Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.347
Reaction score
125.291
Με το να βγάλεις ένα τραπεζάκι από τον χώρο ακρόασης και να βάλεις ένα χαλί στο δάπεδο αν δεν υπάρχει ( τα πιο απλά και εύκολα σου λέω
Μη μου το χαλάς τώρα, όχι άλλες Μπουχάρες!

Είπαμε, όχι χαλιά κάτω. Τίποτα κάτω. Αφήστε άδειο το δάπεδο, γεμίστε το ταβάνι λεμεεεεε.

Τι δε καταλαβαίνετε;
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.596
Reaction score
27.938
Παντως μιας και το θρηντ αφορα το χαι εντ να κανω καποιες επισημανσεις.

Πολύ ευκολα τα βαζουμε εναντιον αυτων που εχουν δωσει πολλα χρηματα για τα μηχανήματα τους. Ωστόσο υποτιμαμαι μια σημαντικη παραμετρο. Μπορει αυτος που αγοραζει τα μηχανήματα να δινει πολλα λεφτα κι ενδεχομένως καποιος με πολύ λιγοτερα χρηματα να ακουει καλυτερα, αλλα αυτό ενδεχομένως δεν είναι το ζητουμενο για τον αγοραστη των ακριβων μηχανηματων.

Όταν επερνα το High Fidelity, σε καποιες περιπτώσεις διαβαζα γι ανθρώπους που εδωσαν πολλα χρηματα για να φτιαξουν ένα καλο ηχοσυστημα, αλλα το βαριοντουσαν μετα από καποιο διάστημα και το συστημα στη συνεχεια εμενε παροπλισμενο.

Το θεμα της αισθητικης παιζει τεραστιο ρολο. Αν για παράδειγμα παρει καποιος ένα ακριβο ρολοι, δεν το κανει πρωτίστως για να εχει ακριβεια του κλασματος του δευτερολεπτου απο το ρολοι του γιατι αυτό ενδεχομένως δεν τον ενδιαφερει. Ούτως η αλλως την ωρα μπορει να την βλεπει κι από το κινητο του. Το ρολοι το εχει και σαν κόσμημα, και υπο αυτή την ενοια πληρωνει αδρα.

Ποσες φορες δεν θαυμασαμε καποια εντυπωσιακα ομορφα πικαπ. Πολλες φορες ελεγα από μεσα μου, να το εχω κι ας μην παιζει! Κι αυτό φυσικα δεν ισχυει μονο για τα πικαπ. Ετσι αν καποιος εχει έναν πολύ ωραιο χωρο που μαζεύονται οι φιλοι του κι εχει ξοδεψει ένα πολύ μεγαλο ποσο γι αυτό τον χωρο, και σε καποια φαση αποφασισει να βαλει κι ένα συστημα ηχητικο, δεν θα το πολυψαξει οσον αφορα τις επεμβάσεις στο χωρο κι αυτό είναι απολυτως κατανοητο.
Συμφωνώ.
Ο John Darko είχε πει ότι όταν μιλάμε για σαλόνι και γενικά για κατοικήσιμο χώρο το ηχείο ναι μεν έχει αγοραστεί για να αναπαράγει ήχο αλλά έχει και ένα άλλο ρόλο μέσα στο σπίτι. "Πρέπει" να αντιμετωπίζεται και ως έπιπλο γιατί τον περισσότερο χρόνο που δεν παίζει μουσική είναι απλά άλλο ένα κομμάτι της επίπλωσης. Οπότε αισθητικά πρέπει να είναι όμορφο και βέβαια να ταιριάζει με το όλο σύνολο και όχι να είναι καρακατσουλιό. Συμφωνώ προσωπικά.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ τα ενεργά ηχεία χάνουν κατά κράτος, αν και βλέπουμε ότι αυτό αλλάζει σιγά σιγά, έχει όμως ακόμα μέλλον.
Σε dedicated χώρο πάλι τα ίδια μπορούν να ισχύουν, αλλά και λίγο διαφορετικά σε άλλες περιπτώσεις όταν έχεις τη δυνατότητα να τα κρύψεις πίσω από ηχοδιαπερατά υφάσματα κλπ. Ότι βλέπουμε στα πανάκριβα Αμερικάνικα Dedicated Home Theater Rooms. Εκεί βάζεις ότι θες.
[DOUBLEPOST=1557290012][/DOUBLEPOST]
Για να γίνει αντιληπτή η αξία του upmixing, πρέπει πρώτα να περάσουμε απο την αμφισβήτηση και την απόρριψη του δικάναλου. Η κατανόηση της ανεπάρκειας του δικάναλου ειναι απελευθερωτική.

Μέχρι τότε, ας συζητήσουμε για την αναπαραγωγή πολυκάναλων αρχείων.
Σωστά. Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που λένε στη ψυχολογία. Για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Μόνο και μόνο αυτό ως παραδοχή είναι μεγάλη κίνηση, και καθορίζει το αποτέλεσμα.
[DOUBLEPOST=1557290176][/DOUBLEPOST]
Ποιον anthem έχεις;
MRX 500.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.596
Reaction score
27.938
Εχθές έκατσα 1m ποιο μπροστά, άλλο σύστημα, ίσως σε άλλο χώρο. ΑΥΤΟ.

Επίσης παρατήρησα ότι όσες φορές και αν έβαλα το Neo 6, με το που βγω εκτός setup και ξαναμπώ το έχει αλλάξει μόνος του σε PLII. Δεν κρατάει το Neo 6 όσο και αν προσπάθησα.
 
  • Like
Reactions: PMC

Μηνύματα
7.257
Reaction score
11.799
Μη μου το χαλάς τώρα, όχι άλλες Μπουχάρες!

Είπαμε, όχι χαλιά κάτω. Τίποτα κάτω. Αφήστε άδειο το δάπεδο, γεμίστε το ταβάνι λεμεεεεε.

Τι δε καταλαβαίνετε;
Δάσκαλε, εγώ που δεν έχω τίποτα στο ταβάνι προς το παρόν, να μη κρατήσω το χαλάκι μπροστά απο τα ηχεία; Απάντα μου γρήγορα γιατι η παντοφλοκρατούσα ετοιμάζεται να τα βγάλει. Να δώσω μάχη ή όχι;;;;;
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
BibHLHHCYAAcvYV.jpg


Διαβάζοντας λίγο τη σχετική θεωρία, ανακάλυψα το λόγο για τον οποίο διάφοροι μαλακισμέν... γκουχ, διάφοροι διαπρεπείς ρηβγιουεράδες διετείνοντο ότι άκουγαν καταπgληκτιεκgήε στερεοφωνικήε εικουόνα - ίνα περιγράψω συμπαγώς τη μαλακ... γκουχ, τον ενθουσιασμό που τους έδερνε, ενώ εγώ σε διαφόρων ποιοτικών επιπέδων συστήματα, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ή και τις ίδιες εγγραφές εντός αντιστοίχων χώρων, δεν άκουγα ούτε καν τα εκ του μακρόθεν αντίστοιχα, σιγομουρμουρίζοντας κάθε - ΚΑΘΕ - φορά, "τί λέει ρε ο μαλ..." γκουχ, "τί είπε πάλι ρε το άτομο!", τη εξαιρέσει των περιπτώσεων κατά τις οποίες συνέτρεχον αθροιστικώς ή διαζευκτικώς δύο προϋποθέσεις ανάξιες λόγου, λόγω σπανιότητας. Αυτό συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της Μαύρης Περιόδου του hi-fi, δηλαδή κατά την 25ετία 1990-2015.

Για να μην υπεισέλθω σε δυσάρεστες αντικειμενικές λεπτομέρειες και με λέτε πάλι κακό και ρατσιστή καιδεγκζερωτιάλλο, περίπου το 60% του πληθυσμού εμπίπτει στην ως άνω εκτίμηση του Ντάγκλας Άνταμς. Άρα μας μένει το υπόλοιπο 40%, πλήθος αφ' ενός μεν διόλου ευκαταφρόνητο, και αφ' ετέρου πρόθυμο να αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία και να αγοράσει. ΌΜΩΣ...

Ο ενθουσιασμός του Ear του σαρωτικού δε φτάνει, οι νύξεις του Dimi του ισοπεδωτικού δεν επαρκούν και η απόρριψη του foobar από τον zizik τον απειλητικό είναι μισή δουλειά. Άσε δηλαδή που δεν ξέρουμε τί μας επιφυλάσσει το βραχυπρόθεσμο τεχνολογικό μέλλον του foobar. Γουέρς γιετ, τα περί ηχείων και ενισχυτών είναι τα εύκολα. Επί του παρόντος, όπου η πολυκάναλη αξιοποίηση των δικαναλικών εγγραφών είναι εκ των ων ουκ άνευ, το πρόβλημα το εντοπίζω στο upmixing. Πείτε τί υπάρχει στην αγορά. Και μη μου πείτε πάλι για τους Trinnov, τέλος πάντων μην περιορίζεστε σ' αυτούς. Όταν η τεχνολογία γίνει μαζική, αυτοί θα έχουν την τύχη των Φαρουτζά.
 


Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.355
Reaction score
79.380
Δάσκαλε, εγώ που δεν έχω τίποτα στο ταβάνι προς το παρόν, να μη κρατήσω το χαλάκι μπροστά απο τα ηχεία; Απάντα μου γρήγορα γιατι η παντοφλοκρατούσα ετοιμάζεται να τα βγάλει. Να δώσω μάχη ή όχι;;;;;
Η γνώμη μου είναι πως δεν γνωρίζουμε αν δεν δούμε μετρήσεις του χρόνου αντήχησης.
Αν είσαι δράμα, όπως είναι όλοι στα Ελληνικά σπίτια, καλύτερα κράτα το μέχρι να φτιάξεις τους χρόνους με πιο δόκιμο τρόπο.
Δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι καλύτερο απο τίποτα.
Και παίζει ρόλο και η κατασκευή του, το πάχος του κτλ.

Σε σαλόνια οικογένειας μεσογειακού σπιτιού είναι δύσκολο να ρίξεις τους χρόνους σε αποδεκτά όρια χωρίς χαλί.
Για dedicated ισχύουν άλλα, έχουμε περισσότερη ελευθερία με τα treatments.
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Ρε σεις, μη γκρινιάζετε με το upmixing! Αναλογιστείτε ότι όλες οι νεωτερίζουσες τεχνολογίες είχαν τις παιδικές τους ασθένειες, π.χ. συμπίεση ηχητικών δεδομένων --> mp3.
Τώρα θα πείτε ότι δεν είναι και τόσο νέο το DTS:Neo 6, αλλά μήπως μέχρι σήμερα δεν έχει τόση χρήση/αναγνώριση και απαιτήσεις από τον καταναλωτή όπως π.χ. η συμπίεση;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.347
Reaction score
125.291
Επί του παρόντος, όπου η πολυκάναλη αξιοποίηση των δικαναλικών εγγραφών είναι εκ των ων ουκ άνευ, το πρόβλημα το εντοπίζω στο upmixing. Πείτε τί υπάρχει στην αγορά.
Αν θεωρείς το φουμπαρ αξιόλογο ως player, σημαίνει ότι δε ψάχνεις transport με τη μορφή διακριτής συσκευής, και παίζεις μουσική από κάποιο πισί.

Τότε λοιπόν, υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

Είτε παίρνεις ψηφιακή έξοδο από την κάρτα ήχου, είτε χρησιμοποιείς τα ενσωματωμένα dac σε αυτήν και παίρνεις αναλογικές εξόδους για να οδηγήσεις τους ενισχυτές σου.

Στην πρώτη περίπτωση, έχεις κάποιο δικάναλο Ντακ. Την πάτησες, θες πολυκάναλο. :D

Στην δεύτερη περίπτωση, όλα καλά όλα ανθηρά, έχεις πολλαπλές εξόδους και μπορείς να συνδέσεις κι άλλους ενισχυτές και ηχεία. Κάντο, θα παίξεις με τα plug in του φουμπαρ, αλλά και με άλλα software που υπάρχουν διαθέσιμα (μη μου πεις ότι θέλει καθοδήγηση για να βρει σοφτγουερ κάποιος τη σήμερον ημέραν) και μια χαρά θα ακούσεις τα ηχεία που έχεις να παίζουν κατιτίς όλα μαζί.

Αν δε "σου αρέσει" αυτό που θα ακούσεις, μη βιαστείς να εκτιμήσεις ότι φταίει ο αλγόριθμος του upmixing, διότι πιο πιθανό είναι να φταίνε τα καλώδια ρεύματος.

Εδώ χρειάζεται μια παρένθεση, για να γίνει μια αναφορά στο τι νομίζουμε ότι φταίει όταν κάτι δεν ακούγεται καλά, ή τι νομίζουμε ότι ευθύνεται όταν παίζει καλά. Είναι τρομερό φαινόμενο.... Παίζει χάλια το σύστημα, ε, φταίει το CD, δεν έχει αναλογικό ήχο, είναι ψηφιακός, αυτό φταίει. Ή φταίει το ράκ, που αφαιρεί τον αέρα των οργάνων. Παίζει καλά το σύστημα; Ε βέβαια, με τέτοιο καλώδιο ρεύματος είναι λογικό, αυτά τα καλώδια βγάζουν τρομερό ήχο. Κλπ κλπ κλπ. Κατευθύνουμε τα εύσημα όπου γουστάρουμε, σε οποιονδήποτε κρίκο της αλυσίδας, ακόμα και με την χαζο-δήθεν-λογική ότι αυτό άλλαξα, άρα αυτό ευθύνεται. :gotcha:
Τρελοκομείο σκέτο...:lol::lol::lol:

Τες πα, δε φταίει ο αλγόριθμος αν έχεις χάλια ηχεία σε λάθος θέσεις και αποστάσεις ακρόασης με λάθος χρόνους αντήχησης και αρρύθμιστα σαμπ, χωρίς το σωστό τάργκετ κερβ και έχεις βάλει φίλτρα 15 ντεσιμπέλ καμιά 40-αριά, ιδίως με το όντισι που κάνει και για στιφάδο αλλά για ήχο συνήθως τα κάνει σαλάτα .. χωρίς απαραιτήτως να φταίει αυτό, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, που να κάτσω τώρα να αναλύω πόσο πετυχημένος καλιμπράτορας νιώθει ο καθένας στο σπίτι του, θα ραγισω καρδούλες...:roflmao:

Θέλει τρομερό έλεγχο σε όλες τις παραμέτρους ώστε να φτάσεις να πεις μετά βεβαιότητας αν κάποιος αλγόριθμος δεν δουλεύει όπως προβλέπεται. Τα φαινομενολογικά συμπεράσματα ακρόασης, δεκτά μεν ως αισθήσεις (ακόμα και σε εναλλαγή καλωδίων) αλλά απορρίπτονται τις περισσότερες φορές δια ροπάλου και τις υπόλοιπες δια παντόφλας Νο.44 (του κύριου ear).
Να μαθαίνετε και τη χρησιμότητα της παντόφλας σιγά σιγά, μη την περιμένετε μόνο από την σύζυγό σας, θα την τρώτε κι από μένα. :o:D:D:D

Κλείνω παρένθεση, και συνέχεια στο επόμενο..:drinks:
 

Μηνύματα
544
Reaction score
1.205
Αν θεωρείς το φουμπαρ αξιόλογο ως player, σημαίνει ότι δε ψάχνεις transport με τη μορφή διακριτής συσκευής, και παίζεις μουσική από κάποιο πισί.

Τότε λοιπόν, υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

Είτε παίρνεις ψηφιακή έξοδο από την κάρτα ήχου, είτε χρησιμοποιείς τα ενσωματωμένα dac σε αυτήν και παίρνεις αναλογικές εξόδους για να οδηγήσεις τους ενισχυτές σου.

Στην πρώτη περίπτωση, έχεις κάποιο δικάναλο Ντακ. Την πάτησες, θες πολυκάναλο. :D


Κλείνω παρένθεση, και συνέχεια στο επόμενο..:drinks:

Χεχε, και καπου εδω βλεπω να ξεκιναει Thread για πολυκαναλα dac!!

Οχι για Mac, για windows παρακαλω...o_O
 


Μηνύματα
544
Reaction score
1.205
Γιατί καλέ εμείς το πηγάδι κατουρήσαμε; :D

Εσεις το εχετε λυμένο το θεμα, ελεω κωσταυτια. Βλεπε Μετρικ;)

Εμεις οι υπολοιποι μαλλον παμε για exasound, σε balanced εκδοση.

Απλα περιμενω και αλλες προτασεις, εφοσον ανοιξει θρεντ.
 

Μηνύματα
12.849
Reaction score
10.064
η απόρριψη του foobar από τον zizik τον απειλητικό είναι μισή δουλειά. Άσε δηλαδή που δεν ξέρουμε τί μας επιφυλάσσει το βραχυπρόθεσμο τεχνολογικό μέλλον του foobar.
Μια διευκρίνηση εδώ, για να μην υπάρχει σκιά. Ο Foobar έχει ένα plugin για upmix to 5.1 και ένα άλλο για 7.1 αλλά εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει. Αυτό που έχω βάλει στο λινκ λίγες σελίδες πίσω, είναι άλλο, κατά τη γνώμη μου κάνει καλά τη δουλειά του.

Επίσης, πολύ ζηλεύω στο δίπλα μαγαζί, που έχουν κατασκευάσει δικάναλο DIY Dac. Θα ήθελα να κατασκευάσουμε ένα πολυκάναλο (π.χ. 10 ή και παραπάνω κανάλια). Αυτό θα ήταν καταπληκτικό. Με τη θύρα USB του, με τις balanced εξόδους του, με τα SABRE τσιπάκια, τίποτα δε θα του λείπει.
 



Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.355
Reaction score
79.380
Ε, θα το κάνει ο υπολογιστής με Win10 με αγορασμένη την άδεια.
Πως; δεν έχουν 11+κανάλια τα dacs? και δεν είμαι σίγουρος πως θα γίνει η αποκωδικοποίηση του Atmos και το πέρασμα σε pcm
 
Last edited:


A

AKARL

Guest
View attachment 125897

Διαβάζοντας λίγο τη σχετική θεωρία, ανακάλυψα το λόγο για τον οποίο διάφοροι μαλακισμέν... γκουχ, διάφοροι διαπρεπείς ρηβγιουεράδες διετείνοντο ότι άκουγαν καταπgληκτιεκgήε στερεοφωνικήε εικουόνα - ίνα περιγράψω συμπαγώς τη μαλακ... γκουχ, τον ενθουσιασμό που τους έδερνε, ενώ εγώ σε διαφόρων ποιοτικών επιπέδων συστήματα, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ή και τις ίδιες εγγραφές εντός αντιστοίχων χώρων, δεν άκουγα ούτε καν τα εκ του μακρόθεν αντίστοιχα, σιγομουρμουρίζοντας κάθε - ΚΑΘΕ - φορά, "τί λέει ρε ο μαλ..." γκουχ, "τί είπε πάλι ρε το άτομο!", τη εξαιρέσει των περιπτώσεων κατά τις οποίες συνέτρεχον αθροιστικώς ή διαζευκτικώς δύο προϋποθέσεις ανάξιες λόγου, λόγω σπανιότητας. Αυτό συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της Μαύρης Περιόδου του hi-fi, δηλαδή κατά την 25ετία 1990-2015.

Για να μην υπεισέλθω σε δυσάρεστες αντικειμενικές λεπτομέρειες και με λέτε πάλι κακό και ρατσιστή καιδεγκζερωτιάλλο, περίπου το 60% του πληθυσμού εμπίπτει στην ως άνω εκτίμηση του Ντάγκλας Άνταμς. Άρα μας μένει το υπόλοιπο 40%, πλήθος αφ' ενός μεν διόλου ευκαταφρόνητο, και αφ' ετέρου πρόθυμο να αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία και να αγοράσει. ΌΜΩΣ...

Ο ενθουσιασμός του Ear του σαρωτικού δε φτάνει, οι νύξεις του Dimi του ισοπεδωτικού δεν επαρκούν και η απόρριψη του foobar από τον zizik τον απειλητικό είναι μισή δουλειά. Άσε δηλαδή που δεν ξέρουμε τί μας επιφυλάσσει το βραχυπρόθεσμο τεχνολογικό μέλλον του foobar. Γουέρς γιετ, τα περί ηχείων και ενισχυτών είναι τα εύκολα. Επί του παρόντος, όπου η πολυκάναλη αξιοποίηση των δικαναλικών εγγραφών είναι εκ των ων ουκ άνευ, το πρόβλημα το εντοπίζω στο upmixing. Πείτε τί υπάρχει στην αγορά. Και μη μου πείτε πάλι για τους Trinnov, τέλος πάντων μην περιορίζεστε σ' αυτούς. Όταν η τεχνολογία γίνει μαζική, αυτοί θα έχουν την τύχη των Φαρουτζά.
Καραlike with sugar on top. :thumbsup: :drinks:

Ημίθεος απ' τα παλιά. :party:

Δώσε κι άλλο πόνο, μόνο ΕΑΡ και Μπχούθιας δε μας φτάνει... ;)
 

Μηνύματα
12.849
Reaction score
10.064
Πως; δεν έχουν 11+κανάλια τα dacs? και δεν είμαι σίγουρος πως θα γίνει η αποκωδικοποίηση του Atmos και το πέρασμα σε pcm
Αυτά που λες δεν τα ξέρω, είναι αχαρτογράφητη περιοχή για μένα. Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω με τα παρακάτω δεδομένα:

1. Ο ASIO Driver μου δίνει τη δυνατότητα στο Foobar να δηλώσω ό,τι γουστάρω από ηχεία στην έξοδό του.
2. Ο Media player Classic HC μου δίνει πάλι τη δυνατότητα να δώσω κάθε κανάλι της ταινίας σε έξοδο ήχου.
3. Αυτοί "δίπλα" που το έφτιαξαν γνωρίζουν προγραμματισμό.

Υποθέτω ότι σε ένα DIY 16κάναλο DAC, θα μπορώ να δώσω ό,τι θέλω σε κάθε είσοδό του, με προγραμματισμό στο firmware του DAC.
Μόνο υποθέσεις και φαντασία.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.595
Μηνύματα
2.865.306
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top