Ήθελα και PCI express, τρομάρα μου!

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.380
Η αλήθεια είναι πως ουδέποτε την έψαξα με το κύκλωμα AC97, αυτό που φέρουν πλέον σχεδόν όλα τα motherboard που πωλούνται στη λιανική. Από πολύ παλιά, προτιμούσα την «καθαρή λύση» ενός motherboard χωρίς ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου, και την πρόσθεση μιας αξιοπρεπούς κάρτας στο δίαυλο επέκτασης, που τα τελευταία 12-13 χρόνια προερχόταν πάντα από την -εδώ που τα λέμε, δικαίως- κραταιά Creative. Όμως, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς οι υποδοχές του φοβερού και τρομερού PCI express παραγκώνισαν τις θύρες του παράλληλου PCI στο κάτω μέρος. Έτσι, προς χάριν του ελεγκτή SCSI, και για την ελάττωση του συνωστισμού, η SB Live έμεινε εκτός, «στην απ' έξω», που λένε. Αφού κατόρθωσα χωρίς επανεγκατάσταση να σηκώσω τα προϋπάρχοντα Windows, που έτρεχαν σε περιβάλλον VIA KT600, στο νέο περιβάλλον του nForce 4, (πραγματικά ανέλπιστο), με περίμενε η δυσάρεστη έκπληξη του ήχου που πήγαινε προς τον ενισχυτή ακουστικών. Ειδικά στην αναπαραγωγή mp3, το αποτέλεσμα είναι απαράδεκτο. Απαράδεκτο, μόνο γλου-γλου που δεν κάνει ρε παιδιά. Και συγγνώμη δηλαδή, δε θέλω να το παίξω εξυπνάκιας πουκέ, (puke, power user ki etsi), ή άρρωστος περφεξιονίστας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ακούν έτσι, με αυτό το κύκλωμα, και το ευχαριστιούνται κιόλας; Άντε, να δούμε τι θα δούμε με τον X-Fidelity.

Παρεμπιπτόντως, ο 29160 και η Live! είναι από τεχνολογικής πλευράς το hardware με τη μεγαλύτερη μακροζωία, που είχα ποτέ στα χέρια μου. Έξοχες υλοποιήσεις.

Reaction score
5
Άσε.. εγώ είχα ενωμένα στην κάρτα ήχου ενισχυτή και ηχεία δαπέδου που μου περισσεύουν μέχρι που αποφάσισα ότι μόνο τα διάφορα προειδοποιητικά σήματα ακούγονταν καλύτερα, και τώρα την βρίσκω καλύτερα με τα Genius αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να μην ακούω μουσική από το PC. :mrgreen:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Δυστυχώς την ποιότητα ήχου του AC97 κάποιοι την θεωρούν "υψηλή ποιότητα" και ακόμα χειρότερα κοτσάρουν επάνω ένα σύνολο ηχείων 5.1 της συμφοράς και νομίζουν ότι ακούνε μουσική...

Έχω στο "δεύτερο" μου PC μία Live! από τις πρώτες που είχαν κυκλοφορήσει και μπορώ να πω ότι δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και 6-7 χρόνια. Έχει κάνει την απόσβεσή της και με το παραπάνω....

Reaction score
5
Βασικά το πρόβλημα δεν είναι το πρότυπο AC97 αλλά η υλοποίηση της εκάστοτε εταιρείας (Realtek, Cirrus Logic etc). Τσιπάκια με το κιλό, κόστος 1 δολάριο, και πάρε κόσμε...
Προσωπικά για πραγματικά καλή ποιότητα θα προτιμούσα καρτούλες από M-audio kαι πάνω, RME κλπ. Καμμία σχέση με Creative...σε θόρυβο, σε 'πραγματικά' 96Khz ή 48Khz (και όχι downsampling εσωτερικά σε 44.1Khz) κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι γράφοντας από την TV κάρτα μου στο σκληρό, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάρτα ήχου παίρνω lip-sync error (λόγω όχι ακριβούς ρολογιού στα 48Khz), ενώ με την M-audio 2496 έχω πάντα συγχρονισμό...

Reaction score
5
Digital out εχει? Και απο εκει το ιδιο κανει?
Με digital out σε decoder είναι καλά τα πράγματα. Αλλά αν θέλουμε κάτι καλύτερο, πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσουμε π.χ. RME καρτούλα, για να έχουμε λιγότερο jitter και σωστούς χρονισμούς, πράγματα που λίγο ενδιαφέρουν έναν κατασκευαστή motherboard...και καλά κάνει άλλωστε, αυτό που πουλάει mobos είναι η δυνατότητα overclocking κλπ, και όχι το καλό τσιπάκι ήχου...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Κι όμως απ' ότι θυμάμαι είχε κυκλοφορήσει πριν αρκετό καιρό Motherboard με λαμπάτο στάδιο εξόδου ήχου...

Θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια σειρά προίόντων για PC με audiophile ήχο. Έτσι κι αλλιώς ο audiophile δεν ενδιαφέρεται για overclocking κλπ.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Φίλε Κώστα "welcome to the club" δεν είσαι ο μόνος που την έχει πατήσει με αυτόν τον τρόπο από τα παιχνίδια των εταιριών.
Είναι δυνατών το 90% των μητρικών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά να έχουν μόνο 2 η το πολύ 3 PCI και τις υπόλοιπες PCI-E x1 (2 ή 3) χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ούτε μια κάρτα PCI-E (εκτός ίσως από την ATI theater 550 pro που αν τη βρείτε να την αγοράσετε εμένα να μου γράψετε γιατί ενδιαφέρομαι και εγώ).
Όσο για την ποιότητα των AC97 και Intel HD εγώ θα έλεγα ότι είναι για γέλια.
Παθόν και εγώ έχω αφήσει μια Terratec 24/96 εκτός γιατί δεν χωράει

@ Σπυρο Το PC είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο ελέγχου σε πολύ μεγάλα studios.
Υπάρχουν κάρτες ήχου που έχουν απίστευτη ποιότητα με σχετικά λίγα χρήματα (500-1000 euros) για να μην πούμε για εξωτικές υλοποιήσεις και ξεφύγουμε.

Περαστικά μας

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
@ Σπυρο Το PC είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο ελέγχου σε πολύ μεγάλα studios.
Υπάρχουν κάρτες ήχου που έχουν απίστευτη ποιότητα με σχετικά λίγα χρήματα (500-1000 euros) για να μην πούμε για εξωτικές υλοποιήσεις και ξεφύγουμε.
έχω ηχογραφήσει σε τέτοια studio αλλά οι περισσότερες από τις κάρτες που χρησιμοποιούν είναι ψιλοχάλια. Υπάρχουν κάποιες καλές επαγγελματικές αλλά σε τρελλές τιμές (αν κερδίσω το joker έχω σταμπάρει μία καλή δεκαεξακάναλη).

minas

Πισιά
Reaction score
4.349
Γιατί ρε Σπύρο, καμιά δεκακάναλη Μ-Audio με 24/96 κακή είναι για κάνα 500άρικο?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Για ερασιτεχνική χρήση μια χαρά είναι (εδώ μέχρι πριν 10 χρόνια γράφαμε σε 4κάναλα κασετόφωνα).

απλά πάντα θες το καλύτερο...

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Φίλε Σπύρο είπα να μην ξεφύγουμε αλλιώς πάμε σε εξωτερικά διασυνδετικά και rack (για να αποφύγουμε τον ηλεκτρονικό – ηλεκτρικό θόρυβο που έχει εντός ένα PC).

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Σπύρος Μπλάτσιος @ 19th September 2005 said:
Φίλε Σπύρο είπα να μην ξεφύγουμε αλλιώς πάμε σε εξωτερικά διασυνδετικά και rack (για να αποφύγουμε τον ηλεκτρονικό – ηλεκτρικό θόρυβο που έχει εντός ένα PC).
ακριβώς...
Ok μάλλον εμείς οι δύο κινούμαστε σε ίδια μήκη κύματος.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.670
Members
38.589