Arrival (2016)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.753
Reaction score
83.567
arrival-movie-reviews.jpg


Spoiler Alert


Πάντα μου έκανε εντύπωση στους σινεφίλ η "ποιητική" προσέγγιση στην κριτική ταινιών. Η ύπαρξη, δηλαδή, διαφορετικών ερμηνειών στα μηνύματα του δημιουργού που παρουσιάζονται με ημι-αόριστο τρόπο και που, τελικά, πάνω στην προσπάθεια εύρεσης απαντήσεων προκύπτουν περισσότερα ερωτηματικά. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι "απαντήσεις" που βγαίνουν επάνω στην κουβέντα ξεφεύγουν αισθητά από τις προθέσεις του ίδιου του σκηνοθέτη. Θα μου πείτε ότι αυτό εντάσσεται στη μαγεία της τέχνης και θα συμφωνήσω. Απλά, για μένα, που η ταινία τελειώνει τη "στιγμή που ανάβουν τα φώτα", η περαιτέρω συζήτηση, πέρα από το μου άρεσε ή όχι, με απομακρύνει από τη θέση που έχει ο κινηματογράφος στη ζωή μου.

Γιατί ξεκίνησα έτσι; Μετά τη θέαση του Arrival αποφάσισα από περιέργεια να διαβάσω κριτικές και σχόλια για να δω τους λόγους που άρεσε τόσο (στους άλλους). Διαπίστωσα ότι τα μηνύματα που έλαβε ο καθένας ήταν διαφορετικά και αρκετές φορές αντικρουόμενα. Μετά διάβασα και την οπτική του ίδιου του Denis Villeneuve που έκανε τα πράγματα χειρότερα με την αφηρημένη του άποψη.

Η υπόθεση:

12 μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τα διαστημόπλοια και οι εξωγήινοι δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Η ύπαρξή τους είναι καθαρά βοηθητική στην εξέλιξη της υπόθεσης κι όσο κι αν προϊδεάζουν για ακριβά εφέ και δράση, ο υποψήφιος θεατής πρέπει να ξέρει ότι το Arrival δεν αποσκοπεί στην οπτική εντύπωση. Η ανάλυση της εικόνας θυμίζει άλλες εποχές και τα χρώματα (τα λίγα που υπάρχουν) είναι μουντά.

Η έμπνευση της εξωγήινης τεχνολογίας είναι πρόχειρη, αφηρημένη και τυχαία όπως και όλη η μη συναισθηματική ροή του έργου. Είναι συχνή η κριτική σε blockbusters με τη φράση: «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια». Μπροστά στο Arrival τα παραμύθια είναι ρεαλιστικότατα! Εξωγήινοι-επτάποδα που γράφουν ψεκάζοντας μελάνι… Ενώ είναι σούπερ προηγμένοι και έρχονται να μας βοηθήσουν, περιμένουν από εμάς να βρούμε τρόπο για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Με το διαστημόπλοιο στις ΗΠΑ (που εξελίσσεται η ταινία) ασχολείται μία μικρή ομάδα στρατιωτών με έναν επικεφαλής και δύο επιστήμονες που έχουν πάρει πάνω τους την κατάσταση…

review-arrival-696x464.jpg


Στο πρώτο μέρος της ταινίας πλασάρονται εμμέσως οικολογικές ευαισθησίες . Τα 12 σκάφη είναι «καθαρά». Δεν ανιχνεύθηκε καμία εκπομπή ρύπων. Ούτε καυσαέρια, ούτε ραδιενέργεια, ούτε καν σήματα επικοινωνίας μεταξύ των σκαφών. Με αποκορύφωμα την αλληγορία όπου το κάθε διαστημόπλοιο είναι ακίνητο πάνω από το έδαφος έτσι ώστε να μην αφήσει «αποτύπωμα» (footprint). Ο σεβασμός στη φύση είναι χαρακτηριστικό της προηγμένης κοινωνίας.

Τα βαθύτερα μηνύματα που παρουσιάζονται άλλοτε συγκεκριμένα κι άλλοτε αόριστα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και τη γλώσσα, τον χρόνο, την αλληλεγγύη, την ξενοφοβία, την αυτογνωσία, την αγάπη, την κατανόηση, τη ζωή και τον θάνατο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα επτάποδα τους δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά από τους ανθρώπους. Αυτό είναι το «όπλο» που θέλουν να δωρίσουν στους Γήινους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τους βοηθήσουν σε 3000 χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που οι Ρώσοι κατάλαβαν λάθος τη φράση των εξωγήινων “There is no time”. Η σωστή ερμηνεία ήταν η κυριολεκτική: Ο χρόνος δεν υπάρχει, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε εμείς.

Η νύξη για τη μη γραμμικότητα του χρόνου μας δίνεται έξυπνα μέσω του ονόματος της κόρης της Louise: “Hannah” Μία καρκινική λέξη. Αυτή που διαβάζεται και ανάποδα.

Σε αυτό το σημείο ο θεατής μπορεί να μπερδευτεί. Τι σημαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι γραμμικός; Αν παρομοιάσουμε μία χρονική διάρκεια με ένα κινηματογραφικό φιλμ που αποτελείται από πολλά καρέ, ο «προικισμένος» παρατηρητής μπορεί να δει επιλεκτικά όποιο καρέ θέλει. Όλη η ζωή απλώνεται μπροστά του.

Η Louise ως μαθητευόμενη αποκτούσε σταδιακά αυτή την ικανότητα. Στο τέλος εμφανίζεται να έχει γράψει βιβλίο και να διδάσκει τη γλώσσα των επτάποδων, ώστε να αποκτήσουν περισσότεροι την ιδιαίτερη αντίληψη του χρόνου.

Και φτάνουμε στο αγαπημένο ερώτημα της επιστημονικής φαντασίας για το ταξίδι στον χρόνο: Μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον αν «πειράξουμε» κάτι στο παρελθόν;. Όταν στο τέλος δέχεται να κάνει παιδί με τον Ian ενώ ξέρει (μόνο αυτή) ότι θα πεθάνει σε νεαρή ηλικία από καρκίνο, είναι επιλογή της ή απλά το ξέρει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει; Ο σκηνοθέτης κλίνει υπέρ της πρώτης εκδοχής. Η Louise μπορεί να διαλέξει τι θα ακολουθήσει. Προτιμάει όμως να αγκαλιάσει τη ζωή ως έχει και μέσα από τις άσχημες στιγμές να αρπάξει όλα τα θετικά που συνυπάρχουν. Αυτή η εκδοχή ταιριάζει καλύτερα στην ατμόσφαιρα της ταινίας που θέλει να μας «διδάξει» να αποφεύγουμε τη μοιρολατρική προσέγγιση των γεγονότων. Από την άλλη, αποφεύγει να σχολιάσει τα προβλήματα που θα προκύψουν αν ο άνθρωπος αποκτήσει τη δύναμη να ελέγχει το μέλλον, έστω και μη γραμμικά. Το love story του έργου δεν σηκώνει αντιρρήσεις.

Το παιχνίδι με τον χρόνο δουλεύει και στην αποφυγή ενός πολέμου, όταν η Louise κλέβει το τηλέφωνο και καλεί τον Κινέζο Στρατηγό Shang. Του λέει τα τελευταία λόγια της γυναίκας του:

“War does not make winners, only widows” (η φράση ειπώθηκε στα κινέζικα αλλά ανέβασαν τη μετάφραση στο διαδίκτυο).

Τη φράση αυτή την είπε στο μέλλον o Στρατηγός στη Louise, ο οποίος ωφελήθηκε από την προειδοποίηση της να μη γίνει πόλεμος και αποφάσισε να της την πει μελλοντικά, δίνοντας μαζί και τον απόρρητο αριθμό του τηλεφώνου του. Ουάου!

Η διεθνής κατάσταση παρουσιάζεται με μεγάλη δόση αληθοφάνειας. Οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα. Τον αγώνα για το ποια θα αποκρυπτογραφήσει πρώτη τη ξένη γλώσσα και τους λαούς τους που απαιτούν δραστικά μέτρα προς τους εξωγήινους. Και τα δύο αυτά μέτωπα είναι γεμάτα από φόβο για το άγνωστο. Δεν υπάρχει συνεννόηση για κοινή πολιτική, με κατάληξη την διακοπή της επικοινωνίας και τη μεγέθυνση του φόβου.

Όσον αφορά την ηθοποιία, έχουμε την χαρισματική Amy Adams που κρατάει το 90% της ταινίας, με αυτό το αντιπαθητικό απλανές βλέμμα που όμως κολλάει άψογα στην όλη ατμόσφαιρα. Ο Jeremy Renner είναι ένας καλορυθμισμένος δορυφόρος που κάνει καλά τη δουλειά του. Τα υπόλοιπα ονόματα έχουν εντελώς απρόσωπους ρόλους και απλά υπάρχουν επειδή πρέπει.

LR-ArrivalSOYL_D039_10863_R.jpg


Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω αλλά πιστεύω ότι κάλυψα τα βασικότερα στοιχεία της ταινίας. Γιατί τελικά δεν μου άρεσε το Arrival; Ο Villeneuve το κούρασε υπερβολικά με τα μηνύματά του, περιορίζοντας το αυστηρά σε μονοπάτια βραβεύσεων, άρα και συγκεκριμένων απαιτήσεων. Το έξτρα πρόβλημα για μένα είναι ότι τα μηνύματα αυτά δεν με αγγίζουν και είναι αντίθετα με τη φιλοσοφία μου. Είναι πολύ «χίπικα» και ισοπεδωτικά και με έκαναν να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε φεστιβάλ που οργάνωσε κάποια ΜΚΟ υπέρ της απελευθέρωσης των μαλακών ναρκωτικών.

Να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία παραγωγή που είχε χαμηλό budget ($47.000.000). Για παράδειγμα, το 1/3 του Interstellar, που το βαρύ σενάριο συνοδευόταν από εκπληκτικά σκηνικά. Στο Arrival, αν δεν σε κεντρίζει το βασικό του σύνθημα στην υπόθεση, δεν μένει κάτι άλλο να σε κρατήσει.

IMDb

 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.408
Reaction score
74.715
Είμαι άνθρωπος στεγνός και ψυχρός, όχι λόγω έλλειψης συναισθημάτων (έχω κάτι λίγα) αλλά λόγω της αγάπης μου στη λογική.
Δεν πιστεύω σε θεούς, ούτε στο καλό και το κακό. Ζούμε, πεθαίνουμε και τέλος, οι κανόνες (νόμοι, κράτη, κοινωνίες, σωστό και λάθος) είναι απαραίτητοι μόνο για να συνεχίσουμε να ζούμε.

Είμαι επίσης, για όποιον δεν το έχει καταλάβει, σινεφίλ με την κυριολεκτική έννοια. Ό,τι είναι αξιοπρεπές, και δεν είναι άγριο horror γιατί είμαι κοτούλα, μου κάνει.

Ο κινηματογράφος είναι η διαφυγή μου ακριβώς απο αυτή την αγάπη της λογικής. Το δίωρο ταξίδι ( :D Άλεξ!) σε άλλες, όχι βέβαια πολύ διαφορετικές και εκτός λογικής, απόψεις. Γι' αυτό δε βλέπω τηλεόραση ή σειρές της σειράς "για να περάσει η ώρα" και γι' αυτό η επένδυσή μου στα μηχανάκια ήταν ανέκαθεν πολύ μικρότερη απο το υλικό.
Όταν μιά ταινία πλησιάσει την αίσθηση των ρομαντικών παιδικών κινηματογραφικών εμπειριών μου, μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει ακόμα περισσότερο αν καταφέρει να με κάνει να τη σκέφτομαι, και τη λατρεύω αν λειτουργήσει πλήρως και το suspension of disbelief (αίρεση της αμφισβήτησης; ).
Παράδειγμα το Super 8, μια "παιδική" ταινία που βλέπω συχνά. Δεν είναι σπουδαία αλλά ο J.J., χρησιμοποιώντας τη φόρμουλα αυτού που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα, όπως και τη νοσταλγία, την έκανε να λειτουργεί άριστα.

Για να πλησιάσουμε στο προκείμενο, όπως πολλοί στην ηλικία μου μεγάλωσα με λατρεία στο sci-fi και τα fantasy (SW vs. ST = 2.), κυρίως γιατί έτυχε εκείνη την εποχή να εξελίσσονται ραγδαία τα special effects. Ποιές είναι οι κατηγορίες που κατ' εξοχήν βασίζονται σ' αυτά; :)



Πού διαφωνώ και χωρίς να αναφερθώ σε όσα κάλυψε ήδη ο xfader:

Το Arrival έχει όλα τα στοιχεία της τέλειας ταινίας επιστημονικής φαντασίας χωρίς το, κατά τη γνώμη μου όχι απαραίτητο αλλά συχνά χρήσιμο συνεχές action, ούτε τα pew-pew που απαιτεί ο αποπάνω κριτικός, και με έκανε να τη σκέφτομαι. Ο Ιδρυτής που τη σκέφτηκε πιό πολύ, την ονειρευόταν κιόλας.

Κατάφερε να λειτουργήσει απόλυτα το suspension of disbelief; Όχι, γιατί υπάρχουν μικρά θέματα editing ή/και σεναρίου που σε αποσπούν. Τα κενά λόγω οικονομίας χρόνου είναι κάτι που μπορώ να αποδεχθώ και αναφέρεται, έστω και πεταχτά, ο χρόνος που πέρασε μέχρι να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα. Αλλά με τράβηξε απο το βύθισμα στην ιστορία σε επίπεδο μικρότερης απορρόφησης.
Το όραμα της ταινίας όμως, συνολικά λειτουργεί και μετά τη δεύτερη θέαση ήταν πολύ πιό ξεκάθαρο.

Η οικολογική αναφορά με την επακόλουθη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσα απο την επαφή με τους εξωγήινους, αν και δεν εννοείται, υπονοείται. :rolleyes:

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εξαιρετικές sci-fi ταινίες με όραμα, με μερικές να στέκονται περήφανα δίπλα στις σημαντικότερες του είδους. :rolleyes::rolleyes:


Θα προσθέσω κι άλλα αργότερα. Ίσως.

Ανδρέα! :) Your turn.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.753
Reaction score
83.567
Κατάφερε να λειτουργήσει απόλυτα το suspension of disbelief;
Αφού έκλαψα και σπάραξα με τα όσα συγκινητικά έγραψες, σου αφιερώνω ένα κουπλέ από το γνωστό γκρουπ των νεανικών μας χρόνων με το ταιριαστό με την κριτική σου όνομα:

Sniff 'n' the Tears - Driver's seat

Jenny was sweet
She always smiled for the people she meet
On trouble and strife
She had another way of looking at life


Αύριο στην πίτα θα σε φιλήσω σταυρωτά και τις Απόκριες θα ντυθώ επτάποδο! :D


 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.930
Reaction score
41.199
Θα μπω σφήνα.
Η ταινία δεν με κέρδισε.
Ενώ το ξεκίνησε με σκηνές που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν συναισθηματικό δέσιμο με το στόρυ (και την πρωταγωνίστρια) και το οποίο το πέτυχε, μετά, πολύ σύντομα, το απεμπόλησε αυτό το στοιχείο. Το συναίσθημα δεν ικανοποιήθηκε.
Ενώ μετά το συναίσθημα προσπαθεί να με τραβήξει μέσα από κάποιο παιχνίδι που θα προκαλέσει το μυαλό, να με βάλει στο αναζήτηση του μυστηρίου, και εκεί πολύ σύντομα χάνεται η εμπλοκή και παραμένω να κυττώ τα επτάποδα (heptapods! seriously???) και τα παραληρήματα της φαντασίας της πρωταγωνίστριας που βλέπει σκηνές από το μέλλον που θα διαμορφώσουν το παρόν τελικά με σημείο εκκίνησης το μέλλον....seriously? επειδή ακούγεται η έννοια της γραμμικότητας του χρόνου. Ας μου το εξηγήσει κάποιος αυτό παρακαλώ μήπως και το καταλάβω. Εγώ καταλαβαίνω τη γραμμικότητα ή μη των φαινόμενων ως προς το χρόνο. Ο χρόνος έχει φορά, πριν και μετά. Τι εννοείτε με την έννοια γραμμικότητα του χρόνου αδυνατώ να το καταλάβω. Anyway. Κατά τη γνώμη μου σε επίπεδο science στο φτωχό μου το μυαλό έχει τρύπες που δεν μαζεύονται με τίποτα. Σε επίπεδο fiction και πολύ μακριά από το science δεν έδωσε κάποιο στοιχείο που να εντυπωσιάσει, να προκαλέσει, να πω wow τι έφτιαξαν οι άνθρωποι. Ξανά, heptapods! seriously?
Τελικά, κάνοντας την ανασκόπηση μου για το τι είδα και τι χρήσιμο μήνυμα μπορεί να έχει αυτή η ταινία να δώσει, αφού ούτε συναισθηματικά, ούτε λογικά, ούτε φαντασιακά με άγγιξε, καταλήγω ότι το μόνο που στέκει είναι ένα μήνυμα ουμανισμού, προβάλλοντας την ανάγκη για παγκόσμια συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλανητικής κλίμακας που (θα) επηρεάζ(σ)ουν όλους όπου και αν βρίσκονται. Το οποίο μήνυμα, νταξ' ωραίο είναι να το ευαγγελίζουμε αλλά αν θες ρε φίλε να το περάσεις στον απλό κόσμο δώσ'το πιο μασημένο γιατί αλλιώς δεν θα περάσει. Προφανώς θες να ξεφύγεις από την πεπατημένη άλλων ταινιών που έχουν το ίδιο στόχο και καταλήγουν να είναι 'οι αμερικάνοι που σώζουν τον κόσμο όλο' (δεν μου έρχεται τώρα πρόχειρο παράδειγμα γιατί έχει χαζέψει το μυαλό μου) αλλά μην το κάνεις και τελείως αλλόκοτο. Γιατί αυτό το μήνυμα μόνο στον απλό κόσμο είναι που έχει νόημα να περάσει. Η επιστημοική κοινότητα το ξέρει και το εφαρμόζει από καταβολής επιστημονικής καταγραφής της γνώσης, η επιχειρηματική κοινότητα το ζει καθημερινά, και ο πολιτικός κόσμος το έχει χωνέψει για τα καλά πλέον θέλει δεν θέλει. Αν τώρα ο σκοπός ήταν να περάσει το μήνυμα στους απανταχού παλαβοστρατόκαβλους τότε κάτι πάει να κάνει αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα με πολλές περισσότερες ταινίες για το συγκεκριμένο κοινό. Θα πρότεινα μάλιστα αναγκαστική θέαση πρωί μεσημέρι βράδυ μπας και συνέλθουν.
my2cents
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.408
Reaction score
74.715
Αφού έκλαψα και σπάραξα με τα όσα συγκινητικά έγραψες, σου αφιερώνω ένα κουπλέ από το γνωστό γκρουπ των νεανικών μας χρόνων με το ταιριαστό με την κριτική σου όνομα:

Sniff 'n' the Tears - Driver's seat

Jenny was sweet
She always smiled for the people she meet
On trouble and strife
She had another way of looking at life


Αύριο στην πίτα θα σε φιλήσω σταυρωτά και τις Απόκριες θα ντυθώ επτάποδο! :D
Σε ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε για τα καλά σου λόγια.
Έχω κι εγώ ένα όμορφο video:

 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.753
Reaction score
83.567
Σε ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε για τα καλά σου λόγια.
Έχω κι εγώ ένα όμορφο video:

Μέσα στις ευαισθησίες είσαι, υποκριτή!!! :D

Αν τώρα ο σκοπός ήταν να περάσει το μήνυμα στους απανταχού παλαβοστρατόκαβλους τότε κάτι πάει να κάνει αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα με πολλές περισσότερες ταινίες για το συγκεκριμένο κοινό. Θα πρότεινα μάλιστα αναγκαστική θέαση πρωί μεσημέρι βράδυ μπας και συνέλθουν.
my2cents
Το οξύμωρο του Arrival ήταν ότι οι στρατιωτικοί "φρέναραν" και ο κόσμος ήθελε δραστικά μέτρα (επιθετικά).

Όσο για τη γραμμικότητα του χρόνου, είναι μία απλούστευση για το πώς καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος τη ροή του. Από το παρελθόν προς το μέλλον και ανάποδα (στις ταινίες). Στην ταινία δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν όλη η χρονική περίοδος μπροστά μας να "διαλέξουμε".

Απ' ό,τι διάβασα πριν λίγο η γλώσσα των επτάποδων βασίστηκε στη Sapir-Whorf hypothesis.

The Sapir-Whorf hypothesis is the theory that an individual's thoughts and actions are determined by the language or languages that individual speaks. The strong version of the hypothesis states that all human thoughts and actions are bound by the restraints of language, and is generally less accepted than the weaker version, which says that language only somewhat shapes our thinking and behavior.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.930
Reaction score
41.199
Μέσα στις ευαισθησίες είσαι, υποκριτή!!! :D



Το οξύμωρο του Arrival ήταν ότι οι στρατιωτικοί "φρέναραν" και ο κόσμος ήθελε δραστικά μέτρα (επιθετικά).

Όσο για τη γραμμικότητα του χρόνου, είναι μία απλούστευση για το πώς καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος τη ροή του. Από το παρελθόν προς το μέλλον και ανάποδα (στις ταινίες). Στην ταινία δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν όλη η χρονική περίοδος μπροστά μας να "διαλέξουμε".

Απ' ό,τι διάβασα πριν λίγο η γλώσσα των επτάποδων βασίστηκε στη Sapir-Whorf hypothesis.

The Sapir-Whorf hypothesis is the theory that an individual's thoughts and actions are determined by the language or languages that individual speaks. The strong version of the hypothesis states that all human thoughts and actions are bound by the restraints of language, and is generally less accepted than the weaker version, which says that language only somewhat shapes our thinking and behavior.
Αν ήταν έτσι ακόμα θα λέγαμε αγκ και ουγκ.
 




Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.408
Reaction score
74.715
Αν διαβάσεις τι έγραφαν για το Blade Runner στα πιέμια, που νομίζω πως πρέπει να είναι το επόμενο συγκριτικό review... :rolleyes:
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.753
Reaction score
83.567
Αν διαβάσεις τι έγραφαν για το Blade Runner στα πιέμια, που νομίζω πως πρέπει να είναι το επόμενο συγκριτικό review... :rolleyes:
35 ετών ταινία δεν ξαναβλέπω που να είναι η καλύτερη όλων των εποχών (για τους άλλους φυσικά...). :D
 


Μηνύματα
5.283
Reaction score
6.429
Εξωγιηνοι..

1)πως ειναι ,2)πως επικοινωνουν ,3)τι σκοπο εχουν,4,1) ποιο το τεχνολογικο τους επιπεδο 4,2) πως χρησιμοποιουν το χρονο .

Περιμενω ποιος θα με εκπληξει και δεν θα κανει κατι σε παραλλαγες των ανω απο παλαιοτερες ταινιες .
 



ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Εχουμε και λεμε λοιπον....
Εχοντας δει οτιδηποτε "τελευταιο"(ομολογω πως ψιλοαπογοητευτηκα απο το "Manchester by the sea" , περα απο την ερμηνεια φυσικα καθως οι αδερφοι Afleck δινουν ρεστα τελευταια) το Arrival φαινεται, στα δικα μου ματια τουλαχιστον, ως ο απολυτος διεκδικητης ποιοτητας και οχι μονον. Δεν λησμονω φυσικα το "Hell or high water" αλλα το τελευταιο δεν αποτελει σημειο αναφορας της παρουσης συζητησης.
Για αρχη θα πρεπει να ξεχασουμε την εννοια "επιστημονικη φαντασια"
Η ταινια δεν ειναι τετοια
Δεν εχει διαστημοπλοια , δεν εχει επταποδα, δεν εχει μελλοντικες εφευρεσεις.
Για την ακριβεια δεν εχει τιποτα αλλο περα απο ταπεινες ανθρωπινες σχεσεις.
Ενιοτε σχεσεις που οδηγουν στην αποξενωση.
Η και στην μεγαλυτερη αγαπη που μπορει να υπαρξει, αυτη της μητερας και ενος παιδιου.
Αφορα ακομα ολα εκεινα τα τοσοδουλικα πραγματακια που δεν υπαρχουν πλεον στην ζωη μας απογυμνωνοντας μας απο τον χαρακτηρισμο "ανθρωπος"
Την αμιλλα, την συνεργασια, την αληθινη φιλια, την ειρηνη, τα βαθια συναισθηματα.
Εχοντας αναγαγει λοιπον εαυτους στα επιπεδα αμοιβαδας καπου καπου χρειαζεται ενα φιλικο "σκουντημα", ας πουμε απο καποιον πολυ κυριο Villenueve, μηπως και η πορεια μας αποκτησει την πεπατημενη ανθρωπινη υποσταση και παλι.
Πρεπει ομως να γινει με υπουλο, πονηρο τροπο, για να μην καταλαβουν τα αμνοεριφια τους καλους σκοπους.
Το πετυχαινει λοιπον ?! Τι καλυτερη αποδειξη απο το παρακατω?
Ελεγα στον zizik τις προαλλες πως ονειρευομαι το Arrival
Ω, ναι το εχω δει στον υπνο μου ηδη τεσσερεις φορες
Στα ονειρα μου λοιπον τα επταποδα δεν μου δημιουργουν καποιου ειδους φοβο. Ουτε καν περιεργα δεν μου φαινονται. Ω, ελατε τωρα εχω γνωρισει "ανθρωπους" πολυ χειροτερους. Ισως οχι στην εμφανιση, αντικειμενικα μιλωντας παντα, αλλα τελικα ισως να ηταν και εκει.
Φανταστειτε τωρα τουτο. Να πατε να βαλετε μια βομβα στο γραφειο καποιου ισχυρου.
Θα γνωρισετε τον Αγιο Πετρο σε χρονο dt οχι να σας πει και τα μυστικα του μελλοντος. Που ακουστηκε αυτο?

Ειλικρινα δεν μπορω να βρω τιποτα το μεμπτο στην ταινια . Απο την σκηνοθεσια εως το soundtrack , κορυφη.
Απο εμενα ενα "9" και λιγο ειναι.

ΥΓ
xfader, αγορι μου εχεις ταλεντο
Μην αναλωνεσαι στις ταινιες, αμαρτια ειναι
Εχω μαθει οτι εκει στο σχολειο του κανακαρη σου εχουν ερθει κατι νεες δασκαλες...σκετα μπουμπουκια :tongue:
Ασχολησου λιγο εκει και ασε μας να δουμε καμια ταινια της προκοπης:biggrin:
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.753
Reaction score
83.567
Αφορα ακομα ολα εκεινα τα τοσοδουλικα πραγματακια που δεν υπαρχουν πλεον στην ζωη μας απογυμνωνοντας μας απο τον χαρακτηρισμο "ανθρωπος"
Την αμιλλα, την συνεργασια, την αληθινη φιλια, την ειρηνη, τα βαθια συναισθηματα.
Κι εγώ συμφωνώ με αυτά τα συναισθηματικά. Αλλά! Τα θέλω μέσα σε κλειστές ομάδες με ανθρώπους που κολλάνε μεταξύ τους και συμφωνούν σε βασικά θέματα περί ζωής. Οι έξω είναι εχθροί.
Εσύ με καταλαβαίνεις καλύτερα από τους ευαισθητούληδες ισοπεδωτικούς. ;) :D


xfader, αγορι μου εχεις ταλεντο
Μην αναλωνεσαι στις ταινιες, αμαρτια ειναι
Εχω μαθει οτι εκει στο σχολειο του κανακαρη σου εχουν ερθει κατι νεες δασκαλες...σκετα μπουμπουκια :tongue:
Ασχολησου λιγο εκει και ασε μας να δουμε καμια ταινια της προκοπης
Μίλησε ο Όσιος Πατάπιος... :lolsign:
 


Staff online

  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.611
Μηνύματα
2.867.870
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top