Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

Reaction score
663
Αφορμή για το νήμα αυτό είναι οι προβληματισμοί μου για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο των αναλογικών συστημάτων ανάγνωσης δίσκων βινυλίου (πλατό βραχίονες κεφαλές phono, accessories) αλλά και των ίδιων των δίσκων βινυλίου.

Θεωρώ ότι τα πικάπ, βραχίονες, κεφαλές ήδη από τη δεκαετία το '80 έχουν φτάσει στο απόγειό τους κι ότι αυτό που διαφοροποιεί τα πικαπ του σήμερα είναι η χρήση καλύτερων και ακριβότερων υλικών σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Πόσο όμως καλύτερα παίζουν τα καινούργια από τα παλιά? Έχουμε θεαματική βελτίωση στον ηχο όπως ευαγγελίζονται οι σημερινοί κατασκευαστές?

Η τεχνολογία αναπαραγωγής βινυλίων έχει περιορισμούς και πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή για να δουλέψει ένα αναλογικό σύστημα (όπως και τα ίδια τα βινύλια αλλωστε ως μέσο αποθήκευσης μουσικής πληροφορίας).

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την αγορά δίσκων βινυλίου. Έχει γεμίσει η αγορά με βινύλια φτιαγμένα από ψηφιακά masters ή digitally remastered επανεκδόσεις των αρχικών. Πολλά από αυτα ακούγονται χειρότερα κι από το αντίστοιχο CD. Υπάρχουν βέβαια και καλές επανεκδόσεις που κοστίζουν πολύ ακριβά όμως και η αγορά τους είναι ασύμφορη ειδικά στην περίοδο κρισης που ζούμε.

Αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάποιος σε καλό πικάπ για να ακούει ψηφιακά βινύλια, μόνο και μόνο για να βλέπει το δίσκο στο πλατό να γυρίζει?

Μήπως υπάρχει ακόμη κέρδος και γι' αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμη η παραγωγη δίσκων βινυλίου και πικάπ, phono και λοιπών αξεσουάρ (π.χ. πλυντήριο δίσκων)?

Κάποιος που έχει μια σεβαστή δισκοθήκη π.χ. 1000 βινύλια αξίζει να συνεχίσει να αγοράζει δίσκους?

Ένας νεοεισερχόμενος χομπίστας αξίζει να ψαχτεί με τα βινύλια? Ή μήπως αγοράζει το πικαπ για gadget ή για παιχνίδι?

Reaction score
999
Απάντηση: Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

Φίλε μου άνοιξες πολλά μέτωπα συζήτησης, για αρκετά βέβαια εκ των οποιων έχει υπάρξει το ανάλογο debate σε διάφορα θέματα στο Φόρουμ!

Reaction score
4.152

Πρέπει να διαχωρίσουμε την απόλαυση της μουσικής , από την υψηλού επιπέδου αναπαραγωγή της.

Εν ολίγοις , ότι μας ακούγεται καλύτερα και όπου φτάνει το χέρι - τσέπη μας.

http://www.buzzfeed.com/perpetua/things-vinyl-collectors-love

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489

... Πόσο όμως καλύτερα παίζουν τα καινούργια από τα παλιά? Έχουμε θεαματική βελτίωση στον ηχο όπως ευαγγελίζονται οι σημερινοί κατασκευαστές?
Όχι.

...

Αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάποιος σε καλό πικάπ για να ακούει ψηφιακά βινύλια, μόνο και μόνο για να βλέπει το δίσκο στο πλατό να γυρίζει?

...
Όχι.

...

Μήπως υπάρχει ακόμη κέρδος και γι' αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμη η παραγωγη δίσκων βινυλίου και πικάπ, phono και λοιπών αξεσουάρ (π.χ. πλυντήριο δίσκων)?

...
Φυσικά και υπάρχει κέρδος.

...

Κάποιος που έχει μια σεβαστή δισκοθήκη π.χ. 1000 βινύλια αξίζει να συνεχίσει να αγοράζει δίσκους?

...
Όχι. Άλλωστε, το ρεπερτόριο είναι πλέον πολύ περιορισμένο.

...
Ένας νεοεισερχόμενος χομπίστας αξίζει να ψαχτεί με τα βινύλια? Ή μήπως αγοράζει το πικαπ για gadget ή για παιχνίδι?
Αν νομίζει πως μπορεί να βγάλει γκόμενα με πικάπ, ξέρω 'γώ; Ας πάρει ένα. Καλύτερα να πάρει δύο, (να βγάλει δυό γκόμενες - μία, τη βαριέσαι εύκολα)...

Reaction score
1.815

...Ένας νεοεισερχόμενος χομπίστας αξίζει να ψαχτεί με τα βινύλια? Ή μήπως αγοράζει το πικαπ για gadget ή για παιχνίδι?
Εδώ παίρνουν ipod, το βινύλιο σε πείραξε και έχεις απορία αν αξίζει να ψαχτεί ένας νέοπας??:biggrin:
Ασε τον κόσμο να παίζει όπως γουστάρει... η μουσική κάνει καλό με όποιο μέσο κι αν αναπαράγεται!:thumbsup:

Reaction score
1.815

....Αν νομίζει πως μπορεί να βγάλει γκόμενα με πικάπ, ξέρω 'γώ; Ας πάρει ένα. Καλύτερα να πάρει δύο, (να βγάλει δυό γκόμενες - μία, τη βαριέσαι εύκολα)...
Και τι θα βάλει ο πικαπόβιος να ακούσει το κορίτσι του (ή τα κορίτσια του) εζ ε μάτερ οφ φακτ?
Μαρινέλλα??:roflmao:

Reaction score
663

Πρέπει να διαχωρίσουμε την απόλαυση της μουσικής , από την υψηλού επιπέδου αναπαραγωγή της.

Εν ολίγοις , ότι μας ακούγεται καλύτερα και όπου φτάνει το χέρι - τσέπη μας.

http://www.buzzfeed.com/perpetua/things-vinyl-collectors-love

Γιατί δεν μπορούν να συνυπάρχουν και τα δύο?

Αν όμως είναι να έχω υψηλή ποιότητα αναπαραγωγής αλλά να μην απολαμβάνω τη μουσική τότε προτιμώ το δεύτερο.

Πάντως αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο link που παρέθεσες μου φαίνονται τραβηγμένα κι υπερβολικά. (2,10,13,25,27,34)

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.082

Και τι θα βάλει ο πικαπόβιος να ακούσει το κορίτσι του (ή τα κορίτσια του) εζ ε μάτερ οφ φακτ?
Μαρινέλλα??:roflmao:
αζ ε ματερ οφ φακτ?

που θα έλεγε και κάποιος γνωστός μου.

Δεν ξέρω βέβαια μήπως και διαφωνεί ο abcd?

Reaction score
1.815

εεεεζζζζζζ....:roflmao:
Εεεε αβουγουδου??:tongue:

Reaction score
663

Δε με πειράζει το βινύλιο ούτε έχω τίποτα με τους χρήστες του. Ο καθένας όπως του αρέσει. Κι εγω έχω βινύλια και τα ακούω.

Τα ερωτήματα τα έβαλα γιατί ανέκυψαν από την προσωπική μου εμπειρία και επειδή βλέπω μια στρεβλή κατά τη γνώμη μου κατάσταση.

Έχοντας συνδέσει το πικάπ-βινύλιο με τον αναλογικό ήχο μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχτώ το ψηφιακό βινύλιο (digitally remasterd vinyls or cut from digital masters ) και μάλιστα όταν ο ήχος του είναι υποδεέστερος του αντίστοιχου CD. Θεωρώ ότι με κοροϊδεύουν κατάμουτρα και πιστεύουν ότι "ακούω με τα μάτια". Γιατί να μην πάρω το CD τοτε που κοστίζει και φτηνότερα?

Το δεύτερο σημείο που θα σταθώ είναι ότι η τεχνολογία των πικάπ και των δίσκων βινυλίου δεν έχει καμμιά εξέλιξη και γυρίζουμε γύρω από τα ίδια αλλά διαφορετικά σερβιριζόμενα πράγματα.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί χομπίστες προτιμούν παλιά πικαπ που δεν παράγονται πλέον (γιαπωνέζικα της 10ετίας του 80 ή Lenco, Garrard τα οποία και μεταποιούν-βελτιώνουν). Άρα αυτο είναι η καλύτερη απόδειξη της μη εξέλιξης κι όποιος έχει αγοράσει μια ικανοποιητική συσκευή δεν αξίζει να ξοδέψει περισσότερα για αναβαθμίσεις-αντικατάσταση.

Ο Coyias με κάλυψε με τις απαντήσεις του. Ρεαλιστικές και εύστοχες.

Reaction score
8.905

Έχοντας συνδέσει το πικάπ-βινύλιο με τον αναλογικό ήχο μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχτώ το ψηφιακό βινύλιο (digitally remasterd vinyls or cut from digital masters ) και μάλιστα όταν ο ήχος του είναι υποδεέστερος του αντίστοιχου CD. Θεωρώ ότι με κοροϊδεύουν κατάμουτρα και πιστεύουν ότι "ακούω με τα μάτια".
Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες... έχουνε πέσει βινύλια Rem στα χέρια μας και κελαηδούσαν από ανάλυση και καθαρότητα... με τι τα έκανες αντιπαράθεση...?

Reaction score
663

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες... έχουνε πέσει βινύλια Rem στα χέρια μας και κελαηδούσαν από ανάλυση και καθαρότητα... με τι τα έκανες αντιπαράθεση...?

Θα σου αναφέρω μερικά παραδείγματα υποδεέστερων σε ήχο ψηφιακών βινυλίων. Όλα επανεκδόσεις.

1. Time Out - Dave Brubeck quartet (επιπεδος ήχος) κρίμα τα 180 gr.
2. Subway Joe - Joe Bataan (fania records καμμιά σχέση ο ήχος με άλλα αυθεντικά Lp της εταιρείας)
3. Caetano Veloso 1969 - Caetano Veloso (στην επανέκδοση πιο αναλυτικό το άκουσμα αλλά και πιο λεπτόηχο και ξηρό όχι τόσο άσχημο όμως όπως στα 2 πρωτα)

Μα γιατί να πάρω ένα τέτοιο βινύλιο αφού το CD ακούγεται καλύτερα ή το ίδιο ακριβως ή γιατί να μην προτιμήσω την άυλη μορφή του? Να πληρώσω παράπάνω για να το βλέπω να γυρίζει?

Reaction score
8.905

Δεν έχω πολλά 180γρ.... Ιδια και σε απλή έκδοση που τα έκανα αντιπαράθεση... μόνο αυτά:

The Velvet Underground & Nico το ομώνυμο LP.
Eagles - Hotel California
Pink Floyd - Dark Side of the Moon
U2 - The Unforgettable Fire

Είχα τις ελληνικές εκδόσεις πριν... τι να σου πω... ήταν τραγικές, είδα το φως μου!

Ποια περιοχη εισαι?

Reaction score
663

Δεν έχω πολλά 180γρ.... Ιδια και σε απλή έκδοση που τα έκανα αντιπαράθεση... μόνο αυτά:

Είχα τις ελληνικές εκδόσεις πριν... τι να σου πω... ήταν τραγικές, είδα το φως μου!

Ποια περιοχη εισαι?

Μένω επαρχία.

Οι ελληνικές εκδόσεις είναι άθλιες ειδικά αυτοι οι λεπτοί flexible δίσκοι από ανακυκλωμένο βινυλιο μαζί με την ετικέτα μέσα, χάλι μαύρο.

Σαφώς υπάρχουν και καλές ποιοτικές επανεκδόσεις που αξίζουν αλλά είναι ακριβές και δεν μπορείς να αγοράσεις όλα αυτά που θέλεις.

Reaction score
408

φιλε το πικαπ οπως καταλαβαινεις ειναι ψωνιο. ειναι η ολη διαδικασια. πρεπει να γουσταρεις το πικαπ! εγω αγοραζω και καινουρια σε βινυλιο και τα περισσοτερα εχουν μεσα κωδικους για download απ το ιντερνετ αν θες να τα εχεις και σε ηλεκτρονικη μορφη για εξω κλπ.

οποτε δεν υπαρχει απαντηση στο αν αξιζει τον κοπο περαν της απαντησης που θα δωσεις εσυ ο ιδιος.

απο οικονομικης αποψης ενοειται οτι δεν συμφερει. εχεις εξοδα με το πικαπ εκτος των δισκων. δοκιμαζεις κεφαλες, βελονες, πρεπει δηλαδη να την εχεις φαει την πετρια σου...

Reaction score
4.152

Γιατί δεν μπορούν να συνυπάρχουν και τα δύο?

Αν όμως είναι να έχω υψηλή ποιότητα αναπαραγωγής αλλά να μην απολαμβάνω τη μουσική τότε προτιμώ το δεύτερο.

Πάντως αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο link που παρέθεσες μου φαίνονται τραβηγμένα κι υπερβολικά. (2,10,13,25,27,34)

Αν θεωρείς έστω και ένα από τα παραπάνω τραβηγμένο δεν είσαι για πικαπ!
Είναι ακριβώς αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που μας κάνουν πχ να θέλουμε έντυπα αντί ψηφιακά βιβλία.

Θα ταλαιπωρηθείς οικονομικά και ψυχικά . Πάρε μία πηγή για flac

Reaction score
30.455

Ποια περιοχη εισαι?
Tσ τσ τσ...ούτε ένα κουαρτέτο εγχόρδων?

Reaction score
8.905

Η αλήθεια είναι ότι έχω σταματήσει να αγοράζω βινύλια για να ακούω μουσική, κάποια ριμάστερεντ τα αγόρασα για να τα κάνω "αντιπαραβολή" με κάποια άλλα και μόνο... επίσης δεν βγαίνουν νέοι τίτλοι και όταν από την άλλη έχεις την εύκολη (και οικονομικότερη) λύση του πισί, άστα να πάνε. Γενικά στο “θέμα” πικάπ τα τελευταία χρόνια έριξα πάρα πολλά λεφτά (για πλατό-βραχίονες-άπειρες κεφαλές) από χόμπι, δηλαδη για προσωπικά τεστ και δοκιμές...!

Reaction score
30.455

Έτσι είναι...δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου το διλλημα "αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο" στο βαθμό που συζητάμε για χόμπι.Άλλος γουστάρει το μοντελισμό ,άλλος φτιάχνει παζλ 3.000 τεμαχίων και άλλος γουστάρει να σετάρει κεφαλές και να δοκιμάζει βραχίονες...
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η έννοια του χομπίστα είναι αποδεκτή στο υπόλοιπο κομμάτι της ηχητικής αναπαραγωγής (ηχεία ,ενισχυτικά ,άλλες πηγές) αλλά είναι συζητήσιμη σε ότι αφορά το πικάπ.Κάποιος γουστάρει και ψιλοασχολείται ,άλλος λίγο παραπάνω άλλος καθόλου και άλλος τα χώνει τρελά για το κέφι του...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...
Άλλωστε νομίζω πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ασχολούνται έχουν ήδη πίσω τους μια δισκοθήκη (μικρή ή μεγάλη δεν έχει και τόση σημασία) ,την οποία γουστάρουν να αξιοποιούν που και που και αυτό δεν αναιρείται απότο γεγονός πως δεν υπάρχουν νέες κυκλοφορίες..

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842

Για τους νέους τα γράφουμε
Μην πέσουν στο λάκο με τα φίδια ανυποψίαστοι :wink:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi