Ανάκτηση αρχείων από δίσκο. Τι μπορεί να στοιχίσει;

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σιγά-σιγά, και αφού συνοδέψαμε τη μητέρα μου στο μεγάλο της ταξίδι όπως είχα γράψει εδώ την Τετάρτη που μας πέρασε, επανερχόμαστε στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Πριν λίγες μέρες ένας 2.5άρης σκληρός της Western Digital, το μοντέλο WD10JPVX-00JC3T0 (1TB), στον οποίο είχε η κόρη μου αποθηκεύσει σημαντικά αρχεία και κυρίως αυτά του γάμου της, ξαφνικά άρχισε σταδιακά να μην ανιχνεύεται από το PC (οποιοδήποτε PC). Ήταν βαλμένος μέσα σε μια εξωτερική θήκη USB 2.0, με την οποία δούλευε κανονικά μέχρι να παρουσιαστεί το πρόβλημα.

Σήμερα το πρωί μου τον φέρανε να τον δοκιμάσω στο δικό μου και όταν τον έβαλα πάνω του, στην αρχή άνοιξε και είδα τους φακέλους, αλλά όταν προσπάθησα να ανοίξω κάποιον από αυτούς να δω τα αρχεία και να τα αντιγράψω σε άλλο δίσκο, σταμάτησε να ανταποκρίνεται και σε λίγα δευτερόλεπτα έπαψε πια να εμφανίζεται στον file explorer.

Όσες προσπάθειες κι αν έκανα, δεν απέδωσαν. Σημειώστε ότι τη δοκιμή την έκανα, τόσο μέσω της θήκης USB, όσο και με τον ίδιο τον δίσκο συνδεδεμένο απευθείας πάνω σε υποδοχή SATA της μητρικής του υπολογιστή μου, με τα ίδια αποτυχημένα αποτελέσματα. Τον είχα αγοράσει πέρυσι, μαζί με έναν άλλον ίδιο, ο οποίος δουλεύει κανονικά. Επειδή ο δίσκος φαίνεται να λειτουργεί ως προς το μηχανικό του μέρος (ακούγεται να γυρίζει κανονικά), με τη συμβουλή φίλου, δοκίμασα να αλλάξω την πλακέτα του με αυτήν του άλλου ίδιου δίσκου που αγοράστηκε μαζί μ' αυτόν και να τον ξαναδοκιμάσω, αλλά το πείραμα δεν απέδωσε. Μάλιστα, σκατζάρισα τις πλακέτες ανάμεσα στους δύο, και κανένας από τους δυο δεν μπόρεσε να δουλέψει, πράγμα που το ερμηνεύω ότι ενδεχομένως να υπάρχει βλάβη και στην πλακέτα του και στον ίδιο τον δίσκο.

Και ναι μεν είναι ακόμα στη εγγύηση και μπορώ να τον αλλάξω άμεσα, αλλά το βασικό είναι ότι τα αρχεία είναι σημαντικά. Αναζητώ τρόπο και ενδεχομένως και εξωτερική βοήθεια για να μπορέσω να τα ανακτήσω. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις ή εξειδικευμένοι τεχνίτες, ψάχνω κάποιες πληροφορίες και - αν κάποιος γνωρίζει - και μια αρχική ένδειξη κόστους.

Ευχαριστώ.
 

Μηνύματα
966
Reaction score
1.673
Από 40-50 ευρώ το GB (προσοχή: το gigabyte!)

Άμα δεν είσαι καμια τεραστια πολυεθνική, δεν συμφέρει.

ΟΛΑ, μα ΟΛΑ, τα εξωτερικά hard drives είναι της ΠΛΑΚΑΣ (και ιδίως τα 2.5”) και σίγουρα θα τα παίξουν, ιδίως αν τα μετακινείς και τα τραντάζεις.

Υπάρχει πιθανότητα να κρατήσουν για μερικά χρόνια, ΜΟΝΟ αν τα «παλουκώσεις» κάπου και δε τα μετακινείς.

Η μόνη ΣΙΓΟΥΡΗ λύση είναι διπλό και τριπλό backup, σε τακτα χρονικά διαστήματα, σε διαφορετικούς δίσκους και τα πολύ κρίσιμα αρχεία στο «Cloud» ή σε κανά στικακι (έχει πέσει πολύ η τιμή ακόμα και των 256GB.

CU
 
Last edited:




Μηνύματα
2.291
Reaction score
5.175
northwind με κλειστά μάτια.
Το 2013 για 1TB είχα πληρώσει 650€.
Εχουν πέσει αρκετά οι τιμές πάντως.
Πας το δίσκο εκεί και σε δύο μέρες θα έχεις δωρεάν πλήρη εικόνα για το αν και πόσα αρχεία σώζονται. Μετά αν θέλεις προχωράς σε ανάκτηση.
Από εδώ και πέρα πάντως διπλό και τριπλό backup....
 

Μηνύματα
277
Reaction score
254
TicTac laboratories
Στα 17 χρονια που ειμαι IT Admin πολυεθνικης τους χρησιμοποιησα 4 φορες. Οσες φορες τους χρησιμοποιησα κανενα παραπονο. Ακομα και σε πολυ δυσκολες περιπτωσεις ανακτησανε δεδομενα. Οπως αναφερθει και πιο πανω οι τιμες ειναι OK εν σχεσει με το παρελθον.
 



Μηνύματα
2.120
Reaction score
5.566
βαλε τον δισκο σε δυο σακουλες καλα κλεισμενες(για να μην παρει υγρασια) και βαλτον στην καταψυξη για 4~5 ωρες.
Μετα δοκιμασε τον .Αν ξεκινησει παρε οτι αρχεια προλαβεις ωσπου να ζεσταθει. Μου εχει δουλεψει σε καποιους δισκους και σε καποιους αλλους οχι.Μπορεις να το επαναλαβεις κιολας.
 

Μηνύματα
4.419
Reaction score
14.360
Παιδιά ποτέ μα ποτέ δεν αλλάζουμε PCB (Λογική πλακέτα) στους σκληρούς μεταξύ τους..(Είναι μάταιο..!)
Ακόμα κ αν πρόκειται ουσιαστικά για 2 πανομοιότυπους δίσκους..
Δλδ ίδιο μοντέλο, μάρκα,χωρητικότητα, ημερομηνία κ σειρά κατασκευής κλπ κλπ.
Επάνω η PCB έχει σε ένα chipset το firmware αλλλά κ τις πληροφορίες αναγνωρισιμότητας ώς συσκευή από τον
κατασκευαστή οι οποίες είναι σαν το Id κ την ταυτότητα μας..
Επίσης περιλαμβάνει όλες τις καταγεγραμμένες μέχρι τώρα πληροφορίες συνδεσιμότητας ώς δίσκος στο bios του!
Δηλαδή είναι μοναδικές.
Ο μόνος τρόπος είναι αν πρόκειται για 100 % όμοια πλακέτα να βγάλουμε το bios από την μία πλακέτα κ να το βάλουμε στην άλλη..
Πράγμα δύσκολο κ κοστοβόρο κ περίπλοκο..
Αν ο δίσκος κάνει διάφορους μη φυσιολογικούς θορύβους κατά την λειτουργία του, τότε τον αποσυνδέουμε άμεσα ώστε να μην καταστραφεί περαιτέρω κ καταστεί εξαιρετικά δύσκολη κ κοστοβόρα η ανάκτηση των δεδομένων του.
Αν ο δίσκος αναγνωρίζεται χωρις περίεργους θορύβους από το bios της μητρικής κ από τα windows ακόμα κ αν τον βλέπει ώς RAW ή unformatted,ή καθόλου τότε υπάρχει σωτηρία μέσω προγραμμάτων ανάκτησης δεδομένων..
Αυτά είναι το EaseUs Data Recovery (Πολύ σωστά nath!)
Wondershare Data Recovery
PartitionGuru
iCare Data Recovery
iData RAW Partition Recovery
HDD Regenerator.

Υπάρχουν κ άλλα αλλά αυτά είναι τα πιό αποτελεσματικά κ από την εμπειρία μου σας λέω ότι δουλεύουν άριστα σε χαλασμένους δίσκους οι οποίοι έχουν άλλα προβλήματα κ όχι χαλασμένη πλακέτα ή εσωτερικά hardware faillures όπως κεφαλές κλπ..

Θα μπορούσες πρίν απευθυνθείς σε εταιρεία ανάκτησης δεδομένων να προσπαθήσεις μόνος σου, κ αν αποτύχουν αυτά τότε βλέπεις..

Εγώ έχω σώσει δεδομένα από δεκάδες δίσκους πελατών μου μέχρι τώρα χρησιμοποιώντας αυτά τα προγράμματα.

Δεν θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την κατάψυξη..
Ακόμα κ αν τον τυλίξεις με απορροφητικό χαρτί κ τον βάλεις σε πολλαπλές ειδικές σακούλες προστασίας τροφίμων για ψυγείο κλπ.
Θα πάρει υγρασία..
Κ αν δεν πάρει εξ αρχής θα υγρασιοποιηθεί μετά επανερχόμενος σε φυσιολογικές θερμοκρασίες δουλεύοντας.
Ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολύτιμα δεδομένα μέσα.
Η μέθοδος που περιγράφει ο coolmind είναι γνωστή, την έχω κάνει κ εγώ αλλά είναι ρίσκο!
Δηλαδή αν θα ανοίξετε σκληρό δίσκο μετά από ώρες σε κατάψυξη θα δείτε όλη την επιφάνεια του γεμάτη υγρασία η οποία μεταμορφώνεται σε νερό με καταστροφικές συνέπειες για την κεφαλή κ την επιφάνεια των μαγνητικών εσωτερικών δίσκων όπου είναι γραμμένα όλα τα data.
Ιδιαίτερα ευπαθής στην υγρασία είναι κ ο βηματικός ηλεκτροκινητήρας που κινεί μηχανικά τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής.
Ασε που αν μιλάμε για πολλά GB σε εκατοντάδες αρχεία ακόμη κ με σύνδεση USB 3.0 θα χρειαστεί ώρα να αντιγραφούν τα δεδομένα.
Ο σκληρός δίσκος μέσα σε 10 λεπτά θα έχει φτάσει πάλι στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του, αν όχι μεγαλύτερη σε περίπτωση υπερθέρμανσης της PCB.

Στην περίπτωση που υπερθερμαίνεται η PCB κ μετά από λίγη ώρα κολλάει τότε μπορείς να τον βάλεις σε ενα dockstation κ να τον ψύχεις αρκετά με κάποιον τρόπο (κοντά ή μπροστά σε air condition ή ανεμιστήρας κατευθείαν πάνω του) όση ώρα κάνεις ανάκτηση..
Θεωρώ ότι ρισκάρεις λιγότερο έτσι την περαιτέρω καταστροφή του κ το μεγαλύτερο κόστος ανάκτησης σε περίπτωση που απευθυνθείς σε εταιρία..

Οι εταιρείες που προτείνονται πιό πάνω είναι όλες άριστες.
Προσωπικά εγώ για λογαριασμό του Πανεπιστημίου έχω απευθυνθεί κάποιες φορές στην datalabs η οποία έχει τις χαμηλότερες χρεώσεις σε επαγγελματικό επίπεδο υπηρεσιών..
https://www.datalabs.gr/?gclid=CjwK...5yWB6FgXpaCWgnQtEITJuSL7lX0hJ0uxoCkxoQAvD_BwE
 
Last edited:

Μηνύματα
4.503
Reaction score
7.800
https://www.datalabs.gr/

Πριν 20 μέρες περίπου σε δίσκο της κουνιάδας μου αφού είχα δοκιμάσει όπως σου είπαν και ποιο πάνω το easeus data recovery χωρίς αποτέλεσμα, για 1tb wd 2.5 usb3 μου πήραν 300 + Φπα με 88% ανακτήσιμα αρχεία.
 

Μηνύματα
13.638
Reaction score
6.602
Κανε ενα τηλεφωνο σε αυτον που εκανε την φωτογραφηση (αν ειχατε παρει βεβαια καποιον φωτογραφο),ισως εχει κρατησει υλικο.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Σας ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές και υποδείξεις.

Θα ανιχνεύσουμε από Δευτέρα όλες τις προτεινόμενες εναλλακτικές και ελπίζω να καταλήξουμε κάπου.

Κανε ενα τηλεφωνο σε αυτον που εκανε την φωτογραφηση (αν ειχατε παρει βεβαια καποιον φωτογραφο),ισως εχει κρατησει υλικο.
Ασφαλώς αυτό θα ήταν η ιδανική λύση στο πρόβλημα. Αν και δεν είναι άμεσα δική μου υπόθεση (της κόρης μου και του γαμπρού μου είναι), η πρώτη προσπάθεια για τέτοιου είδους αναζήτηση έγινε ήδη και δυστυχώς οι αρχικές πληροφορίες είναι ότι δεν έχει κρατηθεί κάτι.
 



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.595
Μηνύματα
2.865.279
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top