Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Reaction score
3.972
Στον χώρο του home cinema είναι απόλυτα παραδεκτό -σαν απαραίτητη διαδικασία πρόσληψης βέλτιστου αποτελέσματος- η πρόσκληση ειδικών οι οποίοι καλιμπράρουν την εικόνα. Το αντίτιμο είναι γνωστό.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι στο HI END η αντίστοιχη διαδικασία είναι ελάχιστα διαδεδομένη?

Όταν ο ειδικός είναι ΕΙΔΙΚΟΣ, τότε - παντού στον πολιτισμό - η συνδρομή του είναι καταλυτική.

Άν λοιπόν εξαιρέσουμε κάποιους που πιστεύουν ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα για το χώρο τους είναι η κίνηση αλλαγής των φις των καλωδίων ρεύματος, λογικά υπάρχει ένα ικανό κοινό - αγορά το οποίο ΔΕΝ μπορεί στηριζόμενο σε 10 άρθρα να "σιάξει" το χώρο του.

Και επειδίς μάλλον είναι δύσκολο να γίνουμε όλοι Κωσταυτιάδες (είναι μεγάλο το τίμημα Άρη...) αναρωτιέμαι:
- Φταίνε οι "κακοί εμπόροι" που δεν συζητούν με τους αξιότιμοι πελάτας το θεματάκι για νάναι συνεχώς η πόρτα ανοιχτή για το επόμενο χρυσό σούκο, καλώδιο σκούπα κλπ κλπ.

-Φταίει το ότι ΔΕΝ υπάρχουν ειδικοί?

- Φταίει ότι οι υπάρχοντες ΔΕΝ ασχολούνται με οικιακά συστήματα?

-Φταίει το φτωχό μας το μυαλό που ΔΕΝ έχει δηλώσει στην αγορά αυτή την ανάγκη?

-Φταίει -ξανά- το φτωχό μας το μυαλό που θεωρεί ότι με λίγο ρικοφόν το "φέρνουμε στα ίσα" το καράβι (όταν μέχρι κ τα ποντίκια την κάναν στον ωκεανό)?

Προσωπικά θάθελα να ξέρω ποιοί μπορούν και πόσο κοστίζει!:126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965
Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

"ειδικοί", υπάρχουν. Κι ασχολούνται με όλα, αρκεί να τους πληρώσεις.

Αυτό που φταίει, είναι πως εγώ ο μάγκας, που ψάχνω τις καλές τιμές και πήρα το τάδε ηχείο 17.000 ευρώ ενώ έκανε 21.000 ευρώ, δε δέχομαι να δώσω 3 ή 5 χιλιάρικα σε κάποιον "ειδικό" να μου πει τι να κάνω.

Προτιμώ με τα ίδια λεφτά να αγοράσω ένα φις σούκο, κάτι που θα έχω να δείχνω, κάτι που θα φαίνεται, κάτι που θα εντυπωσιάζει, πχ μια αρμαθιά χοντρά χρυσά καλώδια.

Για όλα φταίει το ότι δε ξέρω. Η έλλειψη γνώσης είναι αυτό που πληρώνω καθημερινά, η έλλειψη γνώσης είναι αυτό που εκμεταλλεύεται ο εκάστοτε πωλητής χαλιεντάδικων μπλιμπλικίων που κανονίζει να έχει πάντα κάποια μπλιμπλίκια διαθέσιμα, καθώς αυτός τίποτα δε μου πουλά με το ζόρι, εγώ πάω και ψάχνω και αγοράζω μπολιμπλίκια, διότι, τρόπον τινά, έτσι "δείχνω πως είμαι ψαγμένος".

Οπότε φιλαράκο, όπως το είπες είναι: <<Φταίει το φτωχό μας το μυαλό>>

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.554
Πάντως θεωρώ ότι υπάρχει και ένα κενό πληροφόρησης από πλευράς επαγγελματιών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Δεν τους βρίσκεις εύκολα στο internet (κάποιοι δεν έχουν καν site) και όσοι έχουν δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες πέρα από τα έργα που έχουν κάνει. Εντάξει, δεν περιμένω να έχουν και έτοιμες συνταγές και τιμοκαταλόγους, αλλά θα μπορούσαν να περιγράφουν σε αδρες γραμμές τι περιλαμβάνουν τα έργα τους και ίσως και ένα ενδεικτικό κόστος. Αυτό θα βοηθούσε να αποκτήσουν πελάτες απλούς μουσικόφιλους - audiophiles - αν φυσικά τους ενδιαφέρει αυτό το μερίδιο αγοράς που νομίζω ότι δεν τους ενδιαφέρει για διάφορους λόγους. Πάντως είναι κρίμα γιατί και λεφτά θα μένανε στην Ελλάδα (αντί να αγοράζονται αβέρτα μηχανήματα) και οι πελάτες ευχαριστημένοι θα ήταν.

ΥΓ. Ευχαριστώ Κώστα EAR και Alex για τη βοήθεια σας στο σχετικό "ψάξιμο".

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

Το "κενό πληροφόρησης" υπάρχει, αλλά υπάρχει γιατί υπάρχει και "κενό ζήτησης".

Δε κυκλοφορούν "τιμοκατάλογοι" για πράγματα που δε θέλει και δεν αγοράζει κανένας.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.554
Έχεις δίκαιο, συμφωνώ. Δύσκολοι καιροί αλλά πιστεύω ότι αν κάποιος κατάφερνε να εκμεταλλευτεί αυτά τα "κενά" μπορεί να έβγαινε κερδισμένος και αυτός και οι (πιθανά λίγοι στην αρχή αλλά ποιός ξέρει για τη συνέχεια) πελάτες του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

προσωπικά, το πάλεψα, και βέβαια συνεχίζω να το παλεύω. Τα έλεγε κι ο Σπύρος ο Κωστόπουλος:

Cpt.Haddock :Δεν θα διαφωνήσω με τους αφούς Τσαρουχά (κάτι σαν "αδερφοί Καραμαζώφ", ένα πράμα) σχετικά με την αναγκαιότητα ενεργού ενασχόλησης με το χώρο ακρόασης, πόσω μάλλον με το όφελος της συνδρομής ενός "επαγγελματία" στην προκείμενη περίπτωση.
Πριν από 6 χρόνια, αφού είχα ήδη εμβαθύνει αρκετά στο αντικείμενο της ηχητικής περιποίησης του χώρου ακρόασης, κατάφερα να πείσω (με επιχειρήματα αδιαμφισβήτητα κι όχι με τι μου "αρέσει" και με "χροιές" και "καλώδια") τον κουμπάρο μου να φτιάξει στο νέο του σπίτι ένα χώρο με βοήθεια "ειδικού".

Κι ένα χρόνο σχεδόν μετά, το 2006, κατάφερα με αυτό το θρεντ με τίτλο "Πως φοράμε σε ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου την πραγματική "ταμπέλα" του HI-END?" να έρθει στην παρέα μας αυτός ο άνθρωπος, να εγγραφεί στο φόρουμ και να είναι διαθέσιμος σε όλους τους εδώ θαμώνες για ερωτήσεις, αλλά και για να αναλάβει να φτιάξει κι άλλους χώρους ακρόασης.

Αυτός ο "ειδικός", συμμετείχε και σε αυτό το θρεντ, με τίτλο "Που ακούμε? - Βελτίωση χώρων ακρόασης..." που άνοιξε ο αδερφός μου, όπου παρουσιάστηκε και παρουσίασα μια δουλειά του.

Ο άνθρωπος αυτός, είναι ο Παναγιώτης Καραμπατζάκης, μέλος στο φόρουμ μας ως acoustic.gr, με την βοήθεια του οποίου έχει γίνει όλη η μελέτη του δικού μου χώρου ακρόασης.

Στο φόρουμ μας, "αυτοπαρουσιάστηκε" ως εξής:

Για να αυτοπαρουσιαστώ (θα προσπαθήσω σχετικά σεμνά)….
Είμαι Αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ ενασχολούμενος τα τελευταία 10 χρόνια με πολλές δεκάδες πρότζεκτ ακουστικής πολλά από τα οποία αφορούσαν πολύ σπουδαίους ακουστικά χώρους στην Ελλάδα. Ζούσα στην Θεσσαλονίκη μέχρι φέτος αλλά με βλέπω κάπου ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Πόρο – Καλαμάτα…..και βάλε……
Δεν αναφέρω έργα και ημέραι…..λόγω εσωστρέφειας…..αλλά ήτω πλούσια.
Ασχολούμαι ερευνητικά στο ΑΠΘ στο εργαστήριο ακουστικής τεχνολογίας (Παλιότερα, γιατί τώρα δεν προλαβαίνω) και ιδιωτεύω ως σύμβουλος ακουστικής.
Η διδακτορική μου διατριβή είναι πάνω στην ακουστική ειδικών χώρων (εξέλιξη της ακουστικής τεχνολογίας στην βυζαντινή ναοδομία του μεσαίωνα 600-1400μχ).
Η ιδιαιτερότητα μου, σε σχέση με την ενασχόληση μου με την ακουστική έγκειται στο ότι προτιμώ να επεμβαίνω στην ακουστική ενέργεια μέσω ενεργών διαδικασιών, όχι ηλεκτρογενών αλλά γεωμετρικών. Ως τούτου….είναι φανερό ότι ασχολούμαι με τους διαχυτές τετραγωνικού υπολοίπου (QRD ή διαχυτές Schroeder) και τους αντηχητές – διαχυτές Helmholtz.
Η προσέγγιση μου στα θέματα ακουστικής γίνετε με εξομοιώσεις 3Δ του χώρου σε λογισμικό Η/Υ.

Νομίζω πως στον τομέα μου μπορώ να βοηθήσω πολλούς από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ να βελτιώσουν πολλά σε σχέση με τον χώρο τους και την απόδοση των μηχανών τους μέσα σε αυτό.

Προσοχή !!!! Δεν είμαι Ηαιεντάς, δεν έχω ιδέα από Χαιεντ κλπ…….δεν μπορώ να σετάρω Ηαιεντ……..
Με ενδιαφέρουν μόνο κάποια στοιχεία από τις μηχανές που εμπλέκονται και μπορώ μόνο να διαχειριστώ με μεγάλη ακρίβεια την συμπεριφορά της ακουστικής ενέργειας από την πηγή μέχρι τον δέκτη, να προετοιμάσω τον χώρο να δεχτεί τους ενεργειακούς παλμούς……και να τους μεταδώσει στο ακροατή με αξιοπρέπεια…….

Ο Mr Ear (δεν ξέρω γιατί μου κώλυσε αυτό αλλά μου φαίνεται πολύ αξιοσέβαστο για όνομα….οπότε το προτιμώ) έτυχε να ακούσει έναν από τους χώρους που ασχολήθηκα και ίσως έχει κάτι να μας πει…….εγώ θα κρατήσω αποστάσεις από το έργο μου….
(στην τρίτη σελίδα του εν λόγω θρεντ, έχω τπαρουσιάσει τις εντυπώσεις μου από το χώρο του κουμπάρου μου.)

Τα υπογραμμισμένα και μπολτιαρισμένα, εγώ τα έκανα έτσι...

Ξέρετε πόσα μέλη αυτού του φόρουμ (εκτός από μένα) χρησιμοποίησαν αυτή τη γνωριμία για να φτιάξουν το δικό τους χώρο ακρόασης;

ΚΑΝΕΝΑΣ.

επαναλαμβάνω: ΚΑ-ΝΕ-ΝΑΣ.

άϊ ρεστ μάϊ κέις...

ΥΓ πάρα πάρα πολλοί εδώ μέσα, έχουν πολύ πολύ ακριβότερο στέρεο από μένα.

Reaction score
62
Re: Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Ξέρετε πόσα μέλη αυτού του φόρουμ (εκτός από μένα) χρησιμοποίησαν αυτή τη γνωριμία για να φτιάξουν το δικό τους χώρο ακρόασης;

ΚΑΝΕΝΑΣ.

επαναλαμβάνω: ΚΑ-ΝΕ-ΝΑΣ.
Βέβαια παίζει ρόλο και το αν υπάρχει dedicated χώρος ακρόασης...που αν υπάρχει, η μη-φροντίδα του συνιστά σαφώς "έγκλημα"...

Γιατί σε καθημερινούς χώρους, όσο να 'ναι, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοσθούν οι απαιτήσεις μιας τέτοιας φροντίδας (λόγω αισθητικής, χωροταξίας κλπ.)...
Βέβαια, απ' την άλλη εγείρεται το ερώτημα, αν δικαιολογείται η ύπαρξη πανάκριβων μηχανημάτων σε τέτοιους (πιθανότατα ακατάλληλους) χώρους...

D

Deleted member 8307

Guest
... αναρωτιέμαι:
- Φταίνε οι "κακοί εμπόροι" που δεν συζητούν με τους αξιότιμοι πελάτας το θεματάκι για νάναι συνεχώς η πόρτα ανοιχτή για το επόμενο χρυσό σούκο, καλώδιο σκούπα κλπ κλπ.
Yes dear... Προτιμάνε να σου πουλήσουν π.χ. ενισχυτή και ηχείο άσχετα άμα το ένα ταιριάζει ηλεκτρικά με το άλλο και άσχετα αμά καταλάβουν ότι ο χώρος είναι για μπάζα, μιλώντας για την μεταφυσική του ηχητικού αποτελέσματος ... όταν δε ο "αγαθός" πελάτης καταλάβει ότι το αποτέλεσμα δεν τραβάει, αρχίζει η διάλεξη τους ως Πητ Παπαδάκος, μα καλά με αυτά τα καλώδια περιμένεις να ακούσεις ? το έπιπλο που έχεις είναι για τα μπάζα ... άμα το ηλεκτρόνιο δεν περάσει από κόμπρα τον "π@υλο αρμ" ... τα ποδαράκια αυτά είναι ότι πρέπει, η συσκευή θα την καταβρεί ...

εδώ ο κόσμος χάνεται και φταίει το interconnect ...

No dear... όλοι διαβάζουν τον σανό που τους σερβίρεται στα διάφορα φυλλάδια. Και εκεί όμως υπάρχουν reviews και διαφημίσεις για αυτά. Και κάποιοι από τους χαλιεντάδες reviewers έχουν αναλύσει κατά καιρούς την φροντίδα του χώρου τους, όπως ο RH. Απλά κανείς αναλώνεται στο να ψάξει και διαβάσει τα ίδια, οτιδήποτε εκτός από αυτό ... βαριέται ... είναι πιο εύκολο ... δεν υπάρχει δεν ξέρω ...

-Φταίει ότι οι υπάρχοντες ΔΕΝ ασχολούνται με οικιακά συστήματα?
Όχι, επαγγελματίες είναι.

Άλλη γεύση έχει η μαύρη λάκα, το όμορφο ηλεκτροστατικό, το φινιτε ελεμεντε ...

-Φταίει -ξανά- το φτωχό μας το μυαλό που θεωρεί ότι με λίγο ρικοφόν το "φέρνουμε στα ίσα" το καράβι (όταν μέχρι κ τα ποντίκια την κάναν στον ωκεανό)?
Φέρνει κανείς τι? όπως έχει αποδειχτεί εδώ μέσα, πέρα από το μεράκι, θέλει γνώσεις το αντικείμενο ...

...
Γιατί σε καθημερινούς χώρους, όσο να 'ναι, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοσθούν οι απαιτήσεις μιας τέτοιας φροντίδας (λόγω αισθητικής, χωροταξίας κλπ.)...
Εύκολο είναι, όπως πείθεις την γυναίκα σου και τη σύντροφο σου και βάζεις (το δεύτερο πρόσωπο δεν απευθύνεται σε σένα frozen...) το τελευταίο μπαούλο ή τέρας ή την αισθητικά πανέμορφη συσκευή, έτσι μπορείς να κάνεις το μινιμουμ των επεμβάσεων στο χώρο ή και μικρο αλλαγών, και μόνος σου, κατόπιν μετρήσεων.
Αλλιώς την ψάχνεις με τριγωνάκια "πανοράματος" ή άλλα ...

Reaction score
10
Να πω και γω τη γνωμη μου καθως και μερικες παρατηρησεις.

Κατ αρχην, θελω να ομολογησω οσον αφορα τον ηχο, οτι δεν ξερω που να βαλω τον εαυτο μου, στους βορειους η τους νοτιους ????
Δηλαδης εμεις με το high-end home cinema , που ειμαστε ?
Τσαφ στη μεση ?
:609:

Στο προκειμενο...

@geomiat : γιατρε μου γραφεις : Στον χώρο του home cinema είναι απόλυτα παραδεκτό -σαν απαραίτητη διαδικασία πρόσληψης βέλτιστου αποτελέσματος- η πρόσκληση ειδικών οι οποίοι καλιμπράρουν την εικόνα. Το αντίτιμο είναι γνωστό.

Στο home cinema δεν εχουμε μονο εικονα αλλα και ηχο. Και αυτος θελει calibration και αρκετα δυσκολη μαλιστα. Και μιας και μιλαω με τους νοτιους.....θελω να αποκλεισω μονομιας τα αυτοματα συστηματα που εχουν οι ενισχυτες AVR. Αυτοι θα κανουν τη δουλεια μερι ενος σημειου, που αυτο εμενα δεν μου αρκει.
Οπως ελεγα και σημερα σε δυο φιλους, η σωστη μετρηση θελει, μετρο, μολυβι, χαρτι και ντεσιμπελομετρο....αμα δε, παμε πιο ψηλα και κατι ακομα...

Στο direct 2.0 αντε και το 2.1 / 2.2, ολοι γνωριζουμε το ισοσκελες τριγωνο για αρχη.

Και παμε στο δια-ταυτα.

Ο χωρος μας ειναι αυτος που θα παιξει το καθοριστικο ρολο, οσον αφορα την αποδοση των μηχανηματων μας. ( ειτε σε 2 ειτε σε περισσοτερα καναλια ).

Στα γρηγορα και με απλα λογια :
1. εχεις ενα δωματιο για ακροασεις η σινεμα ? αν ναι τοτε μπορεις να κανεις πολλα.
2. ολα ειναι στο σαλονι ? ζησε μ αυτα που εχεις. Οι παρεμβασεις ειναι λιγες , οσον αφορα την αισθητικη παρεμβαση στο χωρο. Οσο πιο σωστα μπορεσεις να βαλεις τα ηχεια σου, τοσο καλυτερο το αποτελεσμα.

Στο hi-end, δεν ειναι διαδεδομενη η διαδικασια του calibration, για πολλους λογους, ασχετα αν υπαρχει χωρος η οχι.
Ο κυριοτερος λογος ειναι η νοοτροπια του χρηστη, αλλα και των εταιρειων, στο ολα στο flat και χωρις εξωτερικες παρεμβολες μηχανηματων ισοσταθμισης. ( equalizer αναμεσα σε προ και τελικο...θα σε παρουν με τις πετρες....).

Ενας λογος που μπορει να προκαλεσει προβληματα και αναγκη για calibration, ειναι το οτι ελαχιστοι επιλεγουν τα ηχεια τους συμφωνα με το χωρο τους. Χωρις να βγαλω τα μουτρα μου απ εξω, που ηθελα σε 25 τετραγωνικα 15ινστα γουφερ.
Εχει μπασα ? Αν εχει λεει....ναι αλλα αμα το βαλεις πιο δυνατα χορευουν τα ποτηρια και πεφτουν τα βαζα....

Να απαντησω στο γιατρο :

>>> Ειδικοι υπαρχουν, αλλα εισαι σιγουρος οτι δε θα τους πεταξει εξω η κυρα, οταν θα ακουσει για αναδιαταξη του χωρου η τιποτα μπασοπαγιδες στο σαλονι της ?

- Φταίει ότι οι υπάρχοντες ΔΕΝ ασχολούνται με οικιακά συστήματα?

>>> Ασχολουνται, λεφτα να εχεις να τους καλεσεις...

>>> Αναγκη μπορει να τη λες εσυ, εγω ακομα το λεω νοοτροπια ( βλεπε παραπανω τι εννοω ).

>>> Ρικοφον και οτι αλλο αυτου του τυπου : τι, που, ποσο πολυ, ποσο παχυ...
Υλικα υπαρχουν, ακομα και για τις δυσκολες αλλα εχουν και δυσκολα λεφτα.

Προσωπικά θάθελα να ξέρω ποιοί μπορούν και πόσο κοστίζει!
>>> Υπαρχουν ανθρωποι που κανουν αυτη τη δουλεια. Θα ερθουν να μετρησουν το χωρο και να σου προτινουν λυσεις και υλικα.
Ποσο κοστιζει θα μαθεις απο αυτους, αφου πρωτα πληρωσεις για να κανουν τη μετρηση.

Αυτο το αφησα για το τελος, μιας και εχει να κανει με τα λεφτα αλλα και με τη νοοτροπια. ( μη παραξηγησετε τη λεξη, παρακαλω πολυ... ).

Προσφατα η ADA εδωσε τη λυση με τα TEQ και τη τεχνολογια της Trinnov.
Τα TEQ Room Correction Systems
κανουν αυτο που θελουμε χωρις να γινει μετακομηση.
Το TEQ-4 ειναι για δικαναλα συστηματα και ειναι αυτο :

Το συστημα συμπληρωνει ενα ειδικο μικροφωνο που κανει τις μετρησεις.

Επισης εχεις τη δυνατοτητα να ακους τη διαφορα σε πραγματικο χρονο.
Τα αποτελεσματα ειναι γνωστα ( στο εξωτερικο ) και θεαματικα.

Και ερχομαι τωρα να ρωτησω ( ακομα και σε μορφη poll ) :
- ποσοι θα βαζατε ενα τετοιο μηχανημα στο συστημα σας, ξεπερνοντας το....φλατ
- ποσοι θα διαθετατε τα δεκα χιλιαρικα που ζηταει για να μπει στο ρακ σας ?

Reaction score
11.802
Προσωπικά, σα νοοτροπία θα το έβαζα. Μάλιστα θα θεωρούσα και το οποιοδήποτε σύστημά μου ελλιπές χωρίς αυτό. Αλλά 10 χιλιάρικα; Με την καμία.

Reaction score
10
Προσωπικά, σα νοοτροπία θα το έβαζα. Μάλιστα θα θεωρούσα και το οποιοδήποτε σύστημά μου ελλιπές χωρίς αυτό. Αλλά 10 χιλιάρικα; Με την καμία.
Α και ξεχασα....βαλε και μια χιλιαδα για το μικροφωνο....:616:

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: Re: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

Από καθαρά οικονομοτεχνική σκοπιά,ένα θέμα έγκειται στην αδυναμία καθορισμού μιας αντικειμενικά σωστής και οριοθετημένης τεχνικής προσφοράς, με χειροπιαστό αποτέλεσμα,σε σχέση με μια οιαδήποτε τεχνική προσφορά που γνωρίζει όλος σχεδόν ο κόσμος...

Reaction score
3.972

Έλα ρε φίλε κ στην από δώ παρέα ...αμάν!!!

Ωραία τα λές για το home cinema, παρέλειψα (κακώς) να το αναφέρω διότι δεν είμαι του αθλήματος.
Έχω 5.1 στο καθιστικό αλλά σπανίως το χρησιμοποιώ κ με ελάχιστες απαιτήσεις, μάλλον λόγω μουσικομανίας και έλλειψης προβολικού-οθόνης (βλέπω σε μια 47αρα).
Και βέβαια είχα την εντύπωση ότι οι AV κάνουν τη δουλειά μια χαρά όταν είναι τουλάχιστον κάποιου επιπέδου κ άνω.

Εγώ χρησιμοποίησα δισκάκι του Hitech.:111:

Όσον αφορά 2κάναλο ήχο και ειδικούς, πιστεύω ότι θάπρεπε να υπάρχει μια τιμολογιακή βάση -για 1 χώρο πχ- βάσει της οποίας να διαμορφωθεί μια εικόνα στον καταναλωτή, πράγμα βασικότατο.

Ξεπερνώντας κάποιες χοντράδες στην επιλογή των ηχείων, μπορείς με μετακίνησή τους να πάρεις ένα αποτέλεσμα συμπαθητικό.

Άντε και να αρχιτεκτονήσεις κάπως στο χώρο σου.
Απ΄εκεί κ μετά.....ζυγίζεις τσέπη και προσδοκίες.

Toυλάχιστον να μάθεις που βρίσκεσαι και τι επιλογές έχεις να διορθώσεις τα κακώς κείμενα.

Τώρα η μηχανηματάρα που κοτσάρισες σε σύστημα 5.000Ε είναι μάλλον υπερβολή.

Άν βάλουμε κ το μικρόφωνο....

Reaction score
3.972

Και μια μικρή ιστορία:

Στο στούντιο του Οποστόλη υπάρχουν 2 θέσεις οι οποίες είναι δίπλα-δίπλα σε απόσταση μισού μέτρου η μία από την άλλη.

Είναι απίστευτη η διαφορά ως προς την ακρόαση.

Άν καθίσετε αριστερά είστε οκ.
Δεξιά ......

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

Τώρα η μηχανηματάρα που κοτσάρισες σε σύστημα 5.000Ε είναι μάλλον υπερβολή.

Άν βάλουμε κ το μικρόφωνο....
χάριν της κουβέντας, να συμφωνήσω μαζί σου.

πές μου όμως σε παρακαλώ, σε ποιο σύστημα, σε ποιας αξίας σύστημα δηλαδή, δε το θεωρείς υπερβολή?

(στην αξία του "συστήματος" να συμπεριλάβεις τα πάντα όλα, από ρακ κ ακίδες, μέχρι ηλεκτρολογική εγκατάσταση πίνακα -αν υπάρχει-, πολύμπριζα και καλώδια. εδώ να σου υπενθυμίσω πως πολλοί ανάμεσά μας έχουν καλώδια ακριβότερα από το εν λόγω μηχάνημα...)

Reaction score
3.972

Τόξερα ότι θα το ρώταγες ....κ καλά έκανες!!

Στο 2κάναλο λοιπόν θα τάχωνα στον ειδικό για να μάθω.

Ανάλογα του ποσού της επέμβασης, της αισθητικής παραμέτρου και του βέλτιστου αποτελέσματος σε βάθος χρόνου, θα αποφάσιζα αν απο τις υπάρχουσες συσκευές "διόρθωσης" επέλεγα κάποια ως κύρια ή επικουρικά "υπεύθυνη" του αποτελέσματος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

δεν απάντησες! λοιπόν, ξαναδές το και μη γλυστράς σα χέλι!
κάθε φορά που δε θα απαντάς, θα αυξάνονται οι ερωτήσεις!

ορίστε λοιπόν 3 ερωτήσεις για σένα μάνα μου:

1. σε ποιας αξίας σύστημα δεν θεωρείς υπερβολή την αγορά του μηχανήματος που λέει ο οποστόλης, στα 10 χιλιαρικάκια;

2. εσύ προσωπικά, πόσα θά'χωνες στον ειδικό για να μάθεις? Για να σου κάνει μόνο μια μέτρηση δηλαδή στο χώρο σου?

3. Μπορείς αυτό το ποσό που νομίζεις εσύ λογικό, να το ανάγεις για όλο τον κόσμο (κατά την άποψή σου) σε εκατοστιαίο ποσοστό επί του συνόλου της αξίας του συστήματος, όπως πχ λεν για τα καβλώδια 10%?

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Ακουστική μελέτη χώρου και παρεμβάσεις

@geomiat : για τους πολλους, home cinema σημαινει ταινια και μονο ταινια.
Για τους μουσικοφιλους ομως σημαινει και συναυλια.
Εσυ αν θυμαμαι καλα εισαι απο εκεινους που ειχαν την εμπειρια να ακουσουν/δουν συναυλια με ηχο DTS-MA η DD-True HD.
Η ποιοτητα του ηχου ειναι απιστευτη.

Εδω ομως ερχεται και η παρεμβαση : με το σωστο σεταπ θα παρεις και το σωστο stage. Αλλιως θα ακους τις φωνες μπροστα, και τα οργανα αλλου γιαλλου.

Οσον αφορα το ποιος και το ποσο , απο την ερευνα που εκανα πριν φιαξω το δικο μου χωρο, υπαρχουν εταιριες που εχουν τα υλικα αλλα και το δυναμικο να τα υποστηριξουν.
Αυτο που λεμε, επισκεψη και αναλυση του χωρου και μετα καταλογος υλικων, παρεμβασεις στο χωρο και τελος η κουστουμια.
Στο ξαναλεω, τα συμβατικα υλικα ( οσο εξελιγμενα κι αν ειναι ) δεν περνανε την εγκριση για να μπουν σε σαλονι.
Να βρω μια ευκαιρια και να σας βαλω μερικα λινκ να δειτε.

Σωστα ανεφερες τη μαυρη τρυπα στο στουντιο μου. Τοση δουλεια, κι ομως υπαρχει μαυρη τρυπα. Θα μπορουσα να εχω συνεχισει και προς τα πισω την επεμβαση, αλλα θελει κι αλλη δουλεια, ακομα πιο δυσκολη, γιατι εκει πισω παιζουν και τα surround.
Αμα τα βουλωσω, εχασα το σινεμα.

Οσον για το συγκεκριμενο μηχανημα, αφορμη πηρα απο το ποστ σου , γιατι μου ζητηθηκε για τεστ στην Ελλαδα. Η απαντηση μου ηταν αυτη που εγραψα στο τελος του ποστ μου.
Οσο για το οικονομικο, θυμαμαι οταν αγορασα το EQ 1/3 της οκταβας και τα RTA με τα καλιμπραρισμενα μικροφωνα, εσκασα περιπου τοσα οσα ειχα δωσει για προ και τελικο. Και ολα αμερικανιες....
Πολυ παλια επι δραχμων.
Η εμπειρια που ειχα παντως απο το εν λογω, γκατζετακι...:119: ηταν οντως εντυπωσιακη. Το κουμπι με η χωρις το correction ειναι το δυνατο σημειο του. Πωλητης απο μονο του... εσυ δε λες τιποτα, απλα πατας το κουμπι και ακους πριν και μετα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.133
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop