Αλλαγή ηχείων σε "δύσκολο" χώρο

Reaction score
39
Καλημέρα σε όλους.
Θα ήθελα τη βοήθειά σας, τις προτάσεις, τη γνώμη σας στο εξής θέμα που ψάχνομαι.
Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός, σχεδόν άσχετος με τα του ήχου και δεν έχω το μουσικό αυτί που καταλαβαίνει....
Υπάρχει στο σπίτι ένα σύστημα που αποτελείται από ενισχυτή technics su-v500, ένα radio technics και ένα cd player sony. Μοντέλα αυτή τη στιγμή λόγω του ότι είμαι εκτός σπιτιού δεν τα θυμάμαι αλλά δεν είναι το ζητούμενο.
Για ηχεία υπάρχει ένα ζευγάρι bose 301 series 4. Το όλο σύστημα από ότι βλέπετε είναι αρκετά παλιό. Υπάρχει μια συλλογή cd υπάρχει και μια καλή συλλογή από ψηφιακά αρχεία μουσικής.
Για τα ψηφιακά αρχεία έχω φτιάξει ένα dac / network player με raspberry pi.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού διαστάσεων περίπου 4 χ 3μ.
Από τη μία πλευρά του τοίχου είναι το σύνθετο με τα μηχανήματα τηλεόραση κτλ. και απέναντι είναι ο καναπές (απόσταση σύνθετου / καναπέ περίπου 2,5μ) όπου δεξιά και αριστερά κάτω στο πάτωμα είναι τα ηχεία τα οποία το μεν ένα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ καναπέ και τοίχου και το άλλο μεταξύ καναπέ και βιβλιοθήκης.
Λόγω όγκου τα ηχεία δεν υπάρχει δυνατότητα να πάνε αλλού ούτε να μπούνε βάσεις δεξιά από το σύνθετο και να σηκωθούνε από το πάτωμα.
Α!!!!! Ξέχασα να αναφέρω ότι υπάρχει και ένας ταλιμπάν 4 χρονών που δεν μου επιτρέπει να κάνω τις αλλαγές που θα επιθυμούσα.
Λόγω του ότι είναι τόσο στριμωγμένα τα ηχεία δεν είναι και τόσο καλός ο ήχος. Με μια πολύ πρόχειρη τοποθέτηση τους μπροστά και πάνω στο σύνθετο υπήρχε σαφή βελτίωση.
Έτσι μπήκα στην διαδικασία να αρχίσω να κοιτάζω μήπως αντικαταστήσω τα υπάρχοντα ηχεία με τύπου ραφιού / βιβλιοθήκης και να τα τοποθετήσω στο πάνω μέρος του σύνθετου με κλίση ώστε να κοιτάζουν στον καναπέ όπου καθόμαστε.
Ποια η γνώμη σας; Υπάρχει πιστεύετε κάποια διαφορετική προσέγγιση;
Από επιλογή ηχείων, με ταβάνι οικονομικό τα 450€ (με την προϋπόθεση ότι θα πουληθούν τα υπάρχοντα ηχεία) και με ψάξιμο μόνο σε sites, revivies και forum κατέληξα στα εξής
1. ELAC Debut 2.0 B6.5
2. Klipsch RP-150M ή R-15M
3. Dali Zensor 3
4. KEF Q150
5. Wharfedale Diamond 220
Μέσα σε όλα τα forum που διάβασα, παντού αναφέρεται ότι τα ηχεία πρέπει να τα ακούσεις.
Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχεις το μουσικό αυτί που ανέφερα στην αρχή; Πως μπορώ να θυμάμαι το πως άκουσα ένα κομμάτι στο ένα μαγαζί και πως στο άλλο δεδομένου ότι το πιθανότερο δεν θα μπορούν να γίνουν όλα την ίδια μέρα.
Ελπίζω να μην σας κούρασα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
715
Να τον χαίρεσαι :)

Μά βάση αυτά που περιγράφεις η οποιαδήποτε αλλαγή ηχείου δε θα βοηθήσει. Τα ηχεία θα παραμείνουν θαμμένα.
Άσε τα 301 στην οροφή του σύνθετου αν θέλεις να κάνεις κάποια αλλαγή ;)

Reaction score
4.587
Το σύστημα που έχεις σε καλύπτει άνετα αν μπορούσες να το τοποθετήσεις σωστά (τα ηχεία στις βάσεις τους, συμμετρικά κτλ). Αν όπως λες κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, μπορείς να ξεφορτωθείς ό,τι έχεις (εκτός του raspberry) και να πάρεις ένα ενεργό 2.1 σύστημα. Δεν θα έχεις καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα αλλά θα είναι πιο βολική η τοποθέτηση, σχετικά μικρά τα ηχεία και το sub κάπου θα το βολέψεις. Εγώ στη θέση σου θα έψαχνα τρόπο να εκμεταλλευτώ τα bose.

Reaction score
39
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Μάλλον δεν ήμουν σωστός στην περιγραφή μου. Τα ηχεία είναι δίπλα στον καναπέ και όχι δίπλα στο σύνθετο.
Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες του χώρου.

gid

Reaction score
10.290
Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, τα ηχεία πρέπει να βρίσκονται σε "αντικρυστή" θέση. Έχεις παραβιάσει σχεδόν όλες τις οδηγίες του κατασκευαστή...

Attachments

Reaction score
39
Σας ανεβάζω καποιες φωτογραφίες του χώρου.
Ειλικρινά τα bose δεν θέλω να τα δώσω. Πέρα ότι παίζουν πάρα πολύ καλά (για τα αυτιά μου) είναι τα πρώτα πράγματα που αγόρασε η γυναίκα μου με τον πρώτο της μισθό.
Θα δοκιμάσω το απόγευμα (αρκεί να μη φάω παντόφλα),μήπως παίζει τοποθέτηση ψηλά. Δε το είχα σκεφτεί λόγω όγκου και καλαισθησίας

Last edited:

Reaction score
77
Κάποτε είχα τα πρώτα bose 301 , στην αρχή όρθια σε βάσεις στο πάτωμα και μετά πλάγια σε επιτοίχιες βάσεις- βραχίονες όπως όριζε ο κατασκευαστής , σε ύψος γύρω στο 1,60μ (και μερική κλίση προς τα κάτω) από το πάτωμα καθώς ο συγκεκριμένος τύπος ηχείων εκπέμπει τον ήχο με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα ηχεία βάσης . Δες και στο δίκτυο το manual τους και δοκίμασε έστω την πλάγια τοποθέτηση (συμμετρική αν είναι δυνατόν) ψηλά στα ράφια , ίσως με κάποιο αποσβεστικό υλικό , εκτός εάν επιβαρύνουν αρκετά το έπιπλο οπότε θα χρειαστείς βάσεις..

Reaction score
39
Καλημέρα.
Σε συνέχεια των παραπάνω προβληματισμών και μετά με τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο, τα ηχεία θα τα τοποθετήσω πάνω στο σύνθετο. Βρήκα και στο internet τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρηθούν σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οπότε μένει η διαδικασία μεταφοράς (έχω και ένα σκασμό μέτρα καλώδιο να συμμαζέψω).
Τελειώνοντας θα ανεβάσω φώτο. Επίσης αποφάσισα να μην βάλω κάποια επιτοίχια βάση προς το παρόν αλλά απλώς να τα ακουμπήσω πάνω στο έπιπλο. Διαβάζοντας και ένα θέμα στο site σχετικά με τη στήριξη ηχείων κτλ κτλ παράγγειλα από ebay ποδαράκια από σορμποθάνη. (μηχανική απομόνωση).
Και περνάμε στην επόμενη φάση. Τα ηχεία τα χρονάκια τους τα έχουν. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει κάποιου είδους προληπτικό service, έλεγχος ή κάτι αντίστοιχο; Το μόνο που θα ήθελα να ήταν λίγο πιο σφιχτά τα ματζαφλάρια (μπόρνες) που μπαίνουν τα καλώδια. Οι μπόρνες που έχει επισυνάπτονται σε φώτο.
Επίσης σχετικά με τα καλώδια. Μάλλον τα έχω κάνει σαλάτα. Στο ένα ηχείο το μήκος είναι περίπου 8μ με ενδιάμεση ένωση (μάλλον δεν έφτανε το μήκος όταν τα τοποθετούσα) και στο άλλο ηχείο περίπου 5μ. Το καλώδιο είναι ένα απλό διπολικό με 2,5mm διάμετρο. Μάλλον θα πρέπει να αγοραστεί κάτι πιο καλό. Για την σύνθεση που έχω τι προτείνετε;
Ελπίζω να μην σας ζάλισα.

4.jpg

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.847
ιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει κάποιου είδους προληπτικό service, έλεγχος ή κάτι αντίστοιχο;
Ναι
Μάλλον θα πρέπει να αγοραστεί κάτι πιο καλό. Για την σύνθεση που έχω τι προτείνετε;
Μπα, μην ασχοληθείς προς το παρόν, δεν αξίζει τον κόπο με το εν λόγω σεταπ

D

Dimkal

Guest
με 500 ευρω βρίσκεις πολύ εξαιρετικα ηχεια μεταχειρισμένα.
Βεβαια θέλεις εναν που να ξέρει να τα δει.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.176
Και περνάμε στην επόμενη φάση. Τα ηχεία τα χρονάκια τους τα έχουν. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει κάποιου είδους προληπτικό service, έλεγχος ή κάτι αντίστοιχο;
Μήπως μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμα και να τραβήξετε μια κοντινή φωτό του γούφερ ενός εκάστου των ηχείων;

Reaction score
1.064
η στηριξη με σορμποθανη δεν θα κανει θαυματα στο επιπλο που θα τα βαλεις πανω
Εκτος και αν ειναι πολυ στιβαρη κατασκευη.
Το εχεις δοκιμασει ετσι με καποιο tack πανω στο επιπλο?

Reaction score
39
Καλησπέρα.
Σχετικά με το στήριγμα με blue tack μου προτάθηκε αφού είχα παραγγείλει τις βάσεις. Τα σημεία που τοποθετήθηκε το ένα ηχείο είναι αρκετά στιβαρό και το άλλο σημείο δεν μπορείς να πεις ότι κάνεις και μονόζυγο.
Θα ανεβάσω και φώτο και απο το γούφερ του ηχείου αλλά και απο την τοποθέτηση που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Πάντος και μόνο με αυτές οι αλλαγές, στο αυτί μου άκουσα βελτίωση. Το πόσο δεν έχω τις γνώσεις για να το κρίνω, αλλά καλύτερα είναι.

γουφερ.jpg τοποθέτηση ηχείων.jpg

Reaction score
1.551
Βασικά πάνε το μεγάλου ύψους ντουλάπι στα αριστερά και φέρε το κάτω έπιπλο συμμετρικά με την τηλεόραση στο κέντρο . Πραγματικά... να χαρείς σαν άνθρωπος πιο ουσιαστικά πράγματα με ελάχιστη παραχώρηση στο decor. Και στην τρύπα που θα μείνει μεταξύ μεγάλου ντουλαπιου και επίπλου tv βάλε το ένα ηχείο σε βάση και στα δεξιά την άλλη.

Αν δε χωράνε βάσεις βάλε τα ηχεία πάνω στο έπιπλο της tv.

Reaction score
39
Δυστυχώς δεν παίζει με την καμία, αλλαγή στη διαμόρφωση του επίπλου κτλ, κτλ. Αν είσαι παντρεμενος με καταλαβαίνεις.

Reaction score
1.551
Παντρεμένος είμαι αλλά χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, όχι δεν καταλαβαίνω.
Θα καταλάβαινα αν ήθελες να περάσεις καλώδια περιμετρικά για να βάλεις surround. Να ξοδέψεις πεντε μισθούς σε ηχεία. Να κρεμασεις προβολεα. Αλλά το να διατηρήσεις μια κατάσταση μόνο από συνήθεια σε βάρος τελικά της καθημερινότητας ΣΑΣ, δεν το καταλαβαίνω.
Εντάξει. Είναι και στον άνθρωπο αλλά ειλικρινά σου μιλάω, με τέτοια τοποθέτηση απλά δεν θα την πάλευα. Σοβαρά θα είχα χωρίσει. Αν το τραβούσε για ένα κ@λοσυνθετο. Βασικά γιατί θα μου έδειχνε ότι δεν έχω "χωρο" στη σχέση, στο σπίτι μου και εν τέλει στη ζωή μου.

Viva la revolution!!!
[DOUBLEPOST=1536768838][/DOUBLEPOST]Ναι. Είναι τόσο χάλια η τοποθέτηση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.262
Members
38.543
Νεότερο μέλος
intergrale