Περί sub ο λόγος, διαμέτρου και ίσως ενισχυτή

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
αν εξακολουθουμε να μιλαμε για πολλα sub σε ενα χωρο και μαλιστα σε γωνιες στην ported σχεδιαση δεν βρισκω κανενα πλεονεκτημα απολυτως.

αστους μανα μου , κανε array με 16τμχ 13w7 και αστους τους αλλους να χτυπιουνται (αν βρεις που φυτρωνουν λεφτα για αυτα σφυρα μου να παω να μαζεψω)
Pankrok, εσυ που εισαι και του λιμανιου και του σαλονιου, πες μου σε παρακαλω, βγαζει τιποτα free air γουφερς η jl audio που να τα βρίσκει κανεις Ευρωπη σε λογικες τιμες;
 


Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Μηνύματα
676
Reaction score
1.979
Το sub σφαιρα της b&w εχει πολυ ωραιο ηχο, συμφωνω. Σαν να μην ακους καμπινα και σαν το μπασο να ειναι ασυνηθιστα γρηγορο.

Σιγουρα παιζει ρολο η χρηση δυο αντικρυστων μεγαφωνων που εξουδετερωνουν κραδασμους και μη γραμμικοτητες μοναδων. Το σφαιρικο σχημα δε νομιζω να το βλεπουν οι χαμηλες συχνοτητες. Οι μοναδες που ειναι μικρες και φανταζομαι καλες θα παιζουν επισης το θετικο ρολο τους.

Μερικες εμπειρικες παρατηρησεις απο πλευρας μου που μπορει και να ειναι αχρηστες:

- Σαμπ με βαρια και μεγαλα μεγαφωνα δεν αποδιδουν καλα τις ανωτερες χαμηλες.
- Σαμπ που δεν αποδιδουν καλα τις ανωτερες χαμηλες πρεπει μα κοβονται χαμηλα.
- Αν το σαμπ κοβεται χαμηλα θελει πολυ μεγαλη προσοχη στο κρος και στη δυνατοτητα των δορυφορων να αναλαμβανουν τα υπολοιπα.
- Διαφορες φασης / κακος χρονισμος στην περιοχη κρος χαλαει τραγικα το μπασο. Πιστευω αυτος ειναι ο σημαντικοτερος λογος που συχνα δε μας αρεσουν τα σαμπ σε δικαλα συστηματα.
- Χαμηλο Q, π.χ. 0.5, δινει μεν καλυτερο ελεγχο αλλα χανει σε παντς. Αναλογως την ηχογραφηση, μπορει να ακουγεται καλυτερα ή χειροτερα. Με καλη, ασυμπισεστη μουσικη, χαμηλο q ειναι μαγεια. Χαμηλο q επιτρεπει επισης να καταλαβαινεις διαφορες στην συμπιεση της ηχογραφησης στα μπασα.
- Array, εντοιχισμενα και σε πολλα σημεια στο δωματιο ειναι θεωρητικα τα καλυτερα. Αναλογως του σημειου κρος, πρεπει να υπολογισει καποιος ποσα μεγαφωνα χρειαζονται, τι αποστασεις πρεπει να εχουν μεταξυ τους για να μην δημιουργουνται λοβοι. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Double_bass_array
και εδω για χαβαλε:
https://www.gearslutz.com/board/bas...etc/460644-what-about-double-bass-arrays.html
- Για καποιον σαν και εσενα που πιανουν τα χερια του, το bass reflex θα ηταν ο τελευταιος τυπος σαμπ που θα αποδεχομουν να φτιαξεις. :D
Άχρηστα αυτά που είπες? Ούτε καν και πολύ καλά έκανες!! Ειπες υπέροχα πράγματα και έθεσες ωραία θέματα. Χάρηκα πολύ την απάντηση σου. Ειδικά αυτό το μαγεία που ειπες στο 0,5... με έστειλε:dance2:

Ένας από τους λογους που δεν θέλω τα bass reflex είναι ότι υπάρχει μια παράμετρος, που στα reflex απλά δεν μπορείς να την πειράξεις, δεν υπάρχει καν σαν έννοια (εκτός αν η οποία μαμά εταιρία το υπολογίζει αυτό με κάποιο τρόπο στις ΤΟΠ μονάδες της, αλλά και πάλι..) και αλλάζει τόσο πολύ ο ήχος που πραγματικά απορώ γιατί δεν έχει δωθεί μεγαλύτερη βάση σε αυτό. Μιλάω για το qtc του εκάστοτε Shield ηχείου. Αυτό που αναλόγως το στήσιμο του σου δίνει και άλλο transient response, αυτό που στο καλύτερο τρόπο απόδοσης σε θέμα transient response των σφραγισμένων καμπίνων αλλάζει τόσο τον ήχο.

Παίζοντας με τα ηχεία μου έτσι, έχω ακούσει εξωπραγματικές διαφορες. Ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει έως τώρα είναι με χαμηλό qtc, με συγκεκριμένη δύναμη από τον ενισχυτή (μειωμένη ελαφρά λόγο μεγαλύτερης διαδρομής) και προσεχτικό subsonic φίλτρο κάπου στους 12-15 κυκλους αλλά εκεί με 24++ db αποκοπή. Προτιμώ την 48αρα σε απόδοση, αλλά σαν φίλτρο αλλάζει λίγο το transient και αυτό δεν μου αρέσει. Μεγαλώνει το transient response κατά 30% νομίζω. Όποτε 24 db (ανεβάζει πολύ λιγότερο το transient) ή το χαμηλώνεις στο dsp στο πατωμα μετά από 12-15 κύκλους. Υποθέτω ότι έτσι μέσω dsp δεν χάνω κάτι, υποθέτω βέβαια αφού δεν έχω βρει κάποια ύλη σχετικά με αυτό.

Μεγαλο τελευταίο παράδειγμα. Κάποια στιγμή πήρα τις μονάδες της JL αυτές: http://intl.jlaudio.com/13w3v3-4-car-audio-w3v3-subwoofer-drivers-92157
για να δω τι καμπίνα να κάνω . Ακολούθησα την πεπατημένη από το τι προτείνει η ίδια εταιρία σαν suggested cabin και η πρόταση είναι στα 42,5lt. Εκεί το qtc είναι στο 0,79. Τελικά εκανα τη καμπίνα στα 50 λιτρα με qtc 0,75. Όλα οκ, μια χαρά ήχος πέρασαν χρόνια έτσι. Κάποια στιγμή στην πορεία διαβάζοντας και έχοντας μάθει παραπάνω ήθελα να το χαμηλωσω και άλλο. Γέμισα λοιπόν τις καμπίνες με πολυεστερική βατά στην αναλογία που έπρεπε για να ξεγελάσω το ηχείο να νομίζει ότι είναι κάπου στα 64 λιτρα αντί 50, έτσι το qtc έπεσε στο 0,69. Πρώτο τραγούδι που βάζω είναι το Thriller του Μιχαλακη σε Flac.. Μου έπεσε το σαγόνι από την ατάκα και το κόψιμο του μπάσου όταν ξεκίνησε το τραγούδι.. Απλά ΚΑΜΙΑ σχέση με πριν..

Έχω πειραματιστεί και με άλλες μονάδες, αλλά εδώ λόγο 2 μεγάλων woofer μπορούσα να έχω και γκάζια να ακούσω τη διαφορά σε ένταση-γιατί πως να το κάνουμε μετραει αλλιώς. Ότι τεστ έχω κάνει, ότι έχω διαβάσει, ότι έχω ακούσει έως τώρα στα δικά μου αυτιά φωνάζει shield και qtc κάτω από 0,6 minimum. Παρόμοια φιλοσοφία έχει ο Linkwitz στο subwoofer Thor που είχε φτιάξει.

Σαφώς και τα shield έχουν τις αδυναμίες τους, π.χ. τις χαμηλωτερες εντάσεις, και ότι αν παίξει ίδια ένταση με reflex βγάζει ποιο πολύ παραμόρφωση. ΑΛΛΑ αν αποφασίσεις να το παίξεις ποιο ήρεμα αλλά ποιο πολλές μονάδες εκεί δεν μπορεί το reflex να κάνει κάτι. Ξέχωρα ότι πολλά συστήματά έχουν θέμα με το θόρυβο από τις χοάνες των reflex που σε εντάσεις ακούγονται λόγο ταχύτητας αέρα. Για να κατέβεις π.χ. Στους 10 κυκλους, θέλει τεράστιο χώρο μόνο για την χοάνη. Απλά βάζεις ένα ακόμα shield και τσουπ πήρες το level. Οκ, θέλει διπλάσια ενίσχυση, I can live with it αν αξίζει.

Στάνταρ ήδη το κούρασα, τα επιχειρήματα πάντα ωραία και διδακτικά. Σχετικά με τα ATC που μου λες, τα.. τρύπια :p βρε, γιατί έχει και μη τρύπια η εταιρία, έχουν π.χ. Τον ίδιο η καλύτερο ήχο από την σφαίρα απλά σε αλλες εντάσεις? Γιατί αν είναι έτσι θέλω να ξέρω για ποια μοντέλα μιλάμε :sneaky:.

Αυτά. :)
 

Μηνύματα
14.869
Reaction score
20.413
Γενικά μου έχει πει γνώστης του αντικειμένου ότι τα jl παίζουν καλά σχεδόν στον διπλάσιο όγκο από τον προτεινόμενο. Οι προτεινόμενες καμπίνες είναι οι εμπορικές εκδόσεις πχ 10" σε 14 λίτρα κλειστό ωρε φιλε πολύ μικρή καμπίνα , ωστόσο στο μεγαλυτερο κουτί παίζει πολύ καλύτερα χωρίς να χάνει από πρόσληψη ισχυος.
Είναι μεγαφωναρες από τις λίγες
 

Μηνύματα
266
Reaction score
129
στα δικά μου αυτιά φωνάζει shield και qtc
χρονια πολλα σε ολους παιδια.
να ρωτησω λοιπον τον dyilover απο την εμπειρια του ποιο η ποια sub θα προτεινε να μας πει?
 

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Μηνύματα
676
Reaction score
1.979
χρονια πολλα σε ολους παιδια.
να ρωτησω λοιπον τον dyilover απο την εμπειρια του ποιο η ποια sub θα προτεινε να μας πει?
Μάλλον δεν πρόσεξες καλά τι έχω γράψει έως τώρα. Γιατί έχω αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά που ρωτάς.

Και εγώ ψάχνω το ιδανικό για αυτό ξεκίνησα αυτό το θέμα
 


Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Μηνύματα
676
Reaction score
1.979
Μετά από μερικές απορίες που τοποθετήθηκαν εδώ. Ο Dapost είπε κάποια πράγματα που πραγματικά τα βρήκα πολύ ενδιαφέρων, αντίστοιχα ο κωσταυτιας έθεσε κάποια αλλά ωραία θέματα, αλλά σήμερα στο θέμα του dimifoot είδα μια προσέγγιση διαφορετική. Από bass reflex πάμε να τείνει ο γιατρός σε shield.

https://www.avsite.gr/forum/threads...τήματος-dimifoot.149534/page-134#post-2434367

Τι άλλαξε βρε παιδιά? Να προσθέσω και εγώ κάτι ακόμα. Ναι σαφώς προτιμώ τον shield ήχο. Αλλά κάνοντας κάποια πειράματα με κούτες bass reflex άκουσα κάτι που δεν το ακούω στα shield. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα αν είναι θέμα qtc της κούτας, αν είναι χαρακτηριστικό της μονάδας ή του reflex εν γενεί.

Έχω την εντύπωση ότι το reflex έχει αλλά δυναμικα ή αλλιώς παντς. Καλύτερα από το shield. Ίσως είμαι τρελός, αλλά αυτή η αίσθηση μου έχει δωθεί. Pls τα φώτα σας
 




Μηνύματα
14.869
Reaction score
20.413
Χαχαχ τραγικο, τι έγραψα :lolsign:

Ναι, sealed θέλω να πω, όχι ασπίδα. Sorry :hi:
επειδη εισαι ανθρωπος του car stereo και βαζεις και χερι δε θα σε κακολογησω
 




costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.668
Έχω την εντύπωση ότι το reflex έχει αλλά δυναμικα ή αλλιώς παντς.
Λάθος εντύπωση. ;)

Δεν χάνει σε "παντς" (ατάκα το λέω γω, ή σλαμ) το κλειστό κουτί. Ίσα ίσα, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Χάνει σε στάθμη και όγκο, διότι η τρύπα αυτά προσφέρει κατά βάση.

Ο μπούτχιας το έκανε δεκάρες στο κατά απόσβεση ευαγγέλιον, και καλά είναι να το διαβάσεις μερικές φορές..

Το κύριο ερώτημα, δεν είναι τόσο το τι προσφέρει η κάθε τεχνοτροπία ξεχωριστά, καθώς αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα και οι γενικεύσεις είναι εντελώς λάθος σε τέτοια επίπεδα συζήτησης, αλλά τελικά στο τι επιθυμείς εσύ από τον ήχο.

Σε επίπεδο χαλαρής ας πούμε κινηματογραφικής κάλυψης, η αλήθεια είναι πως η υποαπόσβεση ενός χαλαρού ριφλέξ είναι ο,τι πρέπει.

Από την άλλη, η σκληρή πραγματικότητα μιας μπότας που χτυπάει μπροστά σου, είναι ο απόλυτος ορισμός της παρανοϊκής υπεραπόσβεσης, με το μεσαίο να κυριαρχεί και το τρομακτικό ενεργειακό πακέτο του συνολικού φακέλου απόκρισης να είναι παρόν αλλά πίσω από την πρώτη σειρά καθισμάτων, αλά γκεϊθαιν, που κόβει μαχαίρι, ή μάλλον νυστέρι, διατηρώντας όμως τον ενεργειακό φόρτο του δρώμενου σε όλο το φάσμα.

Πέραν λοιπόν της γνώσης του μοτίβου αναπαραγωγής, χρειάζεται πρωτίστως να υπάρχει η γνώση του στόχου της αναπαραγωγής, και ο στόχος δεν είναι πάντα ο ίδιος, πέραν των εμμονών και υπέρ της απλής και γνήσιας απόλαυσης.

Κατασκευαστικά μιλώντας, ο στόχος είναι πολύ πολυπλοκότερος αυτών, ενώ στο στάδιο της τελικής υλοποίησης του ηχοσυστήματος-χώρου, η συνέργεια με τα κύρια χαρακτηριστικά του χώρου είναι σημαντικότερη των επί μέρους στόχων, οι οποίοι οφείλουν να υποκλιθούν στο χώρο, και μετά στα γούστα του ιδιοκτήτη.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.315
Μηνύματα
2.858.254
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top