Κι όμως, Μελέτη, δεν έχουν σταματήσει... και ευτυχώς.
Γιατί αν το πάμε και παραπέρα, δεν νομίζω να ονειρεύεσαι ούτε εσύ μία Ελλάδα με εργαζόμενο πληθυσμό αποτελούμενο μόνο από δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους υποκαταστημάτων πολυεθνικών, και σερβιτόρους.
Προσωπικά είμαι υπέρ της εξειδίκευσης σχεδόν σε όλα τα αγαθά του εμπορίου, γιατί το ενδεχόμενο επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται με πιο προσωποποιημένη εγγύηση, αλλά και πιο συνειδητοποιημένη επιλογή και κατεύθυνση του καταναλωτή όταν πρόκειται για είδη, για τα οποία δεν μπορεί να είναι ήδη βέβαιος για το τι θα πάρει (π.χ. ένα βιβλίο θα το αγόραζα από οπουδήποτε, γιατί το αντίτυπο θα ήταν ίδιο με αυτά που κυκλοφορούν παντού).
Όσο για τα παραδείγματα που αναφέρεις, μάλλον κάτι δεν έκανα κατανοητό... Όσον αφορά την υψηλή τεχνολογία στα ηλεκτρονικά, ο Κωτσόβολος και η Έλα-Αλέκο εντάσσονται για μένα στα σούπερ μάρκετ.
Και κατά μία έννοια, η βενζίνη πρέπει να είναι κι αυτή αποτέλεσμα επιλογής, γιατί μπορεί να βάζεις κάθε εβδομάδα, αλλά αυτοκίνητο έχεις ένα, άντε δύο, και το θέλεις να αποδίδει και να μη φθείρεται. Φαντάζομαι ότι ξέρεις (και ως άντρας οδηγός μάλλον καλύτερα από μένα :happy_6τι μπορεί να σου κάνει η κακής ποιότητας βενζίνη... Και πόσο δύσκολα μπορείς μετά να αποδείξεις τι έφταιγε...
Μα δεν εχει σχεση τι θελω εγω..σημασια εχει οτι αυτη ειναι απορροια του καπιταλιστικου συστηματος , η συγκεντρωση του πλουτου και η εξαφανιση ολω ν των μικρων επιχειρησεων...και δυστυχως η ευτυχως αυτο δεν μπορει να αποφεφθει..
Δηλαδη θεωρεις οτι οι μεγαλες αλυσιδες οδηγουν σε απανθρωπες συνθηκες εργασιας , μειωμενα ωραρια , εκμεταλλευση και σε μια μαζοποιηση των εργαζομενων....ολοι ειπες θα γινουν υπαλληλοι των πολυεθνικων..
Και η αντισταθμιση αυτου ? Η προσφορα εργασιας ? Γιατι ολοι παρακαλανε να ανοιξει στην γειτονια τους ενα πολυκαταστημα να βρουν και 5 10 ανθρωποι δουλεια ? Γιατι δεν παρακαλανε να ανοιξουν 10 μικρα συνοικιακα μαγαζακια ? Μηπως γιατι εκει θα δουλευανε ατομα της οικογενειας του ιδιοκτητη και μονο αυτα ? Μηπως γιατι εκει θα υπηρχε ακομα μεγαλυτερη αβεβαιοτητα ?
Μηπως εκει θα υπηρχε ακομα μεγαλυτερη εκμεταλλευση μια και μια μοναδα δεν μπορει να πορουσιασει αντισταση οπως μπορει να κανει μια μεγαλη ομαδα εργαζομενων με κοινα συμφεροντα?