Αγνωστες δυνάμες έξω από το Ηλιακό Σύστημα επιβραδύνουν τα Pioneer

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
305
Associated Press
Το Pionner θα φτάσει στον επόμενο προορισμό του σε δύο εκατομμύρια χρόνια
Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Τα διαστημικά σκάφη Pioneer 1 και 2, που εκτοξεύτηκαν το 1972, άρχισαν μυστηριωδώς να επιβραδύνονται καθώς κινούνται έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Επιστήμονες της NASA προτείνουν τώρα μια νέα αποστολή που θα διερευνήσει το ανεξήγητο φαινόμενο.

Τα Pioneer μελέτησαν τη δεκαετία του 1970 τα συστήματα του Δία και του Κρόνου και έπειτα συνέχισαν να κινούνται προς τα όρια του Ηλιακού Συστήματος.

Όμως το 1980, όταν τα σκάφη πέρασαν την τροχιά του Ουρανού, τα ραδιοσήματα που μεταδίδουν παρουσίασαν μια μετατόπιση προς μικρότερα μήκη κύματος. Η μετατόπιση προκαλείται από το «φαινόμενο Ντόπλερ» και υποδεικνύει ότι η ταχύτητα των διαστημικών σκαφών μειώνεται.

Η επιβράδυνση θα μπορούσε να οφείλεται στα ίδια τα σκάφη, αν για παράδειγμα υπάρχει διαροή προωθητικού αερίου. Αν όμως δεν πρόκειται για μηχανολογικό πρόβλημα, πρόκειται προφανώς για κάποιο άγνωστο φυσικό φαινόμενο.

Η διερεύνηση του φαινομένου, σχολιάζει το Nature.com, ίσως αποκαλύψει μια άγνωστη ως σήμερα δύναμη ή νέες μορφές της ύλης.

Τώρα, ο Σλάβα Τούρισεβ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JLP) της NASA στην Καλιφόρνια δημοσιεύει στο διαδικτυακό αρχείο Arxiv το σχέδιό του για ένα πολύ γρήγορο σκάφος που θα ακολουθήσει τα Pioneer για να ρίξει φως στο φαινόμενο.

Προκειμένου να προσφέρει οριστικές απαντήσεις τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες, το σκάφος θα έπρεπε να κινείται ταχύτατα, κάτι που θα γινόταν εφικτό μόνο με τη χρήση πυρηνικού κινητήρα, όπως ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί το 2015 στο σκάφος JIMO της NASA το οποίο θα μελετήσει τα παγωμένα φεγγάρια του Δία.

Μια άλλη λύση θα ήταν να τροποποιηθεί κατάλληλα μια ήδη σχεδιασμένη αποστολή ώστε να μελετήσει την επιβράδυνση. Το σκάφος θα έπρεπε να εξοπλιστεί με εξαιρετικά ακριβή συστήματα πλοήγησης ώστε να καταγράφει και την παραμικρή μεταβολή της ταχύτητας.

Και τα δύο Pioneer βρίσκονται πλέον υπερβολικά μακριά για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γη. To Pioneer 10, με το οποίο υπήρξε επαφή για τελευταία φορά το 2003, βρίκεται τώρα 12 δισ. χιλιόμετρα μακριά και κατευθύνεται προς το άστρο Αλντεμπάραν στον αστερισμό του Σκορπιού, όπου θα φτάσει σε δύο εκατ. χρόνια.

news.in.gr
 


Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
305
Το κλασσικό δίλλημα των αστρονόμων.

Το σύμπαν είναι άπειρο ή πεπερασμένο???

Την καλύτερη απάντηση την άκουσα πρόσφατα.

Άπειρο γιατί αλλιώς θα επρεπε να εξηγήσουμε το τι υπάρχει μετά το σύμπαν...
 

Μηνύματα
1.895
Reaction score
786
Ουφ, ησυχασα... Διαβαζοντας τον τιτλο του θεματος, νομισα προς στιγμη οτι κατι επηρεαζει τα... DVD player της Pioneer και χανουν στροφες!

Δυο εκατομμυρια χρονια... Τετοιες εκφρασεις κανουν τον ανθρωπο να αντιλαμβανεται την θεση του μεσα στο συμπαν
 

Μηνύματα
17.692
Reaction score
25.445
σκεψου δηλαδη που πανε τα λεφτα του κοσμου. σε πειραματα των οποιων τα αποτελεσματα δε θα ζησουν τα τρισεγγονα μας να τα μαθουν και ολα αυτα με την ελπιδα μηπως μας κατσει κατι πιο γρηγορα.
οπως αυτη η ανακαλυψη μετα απο 30 και βαλε χρονια.
μηπως ειναι περισσοτερο θεμιτο να ασχολουμαστε με πιο πεζα θεματα?
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.869
Μηνύματα
3.031.505
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef
Top