Άγνωστα Ρώσσικα ηχεία 3 δρόμων επισκευή

Reaction score
1.285
Καθώς περπάταγα σε γνωστό προάστιο ΒΠ της πρωτευούσης , πήρε απο μακριά το μάτι μου κάτι όρθια κουτιά. Να μην πολυλογώ , δείτε τις φωτό :
20160107_132129.jpg 20160107_132136.jpg 20160107_132143.jpg 20160107_132148.jpg 20160107_132153.jpg Τα ηχεία παίζουν και μάλιστα γλυκά !
Όλα τα μεγάφωνα λειτουργούν, και λέω σε πρώτη φάση να κάνω τα εξής :
Αλλαγή των Crossover με πυκνωτές ΜΚΤ , καλώδια έχω και θα βάλω από παλιό τροφοδοτικό , καθάρισμα, νέες βίδες παντού , ηχομονωτικό ( κετσέ ) στην πλάτη του ηχείου (δεν είχε) καθώς και έναν ακροδέκτη στην πλάτη του ηχείου και να καταργήσω το καλώδιο που κρέμεται .
Τι μεγάφωνα είναι αυτά ? Έχετε ξαναδεί κατι αντίστοιχο ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Να ξεκινήσουμε από τη λειτουργία δύο εντελώς διαφορετικών μονάδων, ενός woofer και ενός mid, στην ίδια καμπίνα...
Πρώτη και μάλλον τελευταία φορά που βλέπω κάτι τόσο άσχετο.
Τζάκι έχεις?:)

Reaction score
1.285
Βασικά αν δείς πίσω από το Μιd υπήρχε, και το έχω αφαιρέσει για την φωτό ένα πλαστικό κάλυμμα και μέσα είχε ηχοαπορροφητικό υλικό ακριβώς για μια απομόνωση ...
Στο δευτερο ποστ 1η φωτό !
Και τα δύο ηχεία είναι πλήρη και κρίμα τα να τα φάει το τζάκι , άσε που και τώρα παίζουν!

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.516
Ένα από τα δύο μεγάφωνο (λογικά το mid) φαίνεται να έχει καπάκι.

Edit: γράφτηκε ταυτόχρονα με το προηγούμενο μήνυμα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Βασικά αν δείς πίσω από το Μιd υπήρχε, και το έχω αφαιρέσει για την φωτό ένα πλαστικό κάλυμμα και μέσα είχε ηχοαπορροφητικό υλικό ακριβώς για μια απομόνωση ...
Στο δευτερο ποστ 1η φωτό !
Και τα δύο ηχεία είναι πλήρη και κρίμα τα να τα φάει το τζάκι , άσε που και τώρα παίζουν!
ΟΚ έχεις δίκιο. Είδα αρχικά το δεύτερο ποστ.

Reaction score
11.767
Τι λες, θα αντικαταστήσεις τα ογκώδη B&W με αυτά; Μου έλεγες ότι ήθελες μικρότερα ηχεία για το σαλόνι.:p

Reaction score
1.285
Και αφού βρήκα λίγο χρόνο είπα να ασχοληθώ με τα ηχεία ...
Βρήκα κετσέ και πολυεστερική βάτα για το γέμισμα, πήρα και βενζινόκολα και βρήκα και μερκά καρφάκια ( κόστος 20€ ) .
Το ξύλο στο ηχείο είναι απο όσο καταλαβα κόντρα πλακέ θαλάσσης και είναι καλό ξύλο όχι νοβοπάν .
Χτές αφού έβγαλα αρκετές φωτό ξύλωσα το crossover. Με το κροσοβερ πάνω στο γραφείο πήγα να κάνω το σχηματικό του ! ! !
Και είδα πως δεν είναι καν κροσόβερ παρά ένα πηνίο για το woofer, έναν (μία συστοιχία ) πυκνωτή για το mid και έναν ακόμα για το tweeter. Δηλαδή το mid δεν έχει φίλτρο διελευσης ζώνης αλλά παίζει και τα μεσαία και τα πρίμα , ενώ το tweeter παίζει ποιό πριμα από το mid .
Αν υποθέσουμε ότι ο Ρώσσος αδελφός ήξερε τι έκανε , τότε θα αλλάξω τους πυκνωτές με νέους.
Δεν έχω την όρεξη να αγοράσω ακριβούς , αλλά έχω μια σακούλα ERD πυκνωτές και με κατάλληλους συνδιασμούς ίσως καταφέρω να βάλω τον αντίστοιχο , αν όχι θα πάω σε κατάστημα να ψωνίσω.

Πάντως, το σήμα που πάει στο mid ( to + του σήματος) περνάει από 4 πυκνωτές.
Είναι δύο ηλεκτρολιτικοί που έχουν 2 ενσωματομένους πυκνωτές. Αυτοί οι ενσωματωμένοι είναι παράλληλα συνδεδεμένοι και μετά οι δύο ηλεκτρολυτικοί είναι σε σειρά μεταξύ τους με την ίδια πολικότητα για να σχηματίσουν έναν πυκνωτή δίχως πολικότητα.

Για το tweeter υπάρχει ακόμα ένας απλός σε σειρά με το σύμπλεγμα .

Μα γιατί τόσο μανούρα ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Δεν έχω την όρεξη να αγοράσω ακριβούς , αλλά έχω μια σακούλα ERD πυκνωτές και με κατάλληλους συνδιασμούς ίσως καταφέρω να βάλω τον αντίστοιχο , αν όχι θα πάω σε κατάστημα να ψωνίσω.

Είναι δύο ηλεκτρολιτικοί που έχουν 2 ενσωματομένους πυκνωτές. Αυτοί οι ενσωματωμένοι είναι παράλληλα συνδεδεμένοι και μετά οι δύο ηλεκτρολυτικοί είναι σε σειρά μεταξύ τους με την ίδια πολικότητα για να σχηματίσουν έναν πυκνωτή δίχως πολικότητα.

Μα γιατί τόσο μανούρα ?
ERD πυκνωτές??? Μήπως εννοείς ERO?

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις με το <<ενσωματωμένους>>. Παραλληλισμένους μήπως?
Η συνδεσμολογία δύο ηλεκτρολυτικών εν σειρά και παράλληλα τους έναν χαμηλής χωρητικότητας πλαστικό χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε όλα τα χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας ψηφιακά players και όχι μόνο.

Reaction score
1.285
Ειμαι απο το κινητο ! Δες στο πρωτο ποστ μια φωτο του κροσ. Οι δυο κυλινδροι ειναι διπλοι πυκνωτες δηλαδη εχουν απο δυο ακροδεκτες που ειναι ενωμενοι μεταξυ τους με κοληση ο καθε ενας και ο αρνητικος πολος ειναι το κελυφος τους. Οι δυο πλεον κυλινδροι ειναι μεσω της βασης ενωμενοι σε σειρα! Οποτε εχουμε ο καθε κυλινδρος ειναι δυο πυκνωτες παραλληλα και οι δυο κυλινδροι ειναι ενωμενοι σε σειρα αλλα με την ιδια πολικοτητα (εχουν κοινο - ).

Reaction score
488
CROSS.jpg Με παιδεψε λιγο , αλλα τελικα αυτο πρεπει να ειναι το σχεδιο του cross ( εαν δεν εχω κανει καποιο λαθος ) διοτι οι φωτογραφιες δεν εχουν πολυ καλη ευκρινεια ! , δλδ πρωτης ταξης κρος , με τους πυκνωτες για το mid και το tweeter να ειναι σε σειρα ! .
Οι Ηλεκτρολυτικοι ειναι συνδεδεμενοι back to back ! ( οι αρνητικοι πολοι τους ειναι συνδεδεμενοι μεταξυ τους ) .

Reaction score
488

Μα γιατί τόσο μανούρα ?
Τωρα το διαβασα αυτο ! , το κανει κυριως για να γλυτωσει εξαρτηματα , εαν το παρατηρησει καποιος καλα το σχεδιο θα δει οτι , το cross εινα πρωτης ταξης μονο για το woofer , και στην συνεχεια 2ης ταξης για το mid και 3ης ταξης για το tweeter με τα λιγοτερα εξαρτηματα !.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll