Άν ο καναπές είναι στον τοίχο, τότε....

Reaction score
164
πού βάζουμε τα πίσω ηχεία;
Στο σαλόνι μου η πλάτη του καναπέε είναι κολλητά στον τοίχο με αποτέλεσμα ο θεατής να απέχει λίγο από αυτόν (όσο το πάχος του καναπέ+μαξιλάρια).
Σε ένα setup 7.1 (όπως αυτό) τα δύο πίσω ηχεία πού/πώς μπορώ να τα βάλω; Δεξιά και αριστερά του καναπέ έχω χώρο για τα άλλο πίσω ζευγάρι. Και αν υποθέσουμε ότι βάζω δύο κανονικά μικρά ηχεία στον τοίχο πίσω από τον καναπέ, αφ' ενός θα χτυπάμε τα κεφάλια μας πάνω τους (εκτός αν μπούν ψηλά) και αφ' ετέρου δεν θα είναι πάλι πίσω από τον θεατή, αλλά ακριβώς στο πλάι του.
Πιστεύω ότι και άλλοι θα έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, και όλο και κάποια λύση θα βρήκατε :)

Reaction score
5
Εγώ θα σύστηνα να τα κρεμάσεις στον πίσω τοίχο σε ύψος 2 μέτρα η και περισσότερο και να κοιτάνε κατευθείαν μπροστά. Ρυθμίζεις και το delay στο maximum και καθάρισες.

Reaction score
7
Δε νομιζω οτι θα ακους απο τα πισω ηχεια. Μαλλον τα 2 πλαινα θα ''καλυπτουν'' τα πισω (που λογω της διαμορφωσης θα ειναι στην ιδια ευθεια/επιπεδο -στον τοιχο δηλ- απλα θα κοιτανε αλλου)

Δες εδω παντως... http://www.audiopro.com/hometheater/hemmabio_prologic.asp

Reaction score
5
'Εχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα στο υπάρχον καθιστικό (μέχρι να μπω στο καινούριο σπίτι δηλαδή), και τελικά κατέληξα ότι δεν πρόκειται να έχω 7.1 αξιώσεων, οπότε το έκανα 5.1 και τελείωσε. Έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστα τα έργα που πραγματικά αξίζει να έχεις 6.1, άσε που τα πίσω ηχεία παίζουν λίγες φορές, οπότε...

Reaction score
164
Μάλιστα... :?
Υπάρχουν ηχεία λεπτά σε πάχος, ώστε τραβώντας λίγο τον καναπέ να χωρέσουν τα ηχεία; Σε πόση απόσταση και πρέπει να τοποθετηθούν τα πίσω ηχεία στο 7.1; Σε ύψος 1m πάνω από τον ακροατή είμαστε εντάξει;

Reaction score
5
Φίλε unforgiven το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις τα ηχεία πίσω από τον καναπέ αλλά το γεγονός ότι δεν έχεις μια έστω μικρή απόσταση από τα πίσω ηχεία.

Η τοποθέτηση των ηχείων ψηλά είναι η ενδεδειγμένη αλλά ανάλογα με τα ηχεία μπορείς να τα τοποθετήσεις και στους τοίχους δεξιά και αριστερά. Αν μιλάς για 7.1 με δύο κεντρικά πίσω τότε πρέπει να βάλεις τα περιφερειακά στους πλαϊνούς τοίχους στο ίδιο ύψος με τα πίσω κεντρικά.
Πιστεύω αν είναι 1.5 η 2 μέτρα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Reaction score
384
Ta surround ixeia vale ta 45cm apo to tavani, kai ston toixo pou einai o kanapes.
Den prepei na pane piso apo ton theati oposdipote, alla 50cm apo tin akri ou kanape tha kanei.

Otan ritmiseis ta level ton ixeion, ta ixeia piso apo ton kanape tha paizoun ligotero dinata etsi ki allios, prokimenou na pareis ta reference db stin thesi akroasis.
Ara den tha enoxloun katholou. Diortonontas kai ti time delay apo ton enisxiti, pisteuo oti tha eisai euxaristimenos. Elpizo fisika oti ta surround sou den einai dipoles, alla Bipoles. Ean einai Dipoles tote prepei na min eisai entos tis kateuthinsis ton sixnotiton apo to tweeter, giati tha exeis to legomeno "Exit Door Effect", kai tha se apospa apo tin tainia.

Dimitris

Reaction score
0
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι που με απασχολεί για μέρες? Σε ένα setup 5.1 αν ο καναπές είναι κολλητά στον τοίχο, πού μπαίνουν τα πίσω ηχεία?

Η επιλογή να μπουν ψηλά στον τοίχο δε νομίζω ότι ειναι ενδεδειγμένη, αφού δίπλα ακριβώς από τον καναπέ υπάρχει κρεβάτι, ε, και όσο να' ναι δεν τοποθετείς ένα πράγμα 6 κιλών με γνωίες πάνω από το κεφάλι σου όταν κοιμάσαι, ε???

Σκέφτομαι να τα τοποθετήσω σε βάσεις των 70 εκ., να τα "ανοίξω" όσο γίνεται δεξιά και αριστερά του καναπέ, και να τους δώσω μία κλίση, έτσι ώστε να κοιτάνε προς το κέντρο του νοητού τετραγώνου.

Συμφωνεί κανείς με αυτό?

Κάποια άλλη πρόταση?

Reaction score
5
Θα σου συνιστούσα αφού για τους λόγους που αναφέρεις δεν θέλεις να τα τοποθετήσεις ψηλά να χρησιμοποιήσεις τις βάσεις αλλά αντί να κοιτάνε προς το κέντρο του δωματίου να τους δόσεις μια ελαφριά κλίση προς τους πλαϊνούς τείχους όπως το σχεδιάγραμμα (D) και να πειραματιστείς και με τις άλλες εναλλακτικές λύσεις που φαίνονται στα σχεδιαγράμματα.

Επίσης το delay δεν είναι ρύθμιση που διορθώνει κάτι και πρέπει να τοποθετείται πάντα στην ενδεδειγμένη θέση σε σχέση με  την απόσταση του ακροατή από τα πίσω ηχεία. Αν κάτι δεν πάει καλά η δεν μας αρέσει αυτό δεν αφορά  σίγουρα το delay.

Reaction score
0
Θα δοκιμάσω τις λύσεις που προτείνετε, θα γράψω εντυπώσεις και θα δούμε τι γίνεται! Ευχαριστώ πολύ!!

Reaction score
0
Εγώ!! Και μάλλον αυτό θα κάνω τελικά!!

Να ρωτήσω κάτι που δεν καταλαβαίνω? Αφού τα δίπολα πετυχαίνουν καλύτερη διασπορά, γιατί δεν έχει νόημα η τοποθέτησή τους στον πίσω τοίχο?

Reaction score
5
Με την τοποθέτηση στους πλαϊνούς τοίχους υπάρχει καλύτερη διασπορά μπροστά και πίσω από τον ακροατή το οποίο είναι το ζητούμενο.Mε αυτό το τρόπο γίνεται μια προσπάθεια ο περιβάλλοντας ήχος να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο την αίσθηση του σινεμά στο οποίο τα περιφερειακά ηχεία ξεκινούν από μπροστά και καταλήγουν πίσω από τον ακροατή.

Reaction score
0
Επομένως Αντώνη, αν τα τοποθετήσω στον πίσω τοίχο το αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό ή όχι?

Reaction score
5
Οι παράμετροι που επηρεάζουν την καλή απόδοση του setup είναι αρκετοί και πολλές φορές λες περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Στην περίπτωση όμως που θελήσεις να τα τοποθετήσεις στον πίσω τοίχο πιστεύω το αποτέλεσα θα είναι αποδεκτό μιας και δεν επηρεάζονται κάποιες ρυθμίσεις η και το ταίριασμα των ηχείων που μπορεί να προκαλέσει ζημία στο τελικό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αίσθηση των περιφερειακών καναλιών θα αλλάξει το αποτέλεσμα όμως θα είναι αποδεκτό. :wink:

Reaction score
0
Αντώνη ευχαριστώ πολύ!! Θα το ψάξω περισσότερο!!

Υ.Γ: Τα δίπολα δεν παίζουν καλά μουσική ε?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.774
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili