Αξία συλλεκτικού άλμπουμ (box set) βινυλίου;

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σε άλλη κατηγορία (υπολογιστές-διάφορα) στο σχετικό νήμα ο Mr. Spock έβαλε την εξής είδηση:



Apple-1 διέθετε την ασύλληπτα μικρή για τα σημερινά δεδομένα μνήμη των 4 Κ (που μπορούσε να επεκταθεί στα 8Κ), δηλαδή 524.000 φορές μικρότερη από ένα σημερινό τυπικό υπολογιστή της Apple. Ούτε ένα σημερινό τραγούδι δεν θα μπορούσε να αποθηκεύσει ο χρήστης σε εκείνη την μνήμη.

https://perierga.gr/2010/11/σε-δημοπρασία-ο-πρώτος-υπολογιστής-apple-1/
Ερώτηση, άσχετη μεν με το θέμα του εκεί νήματος, αλλά σχετική με την αξία της δημοπρασίας του εν λόγω συλλεκτικού κομματιού:

Όπως λένε οι εκτιμητές, το εν λόγω συλλεκτικό κομμάτι, που σημειωτέον δεν έχει καμιά απολύτως λειτουργική αξία, αλλά μόνο συλλεκτική, αναμένεται να πουληθεί (ή να ξεκινήσει η δημοπρασία - δεν το ξεκαθαρίζει η είδηση) γύρω στις 240,000$.

Αναρωτιέμαι ένα box set βινυλίου της Deutsche Grammophon, με την φιλαρμονική του Βερολίνου σε διεύθυνση του Κάραγιαν, ειδική περιορισμένη και συλλεκτική έκδοση 1000 αριθμημένων τεμαχίων της δεκαετίας του 70 (τέλη), το οποίο στην εξωτερική θήκη φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του ίδιου του Κάραγιαν, καθώς επίσης και σε ξεχωριστό εσωτερικό φύλλο, και περιέχει και τις 9 συμφωνίες του Μπετόβεν. Στο σετ υπάρχει και έξτρα δίσκος με συνέντευξη του Κάραγιαν, σε δυο γλώσσες, στη Γερμανική στον Joachim Kaiser στη μια όψη και στην Αγγλική στον Richard Osborne στην άλλη, στην οποία συνέντευξη ο Κάραγιαν καταθέτει την άποψή του για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση των 9 συμφωνιών. Στο εσωτερικό, η έκδοση είναι υπερπολυτελής, περιέχει ένα πολύ αναλυτικό έγχρωμο πολυσέλιδο φυλλάδιο μεγάλου μεγέθους (όσο είναι το κουτί του box set), σε χοντρό χαρτί πολυτελείας γλασσέ, με μεγάλες φωτογραφίες του Κάραγιαν, των συντελεστών της Berliner Philharmoniker, και άλλες πολλές λεπτομέρειες, που δεν είναι του παρόντος να εκτεθούν αναλυτικά.

Δείτε κάποιες σχετικές εικόνες.

Α. Η μπροστινή όψη του πακέτου, χαρτονένιο κουτί από χοντρό χαρτόνι, σε πολυτελή συσκευασία. Το ίδιο το κουτί ήταν συσκευασμένο σε άλλη εξωτερική θήκη από χοντρή ζελατίνα, πάνω στην οποία επίσης υπήρχε η υπογραφή του Κάραγιαν, με ανεξίτηλο μελάνι.
beethoven_9_symphonies-1.jpg


Β. Ένα ξεχωριστό φύλλο στο εσωτερικό, πάλι με την υπογραφή του Κάραγιαν, που "αναγγέλει" στον κάτοχο του άλμπουμ το περιεχόμενό του.
beethoven_9_symphonies-2.jpg


Γ. Η μια από τις δυο όψεις του ξεχωριστού δίσκου με τη συνέντευξη του Κάραγιαν στον Γερμανό Joachim Kaiser
beethoven_9_symphonies-3.jpg


Δ. Η μια όψη ενός από τους δίσκους με τις 9 συμφωνίες
beethoven_9_symphonies-4.jpg


Πραγματική απορία εκφράζω, φυσικά, οπότε αν κάποιος έχει έστω και την παραμικρή ιδέα, ευπρόσδεκτη η γνώμη του.

Υ.Γ.:
Να συμπληρώσω ότι όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα πουθενά να πουλιέται η εν λόγω έκδοση (προφανώς λόγω σπανιότητας). Βρήκα όμως άλλες εκδόσεις με τον Κάραγιαν, την φιλαρμονική του Βερολίνου και τις 9 συμφωνίες σε αρκετά τσουχτερές τιμές (πάνω από 200 ευρώ), ενώ μια άλλη (μάλλον νεότερη) έκδοση - κι αυτή αριθμημένη - πουλιέται κοντά στο χιλιάρικο.
 
Last edited:

Μηνύματα
7.219
Reaction score
4.602
Είναι καθαρά υποκειμενικό κ θέμα προώθησης .
Επίσης υπάρχει χαρτί αυθεντικοτητας της υπογραφής ;
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Είναι καθαρά υποκειμενικό κ θέμα προώθησης .
Επίσης υπάρχει χαρτί αυθεντικοτητας της υπογραφής ;
Ευχαριστώ, Μάκη, για την απάντηση.

Τι έννοείς "χαρτί αυθεντικότητας";
Ολόκληρο το άλμπουμ (το box set) περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν συλλεκτική και αριθμημένη έκδοση, καθώς και την αναφορά για την υπογραφή του Κάραγιαν.

Ήδη, η εικόνα του ξεχωριστού ένθετου μέσα στο κουτί του άλμπουμ, που έβαλα στην αρχή, αυτό ακριβώς λέει.
 

Μηνύματα
7.219
Reaction score
4.602
Οκ
Άρα μόνο ένας που ασχολείται με δημοπρασίες και προώθηση σε εξωτερικό μπορεί να πιάσει αρκετά σοβαρό πόσο ...
 


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.052
Reaction score
20.465
Από τεχνικής πλευράς, οι κυκλοφορίες της DG κατά τη 10ετία του '70 ήταν άριστης ποιότητας, κορυφαίες για την εποχή, υπολειπόμενες μόνον των δίσκων direct cut, και πάλι, όχι όλων. Άριστης ποιότητας πρώτη ύλη, με πολύ χαμηλό θόρυβο επιφανείας. Αλλά σε πολύ υψηλή τιμή, 1400-1600 δρχ. ο δίσκος, όταν οι ελληνικής κοπής δίσκοι είχαν κάπου 180-300 δρχ. Σήμερα, βεβαίως, αν κάποιος ψάξει, μπορεί να βρει και να αγοράσει ολόκληρη τη δισκογραφία του Κάραγιαν σε CD με την ίδια ποιότητα ήχου που χαρακτήριζε τις εγγραφές του ανά τις εποχές. (Η παρουσία του Κάραγιαν στη δισκογραφία είναι υπερτεσσαρακοντούτις).

Οι πολυτελείς εκδόσεις σε περιορισμένα αντίτυπα κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους, και είναι επόμενο να πωλούνται σήμερα σε τέτοιες τιμές, τις οποίες καθορίζουν αυτοί προς τους οποίους απευθύνονται, οι συλλέκτες με παχύ πορτοφόλι. Όπως και οι Ferrari, που παράγονται σε 500 κομμάτια για να είναι συλλεκτικές, πωλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά αρχίζουν οι αγοραπωλησίες τους στα μεταχειρισμένα, με τις τιμές συνήθως να ανηφορίζουν.

Με μια διαφορά. Οι ferraristi έχουν αυτοκτονικές τάσεις, δεν τους έχει κοιτάξει ποτέ ψυχίατρος. Μπαίνουν στο σαρδελοκούτι και δεν ξέρουν πότε και γιατί αυτό θα αρπάξει φωτιά, κι αν θα προλάβουν να βγουν, ή θα καούν σαν τα ποντίκια.
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σας ευχαριστώ όλους.

Από τις παραπάνω εκδόσεις, η πρώτη δεν είναι ούτε αριθμημένη ούτε περιορισμένη-συλλεκτική. Στις δεύτερες, διακρίνω ότι η δεύτερη από αυτές είναι αριθμημένη 2000 αντιτύπων. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για παρόμοια έκδοση, σαν αυτή που αναφέρω, αλλά δεν είναι η ίδια. Επίσης, δεν αποκλείεται όλες να είναι εξίσου καλές εγγραφές (ίσως ακόμα και καλύτερες) από την παρουσιαζόμενη εδώ, αλλά αυτό δεν τις κάνει όλες συλλεκτικές, και πάντως δεν είναι ίδιες με αυτήν που αναφέρω.

Επομένως, αυτό που απάντησαν, τόσο ο Μάκης όσο και ο Κώστας, είναι η ουσία της ερώτησής μου.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
 


Μηνύματα
2.090
Reaction score
5.464
Ο πατερας μου ειχε παει το 1975 στην Γαλλια ,και ειχε φερει απο εκει αυτη την κασετινα. Τα βρισκεις στο discogs οπως σου εγραψαν και οι φιλοι ποιο πανω,και δεν εχουν απαγορευτικες τιμες.Οι παραγωγη ειναι του τοτε και ειναι ηχογραφησεις απο το 1963 εως το 1967.
cover.jpg
cover-opn.jpg
cover-open-2.jpg
Vinil1.jpg
Vinil2.jpg
 

Μηνύματα
16.478
Reaction score
30.451


Έχει κάποιο αντίστοιχο αριθμό αναφοράς η κασετίνα εξωτερικά ,όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία?
 




Μηνύματα
16.478
Reaction score
30.451
Αφού το του βρήκε ο @tonis, αφού.:)
Αυτό που βρήκε ο Τόνις λέει για 1200 αριθμημένα.
Ο κυριος Παναγιώτης έγραψε για 1000 αριθμημένα.
Είτε πρόκειται για διαφορετική έκδοση ,είτε κάποιος (ο Μελάς ή το discogs )έχει κάνει λάθος.
 

Μηνύματα
681
Reaction score
1
Στη φωτο του Παναγιωτη..
upload_2019-6-21_15-14-7.png

200 κομμάτια για Αυστρία.
[DOUBLEPOST=1561119669][/DOUBLEPOST]Το βρήκα 100% :smoke:
upload_2019-6-21_15-19-56.png

http://www.karajan.co.uk/vinyl2limitededition.htm
:king::imtheking:
Ο Παναγιώτης έχει την Αυστριακή έκδοση.
Συνολικά βγήκαν 6900 κόπιες.
 
Last edited:

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σωστός (εν μέρει)!
(δες παρακάτω)
Αυτό που βρήκε ο Τόνις λέει για 1200 αριθμημένα.
Ο κυριος Παναγιώτης έγραψε για 1000 αριθμημένα.
Είτε πρόκειται για διαφορετική έκδοση ,είτε κάποιος (ο Μελάς ή το discogs )έχει κάνει λάθος.
Στη φωτο του Παναγιωτη..
View attachment 130329
200 κομμάτια για Αυστρία.
[DOUBLEPOST=1561119669][/DOUBLEPOST]Το βρήκα 100% :smoke:
View attachment 130334
http://www.karajan.co.uk/vinyl2limitededition.htm
:king::imtheking:
Ο Παναγιώτης έχει την Αυστριακή έκδοση.
Συνολικά βγήκαν 6900 κόπιες.
Δεν έχω την Αυστριακή έκδοση, απλά έβαλα μια εικόνα που την είχα βρει στο διαδίκτυο, και η οποία - όπως είπες - πρέπει να αφορούσε την Αυστριακή έκδοση.

Η δική μου έκδοση είναι η Αμερικάνικη - γι αυτό και ανέφερα 1000 κομμάτια. Ωστόσο, από ότι φαίνεται από τις πληροφορίες που αλιεύτηκαν από όλες τις χώρες, ο Toni έχει μάλλον δίκιο, όταν γράφει για 6900 κόπιες και εννοεί ανά την υφήλιο. Για την Αμερική η περιορισμένη έκδοση ήταν 1000 κομμάτια. Το δικό μου έχει αριθμό 941. Δείτε την σχετική εικόνα:

9-Symphonies.jpg


Όλες οι άλλες εκδόσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα - πλην αυτής που ανέφερε ο Toni - δεν είναι ίδιες με τη συγκεκριμένη έκδοση, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η εγγραφή είναι υποδεέστερη σε αυτές (ίσως να είναι και καλύτερη σε κάποιες, δεν μπορούμε βέβαια να το ξέρουμε).

Στο eBay.com, το εντόπισα στα 300 δολάρια, αλλά και εκεί ακόμα ο πωλητής είναι από την Ιταλία, και η έκδοση είναι η περιορισμένη των 100 αντιτύπων για την Ελβετία!

Οπότε τελικά λύθηκε η απορία μου και σας ευχαριστώ άπαντες για τις παρεμβάσεις σας και τις πληροφορίες.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.318
Μηνύματα
2.858.408
Members
37.893
Νεότερο μέλος
tassos249
Top