«Απάτη» σε βάρος χρηστών της κινητής καταγγέλλει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

indikos001

Games
Editor
Reaction score
4.412
«Απάτη» σε βάρος χρηστών της κινητής καταγγέλλει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Την παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ζητεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ), προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ανεπιθύμητων και παράνομων χρεώσεων που επιβάλλουν οι εταιρείες Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφορίας/περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Παραδείγματα ΥΠΠ αποτελούν οι ψηφοφορίες (π.χ. ψηφοφορία για Eurovision), διαγωνισμοί, αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS, παροχή τεχνικής υποστήριξης, παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. καιρός), αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά.

more...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.409
Υπάρχουν αυτοί π.χ. που ψηφίζουν από το κινητό τους για τον νικητή στο "Survivor" ή στο "The voice"
Ποιος φταίει πιο πολύ;
Αυτός που στήνει την παγίδα, ή αυτός ο ανόητος που πέφτει εύκολα μέσα;

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.492
Οταν παιρνουν οι ιδιες οι εταιριες κινητης καποιον σαν την ανυποψιαστη μανα μου, και ξεκινανε σηκωνοντας το τηλεφωνο με ενα πομπωδες: "Εχουμε προσφορα για εσας στη μιση τιμη!!!!", η μανα μου τρωει την φολα.

Ποιος φταει ρε Μιχαλη εδω; Η εταιρια ή το θυμα;

Να πα να γ*μηθουν τα κορακια. Ολη αυτη η επιθετικη διαφημιστικη προβολη, σε οποιοδηποτε μεσο/τομεα/κλαδο ειναι προσβολη και καταπτυστη. Μονος στοχος η εντεχνη απατη.

Reaction score
1.127
Η απατη σε οποιοδηποτε ειδος διαφημισης ειναι ο κανονας,δυστυχως..
Παντα ηταν ετσι.Θα πρεπει και ο καταναλωτης να καταλαβει οτι δεν υπαρχει "δωρεαν" ουτε "δωρο". Ολα πληρωνονται και οτι πληρωνεις παιρνεις...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.409
Για να απαντήσω στην πιο πάνω ερώτησή μου, για μένα φταίει πιο πολύ αυτός που στήνει την παγίδα, αλλά έχει μερίδιο ευθύνης και είναι συνυπαίτιος και ο ανόητος που πέφτει μέσα σ΄αυτήν.
Ζούμε πια σε έναν κόσμο γνώσεων και ενημέρωσης, με τηλεόραση σε κάθε σπίτι, με περιοδικά, εφημερίδες, ιντερνέτ, βιβλία.
Δεν δικαιολογείται ούτε συγχωρείται η άγνοια βασικών κανόνων.
Ο πρώτος κανόνας για μένα είναι "μην πιστεύεις κάτι όταν σου λένε ότι είναι δωρεάν, διότι ποτέ δεν είναι"
Κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα.

Reaction score
3.085
Για να απαντήσω στην πιο πάνω ερώτησή μου, για μένα φταίει πιο πολύ αυτός που στήνει την παγίδα, αλλά έχει μερίδιο ευθύνης και είναι συνυπαίτιος και ο ανόητος που πέφτει μέσα σ΄αυτήν.
Ζούμε πια σε έναν κόσμο γνώσεων και ενημέρωσης, με τηλεόραση σε κάθε σπίτι, με περιοδικά, εφημερίδες, ιντερνέτ, βιβλία.
Δεν δικαιολογείται ούτε συγχωρείται η άγνοια βασικών κανόνων.
Ο πρώτος κανόνας για μένα είναι "μην πιστεύεις κάτι όταν σου λένε ότι είναι δωρεάν, διότι ποτέ δεν είναι"
Κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα.
Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας, θα επαναλάβω αυτό που έγραψαν και οι προηγούμενοι, ότι δηλαδή σε μια κοινωνία υπάρχουν άνισοι όροι και στην πληροφόρηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για τον ίδιο λόγο που υπάρχουν ανισότητες παντού.

Πριν περίπου 7-8 χρόνια, στην τότε 89χρονη μάνα μου, που ζει στο αποκάτω διαμέρισμα μόνη της (τώρα όχι πλέον, αφού δεν μπορεί καν να αυτοεξυπηρετηθεί, αλλά τότε) χτύπησε το κουδούνι και κάποιος τις είπε ότι έφερε λουλούδια που της έστειλε ο εγγονός της (ο γιος μου). Στον 89χρονο, κάτι τέτοιο ακούγεται περίπου ως ευχάριστη έκπληξη, αν όχι ευλογία.

Η μάνα μου του άνοιξε, οι τύποι - δύο ήταν τελικά - ανέβηκαν στο διαμέρισμα, της άφησαν μια γλάστρα τηςε κακιάς ώρας και της ζήτησαν 35 ευρώ, γιατί - λέει - δεν είχε λεφτά να τα πληρώσει ο εγγονός της (!!). Η 89χρονη μάνα μου έχαψε φυσικά το παραμύθι, άνοιξε το πορτοφόλι της, τους έδωσε τα 35 ευρώ και οι τύποι προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Κάποιος την παραπλάνησε παίρνοντάς την μαζί του στην κουζίνα, και ο άλλος άρπαξε μέσα από το πορτοφόλι της όσα λεφτά είχε μαζέψει από την σύνταξή της (ένα σεβαστό ποσό, που δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς ήταν).

Ποιος μπορεί να μου πει σε τι διαφέρει η συμπεριφορά των "νομίμως" διαφημιζομένων, που παραπλανούν τον αφελή και αδαή (όπως ένας 89χρονος) με τη διαφήμιση που του "υπόσχεται" απόκτηση του Χ αντικειμένου "στη μισή τιμή", από τα κλεφτρόνια που με την ίδια λογική παραπλάνησαν τη μάνα μου και της πήραν, όχι μόνο το 35άρι, αλλά και τα υπόλοιπα, για τα οποία ασφαλώς στόχευαν, αλλά ακόμα και να δεν τα εύρισκαν, θα έφευγαν με το 35άρι και θα ήταν και ευχαριστημένοι;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.409
Πολλοί από τους νομίμως διαφημιζόμενους στην TV, μετά από παράπονα και καταγγελίες, τρώνε πρόστιμα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.
Τα κέρδη από τις πωλήσεις είναι πολύ περισσότερα και δέχονται σαν μέρος των "εξόδων" της επιχείρησης να είναι και τα πρόστιμα.
Είναι τόσα πολλά τα προϊόντα που βλέπω ότι είναι απάτη, που έχω χάσει πάσαν ιδέα για την αφέλεια του κόσμου.
Να πουλάνε π.χ. εντομοπαγίδα των 2 ευρώ από τα κινέζικα στην τιμή των 20 ευρώ.

insectrap.jpg

Το ίδιο γίνεται και με τους φακούς LED. Mε 3 ευρώ στα κινέζικα μαγαζιά και με 30 στην TV.
Χώρια τα έξυπνα λάστιχα, σίτες, ζώνες μέσης & γόνατου, ρολόγια, παπούτσια κ.λ.π.

Υπόψιν ότι επειδή τα κινέζικα μαγαζιά είναι όλα στην γειτονιά μου και τα επισκέπτομαι τακτικά, ξέρω τι πουλάνε και πόσο.
Ένα φωτάκι νυκτός με LED, με αισθητήρα φωτός (αν ανάψεις το φως ή ξημερώσει, σβήνει) το πήρα χύμα με 50 λεπτά του ευρώ και στο μηντιαμαρκτ το είδα με συσκευασία, το ίδιο εντελώς, στα 4,99 ευρώ.
Πήρα 2 και λειτουργούν μια χαρά.
Πληροφοριακά, μερικά από τα φωτιστικά με LED που έχουν οι κινέζοι, είναι καταπληκτικά.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.626
Members
38.472
Νεότερο μέλος
nickger