ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Reaction score
3.468
Γιώργο Sambali, πολλές φορές πέφτουμε στα ίδια λάθη. Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι στο σύμπαν τα πάντα είναι αναλογικά.

Το ερώτημα εδώ είναι αν πραγματικά ο ήχος του πικάπ είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο του CD player.  
Η υποκειμενικότητα του θέματος ήταν δεδομένη από την αρχή του thread.
Για μένα τουλάχιστον το θέμα έχει λήξη εδώ και αρκετά χρόνια.
Χρησιμοποιώ το πικάπ όταν θέλω να ξεφύγω και να απολαύσω μουσική και το CD player για ευκολία  και καθημερινή χρήση.

Η δυνατότητα αναπαραγωγής ψηφιακών αντιγράφων με ελάχιστο κόστος είναι ένα πλεονέκτημα για τους χρήστες των CD players. Από την άλλη όμως, τα αντίγραφα σκοτώνουν τους μουσικούς και τους συνθέτες.  Ολοι έχουμε ευθύνη για αυτό.

Η ποιότητα της ψηφιακής ηχογράφησης αντί να βελτιώνεται γίνεται ολοένα και χειρότερη. Πιστεύω ότι πραγματικά και καθαρά για θέμα κόστους, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον ο παραγωγός ή ο μηχανικός ήχου να βελτιώσει μία  ηχογράφηση .  Το συνολικό κόστος για μια σωστή ηχογράφηση και αναπαραγωγή ποιοτικών  αντιγράφων είναι πραγματικά υψηλό.  Οι περισσότερες μοντέρνες ψηφιακές ηχογραφήσεις και παραγωγές (κυρίως pop) απλά δεν ακούγονται στα συστήματά μας.  Προορίζονται μόνο για το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου μας ή για το ραδιόφωνο  σε MP3 μορφή.  Επομένως σαν μέσο, τα CDs δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς. Η μείωση του κόστος της παραγωγής σε βάρος της ποιότητας είναι δεδομένη.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που πραγματικά έχουν καταφέρει μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας να  κάνουν θαύματα  με τον ψηφιακό ήχο.  Αυτές οι λίγες ηχογραφήσεις παραδέχομαι ότι είναι ανώτερες από τις αντίστοιχες αναλογικές ηχογραφήσεις. Ανώτερες σε ότι αφορά την καθαρότητα της ηχογράφησης, την στερεοφωνική εικόνα και τον διαχωρισμό των επιπέδων της μουσικής σκηνής.

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μέλλον. Ο αναλογική ηχογράφηση και η αναλογική επεξεργασία του μουσικού σήματος, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει ήδη πεθάνει,

Αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι επιτέλους να παραδεχτούμε τα αναλογικά μας και τα ψηφιακά μας λάθη.  
Οι νέοι που μας διαβάζουν, δεν πρέπει να παρασύρονται από τους συναισθηματισμούς και τις προτιμήσεις άλλων μελών.   Οι συχνές ακροάσεις με άλλα μέλη του forum μας είναι πραγματικά ωφέλιμες.  Το ταξίδι της αναζήτησης της μουσικής νιρβάνας έχει ενδιαφέρον αρκεί να μην καταντά κουραστικό σε βάρος της μουσικής.
Οι προκαταλήψεις στα θέματα που αφορούν την αναλογική ή την ψηφιακή επεξεργασία του μουσικού σήματος δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

Reaction score
51
Αγαπητέ φίλε G.Kar το quote του δικού σου post, το έλαβα σαν αφορμή για να γράψω αυτά που ανέφερα, και δεν το κριτίκαρα.
Συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα έγραψες και συ και ο Γιώργος Μακ και όλοι οι υπόλοιποι ΣυνΑβοσίτες! (ωραία λέξη βρήκα)!!!

Reaction score
3.468
To κατάλαβα ότι το είχες καταλάβει αυτό που εγώ κατάλαβα και όλοι το έχουν άλλωστε καταλαβει οτι αυτά που εμείς καταλαβαίνουμε δεν μπορούν να τα καταλάβουν όλοι.

MAC τι κεφαλή έχεις να μου προτείνεις σε Denon τώρα που κολλάει το σίδερο ?
Γιατί Denon θα μου πείς τώρα !!! Εχω διαβάσει τελευταία καλά σχόλια. Θα προτιμούσα βέβαια μία χαμηλης εξόδου και όχι αυτή με την υψηλή έξοδο.
Η κεφαλή που διαβάζει το αυλάκι αυτή τη στιγμή είναι η Ortofon MC15.

(Γύρω στα 200 Ε , να μην κάνουμε και κατάχρηση της εξουσίας)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
g.kar αν ενδιαφέρεσαι για χαμηλοέξοδη Denon τότε δες την DL-103.

(Μαλιστα υπάρχει κάποιος γνωστός που την πουλά σχεδόν καινούρια πολύ φθηνά. Αν σε ενδιαφέρει στείλε pm)

Reaction score
3.468
Αγαπητέ φίλε Διονύση,
δεν έχει σημασία τι πικάπ έχεις, αρκεί να το ακούς συχνά και να το απολαμβάνεις.

Εχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά πικαπ μέχρι σήμερα. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, είχα την τύχη να δοκιμάσω ή να ανταλλάξω πολλά από αυτά. Ήταν η εποχή που τα μηχανήματα έκαναν γύρους από σπίτι σε σπίτι. Όλα ήταν sharing και τίποτα ουσιαστικά δεν είχαμε σε απόλυτη κατοχή. Το μόνο πράγμα που γύρισε πίσω στην Ελλάδα το 1986 ήταν ένα tuner QUAD FM3 και ένα πικαπ τροποποιημένο Sansui SR-222 MK2 με βραχίονα Mayware Formula 4. To Sansui υπάρχει ακόμα και ακούγεται πολύ όμορφα. Το ίδια και για το Quad FM3.

Κάποτε είχα και ένα Linn /Ittok/Asak που μου άρεσε πολύ αλλά δυστυχώς έπρεπε να ρυθμιστεί σωστά για να παίξει. Προσπάθησαν πολλοί να το ρυθμίσουν αλλά ποτέ του δεν κατάφερε να παίξει όπως κάποια άλλα Linn που είχα ακούσει εκείνη την εποχή.
Θυμάμαι και αυτά : BSR, Thorens 160 , Ariston, Technics , Rega Planar 3, Oracle, κ.λ.π . Κάθε ένα από αυτά είχε τον δικό του χαρακτήρα Αυτό ισχύει γενικώς για όλα τα πικάπ. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ένα ίδιο με αυτό που έχουμε εμείς. Κάθε ένα από αυτά είναι ηχητικά, μοναδικό

Διονύση μην ντρέπεσαι να γράψεις τι πικάπ έχεις. Είμαι σίγουρος ότι και το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο.

Reaction score
3.468
Σπύρο, σε ευχαριστώ. Θα στείλω pm.
Περιμένω να μου πει την γνώμη του και ο MAC.

Χωρις τον MAC που πάμε ?

Reaction score
5
Φίλτατοι θα αναφέρω και εγώ τα σχόλια μου για τα πικάπ αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι φανατικός οπαδός του.
Έχω δυο πικάπ τα οποία καμία φορά βγάζω από το ντουλάπι για να ακούσω κάποιο βινύλιο.1 pioneer και ένα Tecniks με παράλληλης μετατόπισης βραχίονα με πολύ καλή κατασκευή από αλουμίνιο και ενσωματωμένο τροφοδοτικό.
Δεν θα σας κουράσω με πολλά σχόλια αλλά θέλω απλός να πω την άποψη μου σχετικά με τον ήχο του βινυλίου τον οποίο διαχωρίζω από τον αναλογικό για διάφορους λόγους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού που μέσου αναπαραγωγής είναι το ευχάριστο συναίσθημα που προσφέρει και το ηχόχρωμα στην μουσική, αλλά μόνο σε καλές μεταφορές σε βινύλιο. Σε κακές μεταφορές τα συναισθήματα μπορεί να είναι τελείως αντίστροφα. Το σίγουρο είναι ότι με ένα καλό βινύλιο μαγεύεσαι και απολαμβάνεις μουσική.
Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να πετάγεται αμέσως από τον καναπέ για να γυρίσω τον δίσκο.
Αυτά τα συναισθήματα και η μαγιά δεν ξέρω αν μεταφράζονται σε υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής αλλά είναι κάτι μοναδικό που σε καθηλώνει. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το συναίσθημα και το ηχόχρωμα δεν μεταφέρεται ούτε καν από τις master αναλογικές ταινίες ηχογράφησης αλλά εντύπωση μου είναι ότι προέρχεται καθαρά και με μαγικό τρόπο με την τριβή τις βελόνας στον δίσκο.
Επίσης δεν μπορούν όλα τα πικάπ η και βελόνες να μεταφέρουν το ίδιο συναίσθημα απόδειξη ότι το Tecniks με τον βραχίονα παράλληλης μετατόπισης το μόνο πλεονεκτικά που εισπράττω είναι σχεδόν ίδια απόδοση σε όλα τα κομμάτια του δίσκου και όχι μόνο στα πρώτα 2-3 τραγούδια. Επίσης δεν μου μεταφέρει ούτε συναίσθημα ούτε ηχόχρωμα αλλά ένα πιο ισορροπημένο ήχο.

Αυτά τα λίγα δίχως να θέλω να το υπερτιμήσω αλλά ούτε και να το υποτιμήσω.

Reaction score
3.468
Αγαπητέ Αντώνη τα σχόλιά σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο .

Θα ήθελα να προσθέσω το εξής για να μην μας παρεξηγήσουν :

Όταν αναφερόμαστε σε μαγείες φυσικά δεν εννοούμε  ‘Μαύρες Μαγείες’,   ‘Witchcrafts’  και άλλα τέτοια.

Η μαγεία έχει να κάνει με την χροιά του ήχου καθώς και στην απλή πρόβλεψη ότι σε 20 περίπου λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει να παίζει ο μαύρος δίσκος  θα  πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ για να αλλάξουμε πλευρά στο δίσκο.
Αυτό είναι απόλυτα προβλέψιμο και μέρος της διαδικασίας.

Η λέξη μαγεία με την έννοια της αναπαραγωγής κυριολεκτικά ταιριάζει περισσότερο στο ψηφιακό CD όπου οι αριθμοί μηδέν και ένα  βρίσκονται  βαθιά χαραγμένοι  (burned) και τοποθετημένοι  ο ένας δίπλα στον άλλο  επάνω σε έναν καθρέπτη κυκλικού σχήματος.. Στην συνέχεια βομβαρδίζονται με μία δέσμη φωτός, ανακλώνται οι ίδιοι αριθμοί σαν φως και στην συνέχεια μεταφέρονται σε  μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας για να μετατραπούν σε ηλεκτρικό αναλογικό σήμα και νότες μουσικής. Το παράξενο στην ιστορία είναι ότι οι ίδιοι αριθμοί πριν καούν στην επιφάνεια του καθρέπτη ήταν κάποτε νότες.

Η αναπαραγωγή στο μεγαλείο της !!!

Καλό σας βράδυ και καλές ακροάσεις με την σύντροφο αγγαλιά.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μέλλον. Ο αναλογική ηχογράφηση και η αναλογική επεξεργασία του μουσικού σήματος, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει ήδη πεθάνει.
Αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι επιτέλους να παραδεχτούμε τα αναλογικά μας και τα ψηφιακά μας λάθη.  
Οι νέοι που μας διαβάζουν, δεν πρέπει να παρασύρονται από τους συναισθηματισμούς και τις προτιμήσεις άλλων μελών.   Οι συχνές ακροάσεις με άλλα μέλη του forum μας είναι πραγματικά ωφέλιμες.  Το ταξίδι της αναζήτησης της μουσικής νιρβάνας έχει ενδιαφέρον αρκεί να μην καταντά κουραστικό σε βάρος της μουσικής.
Οι προκαταλήψεις στα θέματα που αφορούν την αναλογική ή την ψηφιακή επεξεργασία του μουσικού σήματος δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
You are the best. ---

Reaction score
23
Διονύση μην ντρέπεσαι να γράψεις τι πικάπ έχεις. Είμαι σίγουρος ότι και το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο.
Σίγουρα είναι το μονοδικό στον κόσμο , καθώς δεν νομίζω να υπάρχει πιο .... πρόχειρη υλοποίηση , εξ ολοκλήρου από ...πλαστικό!!

Kenwood KD 39D..... :oops: :oops: :oops: Και μην ρωτήσει κανείς για βραχίονα και κεφαλή γιατί θα το πάρω για ...αστείο :cry:

Reaction score
3.468
Διονύση καλημέρα.

Το πικαπ σου το Kenwood αν λειτοργεί όπως πρέπει, είναι καλό.
Εννοώ να μην έχει βλάβη.
Με την βοήθεια ενός στροβοσκοπίου έλεγξε την ταχύτητα περιστροφής του πλατό.
Η ταχύτητα για δίσκος LP πρέπει να είναι 33 1/3 στροφές το λεπτό. Αν δεν διαθέτεις στροβοσκόπιο, βάλε ένα νόμισμα επάνω στην περιφέρεια του πλατό και με ένα stopwatch μέτρησε πόσες στροφές κάνει το πλατό σε ένα λεπτο. Θα πρέπει να κάνει 33 και 1/3 στροφές.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μέτρησε πόσες στροφές κάνει σε 3 λεπττά. Πρέπει να κάνει 100 στροφές. Σε περίπτωση απόκλισης υπάρχουν δίαφοροι τρόποι να διορθώσεις την ταχύτητα περιστροφής.

Ελεγξε τον βραχίονα μηχανικά. Ρύθμισε το ύψος του με βάση την σωστή VTA που θέλει η κεφαλή.

Αν η κεφαλή δεν έχει σημαντική φθορά τότε δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα από οποιοδήποτε πικάπ στην Πάτρα. Αντε στην Αχαϊα.

Καλή σου μέρα και πάλι.

Reaction score
3
Bρε σείς,αφού είπαμε είμαι σε διακοπές. :lol:

Συμφωνώ μαζί σας,ότι περισσότερο μαγικό,εξωτικό φαντάζει το cd απο το πικάπ σαν μέσον αναπαραγωγής,όμως αυτή την πραγματική μουσική μαγεία ακόμη μόνον απο τους μαύρους δίσκους βινυλίου την ακούμε. :D

Διονύση,δεν έχει τόσο σημασία το είδος του πικάπ,όμως θέλει και αυτό μια μικρή προσοχή στην λεπτομέρεια,γιατί όσο πιο απλό είναι κάτι,τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζετε στο ταίριασμα μεταξύ βραχίονα και κεφαλής καθώς και στο στήσιμό του.

G.Kαρ.,στην κατηγορία τιμής που θέλεις να κινηθείς,και λίγο πιό κατω,καινούργια παίρνεις την DL 103,όπως σου έγραψε και ο Σπύρος,εάν όμως ανέβεις στα 400 αργύρια,κοίταξε για την 304.
Γιατί όμως σκέπτεσαι για χαμηλοέξοδη?πες μας τον λόγο.

Υ.Γ.
Διονύση,εάν έχεις πρόβλημα με το πικάπ,οι gostbasters των πικάπ,G.MAC,G.Καρ,G.Samb.και ΣΙΑ,θα κατέβουν για να το εξορκίσουν. :mrgreen: Εσύ κανόνισε μόνο το βραδυνό πρόγραμμα. :wink:

Αυτά φυσικά απο Σεπτέμβρη,που θα έχει δροσίσει κιόλας :)

Reaction score
3.468
Γιώργο (MAC) εύχομαι να περνάς καλά.

Την χαμηλοέξοδη την θέλω γιατί

1.  Τι θα το κάνω το MC stage ? , τσάμπα θα μου τρώει το ρεύμα ?

2.  Λένε ορισμένοι ότι οι κεφαλές MC υψηλής στάθμης φωνάζουν και υπερφορτώνουν μερικές φορές τις εισόδους του RIAA.

3.  Γιατί οι υψηλής εξόδου κεφαλές δεν προδιαγράφουν συνήθως την ιδανική αντίσταση φορτίου που θέλουν να βλέπουν στην έξοδό τους ούτε την χωριτικότητα.

4. Θέλω να αλλάζω εύκολα κεφαλή (head-shell) βάζοντας που και που και την παλιά χαμηλοέξοδη Ortofon.

Καλή συνέχεια.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γιώργος(MAC) said:
Υ.Γ.Διονύση,εάν έχεις πρόβλημα με το πικάπ,οι gostbasters των πικάπ,G.MAC,G.Καρ,G.Samb.και ΣΙΑ,θα κατέβουν για να το εξορκίσουν. :mrgreen: Εσύ κανόνισε μόνο το βραδυνό πρόγραμμα. :wink:

Αυτά φυσικά απο Σεπτέμβρη,που θα έχει δροσίσει κιόλας  :)
Γιώργη πραγματικά ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε από Σεπτέμβρη, είναι να κανονίσουμε μια ακρόαση ενός καλά στημένου αναλογικού συστήματος. Και εδώ η δική σου αλλά και η βοήθεια των άνω φίλων μας είναι απαραίτητη.

Νομίζω ότι υπάρχουν και τα ανάλογα μηχανήματα... ε?

Reaction score
51
Από Σεπτέμβρη! :p
Ευρίσκομαι υπό σκέψη απόκτησης αναλογικού συστήματος πικαπ-phonostage που να ταιριάζει με το σύστημα μου, και επομένως θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εντόνως!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει ο Μάκ να κάνει και εμείς οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι είναι να οργανώσουμε ακροάσεις καλά στημένων συστημάτων!
(Νομίζω ότι υπάρχουν)! :roll:

Reaction score
3
Δεν διαφωνώ,και στα Φθινοπωρινά μας σχέδια είναι και η ακρόαση ενός καλοστημένου αναλογοικού συστήματος.
Ομως να έχετε στα υπόψιν,ότι είναι αρκετά δύσκολο αυτή η ιδέα να υλοποιηθεί.
Οχι φυσικά ότι είναι ακατόρθωτο.
Προχωράμε λοιπόν. :)

Reaction score
3
Ξεκινάω καινούργιο θέμα για να σας ανακοινώσω εξελίξεις για την ακρόαση ενός καλοστημένου αναλογικού συστήματος,με επικεφαλίδα,"Γνωριμία με το πικάπ".

Στο υπάρχον θέμα ,ας συνεχίσουμε την κουβέντα που έχουμε ξεκινήσει.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88