Ακόμα μία ερώτηση για UPS....

Reaction score
0
Στο forum υπάρχουν αρκετά παρόμοια post αλλά είτε είναι παλιά είτε οι ανάγκες είναι διαφορετικές.

Ο εξοπλισμός μου
Μια Samsung LE37M86BD
Ενα 5.1 της πλάκας
και ελπίζω σύντομα ένα popcorn/egreat και ενα dreambox
Ακόμα δεν τα πήρα και σκέφτομαι που να τα βάλω.

Διαβάζοντας κατέληξα....πουθενά.
Αλλος λέει UPS, άλλος ενα σταθεροποιητή, άλλος πολύμπριζο και ένας (σε αλλο forum) μονο που δεν μου είπε να γκρεμίσω το σπίτι και να αλλάξω την ηλε. εγκατάσταση

Εγώ θα ήθελα κάτι απλό και οικονομικο (100-200€ αλλά αν κάνω την δουλειά μου και με 20€ δεν με χαλάει).
Δεν με ενδιαφέρει να παίζουν οταν δεν έχω ρεύμα...απλά να μην καούν.
Περιμένω προτάσεις (βάλτε και κανε link μην μου πείτε γενικά..παρε UPS γιατί χαθηκα )

Reaction score
4
Απάντηση: Ακόμα μία ερώτηση για UPS....

Απο ότι θυμάμαι υπάρχει εκτενή ανάλυση περι UPS σε αυτό το site.

Να κάνω μια περίληψη:

Το εναλλασόμενο ηλεκτρικό ρεύμα 220V που έχουμε στην πρίζα μας, είναι ημιτονοειδούς μορφής. Αν δηλαδή δει κάποιος την τάση σε σχέση με τον χρόνο θα δει ότι η τάση αυξάνετε σταδιακά μέχρι τα 220V και μετά πέφτει, και μετά ξανα-ανεβαίνει κ.ο.κ. Η κυματομορφή αυτή μοιάζει με κύμα...

Την ιδιότητα αυτή του ημιτονοειδούς εναλασσόμενου ρεύματος εκμεταλεύονται οι μετασχηματιστές στις ηλεκτρικές μας συσκευές και υποβιβάζουν (η πολλαπλασιάζουν) το ρεύμα στις εσωτερικές τάσεις λειτουργίας τους. Ετσι λειτουργούν οι περισότερες οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές πχ. ενισχυτής, προβολέας κτλ κτλ.

Τα περισσότερα φτηνά UPS όμως έχουν σχεδιαστεί για να τροφοδοτήσουν Η/Υ. Τα τροφοδοτικά των Η/Υ καθώς και κάποιων άλλων συσκευών (πχ LCD τηλεοράσεων) λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο (παλμοτροφοδοτικά). Αυτή η διαφορά τους τα κάνει "αναίσθητα" στην μορφή της τάσης εισόδου. Δηλαδή αντί για ημιτονο θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργίσουν με τετραγωνικούς παλμούς εισόδου (δηλαδή τα 220V να μοιάζουν με τετραγωνάκια).

Αρα ένα φτηνό UPS ΔΕΝ θα σου κάνει δουλειά (ή θα την κάνει αλλά θα έχεις πολλά προβλήματα) αν θες να τροφοδοτήσεις μια συσκευή που είναι σχεδιασμένη να δέχετε ημιτονοειδή τάση εισόδου. Θα πρέπει να ψάξεις να βρεις ένα UPS που να βγάζει ημίτονο.
Αλλά ακόμα και έτσι η ποιότητα του ημιτόνου που παράγει ένα UPS είναι και αυτό συνάρτηση του κόστους του. Μια καλή υλοποίηση (ακριβή τις περισότερες φορές) θα δόσει μια πολύ καθαρή σταθερή τάση, ενώ ένα μέτριας υλοποίησης μπορεί να σου βάλει θόρυβο κτλ...

Επιπρόσθετα μια κατηγοριοποίηση των UPS είναι η ακόλουθη:

Off-line/stanb-by: συνήθως φτηνές υλοποιήσεις που βγάζουν τετραγωνική τάση. Το φορτίο τροφοδοτείται απο το δίκτυο. Οταν παρουσιαστεί διακοπή τάσης τότε αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν το φορτίο. Μέχρι εκείνη την στιγμή, είτε το έχεις είτε όχι, ένα και το αυτό.

Line interactive: Το φορτίο τροφοδοτείται απο το δίκτυο. Το τροφοδοτικό αντιχνεύει την τάση του δικτύου και αν παρατηρήσει ανωμαλίες τότε αποκόπτει το φορτίο απο το δίκτυο και το τροφοδοτεί. Συνήθως σε αυτά τα τροφοδοτικά υπάρχουν κυκλώματα φιλτραρίσματος τάσης κτλ. Συνήθως παρέχουν τετραγωνική έξοδο, αλλά υπάρχουν και υλοποιήσεις που παρέχουν ημίτονο.

On-line: Σε αυτά το φορτίο τροφοδοτείται συνέχεια απο το UPS. Ετσι ανεξάρτητα της ποιότητας της τάσης δικτύου, το φορτίο δέχετε πάντα σταθερή και φιλτραρισμένη τάση. Οι περισότερες υλοποιήσεις βγάζουν ημίτονο. Είναι και τα ποιο ακριβά.

Αυτά για τα UPS.

Αν όπως λες θες να μην καούν, είτε παίρνεις ένα On-line UPS, είτε έναν ηλεκτρομηχανικό σταθεροποιητή τάσης. Αυτοί είναι διατάξεις που παρακολουθούν την τάση του δικτύου και μεταβάλουν εσωτερικά μια αντίσταση (με σερβο-κινητήρες) ώστε στην έξοδο να παίρνεις πάντα σταθερή τάση. Συνήθως δεν πιάνουν στιγμιαίες μεταβολές τάσης, δηλαδή μια πτώση τάσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη απο κάποιο χρονικό διάστημα που περιγράφετε στις προδιαγραφές της συσκευής.

Ελπίζω να βοήθησα...
100% προστασία θα έχεις με το UPS, αλλά θα σου έρθει ίσως και ακριβότερα απο το κόστος της τηλεόρασης....

Reaction score
0
Υπαρχει μια παροιμία που λεει...
"Αν θες να ταίσεις κάποιον μην του δώσεις ενα ψάρι αλλά μάθε τον να ψαρεύει" (ή κάτι τέτοιο)
Εγω στην προκειμένη περίπτωση ζήταγα το ψάρι αλλά οπως και ν'εχει μου έλυσες πολλές απορίες...Ευχαριστώ
Λες οτι οι LCD και τα PC (αρα και NMT like) δουλεύουν διαφορετικά...αρά και ένα φτηνό UPS κάνει?
Γιατί εγώ αυτά εχω πάνω
Αν αποκλείσουμε την επιλογή του Online UPS τι άλλη επιλογή έχω..? ενα πολύμπριζο σαν αυτο ή αυτό

Reaction score
4

το πρώτο λινκ με βγάζει σε μενού να επιλέξω...

Το δεύτερο μου φαίνετε μια χαρά. Ο χρόνος αντίδρασης είναι 2 κύκλοι, δηλαδή για 50Hz συχνότητα έχουμε 2χ(1/50) = 40ms.

Οποιαδήποτε spikes ή ανωμαλίες με διάρκεια μικρότερη απο αυτή θα περνάνε. Ανωμαλίες μεγαλύτερες σε διάρκεια απο αυτή, θα εξομαλύνονται σε 40ms, δηλαδή αν η τάση πάει ξαφνικά στα 300V για 40ms η συσκευή θα δεχτεί 300v ...

φυσικά και μπορείς να βρεις καλύτερα, αλλά θα ξεφύγεις απο κόστος....

Για την LCD σου δεν ξέρω. Πρέπει να το ψάξεις λιγάκι. Μια καλή ένδειξη αν υπάρχει παλμοτροφοδοτικό, είναι αν η συσκευή δέχετε απο 110-240 χωρίς επιλογέα...
Για το PC και MNT, είσαι ΟΚ.

Reaction score
0
Το πρώτο linκ είναι αυτο
Απο όσο καταλαβαίνω το πολύμπριζο σε προστατεύει απο κεραυνούς και απότομη αύξηση του ρεύματος ενώ το δεύτερο διορθώνει και την χαμηλή τάση (?)
δλδ σε μια στιγμιαία πτώση τάσης θα κρατήσει την TV ανοιχτή?
Πάνω σε αυτό μπορώ να βάλω άλλο πολύμπριζο?
Όταν λες καλύτερο...ποιο έχεις κατα νου?

Όσο για την ΤΒ..αμα το βρώ θα σου πώ

PS
σε ζάλισα λίγο ε?

Reaction score
4

Το πολύμπριζο θα "αποροφύσει" έναν κεραυνό ή μια απότομη αύξηση του ρεύματος.
Το δεύτερο θα ρυθμίζει την τάση εξόδου. Εστω ότι βγάζει τάση 220V (δηλαδή είναι ιδανικά κοντά στις προδιαγραφές του) στην έξοδό του, την οποία θα κρατήσει (απο τις προδιαγραφές του) για τάση εισόδου μικρότερη ή μεγαλύτερη.... εστω και για 1-2 ή παραπάνω βολτ.
Το πολύμπριζο είναι απλα σε θέση να "αποροφύσει" μια στιγμιαία (και πολύυυυ μεγάλη) αύξηση της τάσης (surge).

Συνδιασμός και των δύο είναι ακόμα καλύτερα. Πρόσεξε μόνο, το πολύμπριζο στην πρίζα και το Regulator να παίρνει ρεύμα απο το πολύμπριζο και να δινει στις συσκευες!

PS. Οσο με έχουν βοηθήσει κατα καιρούς εδω μέσα, προσπαθώ να βοηθάω και εγώ.. ειδικός δεν είμαι βέβαια....

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Ακόμα μία ερώτηση για UPS....

Συνδιασμός και των δύο είναι ακόμα καλύτερα. Πρόσεξε μόνο, το πολύμπριζο στην πρίζα και το Regulator να παίρνει ρεύμα απο το πολύμπριζο και να δινει στις συσκευες!
Μάλλον κάτι τέτοιο θα κάνω....εκτός αν υπάρχει κάτι που να συνδοιάζει αυτά τα 2 σε 1.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια φίλε μου..να΄σαι καλα:605:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.871
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef