Barista Corner

stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.296
Reaction score
5.248
Όταν συνηθίσεις τη γεύση του Lambo, μπορείς να δοκιμάσεις φρεσκοκαβουρντισμένους μονοποικιλιακούς. :)
απο που να παρω? δωσε μας μια ιδεα!! ;)
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.586
Reaction score
82.960
απο που να παρω? δωσε μας μια ιδεα!! ;)
Υπάρχουν αρκετά καταστήματα που δίνουν για το σπίτι (σε κόκκο ή αλεσμένο). Δεν ξέρω σε ποια περιοχή είσαι αλλά στο πρόσφατο μήνυμά μου έχει αρκετές επιλογές.
 


stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.296
Reaction score
5.248
Για να δουμε τι συμβαινει με τους πολυδιασημους bluemountain :)

Περιπου στα 22 ευρω.. δεν ειναι για καθε μερα ειδικα σε τοση μικρη ποσοτητα



 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.586
Reaction score
82.960
Πλήρεις συμβουλές αποθήκευσης του καφέ από το blog.barista.gr

-----------------------------------
Αποθήκευση καφέ: οι 4 εντολές!


Οι συνθήκες αποθήκευσης των κόκκων καφέ που χρησιμοποιείς είναι κρίσιμες στην προσπάθειά σου να φτιάχνεις συστηματικά φρέσκα και γευστικά ροφήματα. Γνώρισε τους τέσσερις εχθρούς της φρεσκάδας του καφέ, πάρε τα μέτρα σου και εξασφάλισε την ποιότητα του καφέ σου!

Παρότι δεν είναι ζουμεροί σαν μια ντομάτα ή καταπράσινοι όπως ένα μαρούλι, οι κόκκοι του καφέ δεν παύουν να είναι ένα φρέσκο προϊόν, το οποίο αν δεν αποθηκευτεί με τον σωστό τρόπο θα χάσει τη γεύση και το άρωμά του και εν τέλει θα χαλάσει.

Για να μάθεις πώς να αποθηκεύεις σωστά τον καφέ, θα πρέπει πρώτα να ξέρεις από τι πρέπει να τον προφυλάσσεις. Ώρα να γνωρίσεις τους τέσσερις μεγαλύτερους εχθρούς του καφέ και τις επιπτώσεις τους:

  1. Η υγρασία
  2. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
  3. Το φως του ήλιου
  4. Το πέρασμα του χρόνου
Ο καφές και το φως του ήλιου
Ο καφές, σε αντίθεση με εμάς, δεν έχει κανένα λόγο να φωτοσυνθέσει, το αντίθετο μάλιστα! Το ηλιακό φως αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο αλλοιώνονται και ταγγίζουν τα έλαια του καφέ. Συνεπώς, ο πρώτος κανόνας είναι ο εξής:

⚡ Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό σημείο όπου δεν θα τον βλέπει ο ήλιος!⚡

Ο καφές και η υγρασία
Σε κανέναν μας δεν αρέσει η υγρασία, πόσο μάλλον στους κόκκους του καφέ, οι οποίοι παρότι δεν διαλύονται στο νερό απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία. Υγρασία + καφές = Εντονότερη Οξείδωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο καφές θα αλλοιωθεί πιο γρήγορα όταν έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως λοιπόν είναι λογικό:

⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο! ⚡

Ο καφές και η θερμοκρασία
Στο σημείο αυτό ήρθε επιτέλους η στιγμή να βάλουμε μια και καλή τέλος σε έναν επίμονο και καταστροφικό μύθο: όχι, ο καφές δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη!

Με το να αποθηκεύεις τους κόκκους του καφέ σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ουσιαστικά στερεοποιείς τα έλαια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κόκκων. Γιατί αυτό είναι καταστροφικό για τον καφέ; Διότι η επιτυχημένη εκχύλισή του βασίζεται στην αποτελεσματική εξαγωγή των ελαίων του, με αποτέλεσμα ένα ρόφημα με γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να επιτευχθεί εάν τα έλαια έχουν στερεοποιηθεί!

Επίσης, όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας ψυχρανθεί, οι υδρατμοί που πιθανόν υπάρχουν παίρνουν υγρή μορφή. Έτσι, αυξάνεται η υγρασία των κόκκων, τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας αναφέραμε παραπάνω. Με λίγα λόγια...

⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου! ⚡

Ο καφές και το πέρασμα του χρόνου
Ο χρόνος δεν αφήνει τίποτα αναλλοίωτο στο πέρασμά του και ο καφές δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, από τη στιγμή που θα καβουρδιστεί, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα όσον αφορά τη φρεσκάδα του καφέ.

Γι' αυτό, όταν αγοράζεις καβουρδισμένο καφέ, προτίμησε κόκκους που είναι αποθηκευμένοι σε αεροστεγείς συσκευασίες με μονόδρομες βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την είσοδο του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποτέλεσμα του καβουρδίσματος του καφέ.

⚠ Μην ξεχνάς βέβαια ότι, εφόσον ανοίξεις για πρώτη φορά τη συσκευασία που περιέχει τους καβουρδισμένους κόκκους, θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσεις εντός δύο εβδομάδων. ⚠

Συνοψίζοντας:

⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο, σε σκοτεινό μέρος όπου επικρατεί θερμοκρασία δωματίου, όχι στο ψυγείο ή την κατάψυξη και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! ⚡
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.028
Reaction score
124.482
καλος για φρεντο εσπρεσσο αλλα πολυ φρουτο ρε αδερφια! by coffee island. στα 8 ευρω αν θυμαμαι καλα.



Είναι ακατάλληλο για φρεντο. Εκεί θες ρομπουστα.

Για εσπρέσσο, μου άρεσε πολύ. ;)
 



indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.012
Reaction score
3.955
Starbucks Is Admitting They Created the Unicorn Frappuccino for Looks and Not Taste

Just last week, Starbucks debuted their limited-time, Instagram-ready Unicorn Frappuccino to the masses. While some, including many baristas, hate the drink others were happy to take a selfie with the now-infamous candy-colored concoction. Turns out, however, that the photo-worthy potential itself is exactly why the coffee chain decided to create the limited edition beverage.



According to a spokesperson, the real reason Starbucks rushed to create the Unicorn Frapp was to get something viral on Instagram. “The look of the beverage was an important part of its creation. Our inspiration came from the fun, spirited and colorful unicorn-themed food and drinks that have been trending on social media.”
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.028
Reaction score
124.482
Έχει φέρει κάτι συσκευασμένους ιταλικούς σπρορους καφέ ο Σείριος, και δοκίμασα δύο είδη, το 100% και το 90-10. Περιέργως, το 90-10 μου άρεσε περισσότερο, και από ότι βλέπω στη συσκευασία έχει πάρει και πολλά βραβεία, περισσότερα από τον 100%!

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι κατά την εκχύλιση βγάζει πάρα πολύ καϊμάκι, το οποίο αμέσως κάθεται, οπότε μένει λίγο πάνω από την μισή αρχική ποσότητα εκχύλισης σε καθαρό υγρό, στην αρχή είναι όλο καϊμάκι.
 


Μηνύματα
68
Reaction score
168
απο που να παρω? δωσε μας μια ιδεα!! ;)
Αν και έχει περάσει καιρός υπάρχει και αυτός ο χάρτης

https://www.google.com/maps/d/embed...&ll=37.98597976778502,23.728040954516587&z=11

Τον είχε βγάλει το Athens Coffee Festival και έχει ίσως τα περισσότερα μαγαζιά, αν όχι όλα, που έχουν σπεσιάλιτυ καφέ. Τώρα ανάλογα που κοντά μένεις μπορώ να σου πω μερικά που έχω δοκιμάσει.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.028
Reaction score
124.482
Για να δουμε τι συμβαινει με τους πολυδιασημους bluemountain :)

Περιπου στα 22 ευρω.. δεν ειναι για καθε μερα ειδικα σε τοση μικρη ποσοτητα



Τελικά;
Άξιζε τον κόπο;
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.586
Reaction score
82.960
Αν και έχει περάσει καιρός υπάρχει και αυτός ο χάρτης

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1jTtZmOK82yMl-5gkMZewc68NAcU&ll=37.98597976778502,23.728040954516587&z=11

Τον είχε βγάλει το Athens Coffee Festival και έχει ίσως τα περισσότερα μαγαζιά, αν όχι όλα, που έχουν σπεσιάλιτυ καφέ. Τώρα ανάλογα που κοντά μένεις μπορώ να σου πω μερικά που έχω δοκιμάσει.
Ο χάρτης είναι μία καλή αρχή αλλά είναι ελλιπής ή έχει καταστήματα που ο καφές τους δεν "λέει".
Η ύπαρξη specialty coffee σε ένα κατάστημα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο πελάτης θα πιει καλό καφέ. Η συντήρηση και το καθάρισμα των μηχανημάτων, οι σωστές συνθήκες παρασκευής (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, άλεσμα κλπ) και φυσικά οι γνώσεις του barista είναι προαπαιτούμενα για ένα σωστό φλιτζάνι καφέ.

Για να μην πιάσουμε το θέμα του "specialty coffee" που έχει γίνει καραμέλα όπως το "black angus" μοσχάρι. Ο καθένας ονομάζει το προϊόν του όπως θέλει... 8-)
 

Μηνύματα
68
Reaction score
168
Ο χάρτης είναι μία καλή αρχή αλλά είναι ελλιπής ή έχει καταστήματα που ο καφές τους δεν "λέει".
Η ύπαρξη specialty coffee σε ένα κατάστημα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο πελάτης θα πιει καλό καφέ. Η συντήρηση και το καθάρισμα των μηχανημάτων, οι σωστές συνθήκες παρασκευής (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, άλεσμα κλπ) και φυσικά οι γνώσεις του barista είναι προαπαιτούμενα για ένα σωστό φλιτζάνι καφέ.

Για να μην πιάσουμε το θέμα του "specialty coffee" που έχει γίνει καραμέλα όπως το "black angus" μοσχάρι. Ο καθένας ονομάζει το προϊόν του όπως θέλει... 8-)
Εννοείται πως ισχύει αυτό που λες. Γι αυτό και ρώτησα που κοντά μένει το stampol για να πω τι γνώμη μου για κάποια καφέ κοντά του.
 


argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.876
Τα πολ πλεον πουλανε τον καφε που τους κατασκευαζει αποκλοειστικα η λαβατσα.......
.........
 

Μηνύματα
415
Reaction score
998
Rancilio Sylvia V4
Gaggia MDF Grinder
Στο 1ο βίντεο θα δείτε τις 10 τροποποιήσεις που έκανα ο ίδιος στη μηχανή μετά από overhaul.
Και στο 2ο βίντεο την εκχύλιση και το αφρόγαλο με απλό φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.190
Μηνύματα
2.855.499
Members
37.876
Νεότερο μέλος
grgstrts33
Top