Αλληλεπίδραση κεφαλής-βραχίονα και πως τη μετράμε?

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Γειά σας φίλοι,
Εχω καποιες αποριες σχετικα με την αλληλεπιδραση κεφαλης-βραχιονα και θα ηθελα οι πιο εμπειροι και τεχνικα καταρτισμενοι αν μπορουν να βοηθησουν.

Λοιπον αν εχω καταλαβει καλα απο αυτα που εχω διαβασει-συμπερανει ως τωρα, ο λογος που μας απασχολει η μηχανικη σχεση κεφαλης-βραχιονα ειναι η συχνοτητα συντονισμου τους, η οποια πρεπει να βρισκεται μεταξυ 8Hz-11Hz προκειμενου κατα τη διαρκεια αναπαραγωγης ο συντονισμος τους να μην γινεται αντιληπτος-ακουστος.
Εχω καταλαβει καλα ως εδω?

Για να συμπερανουμε λοιπον αν ενας συγκεκριμενος βραχιονας μπορει να βγει ραντεβου με μια συγκεκριμενη κεφαλη μας απασχολουν 3 βασικα στοιχεια:
1) Η μαζα του βραχιονα (effective mass)
2) Το βαρος της κεφαλης
3) Η ενδοτικοτητα της κεφαλης (Compliance)

Σωστα ως εδω?

Καπου στο site της Ortofon λοιπον, βρηκα ενα μαθηματικο τύπο που μας δινει τη συχνοτητα συντονισμου κεφαλης-βραχιονα. Αυτος ειναι ο ακόλουθος:

f = 1000 : (2 x π x √ M x C) => f = 159,1543 : (√ M x C)
οπου:
Μ => το βαρος του βραχιονα και της κεφαλης μαζι σε γραμμαρια
C => η ενδοτικοτητα της κεφαλης σε μm/mN

Χρισημοποιησα λοιπον αυτον τον τυπο και εκανα μερικα παραδειγματα για τον δικο μου βραχιονα (10gr effective mass) και καποιες συγκεκριμενες κεφαλες και βρηκα ευκολα τη συχνοτητα συντονισμου τους.
Αυτος ο μαθηματικος τυπος ομως, απαιτει την ενδοτικοτητα της κεφαλης σε μm/mN.

Αυτο λοιπον ειναι το προβλημα μου (και συναμα η ερωτηση μου).
Οταν την ενδοτικοτητα της κεφαλης μας την δινουν σε [x10-6cm/Dyne] τοτε τι κανω?
Δεν μπορει να ισχυει ο ιδιος τυπος ή μηπως ισχυει.

Να σημειωσω οτι ΔΕΝ ειμαι τεχνικα καταρτισμενος, οποτε λαβετε το υποψιν σας στις απαντησεις που ενδεχομενως δωσετε.

Ευχαριστω Άρης

D

Deleted member 8307

Guest
...Αυτος ο μαθηματικος τυπος ομως, απαιτει την ενδοτικοτητα της κεφαλης σε μm/mN....
Οταν την ενδοτικοτητα της κεφαλης μας την δινουν σε [x10-6cm/Dyne] τοτε τι κανω?...
χρησιμοποιείς τον ίδιο αριθμό, ένα 10^{-6} cm/dyne = ένα μm/mN
έχουμε 10^{-6} cm = 10^{-6} x 10^{-2} m = 10^{-2} μm
και
1 dyne = 10^{-5} Ν = 10 ^{-2} x 10^{-3} Ν = 10 ^{-2} mN,
άρα 10^{-6} cm/dyne = μm/mN

Reaction score
19
http://www.gcaudio.com/resources/howtos/tonearmcartridge.html
The only way to accurately measure system resonance is with a calibrated low frequency test record and a chart recorder, or other sophisticated test equipment. Since most of us do not possess this capability, it is wise to do some preliminary homework in assessing the compatibility of any potential arm/cartridge combination. There are a few general "rules of thumb" that we need to consider:

* A tonearm whose effective mass is rated at 10 grams or below is considered low mass (e.g. early SME’s, Grace 747 etc.). A tonearm whose effective mass is rated between 11 and 25 grams is considered moderate mass (e.g. SME 309, IV, IV-Vi, V, Triplanar, Graham). Arms above 25 grams of mass are high mass in nature (Eminent Technology, Dynavector).

* A phono cartridge whose compliance is rated at 12 x l0ˉ6 or below, is considered low compliance. A cartridge whose compliance is rated between 13 x l0ˉ6 and 25 x l0ˉ6 is considered high to very high. Note: Another way of expressing compliance is um/mN. Here a rating of 5 to 10 is considered very low, 10 to 20 is moderate and above 35 is very high.

* Low mass arms mate well with both moderately high and very high compliance phono cartridges.

* Moderate mass tonearms are good companions for moderate to low compliance cartridges.

* If a low compliance cartridge is used with a low mass tonearm, undesirable resonances can occur in the audible range. Mistracking may also be a problem.

* When a high compliance cartridge is mated with a moderate mass tonearm, resonances in the infrasonic range may occur in addition to some unwanted high frequency damping.

ika

News
Reaction score
16.756
......
....
1) Η μαζα του βραχιονα (effective mass)
2) Το βαρος της κεφαλης
3) Η ενδοτικοτητα της κεφαλης (Compliance)

Σωστα ως εδω?

Καπου στο site της Ortofon λοιπον, βρηκα ενα μαθηματικο τύπο που μας δινει τη συχνοτητα συντονισμου κεφαλης-βραχιονα. Αυτος ειναι ο ακόλουθος:

f = 1000 : (2 x π x √ M x C) => f = 159,1543 : (√ M x C)
οπου:
Μ => το βαρος του βραχιονα και της κεφαλης μαζι σε γραμμαρια
C => η ενδοτικοτητα της κεφαλης σε μm/mN
....
Αν δεν κάνω λάθος α) στο βάρος της κεφαλής πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το βάρος των βιδών, παξιμαδιών , κλπ...
και β) στην ενδοτικότητα ενδιαφέρει η δυναμική (dynamic Compliance) και όχι η στατική της κεφαλής.

Υπάρχει και αυτό το site για υπολογισμούς και πληροφορίες.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
χρησιμοποιείς τον ίδιο αριθμό, ένα 10^{-6} cm/dyne = ένα μm/mN
έχουμε 10^{-6} cm = 10^{-6} x 10^{-2} m = 10^{-2} μm
και
1 dyne = 10^{-5} Ν = 10 ^{-2} x 10^{-3} Ν = 10 ^{-2} mN,
άρα 10^{-6} cm/dyne = μm/mN
Ακριβως η απαντηση που εψαχνα απο καποιον που γνωριζει περισσοτερα απο εμενα.

Αν δεν κάνω λάθος α) στο βάρος της κεφαλής πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το βάρος των βιδών, παξιμαδιών , κλπ...
και β) στην ενδοτικότητα ενδιαφέρει η δυναμική (dynamic Compliance) και όχι η στατική της κεφαλής.
Ναι στον υπολογισμο μου εχω υπολογισει και τις βιδες της κεφαλης.
Εχεις δικιο οτι πρεπει να μας ενδιαφερει η τιμη dynamic compliance, και παντα αυτη παιρνω υποψη μου, απλα καποιες φορες οι κατασκευαστες κεφαλων δεν την αναφερουν, παρα μονο την static compliance.

http://www.gcaudio.com/resources/howtos/tonearmcartridge.html
The only way to accurately measure system resonance is with a calibrated low frequency test record and a chart recorder, or other sophisticated test equipment. Since most of us do not possess this capability, it is wise to do some preliminary homework in assessing the compatibility of any potential arm/cartridge combination. There are a few general "rules of thumb" that we need to consider:

* A tonearm whose effective mass is rated at 10 grams or below is considered low mass (e.g. early SME’s, Grace 747 etc.). A tonearm whose effective mass is rated between 11 and 25 grams is considered moderate mass (e.g. SME 309, IV, IV-Vi, V, Triplanar, Graham). Arms above 25 grams of mass are high mass in nature (Eminent Technology, Dynavector).

* A phono cartridge whose compliance is rated at 12 x l0ˉ6 or below, is considered low compliance. A cartridge whose compliance is rated between 13 x l0ˉ6 and 25 x l0ˉ6 is considered high to very high. Note: Another way of expressing compliance is um/mN. Here a rating of 5 to 10 is considered very low, 10 to 20 is moderate and above 35 is very high.

* Low mass arms mate well with both moderately high and very high compliance phono cartridges.

* Moderate mass tonearms are good companions for moderate to low compliance cartridges.

* If a low compliance cartridge is used with a low mass tonearm, undesirable resonances can occur in the audible range. Mistracking may also be a problem.

* When a high compliance cartridge is mated with a moderate mass tonearm, resonances in the infrasonic range may occur in addition to some unwanted high frequency damping.
Ωραιο αρθρο, καπως ετσι τα ειχα καταλαβει και εγω απο καποια αλλα sites που διαβασα.

Ευχαριστω για την βοηθεια παιδια.
Αρης

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Αν χρειάζεσαι τεστ record μπορω να σου δανεισω τον hifi news test record
Σε ευχαριστω πολυ pelopis85, σκοπευω στις επομενες εβδομαδες να καταληξω στην κεφαλη που θα αγορασω, και αν μπορεις και εσυ, σου στελνω ενα μηνυμα οταν την παρω και ερχεσαι μαζι με τον δισκο σου να την σεταρουμε.
Σε ευχαριστω πολυ.
Αρης

Reaction score
1.000
Σιγουρα υπάρχουν πολυ πιο ειδικοι απο μενα στα αναλογικα.. Αλλα με χαρα να σε βοηθησω. Μπορω να φερω και ζυγαρια και προτρακτορα...

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.893
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Mpermplis