Το σινεμά του "Ρόδου"






Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.444
Σήμερα πήγαμε στον rose. Μελίνα, Μανώλης Καστρουνής και του λόγου μου.
Κάναμε συγκριτικές δοκιμές HDR σε HD προβόλι κι ακούσαμε πολύ ωραία πράγματα. :geek:

Αυτά, bye now.
 




melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Για την ώρα θα πω ένα πράγμα μόνο, το πιτόγυρο ήταν gourmet, του έλειπε αυτή η αίσθηση του βρώμικου που σε πολλούς αρέσει. Εμένα μου άρεσε πολύ, έφαγα δυο.
Έχω πολλά ακόμα να γράψω αλλά αργότερα.
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Σκοπός να ακολουθήσουμε τα βήματα και τις οδηγίες του loggeo ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε υλικό 4Κ σε προβολέα 1080, αίροντας όσους περιορισμούς είναι δυνατόν, εκτός φυσικά της ανάλυσης.

Βέβαια η αιτία της προσπάθειας, τουλάχιστον από τη μεριά μου, βρίσκεται αλλού: στον ασυμπίεστο immersive ήχο. Ήχο Atmos ή -σε μικρότερο βαθμό- DTS:X μπορούσαμε να βρούμε σε αρκετά blurays και σε λίγο περισσότερα 4Κ UHD blurays. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, υλικό σε Atmos και DTS:X βρίσκουμε όλο και λιγότερο στα 1080 blurays και όλο και περισσότερο στα 4Κ. Πρόκειται προφανώς για συνειδητή επιλογή των εταιρειών για να προωθήσουν το νέο φορμάτ.
Μια ματιά σ' αυτή τη λίστα είναι ικανή να μας δείξει πόσο περισσότερες ταινίες με ήχο Atmos υπάρχουν στην 4Κ έκδοση.

(...)
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Έτσι λοιπόν, αν κάποιος θελήσει να έχει στη διάθεσή του όποια ταινία Atmos ή DTS:X κυκλοφορεί, πρέπει να στραφεί αναγκαστικά σε προβολή 4Κ. Αυτό προϋποθέτει
-υλικό
-4K player (Bluray ή Media Player)
-προβολικό μέσο

Άρα, είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Γίνεται να γλυτώσουμε κάτι;

Οι απαιτήσεις και οι περιορισμοί στην προβολή 4Κ είναι αρκετοί. Tο τι μπορούμε να κάνουμε το έχει περιγράψει ο guru της 4Κ προβολής @loggeo στο νήμα του Oppo 203 και ειδικότερα μετά από αυτό το post.

(...)
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Με την καθοδήγησή του προστέθηκαν στην αλυσίδα προβολής του home cinema ένα Oppo 203, ένα EGreat A5 και ένα linker. Το πώς, το περιγράφει επίσης ο loggeo:

Συνδέεις oppo-->linker-->jvc 55.
Φωνάζεις τον μάστορα. Του λες να καλιμπράρει ένα preset στον jvc σου στο wider χρωματικό τρίγωνο που έχει ο προβολέας σου σε gamma 2.4 και σε χρωματικό τρίγωνο 2020. Ότι πέφτει απο το dci στο χρωματικό σου τρίγωνο να είναι τουλάχιστον σωστό.
Λες στο oppo να αφαιρέσει τα metadata απ' τα uhd και μετά επιλέγεις ένα απ' τα 4 preset που σου δίνει. Έχει μια τιμή μέγιστης φωτεινότητας μόνο να πειράξεις. Ανάλογα με το αν την ανεβάζεις ή κατεβάζεις επηρεάζεις το τελικό αποτέλεσμα στα γούστα σου.
Το αποτέλεσμα λέγεται ότι είναι εξαιρετικό.
Γιατί και το EGreat; Για να γλυτώσουμε την cinavia.

Ήρθε λοιπόν μια ο μάστορας (ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ), έφτιαξε μια καμπύλη gamma 2.4 με τον JVC στο high (καμπύλη 4Κ), και σήμερα ξαναρύθμισε τον προβολέα στην καμπύλη gamma 2.2 που βλέπω 2Κ υλικό. Σκοπός να δούμε τις διαφορές, αν υπάρχουν, σε προβολή υλικού 2Κ και 4Κ από 2Κ προβολέα.

(...)
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Εντυπώσεις;

Η πρώτη και βασική εντύπωση: τίποτα δεν παίζει όπως το...Auro. :roflmao:

Μετά από αυτό το βασικό πάμε στα δευτερεύοντα. Ναι υπάρχει διαφορά. Κάποιοι, οι υπέρμαχοι του Auro ντε..., σε κάποιες σκηνές προτίμησαν την εικόνα του HD από αυτήν του 4Κ.:o

Βρε τι "κοίτα το κοντράστ", τι "δεν βλέπεις ότι έχει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος", τίποτα αυτός. Το Auro... Θα του στείλω τα γκουρμέ σουβλάκια στο σπίτι του την επόμενη φορά, να τον ξεφορτωθώ. :laugh:

Φωτογραφίες δεν βγάλαμε, μπορείτε να δείτε του loggeo εδώ και να καταλάβετε. :)


 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Δικό μου συμπέρασμα;

Προτιμώ σαφώς την εικόνα που δίνει ένα 4Κ player από αυτήν ενός 1080 στον 1080 προβολέα μου. Περισσότερο κοντράστ, πιο τονισμένα τα φωτεινά highlights σε σκοτεινές σκηνές, και ίσως περισσότερο χρώμα αλλά και λεπτομέρεια.

Τι λείπει; Προφανώς η εγγενής ανάλυση του 4Κ, αλλά και το φως που είναι απαραίτητο σε προβολή 4Κ, και στο οποίο υπολείπεται ο JVC μου.

Μέχρι όμως να αποφασίσει η JVC να βγάλει προβολέα με εγγενή ανάλυση 4Κ σε τιμή γύρω στα 4 με 5 χιλιάρικα, μια χαρά είναι ο 55. Άριστος. Και αφού μου δίνεται η δυνατότητα να προβάλλω 4Κ υλικό και να απολαμβάνω το Atmos, μπορώ να περιμένω.
 

Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
Τι λείπει; Προφανώς η εγγενής ανάλυση του 4Κ, αλλά και το φως που είναι απαραίτητο σε προβολή 4Κ, και στο οποίο υπολείπεται ο JVC μου..
πιο πολυ σου λειπει το auro :roflmao:
....η αγαπη ακουει και βλεπει καλα ......περιμενουμε την αντικειμενικη αποψη της αγαπης..:help:
οποια και αν ειναι αυτη !!!!
προσεχε τι θα γραψεις :D

ολοι αλλοι και δεν βλεπετε και σιγουρα δεν ακουτε :laugh:
 




melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Ας πιάσουμε το θέμα εικονα πρώτα.
Φευγοντας από τη σημερινή δοκιμη δεν πείστηκα οτι αξίζει τον κόπο για μένα αυτή η αλλαγή. Υπήρχαν σημεία που μου άρεσε η προβολή του uhd κυρίως σε φωτεινές εικόνες και βρήκα σωστοτερη, στα μάτια μου, την απόδοση των χρωμάτων. Τα κόκκινα ήταν πιο ωραία κόκκινα από οτι σε hd υλικό με αντίστοιχο mode λειτουργίας του προβολέα. Αλλά...στα σκοτεινά έχουμε θέμα με το uhd. Λιγο που ειμαι καλομαθημένος με τον jvc λιγο ο τρόπος εγγραφής της εικόνας στο uhd (από αυτά που έμαθα εκεί) δεν με ευχαρίστησε αυτό που είδα.
Στην προσπάθεια τα σκοτεινά να γίνουν πιο σκοτεινά για να φανεί μεγαλύτερη αντίθεση με τα φωτεινά (που κι αυτά έχουν πιεστεί προς τα πάνω) καταλήγει σε σκοτεινές σκηνές να είναι μαύρα σκοτάδια και να μην βλεπεις λεπτομέρειες που σε προβολή hd βλεπεις. Τελικα η αίσθηση που έπαιρνα από το σύνολο της οθόνης σε τέτοιες σκηνές ήταν οτι έβλεπα κάτι πιο μουντό, με χαμηλά πολύ τη φωτεινότητα.
Φώναζαν οι άλλοι «μα δες το contrast”, ok ειχε μεγαλύτερη αντίθεση αλλά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν υποδεέστερο σε σύγκριση με την κλασική προβολή που έχω συνηθίσει.
Βέβαια θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο οτι γενικά η φωτεινότητα της λάμπας του Γιάννη με 1000 κοντά ώρες λειτουργίας δεν ήταν οτι καλύτερο και οτι παρά τη λειτουργία σε high mode στην uhd προβολή ηταν φανερό οτι το φως που έδινε δεν έφτανε. Πιθανότατα με περισσότερο φως από τη λάμπα η παραπάνω αίσθηση που πήρα να είναι πολύ διαφορετική.
Επίσης το θέμα της συνήθειας, δηλαδή το πως έχω μάθει να βλεπω ατο δικό μου, παίζει και αυτό το ρόλο του στα συμπεράσματα μου.
Κοντολογίς, καλύτερο αποτέλεσμα με την τεχνική ντρίπλα της προβολής uhd υλικού σε hd προβολέα φαίνεται οτι μπορούμε να το πετύχουμε υπό συνθήκες όμως ικανού φωτός από την πηγή.

Επι του πιο πρακτικού θέματος που είναι το πως ακούμε αυτά που βλέπουμε και με το πρόβλημα της διαφαινόμενης σπανης atmos ήχου σε hd παραγωγές θα πω οτι δεν μπορώ παρά να κατανοησω το φίλο Γιάννη και να του εκφράσω την αμέριστη συμπάθεια μου και υποστήριξη μου για την κίνηση που έκανε. Πράγματι δεν θα μπορούσε να δει αλλιώς τις ταινίες παρά μόνο με atmos ήχο. Το ηχητικό μέρος του rose είναι benchmark σε οτι αφορά την atmos τοποθέτηση και στην απόδοση σε atmos αναπαραγωγή.
Δυστυχώς όμως ο ενισχυτής του, απο τη μια, που δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει (και) auromatic και το αυστηρά κατά atmos στησιμο των ηχειων, από την αλλη, δεν του επιτρέπει να απολαμβάνει τις δυνατότητες και των 3 φορματ και upmixers με κάθε υλικό, έστω και ας μην είναι στο 100% σε καποιο από τα τρία (όπως είναι τώρα με το atmos). :fuckyou:
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.059
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top