Πολλές ερωτήσεις

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Γεια χαρά σε όλους. Είμαι αρκετά παλιό μέλος με ελάχιστη συμμετοχή στο forum και θα ήθελα βοήθεια γιατί έχω χάσει κάθε επαφή για αρκετά χρόνια. Αρχικά δεν ήθελα να κουράσω και άρχισα να διαβάζω posts γιατί είμαι σίγουρος ότι όλες μου οι απορίες κάπου θα είναι λυμένες αλλά κατέληξα να μπερδευτώ χειρότερα άρα ζητάω συγγνώμη εκ τον προτέρων για το μακροσκελές κείμενο και τις παιδικές ερωτήσεις.

Έχω ένα σύστημα που ακούω την τελευταία δεκαετία αλλά ήρθε «η ώρα του» για διάφορους λόγους. Το ενδιαφέρον μου είναι η μουσική! Θα συνδέσω επίσης την τηλεόραση απλώς και μόνο για να «χαζεύω» ταινίες. Δεν με απασχολεί και δεν θα ασχοληθώ σοβαρά με το θέμα ήχου τηλεόρασης. Θέλω απλώς να μην ακούω από την τηλεόραση.

Να βάλουμε τους περιορισμούς πρώτα:

Ο χώρος είναι αυτός. Είναι «κανονικό» σαλόνι και δεν έχω διάθεση για αλλαγές και χοντρές επεμβάσεις. Σύνολο είναι περίπου 30 τμ. και η απόσταση ακρόασης όπως την βλέπετε θα είναι περίπου 2,8 μέτρα (ισοσκελές). Τα ηχεία θα είναι «κρυμμένα» πιο πίσω και θα τα βγάζω όταν θέλω να ακούσω μουσική στις θέσεις που φαίνονται. Όσο είναι κρυμμένα χρειάζομαι απλώς αξιοπρεπή ηχητική παρουσία.

Θέλω να ξεμπερδεύω με τα πολλά κομμάτια, καλώδια, κτλ. και να πάω προς setup με ενεργά ηχεία και όσο το δυνατόν λιγότερα components πίσω από αυτά.

Το σύστημα θα παίζει 40% συμφωνικά έργα, 30% μουσική δωματίου, 20% ροκ, 10% Jazz & Blues. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για μεγάλες εντάσεις πέρα αυτών που απαιτούνται για να ακούσεις μια ορχήστρα αξιοπρεπώς. Πάρτι δεν γίνονται.

Θέλω να δώσω λειτουργικότητα ασύρματης σύνδεσης στο έτερο ήμισυ μέσω κινητού.

Θέλω όσο το δυνατόν λιγότερα remote controls.

Για να μπούμε σε ένα περίγραμμα σκέψης οι αρχικές ιδέες και ερωτήματα είναι τα εξής:

Ηχεία

Προσανατολίζομαι στα Dynaudio LYD 8 ή LYD 7 (που αρέσουν και στην γυναίκα) και ένα sub που θα μπει πίσω από την τηλεόραση (μάλλον το 18S).

Επειδή δεν είχα ποτέ μου monitor, πιστεύετε ότι σε αυτές τις αποστάσεις και σε τέτοιο χώρο θα δουλέψει ένα τέτοιο setup ή οι αποστάσεις είναι μεγάλες για monitor?

Ούτε sub είχα ποτέ μου (). Πως συνδέονται αυτά αν υποθέσουμε ότι από πίσω τους στέκεται δι-κάναλη υποδομή; Από τον pro στο sub και από εκεί στους δορυφόρους με XLR?

Αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις με κάπως ανεκτό WAF σε αυτό ή χαμηλότερο budget τις ακούω ευχαρίστως. (τα adam πχ. Δεν περνάνε τις εξετάσεις λόγω εμφάνισης).

Τα υπόλοιπα.

Πηγή: Υπάρχει ένα Esoteric X-05 το οποίο υπάρχει περίπτωση να κρατήσω κυρίως για SACD transport και συναισθηματικούς λόγους μιας και απ’ ότι κατάλαβα τα dacs έχουν κάνει άλματα από τότε. Η δεύτερη πηγή θα είναι μια συνδρομή tidal hi-fi που δεν ξέρω από που θα παίζει.

Αφού στα ψηφιακά έχουμε μπει για τα καλά στον χορό της τεχνολογίας και της λογικής "δεν ξέρω τι θα συμβεί μετά από 2-3 χρόνια" δεν θέλω να επενδύσω σοβαρά λεφτά για να μπορώ να το αλλάξω αν έρθει η ώρα του. Το δεν θέλω κάτι τρελό είναι max 1.500 ευρώ με προτίμηση κάτι κοντά στα 1.000. Εκεί τι στο διάολο κάνω; Έχω χαθεί…

Συνδέω PC σε dac/pre? και μετά στέλνω στο sub?

Παίρνω ένα streamer για να έχω και connectivity με τα κινητά όπως κάτι Yamaha που είδα σε παρακείμενα post?

Παίρνω και τα 2 με καλύτερο dac και κάτι φθηνό για streaming?

Παίρνω κάτι με DSP όπως το SHD που είδα σε άλλο post?

Το DSP γενικώς θα κάνει κάτι σε μη φροντισμένο χώρο ή είναι τζάμπα τα λεφτά;

Όλες οι προτάσεις/ βοήθειες καλοδεχούμενες.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.873
Reaction score
20.364
Τα KEF LS50, στην ασύρματη έκδοση, τα έχεις υπόψη σου;

Ίσως (μάλλον, σίγουρα) να ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό σου, αλλά:
  1. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περάσουν τις "εξετάσεις" χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
  2. Πληρούν όλους τους υπόλοιπους όρους που έθεσες.
  3. Συνδυάζονται με subwoofer(s).
Δες τα κι αν δεν είναι ανάγκη να προχωρήσεις τώρα σε αγορά, δώσε μια παράταση, μάζεψε λίγα παραπάνω χρήματα και το βλέπεις τότε.
 


Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
@Costas Coyias Ωραία. Για το sub το έπιασα. Ευχαριστώ.
@wizzy τα KEF τα σκέφτομαι επίσης και θα προσπαθήσω να τα ακούσω. Σίγουρα όσο αφορά το waf κερδίζουν πόντους αν και ξεφεύγουν αρκετά από το budget. Επίσης η σκέψη μου είναι τα ηχεία να τα κρατήσω καιρό και απ' ότι βλέπω τα active για "σαλόνι" είναι φορτωμένα με dac/ bluetooth κτλ. Θα προτιμούσα στα ηχεία να έχω λυμένο μόνο το βασικό θέμα ηχείο/ τελικός και να έχω το ψηφιακό κομμάτι εκτός και πιο "αναλώσιμο" σχετικά με τα βαλάντια μου γιατί εκεί δεν υπάρχει και πολύ η έννοια του future proof κατά την γνώμη μου. Σήμερα είναι το bluetooth αύριο το blueear κτλ. κτλ.

όσο αφορά τον χώρο/ απόσταση; πιστεύετε ότι θα έχει ικανοποιητικές γεμίζει ένα τέτοιο σύστημα αυτό το δωμάτιο;
Στο θέμα "πηγής" συνεχίζοντας το ψάξιμο κατάλαβα ότι αυτό που ψάχνω είναι ένας streamer που υποστηρίζει tidal και δίνει bluetooth, με αξιοπρεπή dac(s), προενίσχυση και balanced εξόδους μάλλον ε; υπάρχουν προτάσεις στο ανωτέρο budget?
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Η δεύτερη πηγή θα είναι μια συνδρομή tidal hi-fi που δεν ξέρω από που θα παίζει.
Από το τηλέφωνο φυσικά. Εγκαθιστάτε το app στο τηλέφωνο, το συνδέετε μέσω bluetooth με έναν αναλόγων δυνατοτήτων DAC, ο οποίος αποστέλλει το σήμα στο sub, το οποίο κρατάει τα μπάσα και αποστέλλει τα υπόλοιπα στους δορυφόρους. Ο εν λόγω φέρει και μια ηλεκτρική είσοδο για το υπάρχον player καθώς και θύρα USB για σύνδεση με κάποιον υπολογιστή. Βέβαια, μένει απ' έξω η τιβή. Αλήθεια, έχει η τιβή οπτική έξοδο;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.666
η απόσταση ακρόασης όπως την βλέπετε θα είναι περίπου 2,8 μέτρα
Θα δουλέψει το lyd 8, αν και "οριακά".

Μικρότερο μεγάφωνο, όχι.

Θα προτιμούσα 9" αλλά ξέρω, ξεφεύγουν τα λεφτά.

Για 8" δορυφόρο, είναι στα πάνω πάνω όρια αυτή η απόσταση. Αν μπορεί να μειωθεί λίγο, έστω και 30cm, πιθανώς να σου αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα.

Δες πιθανώς και το Chromecast σα πηγή για στριμινγκ γενικώς, με κάποιο μηχανάκι που θα έχει HDMI εισόδους.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
@Costas Coyias . Προσωπικά δεν είμαι πολύ φίλος του κινητού (κυρίως λόγω πρεσβυωπίας :) ) και θα χρησιμοποιώ το laptop σαν player απ' ότι φαίνεται. Το κινητό βέβαια είναι ότι πρέπει για την σύντροφο και φίλους που έρχονται σπίτι. Τις προηγούμενες μέρες ψάχνοντας έπεσα και εγώ πάνω στο Teac το οποίο φαίνεται πολύ καλό και συμπαθώ επίσης από παλιά την εταιρεία. Δεν βρίσκω όμως κάτι στην Ελλάδα... έχει φύγει η εταιρεία; μόνο απ' έξω; για την tv θα το δω αν και όπως είπα δεν με πολυαπασχολεί. Στην τελική φαντάζομαι ότι μπορώ να βγάλω και την έξοδο ακουστικών στο line in όπως το κάνω και τώρα. Απλώς να κάνω bypass την τηλεόραση θέλω δεν έχω καμία απαίτηση.

@costas EAR από πλευράς χρημάτων είμαι στο όριο και δεν θέλω να δώσω παραπάνω. Το οριακά που αναφέρετε είναι ένα θέμα γιατί θα πρέπει εκτός από μετακίνηση ηχείων να πρέπει να κάνω και μετακίνηση επίπλων κάθε φορά και όπως και να το κάνεις δεν είναι πρακτικό. Από το site της εταιρείας δεν βρίσκω αντιπρόσωπο για Ελλάδα, άρα με ποιο τρόπο θα μπορούσα να δοκιμάσω το αποτέλεσμα με δεδομένο ότι τα λεφτά δεν είναι λίγα για μένα;

Γενικότερα διαβάζω ότι τα μονιτορ δεν αποδίδουν σε σαλόνι με την έννοια ότι δεν έχουν εντάσεις και είναι σχεδιασμένα για να παίζουν κοντά και μόνο εντός της σωστής θέσης ακρόασης λόγω πολύ υψηλής κατευθυντικότητας σε σχέση με μη pro ηχεία. Επειδή δεν είμαι και ο μάστερ των μετρήσεων, αλλά δεν διαβάζω και κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην κατασκευή, αυτό παίζει;
 



Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Μια χαρά μου φαίνονται απλώς με αποτρέπει το χαμηλό SPL για την απόσταση που ακούω.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
...
Γενικότερα διαβάζω ότι τα μονιτορ δεν αποδίδουν σε σαλόνι με την έννοια ότι δεν έχουν εντάσεις και είναι σχεδιασμένα για να παίζουν κοντά και μόνο εντός της σωστής θέσης ακρόασης λόγω πολύ υψηλής κατευθυντικότητας σε σχέση με μη pro ηχεία. Επειδή δεν είμαι και ο μάστερ των μετρήσεων, αλλά δεν διαβάζω και κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην κατασκευή, αυτό παίζει;
Είσαι το υπόδειγμα χρήστη που είναι κρίμα να εισέλθει σε κυκεώνα ταιριάσματος ανεξάρτητων ενισχυτικών και παθητικών ηχείων.
Θα κάνουν κακό στην υγεία...

Τα ενεργά monitor ηχεία είναι κατά κανόνα υλοποιήσεις κουρδισμένες ως προς το σύνολο των τμημάτων που τις απαρτίζουν ώστε να μην υπερβάλουν κερδίζοντας απόκριση σε επιλεκτικές ζώνες του φάσματος,κάτι που θα έδινε εσφαλμένη εντύπωση για την αξία ενός ηχείου στον μέσο ακροαματικόφιλο κατά την πρώτη επαφή μ'εκείνο στο πλαίσιο επίδειξης.Οι δε σύγχρονες υλοποιήσεις διαθέτουν ρυθμιστικά τονικότητας που θα επέτρεπαν κάποιο ποσοστό κέρδους ανάλογα με τις συνθήκες ακρόασης σε οικιακό χώρο.

Στο θέμα της κατευθυντικότητας τώρα,δεν μας πειράζει τόσο η απόλυτη τιμή,αρκεί να έμενε αυτή συνεχώς ομοιόμορφη σε όσο δυνατόν ευρύτερη ζώνη του ακουστού φάσματος.
 

P

PMC

Guest
Καλημέρα ...

Δυο τέτοια...https://www.odes.gr/el/focal-alpha-65.html

Και ένα τέτοιο για προ ενισχυτή. laptop ...https://www.odes.gr/el/cambridge-audio-dacmagic-plus-silver.html

Πως σας φαίνονται ?
[DOUBLEPOST=1551855337][/DOUBLEPOST]Κάτω από 1000€

Σε αυτή την περίπτωση έχεις ...

Dac -προενισχυτη

Δυο εξόδους για Ηχεια . Και balance ( για τα ενεργά focal )και rca (για υποβαθυφωνο.)

Είσοδο usb για το λαπτοπ και άλλες τέσσερις ψηφιακές ( για το esoteric x05) και ότι άλλο θες.

Οι στάθμες είναι ένα θέμα αλλά μετά την προσθήκη υποβαθυφωνου.....θα είναι μια χαρουλα.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Γενικότερα διαβάζω ότι τα μονιτορ δεν αποδίδουν σε σαλόνι με την έννοια ότι δεν έχουν εντάσεις και είναι σχεδιασμένα για να παίζουν κοντά και μόνο εντός της σωστής θέσης ακρόασης λόγω πολύ υψηλής κατευθυντικότητας σε σχέση με μη pro ηχεία.
Η παραπληροφόρηση που δεχθήκατε είναι τόση, που φλερτάρει με τον Ποινικό Κώδικα.
 



Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Ο κύβος ερρίφθη τελικά και προχώρησα στο πρώτο βήμα αλλαγής του setup. Είμαι ευτυχής κάτοχος Neumann 310 και σήμερα παραλαμβάνω το minidsp SHD από τον φίλτατο Ζαπάντη. Επόμενα βήματα είναι:
  • Να παίξω όσο μπορώ με REW και τοποθέτηση στα μικρά περιθώρια που έχω. Δεν έχω ξαναμετρήσει τον χώρο άρα έχω μια περιέργεια να δω τι χάλια θα βγάλει... :)
  • Μετά να παίξω λίγο με το Dirac να δω τι γίνεται...
  • Μετά ανάλογα τα αποτελέσματα από τα παραπάνω να βάλω προτεραιότητα είτε treatment είτε sub. Στο τέλος θα κάνω και τα δύο αλλά ταυτόχρονα δεν γίνονται για οικονομικούς λόγους.

Μη μου πείτε ότι ο επαγγελματίας είναι η καλύτερη λύση γιατί λόγω του ότι δεν βιάζομαι, θα ήθελα να τριφτώ λίγο και να φάω τα μούτρα μου μόνος. Όταν δω ότι δεν μου βγαίνει θα πράξω ανάλογα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω. Σε κάθε βήμα θα δίνω και ένα σύντομο update αν ενδιαφέρει το forum.

Μέχρι τότε θα ήθελα τα φώτα σας για τις συνδέσεις γιατί όπως είπα από την αρχή θα έχω πολλές ερωτήσεις... :)

Θέλω να συνδέσω στο SHD το CD μου τουλάχιστον προς στιγμήν γιατί δεν βρίσκω στο Tidal κάποιες εκτελέσεις που μου αρέσουν πολύ. Επίσης θέλω να συνδέσω και την τηλεόραση με δεύτερη προτεραιότητα. Από digital inputs το SHD έχει
  • AES-EBU on Neutrik 3-pin female XLR / Isolated with digital audio transformer
  • SPDIF on RCA connector / Isolated with digital audio transformer
  • TOSLINK on Optical connector
Το CD μου βγάζει αυτά που φαίνονται στο παρακάτω link (Coaxial & Optical).

http://www.esoteric.jp/products/esoteric/x05/indexe.html

Η τηλεόραση είμαι 99% σίγουρος ότι βγάζει Toshlink. Δεδομένου ότι η μουσική έχει προτεραιότητα για μένα και η τηλεόραση θα συνδεθεί απλώς για να μην ακούω από εκεί ποια είναι η προτιμότερη- καλύτερη σύνδεση του player; Αν δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές θα συνδέσω το CD από το Coaxial (με RCA ή χρειάζεται ειδικό καλώδιο; ) και την τηλεόραση με Toshlink και θα τελειώνω... Αλλιώς θα πρέπει να αλλάζω καλώδια που το βαριέμαι.
 


Μηνύματα
414
Reaction score
891
Γράψε εντυπώσεις για το miniDSP SHD, αυτό κοιτάω κι εγώ λίγο καιρό τωρα.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Φίλε Konnos σήμερα θα το παραλάβω. Μόλις βγάλω κάποιο συμπέρασμα θα γράψω την άποψή μου.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Μη μου πείτε ότι ο επαγγελματίας είναι η καλύτερη λύση γιατί λόγω του ότι δεν βιάζομαι, θα ήθελα να τριφτώ λίγο και να φάω τα μούτρα μου μόνος. Όταν δω ότι δεν μου βγαίνει θα πράξω ανάλογα.
Έτσι, είναι μέρος του hobby μας η ενασχόληση με τις ρυθμίσεις (γενικότερα) και είναι μεγάλη η χαρά που θα παίρνεις όταν βήμα-βήμα βελτιώνεις αισθητά και κάτι! Θα μάθεις και χίλια-δυο πράγματα και δεν θα "μασάς" να το πειράξεις ανά πάσα στιγμή μην τυχόν χαλάσεις τις ρυθμίσεις του ειδικού!

Περιμένουμε τ' αποτελέσματα!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.314
Μηνύματα
2.858.240
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top