Κατασκευή προενισχυτη PASS B1 buffer First Watt

Reaction score
483
Καλη χρονιά σε ολη την παρεα. Ξεκινησα για το 2026 να φτιαξω τον προενισχυτη του τιτλου , με το σχεδιο First watt που φαινεται στην φωτο . Αυτη την στιγμη ειμαι στην αναμονη των υλικών τα οποια εχω ήδη παραγγείλει , και μεχρι να ερθουν σε καμια βδομαδα ολα , κατασκευαζω το τροφοδοτικό που θα ειναι σε διαφορετικό κουτι .
Απο υλικα προσπαθησα να παρω οτι μπορουσα καλυτερο , αναλογα με τις δυνατοτητες μου , και νομιζω οτι ειμαι σχετικα καλα αν και παντα υπαρχει και καλυτερα . Συγκεκριμενα πηρα πυκνωτες σηματος RIKE AUDIO Q-CAP 1uf , πυκνωτες low-frequency coupling 10μf Jentzen supirior silver , ποντεσιομετρο και επιλογεα EIZZ , καποιες αντιστασεις Murdrof κτλ.
Ο προενισχυτης θα στηθει point to point , αν και εχω πλακετα , αλλα δεν μου γεμιζει το ματι ( aliexpress) ...
Σιγουρα θα χρειαστω τα φωτα σας κατα την διαρκεια της κατασκευης και τις συμβουλες σας. Θα χαρω να μοιραζομαι την προοδο μου μαζι σας . Ελπιζω να εχω το αναμενόμενο αποτελεσμα . Τα λεμε συντομα με τις πρωτες φωτο
bbp_1 (1).png

Reaction score
483
Kαλησπερα. Αλλαξα το PCU και θα φταιχτει σε ξεχωριστό κουτι . Τροποποιησα τα σχεδια για τον λογο αυτο και εκανα καποιες αλλαγες στο PSU . Ta τελικα σχεδια ειναι αυτα. Αν εχετε καποιες παρατηρησεις ή προτασεις παρακαλω να μου πειτε πριν αρχισω και κολλαω . Ευχαριστω !
Υ.Γ Τα σασι θα τα φτιαξω μονο μου . Ελεγα να παρω ετοιμα , αλλα που ειναι η χαρα της κατασκευης σε αυτο; Επισης ετσι μπορω να φτιαξω το ντιζαιν που εχω στο μυαλο μου. Οι βασεις απο τα σαι ειναι ετοιιμες . Φωτο συντομα...
LM317-Power-supply-circuit-1.2-to-30V-1A-600x327.png

β3.jpg

Attachments

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.750
Δεν πολυσυμφωνώ με την point to point υλοποίηση...δεν μιλάμε για κατασκευή με λάμπες αλλά για transistors και γενικά υλικά μικρού μεγέθους και με κοντά πόδια. Αν σε σου γεμίζει το μάτι η πλακέτα από ali, ψάξε για καλύτερη υλοποίηση ή βρες τα gerber files και παράγγειλε στο εξωτερικό μόνος σου.

Reaction score
483
Δεν πολυσυμφωνώ με την point to point υλοποίηση...δεν μιλάμε για κατασκευή με λάμπες αλλά για transistors και γενικά υλικά μικρού μεγέθους και με κοντά πόδια. Αν σε σου γεμίζει το μάτι η πλακέτα από ali, ψάξε για καλύτερη υλοποίηση ή βρες τα gerber files και παράγγειλε στο εξωτερικό μόνος σου.
Ολες οι πλακετες που κυκλοφορουν ειναι με το psu ενσωματωμένο μαζι με τον B1 . Στο σχεδιο του B1 παραπανω εχω αφαιρεσει το PSU. Μελεταω τωρα μηπως μπορεσω και φτιαξω μονος μου το pcb .Αν δεν τα καταφερω , σαν point to point δεν ειναι και δυσκολη κατασκευη , εχει λιγα εξαρτηματα , και ισως για τα μικρα χρησιμοποιησω μικρα διατρυτα pcb Ιδωμεν

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.750
Θα μπλέξεις με θορύβους και loops! Πάρε την πλακέτα και κόψε την αφαιρώντας το τροφοδοτικό.
Γιατί είναι κακή η λύση της ολοκληρωμένης πλακέτας; Το μόνο πρόβλημα που θα έβλεπα είναι το μέθεθος των υλικών που έχεις παραγγείλει, μήπως δεν χωράνε. Δοκίμασε πρώτα με πλακέτα, μπορεί να μην σου αρέσει...
Τον έχεις ακούσει αλλού;

Reaction score
483
Καποιες προχειρες αλλαγες στην γειωση (star ground) για να αποφυγω θορύβους και loops
teliko.jpg

Reaction score
483
Εχω παραγγειλει ηδη το pcb απο ali express , αλλα επειδη ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι της πλακας , και θα εχω προβλημα με το μεγεθος των πυκνωτων ( αν και αυτο φτιαχνετε με λιγη καλη θεληση ) , για αυτο ειπα για PTP κατασκευη . Εντωμεταξύ βρηκα και αλλου pcb που απο οτι γραφει στην περιγραφη ειναι βελτιωμενο . Την παραθετω:

PCB thickness : 1.6mm.
Copper thickness : 75um( four times normal thickness !) ; Gold-plated surface ; double-sided solder resist coating for best reliability.

Θα του δωσω μια ευκαιρια και αυτουνου . Ετσι κιαλλιως εχω λιγοστο χρονο καθε μερα , και μπορω να προχωρησω την κατασκευη του PSU , και των σασι μεχρι να ερθει . Σιγουρα θα αργησει γιατι ειναι απο κινα φυσικα και αυτο ( Jim Audio . Ξερετε τιποτα για αυτους ; Εχει ψωνισει καποιος; ειναι καλα τα προιοντα τους ή μια απο τα ιδια με Ali express; )
$(KGrHqRHJFcFH!BjM!OZBR0_NNS8Ng~~60_1__36301.jpg

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.750
Είναι καλά και τα σχέδιά τους, λειτοργούν. Έχω αγοράσει και έμεινα ευχαριστημένος. Go on!

Reaction score
483
Kαλημερα . Ξερει καποιος που μπορω να βρω ματσαρισμενη 4αδα LSK170 ( LSK170Α κατα προτίμηση )
Ελλαδα ή Ευρωπη καλυτερα Ευχαριστω

Reaction score
483
Καλησπερα . Θελω τα φωτα σας , και ειναι καπως επειγον , για να ολοκληρωσω μια παραγγελία.
To τροφοδοτικο το φταχνω σε ξεχωριστο κουτι και ειναι αυτο στο σχεδιο στη φωτο
Η πλακετα επανω εχει 2 μεγαλους πυκνωτες εξομάλυνσης προφανώς , 15000μF . Απο την στιγμη που εχω γραμμικο τροφοδοτικο με πυκνωτες αναλογους ( 6 Χ 4.700 μf ) , τους πυκνωτες στην πλακετα θα πρεπει να ΜΗΝ τους βαλω. Σωστα;
LM317-Power-supply-circuit-1.2-to-30V-1A-600x327.png
$(KGrHqRHJFcFH!BjM!OZBR0_NNS8Ng~~60_1__36301.jpg
bbp_1.png

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.605
Μην τους καταργήσεις, θα απομείνει μόνον 1μF κοντά στο τρανζίστορ. Βάλε 1000ρηδες, και παράλληλα με αυτούς και έναν πλαστικό 1nF.

Βασικά, όλα τα ηλεκτρονικά έπρεπε να είναι κοντά μεταξύ τους, και σε χωριστό κουτί μόνον ο μετασχηματιστής, αλλά και έτσι είσαι εντάξει. Και ούτε αυτός δηλαδή, αλλά αφού έκανες τον κόπο, οκ. Επίσης, βάλε 10nF παράλληλα σε κάθε μιά από τις διόδους της γέφυρας.

Reaction score
483
Μην τους καταργήσεις, θα απομείνει μόνον 1μF κοντά στο τρανζίστορ. Βάλε 1000ρηδες, και παράλληλα με αυτούς και έναν πλαστικό 1nF.

Βασικά, όλα τα ηλεκτρονικά έπρεπε να είναι κοντά μεταξύ τους, και σε χωριστό κουτί μόνον ο μετασχηματιστής, αλλά και έτσι είσαι εντάξει. Και ούτε αυτός δηλαδή, αλλά αφού έκανες τον κόπο, οκ. Επίσης, βάλε 10nF παράλληλα σε κάθε μιά από τις διόδους της γέφυρας.
1nf ; Τοσο μικρο; Σαν αυτον ας πουμε;
Και αν εκανα το αναποδο; Δηλαδη να εβαζα πιο μικρους στο τροφοδοτικο , και αυτου; κανινικα οπως ειναι στο σχεδιο; δηλαδη στην πλάκετα 15000 ;

Στιγμιότυπο οθόνης 2026-01-12 185727.png

Last edited:

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.605
Και έτσι, εντάξει είναι, αρκεί να υπάρχει χώρος στην πλακέτα. Αυτός ο wima είναι οκ.

Reaction score
483
. Επίσης, βάλε 10nF παράλληλα σε κάθε μιά από τις διόδους της γέφυρας.
Επειδη θα το κανω με γεφυρα αυτου του τυπου , οχι με 4 μονες διοδους , μπορεις να μου το κανεις ποιο λιανα μη τα κανω ρόιδο;; :)
πχ ΑΒ - ΒΓ - ΓΔ - ΔΑ ; Σε αυτα τα ποδαρακια θα κολλησω τους πυκνωτες;
Στιγμιότυπο οθόνης 2026-01-13 042445.png

Reaction score
814
Ιδανικά θα πρέπει :
1. Η είσοδος του LM317 να είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ με τον τελευταίο 4700μF ηλεκτρολυτικό πυκνωτή, από τους 6χ4700μF.
2. Η έξοδος του LM317 να είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ με την είσοδο των +18V στο κύκλωμα (αντίσταση R1).
3. Το ground του LM317 να ενωθεί όσο το δυνατόν ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ με το γενικό ground (0V) του τροφοδοτικού.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.243
Members
38.671
Νεότερο μέλος
xkaragi