ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Reaction score
1
Καλημέρα σε όλους
Αρκετό καιρό τώρα διαβάζω το forum και πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον
Είμαι κάτοχος ενός παλιού συστήματος (1992) και λάτρης του βινυλίου
Το σύστημα μου αποτελείτε :
AMPL ROTEL RA-940BX
PHONO DUAL CS 505-4
SPEAKER AUDIO SPECTRUM CM 3
DECK YAMAHA KX-360
RADIO ROTEL RT-845AX
CD PLAYER DENON DCD-625
Μετά από τόσα χρόνια αποφάσισα να αλλάξω τον ενισχυτή.
Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το τι ενισχυτής πάει με ποιο ηχείο απλός τότε που αγόρασα το σύστημα τον άκουσα τον ROTEL στον παλιό γνωστό ‘’ΘΕΙΟ’’ αν δεν κάνω λάθος κάποιοι λογικά θα τον γνωρίζουν και μου άρεσε.
Προσανατολίζομαι προς Η/Κ 980 ή H/K 3490 ή Nad C326BEE ή NAD C-355.
Όλοι είναι γύρω στα 450-550 euro.
Υπάρχει κάτι άλλο σε αυτή την τιμή με ισχύ 2χ80 ?
Η γνώμη σας θα βοηθήσει πολύ
Ευχαριστώ.

Reaction score
1
Απάντηση: ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Ξέχασα να σας πω ότι δεν θα έλεγα όχι και σε κάτι κάλο μεταχειρισμένο
Και πάλι ευχαριστώ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.514
Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο της αντικατάστασης που αναφέρεις.
Πιστεύω πως οι ενισχυτές που έχεις καταλήξει δεν είναι καλύτεροι από τον Rotel που έχεις. Ο μόνος λόγος που ΙΣΩΣ ακουστούν καλύτερα είναι τα <<φρέσκα>> υλικά.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο της αντικατάστασης που αναφέρεις.
Πιστεύω πως οι ενισχυτές που έχεις καταλήξει δεν είναι καλύτεροι από τον Rotel που έχεις. Ο μόνος λόγος που ΙΣΩΣ ακουστούν καλύτερα είναι τα <<φρέσκα>> υλικά.
Άρα με μία καλή αλλαγή των υλικών (πυκνωτές κ.λ.π) ή ενδεχομένως και με μία αξιοπρεπή αναβάθμιση, το θέμα λύθηκε χωρις μεγάλο κόστος.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Άρα με μία καλή αλλαγή των υλικών (πυκνωτές κ.λ.π) ή ενδεχομένως και με μία αξιοπρεπή αναβάθμιση, το θέμα λύθηκε χωρις μεγάλο κόστος.
Πρόσφατα άνοιξα τον ενισχυτή μου (ROTEL RA-940BX) και δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες

Όλοι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές δείχνουν να έχουν ‘’ξεράσει’’ και οι αντιστάσεις κοντά στις ψήκτρες σκασμένες.
Επηρεάζουν αυτά την απόδοση του ενισχυτή ??? και τι μπορώ να κάνω ??
(πως ανεβάζω φωτογραφίες ???)

Reaction score
7.281

Θα μπεις στη διαδικασια να κανεις αλλαγη σε τοσα εξαρτηματα σε εναν ενισχυτη 15ετιας περιπου? Οι ενισχυτες που αναφερεις ειναι μια χαρα και εχουν και την ευκολια του τηλεχειρισμου κατι που δεν εχει ο 940.Ετσι και αλλιως χρειαζοσουν μια αλλαγη.Αν βεβαια μπορεις να ανεβεις λιγο μπορεις να αγορασεις ενα σημαντικα καλυτερο ενισχυτη.Παντως ο συστημα σου ηταν τελειο απο πλευρας κοστους -αποδοσης για την εποχη του.Αν μπορεις ανεβασε και καμια φωτο απο τα cm3,ηταν απο προσιτη σειρα της εταιρειας αλλα καταπληκτικα ηχεια.

Reaction score
30.294

Χωρίς μεγάλο κόστος ε?
Καλά για δες πόσο κοστίζει η αλλάγή των πυκνωτών (ολων) σε ενα ενισχυτή για να δείς για τι κόστος μιλάμε.Βάλε μόνο τους πυκνωτές ,ολους, και μετά βάλε και τα εργατικά , γιατί όποιος το κάνει αυτό θα πληρωθεί , γιατί είναι βρωμοδουλειά , και θα δείς οτι με λιγότερα αγοράζει καλύτερο καινούριο μηχάνημα.
Η αλλάγή των πυκνωτών συμφέρει , μόνο σε ειδικά μηχανήματα , πανάκριβα απο την ώρα που βγήκαν απο το εργοστάσιο , και οχι για ολο τον κόσμο.Ξέρω τι λεω , εχω και εγω ενα απο δαύτα.

Reaction score
1

Θα μπεις στη διαδικασια να κανεις αλλαγη σε τοσα εξαρτηματα σε εναν ενισχυτη 15ετιας περιπου? Οι ενισχυτες που αναφερεις ειναι μια χαρα και εχουν και την ευκολια του τηλεχειρισμου κατι που δεν εχει ο 940.Ετσι και αλλιως χρειαζοσουν μια αλλαγη.Αν βεβαια μπορεις να ανεβεις λιγο μπορεις να αγορασεις ενα σημαντικα καλυτερο ενισχυτη.Παντως ο συστημα σου ηταν τελειο απο πλευρας κοστους -αποδοσης για την εποχη του.Αν μπορεις ανεβασε και καμια φωτο απο τα cm3,ηταν απο προσιτη σειρα της εταιρειας αλλα καταπληκτικα ηχεια.
εχω ανεβασει photo

Reaction score
0

Χωρίς μεγάλο κόστος ε?
Καλά για δες πόσο κοστίζει η αλλάγή των πυκνωτών (ολων) σε ενα ενισχυτή για να δείς για τι κόστος μιλάμε.Βάλε μόνο τους πυκνωτές ,ολους, και μετά βάλε και τα εργατικά , γιατί όποιος το κάνει αυτό θα πληρωθεί , γιατί είναι βρωμοδουλειά , και θα δείς οτι με λιγότερα αγοράζει καλύτερο καινούριο μηχάνημα.
Η αλλάγή των πυκνωτών συμφέρει , μόνο σε ειδικά μηχανήματα , πανάκριβα απο την ώρα που βγήκαν απο το εργοστάσιο , και οχι για ολο τον κόσμο.Ξέρω τι λεω , εχω και εγω ενα απο δαύτα.
Γιάννη έχω κάνει αυτήν ακριβώς την εργασία σε πολλά μηχανήματά μου (30ετίας τα περισσότερα, vintage γαρ) και δεν έκλαψα τα λεφτά που ξόδεψα. Τα μηχανήματα "αναγεννήθηκαν" !!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.514
Φίλε μου αυτό που αναφέρεις σαν <<ξέρασμα>> των πυκνωτών είναι οι κόλλες στερέωσης των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών.
Βέβαια αυτό δεν αλλάζει το ότι οι πυκνωτές καλό είναι να αντικατασταθούν.

Λοιπόν ο Rotel είναι σαφώς καλύτερο μηχάνημα από αυτά που αναφέρεις και αν μπεις στη διαδικασία αντικατάστασης του θα καταλάβεις τι εννοώ.:122:

Reaction score
1

Φίλε μου αυτό που αναφέρεις σαν <<ξέρασμα>> των πυκνωτών είναι οι κόλλες στερέωσης των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών.
Βέβαια αυτό δεν αλλάζει το ότι οι πυκνωτές καλό είναι να αντικατασταθούν.

Λοιπόν ο Rotel είναι σαφώς καλύτερο μηχάνημα από αυτά που αναφέρεις και αν μπεις στη διαδικασία αντικατάστασης του θα καταλάβεις τι εννοώ.:122:
Ευχαριστω παιδια .
Ξεκιναω την συλλογη των υλικων και θα γινει απο εμενα η αντικατασταση.
Ερωτηση : μονο μεσω internet μπορω να κανω αγορα των πυκνωτων ??? ( rubicon ) καλης ποιοτητας φυσικα διοτι εμαθα οτι οι μικροι με την χρυση γραμμη ειναι αριστης ποιοτητας , γνωριζει κανεις κατι ???????
και παλι ευχαριστω

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.513

Δε μου λες; Τί σκοπεύεις να αλλάξεις; Εντάξει, υποθέτω θα αλλάξεις τους δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς. Άλλο;

Reaction score
1

Δε μου λες; Τί σκοπεύεις να αλλάξεις; Εντάξει, υποθέτω θα αλλάξεις τους δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς. Άλλο;

Θα αλλαξω σιγουρα οπως λες τους μεγαλους οι οποιοι ειναι της rotel -ετσι λενε πανω τους , επισεις θα αλλαχτουν οι αντιστασεις που ειναι κοντα στις ψυκτρες οι οποιες εχουν σκασμενο κεραμικο . Αυτο που δεν γνωριζω ειναι αν οι πυκνωτες που ειναι στο phono stage (πανω δεξια στην φωτογραφια ) ειναι σε λειτουργια κεφαλης MM που εχει σημερα το DUAL μου ή λειτουργουν με MC . Αυτο που γνωριζω ομως ειναι οτι ειναι αριστης ποιοτητας και ειναι της rubicon. Επισεις σε σκεψη ειναι να αλλακτουν οι 2 μεγαλοι πισω απο τον διακοπτη της εντασης οι οποιοι δειχνουν ταλεπορημενοι.
Σε ενα ξενο site διαβασα οτι τους μεγαλους της rotel οι οποιοι ειναι 8200μF 50vdc τους κανουν 10000μF 50vdc για πιο βαθεια πμασα .

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.513

Πολύ ωραία. Οι δύο μεγάλοι (και οι δύο μικροί) που είναι πίσω από το ρυθμιστικό της στάθμης, ανήκουν στην τροφοδοσία του τμήματος του προενισχυτή. Άλλαξέ τους όλους, όπως επίσης και τους ηλεκτρολυτικούς του πίσω δεξιά τμήματος, (δεν έχει σχέση αν συνδέσεις κεφαλή MM ή MC). Γενικά, οι ηλεκτρολυτικοί που θα βρεις σήμερα στην αγορά, θα έχουν μικρότερες φυσικές διαστάσεις για την ίδια χωρητικότητα και τάση. Καλό είναι να μην υπερβείς την χωρητικότητα κατά πολύ, δηλαδή, αν ένας πυκνωτής είναι 2200μF, βάλε το πολύ 2700μF, στην ίδια, ή υψηλότερη τάση. (Χαμηλότερη να μην είναι, υψηλότερη δεν πειράζει, αρκεί να χωρούν στην πλακέτα).

Οι δύο μεγάλοι ηλεκτρολυτικοί της κεντρικής τροφοδοσίας μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους, αλλά μην πας πάνω από 10000μF, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη γέφυρα και την ασφάλεια που προηγείται. Αντί για 2x10000 μπορείς να βάλεις 4x4700 (ανά δύο παράλληλα, στερεωμένοι ξάπλα πάνω στην πλακέτα με θερμόκολλα, και συνδεδεμένοι με ανάλογο καλώδιο, όχι πολύ χοντρό), οπότε ελαττώνεται στο μισό η αντίσταση σειράς.

Αναφορικά με τους μεγάλους, αν πάρεις Rubicon, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν θα είναι και η χειρότερη. Αν θέλεις, προσπερνώντας τα στερεότυπα που κυκλοφορούν στο χώρο του hi-fi, μη ψωνίσεις με βάση τη μάρκα, αλλά τα χαρακτηριστικά. Προσπάθησε να βρεις ηλεκτρολυτικούς (4700 ή 10000μF, ανάλογα), που να έχουν κατά το δυνατό μικρότερη ESR και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και θα βρεις μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα, μπορεί να βρεις Panasonic με διάρκεια ζωής 2000 ώρες στους 85 βαθμούς Κελσίου, και Samsung με εξαπλάσια διάρκεια ζωής στην ίδια θερμοκρασία, σε ανάλογη τιμή βέβαια.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.122
Members
38.654
Νεότερο μέλος
panaplio