126:

...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος