Αμέτρητα 'Θέλω' : Beethoven Piano Sonata No. 17 'Tempest'

Reaction score
855
Θέλετε μία απόδειξη ότι υπάρχει θεός ; (άσχετα βέβαια αν έχει χόμπυ να τρυπώνει σε τυπάκια όπως ο Μπετόβεν ώστε τα τελευταία να 'μεταφράζουν' σε νότες το μεγαλείο του). Ακούστε την σονάτα νο 17, όπως την ερμήνευσε ο Μπάκχαουζ …. Δεν μπορώ –κατ’ ουσία- να γράψω οιοδήποτε σχόλιο, καθώς το τελευταίο θα φαίνεται τόσο μέτριο, τόσο ελάχιστο μπροστά στην δύναμη αυτής καθ’ εαυτής της μουσικής…. Αυτό το γαμίδι το πρώτο μέρος είναι ότι πρέπει για να σε κάνει κομματάκια, τόσο πολλά, τόσο μικρά, ώστε ουδέποτε ο εσωτερικός σου κόσμος να ξαναβρεί την συνεκτικότητα του, ανεξάρτητα από την επιδεξιότητα του μελλοντικού επίδοξου εσω ή εξω-τερικού παζλ –αδόρου ….. Τόσα πολλά ‘’θέλω’’ συμπυκνωμένα σε κουρκούτι οργής για την αδυναμία των άλλων αλλά κυρίως τη δική μας … Τόση πολλή ‘απαίτηση’ …. Αυτή η παραδοχή ήττας στο δεύτερο μέρος, όταν τα ‘θέλω’ μένουν αναπάντητα, αυτό το μούδιασμα, η συνειδητοποίηση του λιλιπούτειου ‘εγώ’ μπρος στο αβυσσαλέο ‘έξω’….. και εν τέλει αυτή η επανακάμπτουσα τρυφερότητα στο τρίτο, όταν αποφασίζουμε να μην σταματήσουμε τις διεκδικήσεις … παρότι γνωρίζουμε πλέον ότι κτυπάμε πόρτες ακατοίκητων σπιτιών ….

Η μουσική αποτελεί το ύστατο καταφύγιο στην βαρβαρότητα των καιρών… αυτή ειδικά η μουσική αποτελεί και καθρέπτη για να υποψιασθούμε, επιτέλους, ότι μέρος της βαρβαρότητας πηγάζει και από εκεί που δεν το περιμέναμε ….

Reaction score
0
Απάντηση: Αμέτρητα 'Θέλω' : Beethoven Piano Sonata No. 17 'Tempest'

Σπύρο μου ο Θεός σου είναι πολύ θυελλώδης και πολύ ανθρωπομορφικός . Εγώ προτιμώ να τον φαντάζομαι ως τον Μεγάλο Ορθολογιστή ( ναι ! ) επιστήμονα και αρχιτέκτονα γι αυτό τον βρίσκω να κατοικει στον πολυαγαπημένο μου Μπαχ .
Νάσαι καλά .

Reaction score
8
πλην των ανθρωπων ευτυχως, υπαρχουν και ορισμενα αψυχα πραγματα-εννοιες οπως καποια μουσικα θεματα, πινακες, γλυπτα κ.λπ. που σου γεννουν καποια βαθεια συναισθηματα, που ευτυχως και αντιθετα με τις ανθρωπινες σχεσεις, δεν νεκρονουν με την παροδο του χρονου.

Reaction score
40

Ναι θέλαμε μια απόδειξη... ότι αυτή τη Θεία δύναμη αυτή η καθάρια πνοή ανιδιοτέλειας μπορεί να εκφραστεί επιτέλους με λόγια βγαλμένα αβίαστα....έτσι όπως αβίαστα τρυπώνει ο ήχος,η μελωδία και απασφαλίζει καρδιές και σώματα.....έτσι όπως εσείς κ.Δημοκηδή με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής σας ''τρυπώνετε'' και δίνετε άλλη διάσταση στην προσέγγιση της μουσικής,αυτό το απόλυτο ''θηλυκό'' που αγαπάτε με πάθος και δεν γνωρίζει τη λέξη προδοσία......

Τη σονάτα no 17 την έχω ακούσει με τον Glenn Gould ένα πιανίστα οπου ο τρόπος ερμηνείας του καθώς και η καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία ταιριάζει περισσότερο με την δική μου ψυχοσύνθεση και ομολογώ ότι τα λόγια ωχριούν μπροστά στα αισθήματα που μπορεί να μου δημιουργήσει αυτός ο καλλιτέχνης....

Παρ'αυτά είναι μια καλή ευκαιρία με δική σας πλέον προτροπή να γίνει άμεση ενδελεχής ακρόαση της σονάτας No 17 με τον μεγάλο αυτό πιανίστα Wilhelm Backhaus, ο οποίος αδιαμφισβήτητα είναι ένας μεγάλος ερμηνευτής καθώς και παιδαγωγός....

Σας ευχαριστούμε

Reaction score
40

Σπύρο μου ο Θεός σου είναι πολύ θυελλώδης και πολύ ανθρωπομορφικός . Εγώ προτιμώ να τον φαντάζομαι ως τον Μεγάλο Ορθολογιστή ( ναι ! ) επιστήμονα και αρχιτέκτονα γι αυτό τον βρίσκω να κατοικει στον πολυαγαπημένο μου Μπαχ .
Νάσαι καλά .
Ο Θεός ως ''Κατ' εικόνα και ομοίωση'' με τον άνθρωπο ''ψυχή τε και σώματι '' μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή έκφρασης απαιτείται ή να πω καλύτερα χρειάζεται για την μετουσίωση της τέχνης...
Μπορεί να γίνει ανθρωπομορφικός αγγίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για πνευματική εξύψωση με τα Θεία, μπορεί να γίνει επιστήμονας, ορθολογιστής, καθοδηγητής στην ανθρώπινη πορεία της ψυχής προς το τέλειο.
Βρίσκεται παντού απο τον θεόπνευστο Johann Sebastian Bach μέχρι και τον μινιμαλιστή Ludovico Einaudi (ακούστε το Divenire και θα καταλάβετε τι εννοώ)
Δεν υπάρχει σωστό η λάθος στην προσωπική μας μουσική επιλογή εφόσων αυτή καλύπτει την ανάγκη μας για υπερβατική αποκεκαλυμμένη δόξα μέσα από την πρακτική μας ζωή πέρα από κάθε κοσμική λογική,πέρα από αλλοτριωμένες ιδέες και φθίνουσες αξίες.

Reaction score
10
Xθες άκουγα τις σονάτες appasionata, tempest, moonlight, Pathetique παιγμένα από τον μεγάλο Rubinstein.

Για μένα είναι από τα πιο όμορφα και συναισθηματικά έργα που έχουν γραφτεί ποτέ. Κάθε ένα καθρεφτίζει τα συναισθήματα του beethoven από οργή, λύπη και θυμό μέχρι τον έρωτα και τον ρομαντισμό.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.899
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo