Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.441
Reaction score
50.532
Ο τρίτος δρόμος προς το καλό μαγείρεμα

Εκτός από το τίποτε και από την άλμη (= νερό με αλάτι) υπάρχει και η τρίτη εκδοχή. Να τρίψεις το κομμάτι το κρέας με χοντρό αλάτι. Τότε λόγω ώσμωσης βγαίνουν ρευστές ουσίες από το εσωτερικό, ανακατεύονται με το αλάτι, δημιουργείται ένα είδος πυκνής άλμης και με διάχυση πλέον έχουμε επιστροφή στο εσωτερικό και γίνεται ό,τι περιγράφτηκε πριν.

Οταν αφομοιώσουμε τις δύο διαδικασίες, διάχυση και ώσμωση, θα καταλαβαίνουμε καλύτερα και γιατί γίνονται κάποια πράγματα όπως παλιά: η ζάχαρη στα φρούτα που είναι να γίνουν γλυκό και τραβάει τους χυμούς (ώσμωση), το αλάτι στο αγγούρι και οι σταγόνες που εμφανίζονται ύστερα από λίγο στην επιφάνεια, το τρίψιμο με αλάτι του λάχανου για τη σαλάτα και το κλασικό «ξαρμύρισμα» στο νερό του θρυλικού υγράλατου, όπως λέγεται, μπακαλιάρου. Και εδώ αξίζει να προσθέσουμε την πληροφορία που έδωσε κάποτε ένας αγιορείτης μοναχός επιφορτισμένος με το διακόνημα του μαγειρέματος. Είπε λοιπόν (το πολύ παράδοξο εκ πρώτης όψεως) ότι στο πρώτο νερό του ξαρμυρίσματος διαλύουν και δύο χούφτες χοντρό αλάτι! Και μένεις με το στόμα ανοιχτό με τη σοφία που έχουν μελετήσει, με τον τρόπο τους βέβαια, διάχυση και ώσμωση.

Μαρινάδες και μισές αλήθειες

Επειδή καλό θα είναι να μη μαγειρεύουμε βασιζόμενοι στην τύχη ας δούμε και το θέμα με τις μαρινάδες, αφού κι εκεί υπάρχει αρκετό παραμύθι.

Το μαρινάρισμα είναι μια διαδικασία όπου έχουμε διάχυση αλλά αντί για αρνητικά φορτισμένα ιόντα χλωρίου έχουμε στις όξινες μαρινάδες (με ξίδι, κρασί, μηλίτη ή γιαούρτι) θετικά φορτισμένα ιόντα υδρογόνου και στις αλκαλικές αρνητικά φορτισμένα υδροξύλια (ΟΗ-) να προσπαθούν να αλλάξουν κάπως τη συσπείρωση των πρωτεϊνών και με το χαλάρωμά τους να έχουμε εισροή νερού και άλλων ουσιών με έντονη γεύση.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές αντιρρήσεις για την όλη μυθολογία γύρω από τις μαρινάδες;

-Εκτός από το αλάτι οι υπόλοιπες ουσίες δεν εισχωρούν σε βάθος στο κρέας. Το μόριο της ζάχαρης είναι πολύ μεγάλο όπως και της αλισίνης από τα σκόρδα και δεν υπάρχει περίπτωση να εισχωρήσουν σε βάθος.

-Ακόμη χειρότερα είναι που πολλοί προσπαθούν να μαρινάρουν κομμάτια πουλερικών αφήνοντας το δέρμα και αυτό λειτουργεί ως αληθινή πανοπλία.

-Κάπως καλύτερα λειτουργεί μια μαρινάδα για τα ψαρικά, τα υπόλοιπα θαλασσινά, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

-Οι πολύ όξινες μαρινάδες λειτουργούν όπως το ξίδι στο σεβίτσε, δηλαδή στην επεξεργασία του ωμού ψαριού που το λιώνει σχεδόν. Και χαλούν την επιφάνεια βγάζοντας τη φήμη ότι τέτοιες μαρινάδες μαλακώνουν το κρέας.

-Το λάδι στη μαρινάδα δεν έχει καμία λειτουργία, μένει απλώς στην επιφάνεια και δίνει χρώμα κατά το ψήσιμο.

-Ενας τρόπος για να εισχωρήσει κάπως περισσότερο η μαρινάδα είναι οι βαθιές μαχαιριές στο κρέας αλλά εκεί χάνονται πολλές ουσίες.

Ωσμωση και διάχυση: τα βασικά

Είναι δύο διαφορετικά φαινόμενα που όμως συνδέονται κατά κάποιον τρόπο, αφού αιτία εμφάνισης και των δύο είναι η αρχική συγκέντρωση περισσότερων σωματιδίων (ή και ορατών διά γυμνού οφθαλμού σωμάτων) σε μια περιοχή του χώρου σε σχέση με μια γειτονική της.

Μπορούμε να γινόμαστε και λίγο μάντεις σε σχέση με κάποια φαινόμενα αν θυμόμαστε ότι στη φύση τα όσα συμβαίνουν έχουν την τάση να πηγαίνουν προς καταστάσεις ισορροπίας και αυξημένης εντροπίας. Αν ψεκάσουμε ένα δωμάτιο με λίγα σταγονίδια αρώματος, αυτά σε λίγο θα έχουν απλωθεί σε όλον τον όγκο του δωματίου αντί να μείνουν συμπυκνωμένα και κοντά στο στόμιο του μικρού μπουκαλιού. Το ίδιο όπως όταν ανοίξουν οι πόρτες σε ένα γήπεδο ή μια αίθουσα συναυλιών ο κόσμος που ήταν μαζεμένος έξω και κοντά ο ένας στον άλλον θα διασκορπιστεί στον διαθέσιμο χώρο. Αυτά είναι φαινόμενα διάχυσης. Ετσι συμπεριφέρονται άτομα, μόρια, ιόντα, σωματίδια, πληροφορίες, άνθρωποι.

Αν έχουμε σε ένα δοχείο χωρίσει τον χώρο στα δύο με μια ειδική μεμβράνη που αφήνει από τους πόρους της να περνούν ελεύθερα τα μόρια του νερού αλλά όχι το αλάτι που διαλύσαμε στον έναν μόνο από τους δύο, θα παρατηρήσουμε κάτι ενδιαφέρον. Αν μετρήσουμε πόσα μόρια νερού περνούν σε κάθε κατεύθυνση ώσπου να έχουμε ισορροπία και μηδαμινή πλέον κυκλοφορία, θα διαπιστώσουμε ότι περισσότερα μόρια νερού θα έχουν περάσει προς την πλευρά όπου διαλύσαμε το αλάτι. Επίσης η μεμβράνη θα υποστεί μια μικρή διόγκωση προς την πλευρά που έχουμε το καθαρό νερό. Αυτό το φαινόμενο είναι η ώσμωση.

Στην ώσμωση δηλαδή έχουμε τη διάχυση ενός υγρού μέσα από μια μεμβράνη προς εκείνη την περιοχή όπου περιέχεται μια άλλη διαλυμένη σε αυτό ουσία. Ως πότε; Ωσπου να προκύψει τέτοια πίεση λόγω της αύξησης του υγρού εκεί ώστε να σταματήσει η εισροή. Αυτή η διαφορά πίεσης δίνει και μια εικόνα για τη λεγόμενη «ωσμωτική πίεση».

Παραδείγματα διάχυσης: Οι ουσίες που βγαίνουν από το φακελάκι με το τσάι στο νερό. Ο καπνός του τσιγάρου στον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα από το στόμιο του μπουκαλιού στα αεριούχα ποτά.

Παραδείγματα ώσμωσης: Το νερό που μπαίνει στις σταφίδες ή σε όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο όταν τα αφήσουμε για μια νύχτα μέσα στο νερό (διότι στο εσωτερικό τους υπάρχουν διαλελυμένα σάκχαρα και ο φλοιός τους παίζει τον ρόλο της ημιπερατής μεμβράνης). Οι θρεπτικές ουσίες που μπαίνουν από το έδαφος στο εσωτερικό των ριζών. Το ότι φυλάσσονται οι μαλακοί φακοί επαφής και σε διάλυμα όπου έχουν διαλυθεί άλατα έχει να κάνει με το ότι έτσι έχουν συμβατότητα με το αλατούχο διάλυμα των δακρύων και των υγρών του ματιού, οπότε δεν έχουμε νερό να φεύγει από τον φακό και να τον αφήνει στεγνό (όπως θα συνέβαινε αν τους είχαμε μέσα σε αποσταγμένο νερό).


http://www.tovima.gr/science/article/?aid=901080
 





xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.707
Reaction score
83.400
- άσχετοι ! . . . τι τους πέρασες ; . . . avsite ? . . . :rolleyes:
Fail γκράμαρ νάτσι, μια χαρά το είπε ο άνθρωπος. Τους μυς.
Δεν έβαλα φατσούλα και δημιούργησα εντυπώσεις. Sorry! :D

Το σχόλιο μου ήταν ειρωνικό, επειδή παλιότερα το "Βήμα" είχε γράψει "τους μύες" και το είχαμε ξανασυζητήσει.
Φυσικά και το σωστό είναι "τους μυς". ;)



Περισσότερα στο κατάλληλο thread.
 
Last edited:


Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.213
Reaction score
27.762
Χθες έκανα έναν αχταρμά από κολοκύθια, μελιτζάνες, κρεμμύδια και διάφορες πιπεριές κόκκινες, πράσινες, γλυκιές, καυτερές, κοντοπούτανες, γεμιστές.
Όλα μαζί κομματάκια σε ένα ταψί με μπόλικο ελαιόλαδο, μπαχαρικά, λίγο νερό, σάλτσα και στο φούρνο για 2 ώρες.
Καταπληκτικό!!
Για μερικούς αηδιαστικό.
Συνοδεία από τυρί, ελιές, ψωμί ζαπάτα τραγανό ιδανικό για βουτιά και μπύρα.
Από το ταψί λείπει η μερίδα μου.
Όλα από τον κήπο ενός φίλου από χωριό στο Κιλκίς.
Και η σάλτσα κι αυτή χωριάτικη.

tourlou.jpg
 


Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.213
Reaction score
27.762
Σήμερα πάντως (πριν λίγο) δεν μπορούσα να αντισταθώ και έφαγα το ίδιο φαγητό, αλλά με συνοδεία χοιρινής τηγανιάς.
Ήπια 2 τσίπουρα που με τραβούσαν και μετά 3 μπύρες.
Και πάω για ξάπλα.
Δουλειά αύριο πάλι.
 

S2000

ΜπιΕμΝτάμπλγιου
Μηνύματα
846
Reaction score
1.373
Σήμερα πάντως (πριν λίγο) δεν μπορούσα να αντισταθώ και έφαγα το ίδιο φαγητό, αλλά με συνοδεία χοιρινής τηγανιάς.
Ήπια 2 τσίπουρα που με τραβούσαν και μετά 3 μπύρες.
Και πάω για ξάπλα.
Δουλειά αύριο πάλι.
Και πολύ άντεξες να μην ξαναφάς τέτοιο πιάτο από εχθές μέχρι σήμερα :dance2:
 

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
Σάββατο βράδυ και πίτσα-μπύρα-ταινία για μας τους married with children.
Μαργαρίτα για τα μικρά...



μπυρίτσα για μένα, κρασάκι για την κυρία...




...και η "σπέσιαλμαπόλα"...



..εννοείται απ' τα χεράκια μου και οι δύο.

P.S. η ταινία αν αξίζει θα ανέβει στο ανάλογο θέμα.
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.547
Reaction score
37.776
Γνωστά και άγνωστα πιάτα της τουρκικής κουζίνας

Η τουρκική κουζίνα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής με αυτή της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν πολλά φαγητά που έχουν αγαπηθεί τόσο ώστε να τα θεωρούμε «δικά μας». Ας δούμε 10 χαρακτηριστικά πιάτα που ίσως να μην είναι τόσο προφανή αλλά σίγουρα θα τα λατρέψετε.

Κεμπάπ



Το κεμπάπ είναι ένα από τα πιο τυπικά τουρκικά φαγητά, αφού αναφέρεται σε όλα τα τουρκικά κρέατα. Τα ψητά κομμάτια κρέατος σε σουβλάκι ονομάζονται σις κεμπάπ, ενώ σε κάποιες συνοικίες σερβίρουν «doner» κεμπάπ. Αξίζει να δοκιμάσετε και Alazanik και Tandir κεμπάπ.

Menemen



Το menemen θεωρείται ιδανικό πιάτο για πρωινό αλλά μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι ένα βασικό γεύμα και αποτελείται από κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτες που ζεσταίνονται σε καυτό τηγάνι. Στη συνέχεια τα αυγά σπάνε μέσα στο τηγάνι και είτε μένουν τηγανητά είτε αναμιγνύονται με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σαν ομελέτα. Στο τέλος προστίθενται ορισμένα μπαχαρικά όπως πάπρικα και μαύρο πιπέρι, και με τη συνοδεία ενός απλού κομματιού από ψωμί είστε έτοιμοι για ένα τέλειο γεύμα.

Gozleme



Το Gozleme είναι μια χειροποίητη ζύμη που απλώνεται και γεμίζεται με αλμυρά κρέατα, λαχανικά και τυριά. Μετά σφραγίζεται και μαγειρεύεται σε ένα ταψάκι.

Σιμίτ



Οι Τούρκοι τρώνε ένα μεγάλο πρωινό μαζί με όλη την οικογένεια και το σιμίτ είναι η βάση σε κάθε τραπέζι. Αν και το simit είναι απλά ένα κυκλικό ψωμί με σουσάμι (όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης) από πάνω ταιριάζει εξαιρετικά με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή τυριού τραβάει η όρεξή σας.

Λαχματζούν



Είναι το τουρκικό αντίστοιχο της πίτσας, με πολύ λεπτή βάση και γέμιση από μπόλικο κρεμμύδι, κιμά, πιπεριές και ντομάτα. Παραδοσιακά σερβίρεται με μια σαλάτα που σημαίνει ότι τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο.

Μπουρέκ



Το μπουρέκ είναι μια τουρκική πίτα που συνήθως γεμίζεται με κρέας, τυρί, πατάτες ή σπανάκι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στα περισσότερα αρτοποιεία, αν και την καλύτερη ποιότητα θα τη βρείτε σε ειδικά καταστήματα μπουρέκ . Υπάρχουν διάφοροι τύποι για να δοκιμάσετε όπως το σου μπουρέκ (με νερό), το οποίο είναι πολύ μαλακό ή το sigara μπουρέκ (πίτα τσιγάρο) που είναι μακρύ και λεπτό με γέμιση από τυρί ή πατάτα. Τα borek είναι τέλεια σνακ και κάνουν και για πρωινό αν προτιμάτε.

Μπαλίκ Εκμέκ



Εκμέκ στα τουρκικά σημαίνει ψωμί και το μπαλίκ εκμέκ είναι σάντουιτς με ψάρια που καταναλώνεται ως επί το πλείστον στην Κωνσταντινούπολη κατά μήκος του Βοσπόρου. Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ένα είδος ψαριών του αλμυρού νερού μέσα σε ένα σάντουιτς με λίγη σαλάτα. Είναι απλό και νόστιμο και συνήθως καλύτερο σε εστιατόριο, αν και λίγο πιο ακριβό.

Manti



Το Manti παραδοσιακά προέρχεται από την περιοχή Kayseri της Τουρκίας και είναι ζυμαρικό γεμισμένο με κιμά. Το Manti βράζεται σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια σερβίρεται στο τραπέζι καλυμμένο με γιαούρτι. Δε θα βρείτε αυτό το πιάτο σε όλα τα τουριστικά εστιατόρια για αυτό θα πρέπει να το αναζητήσετε σε παραδοσιακά μέρη.

Sac Kavurma



Το Sac Kavurma είναι ένα μίγμα από κρέας, πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτες που αναμιγνύονται με βότανα και στη συνέχεια ψήνονται σε υψηλή θερμότητα σε τηγάνι. Θα σερβιριστεί στο τραπέζι σας με τη φλόγα ακόμη να καίει. Παραδοσιακά συνοδεύεται με ρύζι και ορισμένα λαχανικά και είναι βέβαιο ότι δε θα αφήσετε τίποτα στο πιάτο.

Λουκούμια



Τα τουρκικά λουκούμια! Θα τα βρείτε σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, με διάφορα αρώματα όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, λεμόνι και νόστιμη γέμιση από ξηρούς καρπούς ή σκέτα. Μη φύγετε αν δεν απολαύσετε έναν παραδοσιακό τουρκικό καφέ μαζί με λουκούμι της αρεσκείας σας.
...κοιτα να δεις σύμπτωση!! Δεν το χα δει!!
IMG-b631629027ee169d0bef6c9dd75cb508-V.jpg
20170921_131740.jpg
20170922_204253.jpg
20170920_202608.jpg

(Μιας και εχω ωρες που επεστρεψα απο μια πολυ "γρηγορη" στην Κωνσταντινουπολη)... το φαγητό ηταν εξαιρετικό, πολυ κοντα στη δικη μας κουζινα.
Εκανα εκτεταμενη χρηση τσαγιου και τουρκοελληνικου /ελληνοτουρκικου (γ)καιφε. Και ειχα την ευκαιρια να δοκιμασω καποια πιατα/επιδορπια/γλυκα ..που δεν θυμαμαι..δεν συγκράτησα.. κυριως οσπρια και κρεας χρησιμοποιουν..μπαχαρικα.. και καυτερες σαλτσες (πιπερια) ..εντιπωση μιυ εκανε το τουρκικο μιλκσεικ (γιαουρτι με νερο) ..πολλοι δυνατοι! :))
 





Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.213
Reaction score
27.762
Πρώτον, γίνεται ωραίο φαγητό.
Δεύτερον, είχα ακόμη μπόλικα λαχανικά από τον φίλο.
Ο κήπος του είναι πολύ καρπερός και βγάζει πολύ παραγωγή, γι΄αυτό και μου έδωσε πολλά.
Οπότε ξανα έφτιαξα μια από τα ίδια με τη διαφορά ότι έριξα και 1/2 κιλό σε κομματάκια κιμά μέσα για δοκιμή.
Η δοκιμή λοιπόν έδειξε ότι θα ήταν προτιμότερο να είχα κάνει τον κιμά κεφτεδάκια, παρά που τον σκόρπισα μέσα και σχεδόν δεν τον κατάλαβα.
Όμως παραμένει ένα καταπληκτικό φαγητό το τουρλού φούρνου.

tourlou.jpg
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.578
Μηνύματα
2.864.832
Members
37.932
Νεότερο μέλος
JimmyP
Top