Άλλο ένα θέμα κατασκεύης ηχείων..

Reaction score
0
Γειά σας...

Εδώ και καιρό τριγυρίζει στο μυαλό μου η κατασκευή ηχείων monitor.Ευτυχώς λόγω του οτι το καλοκαιράκι πλησιάζει και ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται,άρχισα την αναζήτηση.

Για να σας δώσω και εσάς να καταλάβετε η χρήση των ηχείων θα είναι ,προφανώς,για ποιοτικές ακροάσεις αλλά και μίξη ηχογραφημένου υλικού πχ. μιας κιθάρας,μπάσου,τύμπανα κτλ (πάντα σε οικιακό περιβάλλον).Οι απαιτήσεις σε ένταση δεν είναι μεγάλες,φαντάζομαι 50-60W είναι αρκετά καλά.Επίσης η λύση δίδρομων αυτοενισχυόμενων μου φαίνεται αρκετά ελκυστική.

Από την έρευνα που έκανα κατέληξα στο παρακάτω σχέδιο ηχείου:
http://www.humblehomemadehifi.com/Extremon.html

Επίσης ένα πολύ καλό κύκλωμα που βρήκα για την ενίσχυση είναι αυτό:
http://users.otenet.gr/~athsam/2_way_active_loudspeaker_gr.htm
το οποίο μου φαίνεται λίγο γολγοθάς να περαστεί σε πρόγραμμα υπολογιστή
γιαυτό και σκέφτομαi κάτι έτοιμο αν υπάρχει σαν και αυτό:
http://www.41hz.com/main.aspx?pageID=131 (αλήθεια πόσο ποιοτικά είναι αυτά τα έτοιμα kit?)

Με έναν προυπολογισμό 400€ νομίζετε οτι θα έχω ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα σε σχέση με αντίστοιχης τιμής ηχεία?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Χε, χε, όχι με αντίστοιχης τιμής ηχεία, αλλά με αντίστοιχης τιμής πακέτο ενισχυτή – ηχείων. Αυτό το σχέδιο ενεργού κροσσόβερ που οδηγεί τα STK είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, και σε πολύ λογικό κόστος, ώστε να σου περισσέψουν χρήματα για μεγάφωνα. Εν έλθεις σε επαφή με τον σχεδιαστή του, μάλλον μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου το σχέδιο της πλακέτας, οπότε μπορείς να προχωρήσεις γρήγορα, κατ’ ευθείαν στην κατασκευή. Μόνο μειονέκτημα είναι το STK, που είναι αρκετά παλιό, καθώς στην αγορά υπάρχουν ολοκληρωμένα με ανώτερο ήχο, αν και όχι σε αυτήν την ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση, η πλακέτα πρέπει να τοποθετηθεί «όρθια», κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα, στην πλάτη του ηχείου, με τις πτυχώσεις του ψυγείου να εξέχουν του οριζοντίου ίχνους της καμπίνας, και σε κατακόρυφη διάταξη, ώστε να ψύχεται σωστά.

Επίσης, εφ’ όσον προορίζεις το ηχείο και για near field monitoring, είναι απαραίτητο να τοποθετήσεις την οπή της ανάκλασης μπάσων στη μπροστινή μπάφλα, κάτι που θα διευκολύνει αφάνταστα την τοποθέτησή του σε περιορισμένους χώρους, κοντά σε τοίχο. Αυτό μάλλον θα σε οδηγήσει στην τοποθέτηση των μεγαφώνων εκτός στοίχισης κατά τον κατακόρυφο άξονα, οπότε δεν είναι κακή ιδέα να κατασκευάσεις τις μπάφλες συμμετρικά, (δηλαδή, εάν στη μια το τουήτερ πέφτει προς τα αριστερά, στην άλλη να πέφτει προς τα δεξιά). Eκτός από την RCA υποδοχή εισόδου, βάλε παράλληλα και jack για καρφί 1/4", μήπως και χρειαστεί, ενώ μπορείς να βάλεις και υποδοχή XLR, (οδηγώντας μόνον το hot σήμα, και αφήνοντας το cold στον αέρα).

Όσον αφορά τα μεγάφωνα, προτίμησε να δώσεις κάποια παραπάνω χρήματα για το μιντ, παρά για το τουήτερ.

Reaction score
0
Μπορεί να σε ενδιαφέρει και το παρακάτω ηχείο:

http://www.diyaudio.gr/basicbass_gr.htm

Δεν ειναι ενεργό, δεν είναι μόνιτορ, και ίσως είναι εκτός budget.

Το έχω ακούσει σε σπίτι φίλου και δεν περίμενα ότι ενα τοσο μικρό ηχειάκι βγάζει τέτοιο μεγάλο ήχο και σφικτό χαμηλό. Το οδηγούσε με ενα τελικό μικρό behringer (a-500, 2x150 watt, κόστος 200 ευρώ) και το αποτέλσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό. Βέβαια δεν είναι για μεγάλες εντάσεις ούτε για πολύ εκτεταμένο μπάσο, άλλωστε έχει μικρό όγκο.

Αυτά.

Reaction score
0
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
@cchar Σας ευχαριστώ πολύ αλλά το έχω ήδη κοιτάξει και δεν μου κάνει.

Να ευχαριστήσω για την εκτενή απάντησή του και τον κ.Κόγια.

Δυστυχώς η επικοινωνία με τον δημιουργό του κυκλώματος που παρέθεσα είναι αδύνατη μιας και στην ιστοσελίδα του δεν έχει κάποια ηλεκτρονική διευθυνση.
Ωστόσο,αν και με δελεάζει το παραπάνω κύκλωμα λόγω πληρότητας (προενίσχυση,ενίσχυση,φίλτρα,τροφοδοτικό,προστασία μεγαφώνων),θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια ποιοτικά ολοκληρωμένα ώστε να ψάξω κάποιο καλύτερο σχέδιο ή έστω κάποιο έτοιμο kit.

Επίσης πιστεύετε οτι η τροποποίηση της παραπάνω καμπίνας στις απαιτήσεις μου θα αλλοιώσει την ακουστική συμπεριφορά της?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020

... Με την προϋπόθεση ότι ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας θα γίνει 2 Χ 22V. Με +- 30V, 60V τροφοδοσία δηλαδή, ο LM3875 βγάζει κάπου 40W στα 8Ω, τιμή αρκετή για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Attachments

Reaction score
0
Λοιπόν οι τροποποιήσεις που θέλω να κάνω είναι μόνο αισθητικές,μάλλον,δλδ.
(λίγο δύσκολη όμως για DIY)
ή

Τώρα όσο αφορά το κύκλωμα που μου υποδείξατε θα ήθελα μια διευκρίνηση...Η αντικατάσταση του STK με το LM3875 γίνεται και στο κατωδιαβατό φίλτρο?Επίσης η μετατροπή της τροφοδοσίας αναφέρεται στην μπλέ περιοχή όπου υπάρχει έξοδος 15V?

(και πάλι ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέτετε)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Έλα βρε, σιγά το χρόνο. Nαι, η αντικατάσταση του STK με το LM3875 ισχύει και για τον κλάδο των χαμηλών. Απλά, δεν ολοκλήρωσα το σχήμα για λόγους οικονομίας, αλλά και χάριν σύγκρισης της απλότητας των σημερινών ολοκληρωμένων ισχύος, σε σχέση με τις ανάγκες των προγόνων τους.

Το σκιασμένο με θαλασί χρώμα τροφοδοτικό προορίζεται για την τροφοδοσία του ενεργού κροσόβερ, και πρέπει να παραμείνει ως έχει. Η μείωση της τάσης αφορά το τροφοδοτικό του δευτερεύοντος Α του μετασχηματιστή, που φαίνεται μόνο στο μπλοκ διάγραμμα, (εδώ). Μειώνοντας την τάση του δευτερεύοντος στα 2 Χ 22V, το ανορθωμένο ρεύμα γίνεται +-30V, όντας πλέον μέσα στις προδιαγραφές ισχύος του LM3875.

Όσον αφορά τις επεμβάσεις στο σωλήνα του reflex, πρακτικά το στόμιό του μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στη μπάφλα, (κατά προτίμηση όμως στο κάτω μέρος), αλλά πρέπει να είναι ένας. Για δύο ή περισσότερους σωλήνες πρέπει να γίνουν διαφορετικοί υπολογισμοί. Δηλαδή, η σχέση δεν είναι γραμμική, δεν μπορείς να τοποθετήσεις δύο σωλήνες, με τον καθένα να έχει διάμετρο τη μισή του ενός, ούτε ισχύει κάτι αντίστοιχο για το μήκος τους.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo