6καναλος τελικος ενισχυτης TRIPATH 6x50 watt.

Μηνύματα
376
Reaction score
221
Σχεδον τελειωμενος ,φταγμενος απο διαφορα υλικα που τριγυριζαν στο εργαστηρι μου ,εκτος απο το smps. Tο κουτι ειναι απο μια ψηφιακη μονταζιερα (εκει που ειναι το smps ειχε σκληρο δισκο) ,Ο διακοπτης on-0ff ειναι βγαλμενος απο ενα παλιο overhead projector ,εχει ''αυτακια'' με τρυπες και με βολεψε στη στηριξη του.

Τα rca σασσι ,τα ειχα απο παλια. Ειναι πολυ απλα ,διοτι δεν χρειαζομουν κατι πιο εξεζητημενο. Εβαλα θηλυκα speakon σασσι ,για να συνδεω τα ηχεια μου ευκολα. Η στηριξη των rca εγινε με μια διατρητη πλακεττα που ειχα ρεταλι ,σχετικα ευκολα.

Η στηριξη των speakon ηταν παλουκακι ,εγινε με κομματια κοντρα πλακε ,που κοπηκαν με λεπτομερεια ,για να ''μπουν'' εκει που επρεπε. Αφου ομως κοπηκε η πισω λαμαρινα καταλλήλως.Ολα καλα τελικα. Τα καλωδιακια εισοδου ειναι τα μαμισια ,δεν μπορουσα να βρω καταλληλη καλωδιοταινια με αυτο το βυσμα ,παροτι εχω ενα τελαρο ξηλωμενα καλωδια καθε λογης.

Το 6καναλο module ειναι βγαλμενο απο ενα ''υβριδιο'' που ηταν dvd-radio-ενισχυτης ολα σε ενα μαρκας ΑΚΑΙ απο τα βαθη της Κινας. το μονο κομματι που αξιζε ηταν ο τελικος που βλεπετε ,εχει μια μαρκα amtron επανω ,οσο κι αν εψαξα δεν βρηκα τιποτα για αυτην. Ειναι ομως με τσιπακια της tripath 2050. Eτσι τσιμπησα κι εγω ,εχοντας διαβασει πολυ καλα σχολια για τα θαυμαστα (για πολλους) αυτα τσιπακια.

Το τροφοδοτικο το αγορασα γι'αυτην ακριβως την κατασκευη ,αλλα ηταν ακριβο το σκασμενο. Ειναι της γνωστης mean-well ,ειπα να το παρω μια φορα,αλλα να το παρω καλο. Λιγο το παρακανα με τα καλωδια τροφοδοσιας του module ,ειναι αυτα που βαζουν στους ενισχυτες αυτοκινητου ,απλα δεν ειχα κατι αλλο σε κοκκινο-μαυρο.

Το μονο που λειπει τωρα ειναι ενα led μπροστα ,για ενδειξη on και χρονος για καλες ακροασεις. Αυτα ,πιστευω να μη σας κουρασα...
 

Attachments


Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Μπράβο! Καλά έκανες και αξιοποίησες αυτό που είχες. Το meanwell είναι καλή επιλογή για τέτοιο project. Μια παρατήρηση μόνο, εγώ θα έκανα τα καλώδια εξόδου συστραμμένα, όχι έτσι παράλληλα. Επίσης και τα εισόδου σήματος το ίδιο. Άλλη μια παρατήρηση, θα έβαξα τον ενισχυτή στο κέντρο, για να φεύγουν πιο κοντά καλώδια ίσου μήκους κατά το δυνατόν στις speakon. Μπορεί να μην έχει σημασία, αλλά εγώ θα το έκανα. Θα μου πεις μετά θα βάραινε μονόπατα, αλλά τί να κάνουμε. (αντίβαρο στην απέναντι μεριά!)
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Τελικα τι εγνε με αυτα τα tripath ? Γιατι δεν κατεληξαν ποτε στην ευρεια παραγωγη απο καποιο γνωστο κατασκευαστη ?
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Γιατί είναι ψιλοαδύναμα.

Από το datasheet:

Class-T Architecture
High Output power
35W @ 6Ω, < 1% THD+N
50W @ 8Ω, < 3% THD+N
117W @ 4Ω, < 10.0% THD+N (paralleled outputs)

Audiophile Quality Sound
0.007% THD+N @ 30W 8Ω
0.005% THD+N @ 70W 4Ω(paralleled outputs)
 
Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Την καλύτερη δουλειά έκανε που κράτησε κοντά τα καλώδια εισόδου. Από εκεί τσιμπάει θόρυβο και τα όποια προβλήματα ένας ενισχυτής. Των ηχείων αμόλα καλούμπα...

Πολύ μου αρέσει η αξιοποίηση εξαρτημάτων, υλικών και γενικότερα η λογική της ανακύκλωσης!
 

Μηνύματα
376
Reaction score
221
Παιδες ,μου αρεσει πολυ η αξιοποιηση τετοιου ειδους. Εχω φτιαξει αρκετα ενισχυτακια ,απο χαλασμενα ραδιο σιντι αυτοκινητου ,αφου μπορεσω να ''αναψω'' το 4καναλο τσιπακι της εξοδου. Μεσω των datasheets ,βρισκω τα ποδαρακια mute ,std by ,τα συνδεω καταλληλως και voila! Eτοιμο το τελικακι...;)

Τωρα τελευταια ,εχω στην κατοχη μου μια ''πλατη'' απο sub logitech 5500 ,το οποιο θελω να ''ζωντανεψω''.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Τελικα τι εγνε με αυτα τα tripath ? Γιατι δεν κατεληξαν ποτε στην ευρεια παραγωγη απο καποιο γνωστο κατασκευαστη ?
Πρόλαβε να μπει σε κάποια εμπορικά προϊόντα - κάποια στιγμή χρεοκόπησε, και το IP αγοράστηκε από Cirrus Logic.
Μάλιστα είχε μπει και στο "hall of fame" της ΙΕΕΕ...

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα - εώς "επαναστατική" - τεχνολογία για την εποχή της, που όμως είχε εγγενείς αδυναμίες τις οποίες άλλες Class D λύσεις είχαν αντιμετωπίσει πιο σωστά (π.χ. ICEPower της B&O) ή δεν είχαν καθόλου (βλ. τα UcD του γνωστού αλήτη Bruno).
Αρκετοί κουφοί του φόρουμ είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν με αυτά. Η δική μου βασική προσπάθεια εδώ, αν κι έχουν χαθεί οι φώτο. Ο EAR πολύ νωρίτερα (μάλλον ο πρώτος στην Ελλάδα).

Πρόλαβε να δημιουργήσει DIY σχολή, αφού ακόμα και οι χειρότερες από τις υλοποιήσεις "έπαιζαν καλά" (πολλοί μάλλον πρώτη φορά άκουγαν τον ενισχυτή τους να οδηγείται σχετικά σωστά).
Οι ενισχυτές της βγαίνουν ακόμα, όπως θα ξέρετε, σε άπειρες μορφές ως DIY και έτοιμες λύσεις (σίγουρα οι Κινέζοι ξεφούρνιζαν τα πιο mainstream ολοκληρωμένα για πολύ καιρό μετά το κλείσιμο της εταιρείας).
Το 2050 που χρησιμοποιείται εδώ είναι το καλύτερο από τα χαμηλής ισχύος μονδέλα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.867.933
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top