Λόλα να μια Λάμπα,πάρτη κι ας καίει...τζάμπα

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Χωρίς την παραμικρή διάθεση να σε πικάρω, ο προσδιορισμός "όλοι" είναι βολικός στη χρήση του καθώς σε κάθε ορθολογικά σκεφτόμενο άνθρωπο δικαιολογεί αυτόματα την εισαγωγή εξαιρέσεων πέραν του προφανούς άτοπου ισοπεδωτισμού που θα προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας στα ίδια υποκείμενα.
Το γεγονός ότι μπορείς και διεισδύεις σε βάθος ανάλυσης στα τεχνικά θέματα της ακροαματικής διαδικασίας δείχνει άνθρωπο εξόχως ευφυή, μελετηρό, και "διαβασμένο". Η προσέγγιση αυτή είναι εκθετικά θαυμαστή αν τυχόν δεν είχες πριν την ενασχόληση σου με το θέμα το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο όπως ισχύει για άλλα θαυμαστά μέλη της κοινότητας.
Η ικανότητα αυτή όμως δημιουργεί μια κατάσταση υψηλών προσδοκιών από τους υπόλοιπους καθώς επίσης (θα έπρεπε) και ένα προσωπικό αίσθημα ευθύνης ως προς τους άλλους. Όπερ μεθερμηνευόμενο θα περίμενα, και θα όφειλες, τόσο εσύ όσο και όσοι έχουν δείξει ότι έχουν την νοητική ικανότητα επιστημονικής προσέγγισης των πραγμάτων να το πράττουν αυτό διαρκώς και να μη διαφεύγουν κάποιες στιγμές σε δοξασίες, εικασίες και...μυθολογίες.

Όταν λοιπόν αναρωτιέσαι πως γίνεται να..

θα πρότεινα να προσεγγίζεις(ετε) το θέμα ανάλογα και με τη δέουσα προσέγγιση στο γνωστικό πεδίο που άπτεται της μικροοικονομίας, των αγορών και της αγοραστικής συμπεριφοράς.

Και αν μου επιτρέπετε ένα μικρό hint από μένα. Πριν ξεκινήσετε τη μελέτη σας από τη συμβατική αρχή της προσέγγισης του θέματος, αυτής του Κotler, και που εύχομαι να φτάσετε αισίως στο HBR, θα πρότεινα να ξεκινήσετε από την προσεκτική και εις βάθους μελέτη της παρακάτω φράσης που ειπώθηκε από μια γιαγιούλα κάποτε.
"Για το γούστο του καθενός δεν μένει κρέας στο χασάπη".
Να είστε σίγουροι ότι η εμπέδωση της αλήθειας που βρίσκεται συμπυκνωμένη σε αυτή την απλοϊκή φράση των 10 λέξεων θα σας κρατάει σε εγρήγορση και θα σας προφυλάσσει από "κακοτοπιές" μέχρι αισίως να φτάσετε στο αντίστοιχο ικανό επίπεδο ερμηνείας μετά από τη σχετική μελέτη 10άδων χιλιάδων σελίδων σχετικών πονημάτων.
.
Δύο είναι τα ζητήματα,κατά σειρά παράθεσης:

Πρώτον,ότι και ο ίδιος απευθύνεσαι τόσο διεξοδικά σ'έναν ΄΄Μύθο΄΄ ,τη στιγμή που το πραγματικό άτομο πίσω από τον...Μύθο ίσως να μη λογαριάζει τον εαυτό του τόσο ικανό όσο φαντάζεσαι.

Δεύτερον,τα γούστα καθενός μπορούν να είναι κάλλιστα κατευθυνόμενα ώστε να μη μένει κανένα από τα ΄΄κρέατα-κέρατα΄΄ και για κάτι τέτοιο να είναι ενήμεροι και οι ίδιοι οι ΄΄χασάπηδες΄΄.
 
Last edited:


toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
Μπα, το αντίθετο συμβαίνει, απλώς δε το έχεις εξερευνήσει δεόντως. Πιο εύκολα ακούς καλύτερα με πολλά ηχεία, παρά με 2..
Αγόοορι μου... Εχω ακόμα στα χέρια μου το Yamaha DSP-1 , το πρώτο το φαρμακερό, που δεν περπάτησε εμπορικά γιατί κανείς δεν καταλάβαινε τι πραγματικά μπορούσε να κάνει πέραν των έτοιμων προφίλ.
Αλλά ρε φίλε δεν το έχω συνδεδεμένο πια... πολυ βαβούρα, πολλές ώρες πειραματισμού, πολύ χαρντουέαρ, ο χρόνος που ήθελε αφαιρούσε υπερβολικό ποσοστό από τον χρόνο ακρόασης μουσικής - το μόνο που με νοιάζει τελικά.
Θα επανέλθει πάντως κάποτε για κάτι που έχω στο νού, (ελπίζω να δουλεύει ακόμα το τηλεκοντρόλ)
Μπα, αυτά που λες είναι τα γνωστά παιδικά τραύματα όλων μας, ιδίως με 1 σάμπ.
Τόσες μελέτες, δεν πείστηκες ακόμα; Κι ο γκέντες ο κουφός τα ίδια, κι η Νιούμαν, κι η Χάρμαν, κι όλοι όσοι "μετράνε" τελικά. Μάλιστα είναι δημοσιευμένο στην αες ότι στα πολλά σαμπ γίνεται αδιάφορο το σημείο τοποθέτησής τους.
Πρόσεξες πόσα υποαλυχτόντα μου κρατάν παρέα; Δε λέω για μας τους βλαμμένους μπρε, για τους άλλους λέω που ξέρουν μόνο τα κύματα της Βάρκιζας και έχουν την παντόφλα να τους κυνηγά "μεσα το σαλόνι ΤΗΣ".
Γι' αυτούς ποτέ δεν θα γίνουν δημοφιλή τα sub. Τέλος! ...(μα αγάπη μου, το μάνιουαλ του AV λέει οτι πρέπει να συνδέσουμε ένα, κλαψ, κλαψ... )
.

Τώρα κάτι ουσιαστικό:

Κατ' αρχάς και ο Geddes σταματά στα τρία, και ο Toole στα τέσσερα, και το δηλώνουν με τρόπο κατηγορηματικό (όχι δεν θα ψάξω να ξαναβρώ που, ή βασιστείτε στον λόγο μου, ή ψάχτε εσείς, ή... μη με πιστεύετε, σκασίλα μου :dance2:).

Βεβαίως και αν γεμίσεις τον τόπο κουτιά, το μπάσο θα στρώσει, είναι φυσικό.
Αυτό το "στατιστικό" στρώσιμο μελέτησε ο Geddes (και ανεξάρτητα από αυτόν ο Velti) και το βελτιστοποίησε ώστε να γίνεται η δουλειά με τρία (πουλούσε και δικό του προσέσορα). Πριν χρόνια, ο αλγόριθμός του ήταν δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα των GedLee, αλλά μετά αφαιρέθηκε - μερικοί λένε, για να μην προσφέρεται δωρεάν νόουχάου στον ανταγωνισμό... δε ξέρω, υπερβολή μου φαίνεται.

Η ουσία είναι οτι όλοι αυτοί οι Κύριοι, σαν επαγγελματίες, ενδιαφέρονται για τα δύσκολα: την επίτευξη στατιστικά αξιοπρεπούς μπάσου σε πολλαπλές θέσεις ακρόασης, και όλοι πετυχαίνουν τον στόχο τους.

Προσωπικά προτιμώ την "φιλοσοφία" Geddes επειδή είναι πιο αποτελεσματική σε στοχευμένη μοναδική θέση ακρόασης. Είναι επί πλέον πολύ φθηνότερη, ενώ τα βγάζεις (τσάτρα-πάτρα και δύσκολα) πέρα, ακόμα και χωρίς τον αλγόριθμο ή μετρητικά : αρχίζεις με ένα sub, συνήθως σε μια γωνία ωστε να διεγείρεις όσο το δυνατόν περισσότερους ρυθμούς, μετά προσθέτεις ένα δεύτερο απομακρυσμένο για εξομάλυνση, και ύστερα το τρίτο σαν τελική πινελιά. Σε ακανόνιστες θέσεις (ο Geddes έχει στο σαλόνι του, το τρίτο sub υπερυψωμένο πάνω από το μέσο ύψος του δωματιου! )
Το ωραίο είναι οτι το δεύτερο sub μπορεί και να μην είναι το ίδιο βαρβάτο και «βαθύ» με το πρώτο, και το τρίτο ακόμα φθηνότερο, πολύ προσιτό.

Αντίθετα οι άλλες συνταγές απαιτουν παρόμοια sub, όλα υψηλής ποιότητας για βέλτιστο αποτέλεσμα
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.328
Το ωραίο είναι οτι το δεύτερο sub μπορεί και να μην είναι το ίδιο βαρβάτο και «βαθύ» με το πρώτο, και το τρίτο ακόμα φθηνότερο, πολύ προσιτό.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ συμφωνώ με αυτήν την προσέγγιση...
(κι όχι γιατί "με βολεύει", αλλά γιατί αντιμετωπίζεις χαοτικά ένα ήδη χαοτικό αντικείμενο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος)
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
...
Πρόσεξες πόσα υποαλυχτόντα μου κρατάν παρέα; Δε λέω για μας τους βλαμμένους μπρε, για τους άλλους λέω που ξέρουν μόνο τα κύματα της Βάρκιζας και έχουν την παντόφλα να τους κυνηγά "μεσα το σαλόνι ΤΗΣ".
Γι' αυτούς ποτέ δεν θα γίνουν δημοφιλή τα sub. Τέλος! ...(μα αγάπη μου, το μάνιουαλ του AV λέει οτι πρέπει να συνδέσουμε ένα, κλαψ, κλαψ... )
...
Αντίθετα οι άλλες συνταγές απαιτουν παρόμοια sub, όλα υψηλής ποιότητας για βέλτιστο αποτέλεσμα
Έξοχα,για να ενημερώνονται έτσι και οι...ανύπαντρες.:roflmao:
 


Μηνύματα
75
Reaction score
57
Καλησπερα, διαβαζω το ολο thread χωρις να εχω καμμια γνωση της θεωριας πισω απο τους ενισχυτες.
Απο θεμα προτιμησης και χωρις επαναλαμβανω να εχω καμμια σχεση με την φυσικη κλπ, στα δικα μου αυτια τα λαμπατα παιζουν εξαιρετικα. Πριν απο 8 χρονια που τα αγορασα και με ερευνα αγορας αρκετα εκτεταμενη, ηταν οτι καλυτερο ειχα ακουσει στα γνωστα αδερφια. Και ειχα ακουσει αρκετους ενισχυτες μεχρι €3500. Κανενας μα κανενας δεν μου εδινε αυτο που ηθελα. τωρα τι να κανω τα διαγραμματα και ολη την θεωρια αν αυτο που ακουω ειναι αυτο που μου αρεσει. Ναι ισως να μην μετρανε οσο καλα ενα τρανζιστορ αλλα το αποτελεσμα ειναι το επιθυμητο οποτε η μετρηση παει περιπατο... αυτα απο εμενα...
 


Μηνύματα
130
Reaction score
165
Μια χαρά επιλογή αφού σε ικανοποιεί τόσα χρόνια. Άκου τη μουσικούλα σου και είσαι σούπερ.
 


Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Oσοι εχουν τοση εμπιστοσυνη στα αυτια τους και δεν τους νοιαζουν οι μετρησεις να ξερουν οτι οι ενισχυτες και τα ηχεια τους μετρηθηκαν πριν βγουν στην κλυκλοφορια...:laugh:
Τωρα ο φιλος θα εχει τον τροπο του για να μπορει να ακουει ολα αυτα τα μηχανηματα μεχρι 3500 ευρω στο χωρο του ...:cautious:
Να μας τον πει τουλαχιστον...:thumbsdown:
 

Rosinante

Dark Nιάου
Μηνύματα
1.506
Reaction score
5.606
Να πω κατι που το σκεφτηκα τωρα;
Στην παλια σχολη ακουμε τα μηχανηματα που μας αρεσουν και τον ηχο που μας εκατσε στο αυτι γιατι ετσι γουσταρουμε.
Αν ομως στησουμε εναν σωστα διαμορφωμενο χωρο ηχου και βαλουμε μηχανηματα των τελευταιων επιταγων της τεχνολογιας, οπως λενε και οι γεροι προφητες του φορουμ, τοτε εχουμε ενα συνολο που θα αρεσει ΣΕ ΟΛΟΥΣ και οχι μονο σ΄εμας διοτι θα πλησιαζει στο ιδανικο. Αυτη ειναι η διαφορα. Τερμα ο προσωπικος(ελλατωματικος)ηχος...
Αυτά...
 

Μηνύματα
130
Reaction score
165
Έχει στήσει κάποιος στην Αθήνα ένα τέτοιο χώρο - σύστημα; Θα ανταποδώσω τη φιλοξενία με αρχαία τεχνολογία και τεκίλες. Όποιος φίλος το επιθυμεί ας ειδοποιήσει.
 


Μηνύματα
1.613
Reaction score
2.247
Αν ομως στησουμε εναν σωστα διαμορφωμενο χωρο ηχου
Εννοεις κατι σαν κι αυτο που φτιαχνει ο Κωστας στην Θεσσαλονικη? Γιατι κατι τετοιο φανταζομαι καταλαβαινεις οτι δεν ειναι και τοσο απλο απο πολλες αποψεις.Μην ξεκινησουμε καινουργια καραμελα τωρα....
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
Βάλε σε παρακαλώ κάνα pdf να διαβάσω.
Ολα έτοιμα τα θέλετε, είπα "όχι δεν θα ξαναψάξω, ψάχτε μόνοι σας. πχ: < How many subwoofers AND Toole > :D

Χαλάλι, μόλις ανακάλυψα αυτό το καλό πυκνό και γρήγορο που αγνοούσα ( Welti )
Γρήγορα στις σελ.27 και 28 πριν μπει το χέρι στην τσέπη
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...ltsubs_0.pdf&usg=AOvVaw1yl36tcrVaR4BAI8eD2yMU

http://www.acousticfrontiers.com/20101029using-multiple-subwoofers-to-improve-bass-the-welti-devantie-html/

https://mehlau.net/audio/multisub_geddes/

http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/multiple subs.pdf

http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/OptimalBassPlaybackinSmallRooms.pptx

https://www.avsforum.com/forum/113-subwoofers-bass-transducers/1124011-three-inexpensive-subs-better-than-one-expensive-sub-dr-earl-geddes-approach-69.html

Welti & Devantier
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...76a1a72e.pdf&usg=AOvVaw0X_6M7f0wUT1ePyNHM36hD
Για τους τεμπέληδες : Πάτε στο "7 CONCLUSION" (σελ.16) και ακολουθείσατε τας οδηγίας.


http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/papers.aspx
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Εννοεις κατι σαν κι αυτο που φτιαχνει ο Κωστας στην Θεσσαλονικη? Γιατι κατι τετοιο φανταζομαι καταλαβαινεις οτι δεν ειναι και τοσο απλο απο πολλες αποψεις.Μην ξεκινησουμε καινουργια καραμελα τωρα....
Δεν φτάνει να είναι αποτελεσματικό.Οφείλει να είναι και λίαν καλαίσθητο,ιδίως για χώρους που δεν θ'ανταποκρίνονται στους όρους του...΄΄mancave΄΄.
Ολα έτοιμα τα θέλετε, είπα "όχι δεν θα ξαναψάξω, ψάχτε μόνοι σας. πχ: < How many subwoofers AND Toole > :D

Χαλάλι, μόλις ανακάλυψα αυτό το καλό πυκνό και γρήγορο που αγνοούσα ( Welti )
Γρήγορα στις σελ.27 και 28 πριν μπει το χέρι στην τσέπη
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...ltsubs_0.pdf&usg=AOvVaw1yl36tcrVaR4BAI8eD2yMU

http://www.acousticfrontiers.com/20...fers-to-improve-bass-the-welti-devantie-html/

https://mehlau.net/audio/multisub_geddes/

http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/multiple subs.pdf

http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/OptimalBassPlaybackinSmallRooms.pptx

https://www.avsforum.com/forum/113-...expensive-sub-dr-earl-geddes-approach-69.html

Welti & Devantier
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...76a1a72e.pdf&usg=AOvVaw0X_6M7f0wUT1ePyNHM36hD
Για τους τεμπέληδες : Πάτε στο "7 CONCLUSION" (σελ.16) και ακολουθείσατε τας οδηγίας.


http://gedlee.azurewebsites.net/Papers/papers.aspx
Εκτιμούμε δεόντως τον...΄΄πόνο΄΄.

Εκτιμώ κιόλας ο ίδιος ότι ανώτερο πλήθος από τεμάχια sub θα ωφελούσε οπωσδήποτε άμα θέλαμε να επεκταθεί μια αισθητή εξομάλυνση απόκρισης ως προς τη ζώνη των χαμηλών σε περισσότερες πιθανές θέσεις ακρόασης πέραν του sweet spot σε δεδομένη διευθέτηση ηχοσυνόλου.

Και βεβαίως η θεωρία ισχύει χωρίς παρεκκλίσεις υπό τον όρο ότι θα έχουμε αυστηρώς κλειστό παραλληλεπίπεδο χώρο.
Ο εκ των προτέρων τυφλοσούρτης παραβλάπτεται υπό οιαδήποτε άλλη χωροταξική συνθήκη.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.328
να επεκταθεί μια αισθητή εξομάλυνση απόκρισης ως προς τη ζώνη των χαμηλών σε περισσότερες πιθανές θέσεις ακρόασης πέραν του sweet spot
Το είδα κι αυτό, δηλαδή το.. άκουσα στην πράξη αυτό, και μάλιστα με 1 σάμπ. Σαφής αίσθηση σταθερής απόκρισης μπάσου σε όλο το χώρο. Αλλά μετράει δγιαολεμένα καλά ο χώρος.:p

Εντυπωσιακή ως εμπειρία, ιδίως διότι είχα την εκτίμηση ότι είναι ανέφικτο.:D

Ωστόσο, δεν μετράει "καλά" το ένα σαμπ (μιλάω χωρίς ισοσταθμιση), και δεν προβλέπεται κιόλας. Φυσικά, σε σχέση με τι ακούνε σε τυπικούς χώρους, μετράει ονειρεμένα. :lol:

Οπότε, ξαναγυρνάει το θέμα στην ίδια βάση.:cool:

Μια κότα δε φτάνει για αβγά.
Είτε έτσι, είτε γιουβέτσι, πάρε νά'χεις γεμάτο το κοτέτσι (με σαμπ).:gotcha:
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
...Και βεβαίως η θεωρία ισχύει χωρίς παρεκκλίσεις υπό τον όρο ότι θα έχουμε αυστηρώς κλειστό παραλληλεπίπεδο χώρο.
Ο εκ των προτέρων τυφλοσούρτης παραβλάπτεται υπό οιαδήποτε άλλη χωροταξική συνθήκη.
Πολύ σωστά.

Αν και κατά φιλοσοφία Geddes, αντιμετωπίζεις κάθε χώρο (την έχω ακολουθήσει πχ σε δωμάτιο σχήματος Γ με εξαιρετική επιτυχία) και θέση ακρόασης. Δεν είναι όμως τυφλοσούρτης, θέλει γνώση και κόπο και γι'αυτό χρησιμοποιώ την λέξη "φιλοσοφία" και όχι κάποια άλλη. Ο αλγόριθμός του (που δεν τον πρόλαβα πριν αποσυρθεί ) ακόμα και μαζί με τον προσέσσορα, ήταν ιντεράκτιβ - έπρεπε να πάρεις αποφάσεις κατα την διαδικασία και να ξέρεις τι σου γίνεται.

Από την άλλη, με πολλά ίδια και ομοιόμορφα κατανεμημένα sub η διαδικασία απλοποιείται, έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις ίσως δεν πάρεις το 100% του εφικτού. Επίσης με πολλά ίδια sub έχεις μεγαλύτερα και ευκολότερα περιθώρια τελικής ισοστάθμισης (αφού θα είναι και πολλά και όλα βαρβάτα).
Αλλα έχω αμφιβολίες για τα μικρά ή με ιδιαίτερες αναλογίες δωμάτια όπου επικρατούν πολύ έντονα συγκεκριμένοι ρυθμοί - θα πρέπει να ξεφύγεις από τον τυφλοσούρτη.

.
Σημ: Τα λινκς στο ποστ #137, απαιτούν προσεκτική και πλήρη ανάγνωση των λεπτομερειών και συνθηκών (δεν την έχω κανει σε όλα, και εκεί κρύβεται ο διάβολος) πριν την εξαγωγή "συμπερασμάτων".
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.614
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top