ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

Reaction score
11
Πρέπει τα ηχεία να ξεπερνούν τα 20.000 hz στην απόκρισή τους; Χρειάζονται τα super tweeter στις διάφορες μορφές τους; Τι λέτε;

Να τι λέει ο "ΗΧΟΣ" του ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ του 2000:

:107:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

Πρέπει τα ηχεία να ξεπερνούν τα 20.000 hz στην απόκρισή τους; Χρειάζονται τα super tweeter στις διάφορες μορφές τους;

Όχι.

Reaction score
4

Βρε τον ήχο που ασχολείται με τα μικρόφωνααα......! :137:

Αλήθεια, ποια μουσικά όργανα παράγουν τέτοιες συχνότητες ;
Θα μου πείτε "βρες τις αρμονικές" αλλά και πάλι ποιο το όφελος ;

Reaction score
11
Ξέρετε το ερέθισμα για να θέσω το, (ρητορικό), ερώτημα είναι μια αντιπαράθεση στο thread "αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;", όπου όλοι την "έπεσαν" σε συμφορουμίτη ηλικίας 60 ετών, διότι δεν μπορεί λέει να ακούει τις υψηλές. Εδώ λοιπόν υπάρχουν μελέτες που μιλούν για το "υπερηχητικό φαινόμενο", ("supersonic effect"), στον άνθρωπο όπου "ακούει" συχνότητες και επηρεάζεται θετικά, πολύ παραπάνω από τα 20000 hz!

Kαι έχω να καταθέσω και προσωπική μαρτυρία, όπου σε studio hi fi, ακούγοντας αρκετά όμοια ως προς την κατασκευή ηχεία του ίδιου κατασκευαστή, εκείνο με το super (ribbon) tweeter ακουγόταν, για να το πω παραστατικά, σαν να έχουμε ενεργοποιήσει κάποιο πρόγραμμα surround, πολύ δηλαδή ποιό πλούσια και με πολύ περισσότερο "αέρα" και αίσθηση βάθους από ότι το άλλο με το απλό tweeter.

Άλλωστε το sacd και τα σχετικά συστήματα γι' αυτόν τον λόγο δεν έσπασαν το φράγμα των 20000 hz ; Άσε που λένε οι μελέτες ότι ακόμα και το cd ακούγεται έτσι καλύτερα! (Και οπωσδήποτε και το βινύλιο!).

Reaction score
4

Αυτά που λέγαμε για το "κάτω" μέρος του φάσματος γύρισαν ανάποδα και πάμε για το άλλο άκρο. :137:

(Πέρα από το τι μπορεί να ηχογραφηθεί και το πόσο καλά) πες μου τι όργανο θες να ακούσεις που δεν αρκεί το συνηθισμένο εύρος συχνοτήτων.

Το βινύλιο που αγαπάς ξέρεις που κυμαίνεται ;

Reaction score
11
Όσο για τα όργανα και το τι συχνότητες παράγουν, να τι λέει ο James Boyk ερευνητής του Iνστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια:

At least one member of each instrument family (strings, woodwinds, brass and percussion) produces energy to 40 kHz or above, and the spectra of some instruments reach this work's measurement limit of 102.4 kHz. Harmonics of muted trumpet extend to 80 kHz; violin and oboe, to above 40 kHz; and a cymbal crash was still strong at 100 kHz. In these particular examples, the proportion of energy above 20 kHz is, for the muted trumpet, 2 percent; violin, 0.04 percent; oboe, 0.01 percent; and cymbals, 40 percent.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: Re: ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

(...)

Άλλωστε το sacd και τα σχετικά συστήματα γι' αυτόν τον λόγο δεν έσπασαν το φράγμα των 20000 hz ;

Όχι.

Reaction score
10
Δεν είναι μόνο οι αρμονικές των οργάνων αλλά και ο επιπλέον αέρας που νιώθεις από ένα tweeter με υψηλή απόκριση. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι λειτουργούν πιο γραμμικά στις ακουστές για τον άνθρωπο συχνότητες. Νομίζω...

Reaction score
11
Re: Απάντηση: ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

Αυτά που λέγαμε για το "κάτω" μέρος του φάσματος γύρισαν ανάποδα και πάμε για το άλλο άκρο. :137:

(Πέρα από το τι μπορεί να ηχογραφηθεί και το πόσο καλά) πες μου τι όργανο θες να ακούσεις που δεν αρκεί το συνηθισμένο εύρος συχνοτήτων.

Το βινύλιο που αγαπάς ξέρεις που κυμαίνεται ;
Είμαι λίγο... ακραίος ... Είναι και ο λόγος που θέλω sub & super tweeter!

Reaction score
10

Είμαι λίγο... ακραίος ... Είναι και ο λόγος που θέλω sub & super tweeter!

Μήπως τελικά θέλεις άλλο ηχείο και δεν το έχεις καταλάβει? :143:

Πλάκα κάνω...:135:

Reaction score
11
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι λειτουργούν πιο γραμμικά στις ακουστές για τον άνθρωπο συχνότητες. Νομίζω...
Δεν είναι μόνο αυτό! Να τι λέει ο καθηγητής Νευροφυσιολογίας Tsutomou Oοhasi, που αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του "ΗΧΟΥ" που επισυνάπτω, ο επι κεφαλής σχετικών ερευνών:

"Psychological evaluation indicated that the subjects felt the sound containing an HFC to be more pleasant than the same sound lacking an HFC. (HFC= high frequency components)."

Reaction score
10
Ναι, τι εννοεί όμως με τον όρο "high frequency componenets"? Ποιες συχνότητες?

Reaction score
11

Μήπως τελικά θέλεις άλλο ηχείο και δεν το έχεις καταλάβει? :143:

Πλάκα κάνω...:135:
Φίλε μου κατάλαβε κάτι: έχω ένα πλεονέκτημα σε σχέση με σχεδόν όλους τους συμφορουμίτες, ανεξαρτήτως χρημάτων που έχουν δώσει, απ΄ότι έχω καταλάβει. Είμαι πανευτυχής και ερωτευμένος με τα ηχεία μου! Σας επιτρέπω όμως να ζηλέυετε άνετα! (Δεν εννοώ τα ηχεία αλλά την κατάστασή μου!). (Φυσικά στα επόμενα 50 χρόνια πρόκειται να υποστούν σε κάθε χιλιοστό τους εξονυχιστικό έλεγχο και φυσικοχημική ανάλυση! Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού για μένα!).

Reaction score
11
Δείτε περισσότερα:

Inaudible High-Frequency Sounds Affect Brain Activity: Hypersonic Effect

Tsutomu Oohashi,1,2 Emi Nishina,3 Manabu Honda,4,5 Yoshiharu Yonekura,4,6 Yoshitaka Fuwamoto,7 Norie Kawai,8,9 Tadao Maekawa,10 Satoshi Nakamura,6 Hidenao Fukuyama,4 and Hiroshi Shibasaki4
1Department of KANSEI Brain Science, ATR Human Information Processing Research Laboratories, Kyoto 619-0288; 2Department of Network Science, Chiba Institute of Technology, Narashino 275-0016; 3Human Interface Research and Development Section, National Institute of Multimedia Education, Chiba 261-0014; 4Department of Brain Pathophysiology, Kyoto University School of Medicine, Kyoto 606-8507; 5Laboratory of Cerebral Integration, National Institute for Physiological Sciences, Okazaki 444-8585; 6Biomedical Imaging Research Center, Fukui Medical University, Fukui 910-1193; 7Department of Environmental and Information Sciences, Yokkaichi University, Yokkaichi 512-8512; 8Institute of Community Medicine, University of Tsukuba, Tsukuba 305-8577; 9Foundation for Advancement of International Science, Tsukuba 305-0005; and 10Art and Technology Project, ATR Media Integration & Communications Research Laboratories, Kyoto 619-0288, Japan

Oohashi, Tsutomu, Emi Nishina, Manabu Honda, Yoshiharu Yonekura, Yoshitaka Fuwamoto, Norie Kawai, Tadao Maekawa, Satoshi Nakamura, Hidenao Fukuyama, and Hiroshi Shibasaki. Inaudible High-Frequency Sounds Affect Brain Activity: Hypersonic Effect. J. Neurophysiol. 83: 3548-3558, 2000. Although it is generally accepted that humans cannot perceive sounds in the frequency range above 20 kHz, the question of whether the existence of such "inaudible" high-frequency components may affect the acoustic perception of audible sounds remains unanswered. In this study, we used noninvasive physiological measurements of brain responses to provide evidence that sounds containing high-frequency components (HFCs) above the audible range significantly affect the brain activity of listeners. We used the gamelan music of Bali, which is extremely rich in HFCs with a nonstationary structure, as a natural sound source, dividing it into two components: an audible low-frequency component (LFC) below 22 kHz and an HFC above 22 kHz. Brain electrical activity and regional cerebral blood flow (rCBF) were measured as markers of neuronal activity while subjects were exposed to sounds with various combinations of LFCs and HFCs. None of the subjects recognized the HFC as sound when it was presented alone. Nevertheless, the power spectra of the alpha frequency range of the spontaneous electroencephalogram (alpha-EEG) recorded from the occipital region increased with statistical significance when the subjects were exposed to sound containing both an HFC and an LFC, compared with an otherwise identical sound from which the HFC was removed (i.e., LFC alone). In contrast, compared with the baseline, no enhancement of alpha-EEG was evident when either an HFC or an LFC was presented separately. Positron emission tomography measurements revealed that, when an HFC and an LFC were presented together, the rCBF in the brain stem and the left thalamus increased significantly compared with a sound lacking the HFC above 22 kHz but that was otherwise identical. Simultaneous EEG measurements showed that the power of occipital alpha-EEGs correlated significantly with the rCBF in the left thalamus. Psychological evaluation indicated that the subjects felt the sound containing an HFC to be more pleasant than the same sound lacking an HFC. These results suggest the existence of a previously unrecognized response to complex sound containing particular types of high frequencies above the audible range. We term this phenomenon the "hypersonic effect."

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Re: ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

Ξέρετε το ερέθισμα για να θέσω το, (ρητορικό), ερώτημα είναι μια αντιπαράθεση στο thread "αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;", όπου όλοι την "έπεσαν" σε συμφορουμίτη ηλικίας 60 ετών, διότι δεν μπορεί λέει να ακούει τις υψηλές. Εδώ λοιπόν υπάρχουν μελέτες που μιλούν για το "υπερηχητικό φαινόμενο", ("supersonic effect"), στον άνθρωπο όπου "ακούει" συχνότητες και επηρεάζεται θετικά, πολύ παραπάνω από τα 20000 hz!

Kαι έχω να καταθέσω και προσωπική μαρτυρία, όπου σε studio hi fi, ακούγοντας αρκετά όμοια ως προς την κατασκευή ηχεία του ίδιου κατασκευαστή, εκείνο με το super (ribbon) tweeter ακουγόταν, για να το πω παραστατικά, σαν να έχουμε ενεργοποιήσει κάποιο πρόγραμμα surround, πολύ δηλαδή ποιό πλούσια και με πολύ περισσότερο "αέρα" και αίσθηση βάθους από ότι το άλλο με το απλό tweeter.

Άλλωστε το sacd και τα σχετικά συστήματα γι' αυτόν τον λόγο δεν έσπασαν το φράγμα των 20000 hz ; Άσε που λένε οι μελέτες ότι ακόμα και το cd ακούγεται έτσι καλύτερα! (Και οπωσδήποτε και το βινύλιο!).

Αυτό που άκουσες και σου άρεσε είναι κάποιες αρμονικές, που σου δημιούργησαν μια ζεστή και ατμοσφαιρική χροιά - ευχαρίστηση.
Όλα τα ηχητικά συστήματα κατασκευάστηκαν απο τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, που σημαίνει ότι το όριό μας είναι μετα βίας τα 20KHz.
Τώρα για να κρίνουμε έτσι απλά ένα super tweeter μάλλον θα πρέπει να κουβαλάμε τον σκύλο μας που ακούει έως 45 KHz για να μας διαφωτίζει.

Reaction score
11
Re: Απάντηση: Re: ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ-SUPER TWEETER

Αυτό που άκουσες και σου άρεσε είναι κάποιες αρμονικές, που σου δημιούργησαν μια ζεστή και ατμοσφαιρική χροιά - ευχαρίστηση.
Όλα τα ηχητικά συστήματα κατασκευάστηκαν απο τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, που σημαίνει ότι το όριό μας είναι μετα βίας τα 20KHz.
Τώρα για να κρίνουμε έτσι απλά ένα super tweeter μάλλον θα πρέπει να κουβαλάμε τον σκύλο μας που ακούει έως 45 KHz για να μας διαφωτίζει.
Φίλε Car_Audio_Test, θεωρούσα ότι το νήμα αυτό διακόπηκε μετά την παρέμβαση του συντονιστή Κώστα Φ..

Ωστόσο μια που απαντάς, να πω πως βλέπω ότι δεν διαφωνούμε, γιατί οι αρμονικές αυτές που λες πως άκουσα θα πρέπει προφανώς να ακούγονται εφόσον είναι δεδομένο πως υπάρχουν! Άρα τα super tweeters χρειάζονται!

Τώρα για δες τι λέει και ο "HXΟΣ" σχετικά, που προτείνει, (πρότεινε το 2000), την χρήση super tweeter ακόμα και για την ακρόαση καλών ηχείων όπως τα ATC και τα ΑUDIO SPECTRUM:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67