Ψηφιακή vs αναλογική Σύνδεση.

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.033
Reaction score
8.060
Έχω κάποιες απορίες σχετικά μα τα media players και τις συνδέσεις τους.

Εντάξει. Από αναλογική πηγή, υπάρχει αυτή την στιγμή το project το οποίο παρ ότι οικονομικό, και με μοναδική επέμβαση από εμένα στο μοναδικό του αδύναμο σημείο το σύστημα ανάρτησης μόνωσης, προσφέρει αρκετά καλό αποτέλεσμα ηχητικά.

Όμως κακά τα ψέματα. Η ευκολία που παρέχουν σήμερα τα ψηφιακά media players και οι υπολογιστές, είναι πειρασμός, και δεν είναι εύκολο να την προσπερνάμε.

Έτσι φτάνω στο ερώτημα: Η/Υ συνδεδεμένος ψηφιακά (οπτική ή usb σύνδεση μέσω dac) ή media player με Balanced (popcorn a500 PRO). Αν δηλαδή αντικαταστήσω την βασική μου πηγή για ακρόαση μουσικής (τον H/Y μου δηλαδή) με το παραπάνω μηχάνημα, συνδέοντάς το στον pro μου αναλογικά (balanced), θα έχω κάποια βελτίωση ηχητικά ??
 


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
To βασικό ερώτημα είναι εάν μπορείς να καταλάβεις πότε ο ήχος βελτιώθηκε και πότε χειροτέρεψε.
Αν βελτιωθεί το αποτέλεσμα και υπάρχουν τεκμηριωμένες μετρήσεις, τότε και μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είσαι ένα βήμα πιο μπροστά.
Εφόσον έχεις το popcorn, το να πάρεις σήμα balanced από το αναλογικό του στάδιο είναι μια απλή λύση και μπορείς να την δοκιμάσεις ανέξοδα.
To popcorn 500 Pro άλλωστε διαθέτει ένα από τα καλύτερα DAC chips του κόσμου , το ESS SABRE ES9018K2M.
Με PC ως transport και USB dac , απλά έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πιο πολλές δοκιμές, ... αλλάζοντας συχνά DAC συσκευές.
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.033
Reaction score
8.060
Δεν το έχω, απλώς αν αξίζει τον κόπο, ναι να προχωρήσω. Γιαυτό προσπαθώ να πάρω πληροφορίες.

Χθες πχ προσπάθησα να δω τις διαφορές στο έργο : https://en.wikipedia.org/wiki/Too_Long_in_Exile του αγαπημένου Van, lp vs flac.
Ο δίσκος είναι αγορασμένος το 1993 ελληνικής έκδοσης (υποβαθμισμένος σχετικά με τις εκδόσεις εξωτερικού, εκείνη την εποχή, - δηλαδή ποιότητα υλικών αλλά και ήχου). Δεν μπορείτε όμως να φανταστείτε την γλυκύτητα και την καθαρότητα της αναλογικής έκδοσης (μετά δε από 25 χρόνια περίπου) , με καλό στακάτο χαμηλό, όμορφα πρίμα και η φωνή του van τέλεια..... ισοπεδωμένο μπροστά του το flac.

Διερωτώμαι μήπως και το pop corn συνδέοντάς το αναλογικά, θα δω ίσως κάποια βελτίωση...
Ο pro μου είναι αυτός (για να δείτε τις δυνατότητές του σαν dac). https://advance-acoustic.com/en/hifi-elements/preamplifier/18-x-preamp
 
Last edited:


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Το παράδειγμα για την ανωτερότητα του βινυλίου σε σχέση με το flac το ξεπερνώ γιατί ήταν λάθος η σύγκριση που έκανες.
Για να βγει κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα για το ποιο μέσο αποδίδει πιο πιστά την αυθεντική εγγραφή, απαιτείται ειδική προετοιμασία και μηχανήματα σωστά ρυθμισμένα.
Ο προενισχυτής σου διαθέτει ένα αξιόλογο DAC της BB (now TI) κι ένα πολύ καλό interface XMOS τεχνολογίας για τη διαχείρηση της διασύνδεσης μέσω της διεπαφής USB. Το popcorn 500 είναι ένα άριστο ψηφιακό transport.
Το popcorn 500 δεν το έχω ακούσει για να ξέρω πως παίζει από την αναλογική του έξοδο. Τo Advance ως προενισχυτής είναι αρκετά καλός. Μην ξοδεύεις χρήματα για μηχανήματα που θα βελτιώσουν τον ήχο κατά 3-6% όταν η επιλογή ενός καλύτερου ηχείου μπορεί να σου δώσει διαφορές της τάξης του 40-50% , αν και δεν μου αρέσει να θέτω ποσοστά σε θέματα αξιολόγησης ενός ηχητικού αποτελέσματος.
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.033
Reaction score
8.060
Ευχαριστώ πολύ, αν και λίγο καθυστερημένα, (για κάποιο λόγο, ξέφυγε της προσοχής μου το μήνυμα).

Μου άρεσε η ανάλυση, παραπάνω, κυρίως ως προς το κομμάτι για τα ηχεία! Έχεις απόλυτο δίκιο. Το ηχείο τελικά παίζει μάλλον τον κυριότερο λόγο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του συστήματός μας.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.330
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top