Αναβάθμιση ενισχυτή

Reaction score
6
Καλησπέρα σας

Θα εκτιμούσα τις προτάσεις και ιδέες σας..
Εδώ και 2 χρόνια έχω έναν Denon PMA 600 NE (ο πρώτος μου ενισχυτής) που οδηγεί τα klipsch rp600m.
Βασικό για μένα είναι ο νέος ενισχυτής να έχει α) rec out (συνδέω ένα σύστημα ακουστικών με ξεχωριστό ενισχυτή κλπ)
β) Sub out / Pre out για το subwoofer που χρησιμοποιώ
Έχω ένα μπάτζετ γύρω στα 1500 - 2000 και θέλω να αναβαθμίσω τον ενισχυτή. Είμαι ανάμεσα στα εξής μηχανήματα:

1) Rega Elicit R (μεταχειρισμένο)
2)Advance Acoustics A10 Classic
3) Atoll IN200 Signature
4) Marantz PM8006
5) Musical Fidelity m2si

DAC, phono stage και streaming τα έχω ξεχωριστά οπότε δεν με νοιάζουν τόσο..

Στην πορεία θα αλλάξω και τα ηχεία αλλά προς το παρόν θέλω να θέσω τη βάση με τον ενισχυτή.
Ξέρω ότι είναι κάπως ανάποδο, αλλά θέλω να τα ζήσω κι άλλο τα ηχεία, ξεδιπλώνοντας τις όποιες αρετές έχουν λίγο ακόμα προτού πάω σε κάτι άλλο αργότερα.

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020

Αν δεν έκανα λάθος στο ψάξιμο και πρόκειται γι' αυτό εδώ, είναι ακατάλληλο για την περίπτωση, εκτός αν βρεθεί ενισχυτής με base management, ώστε να απαλλαγούν τα ηχεία από τις χαμηλές συχνότητες. Αλλιώς, αν τα ηχεία παίζουν μπάσα παράλληλα με το sub, η χρήση του δεν έχει κανένα νόημα.

Ένας τέτοιος ενισχυτής είναι ο Parasound που προτείνει ο John.

hint6_black_back.jpg

Reaction score
6

Αν δεν έκανα λάθος στο ψάξιμο και πρόκειται γι' αυτό εδώ, είναι ακατάλληλο για την περίπτωση, εκτός αν βρεθεί ενισχυτής με base management, ώστε να απαλλαγούν τα ηχεία από τις χαμηλές συχνότητες. Αλλιώς, αν τα ηχεία παίζουν μπάσα παράλληλα με το sub, η χρήση του δεν έχει κανένα νόημα.

Ένας τέτοιος ενισχυτής είναι ο Parasound που προτείνει ο John.

View attachment 259432
Αυτό είναι.
Λέτε δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται λάθος καθώς το crossover ρυθμίζεται στο γουφερ αλλά όχι στον ενισχυτή??

Reaction score
9.075
Καλησπέρα,
Μία ερώτηση ο ενισχυτής θέλεις να είναι αποκλειστικά δικάναλος η πολυκάναλος και για home cinema αν το σκέφτεσαι στο μέλλον.

Reaction score
6
Καλησπέρα,
Μία ερώτηση ο ενισχυτής θέλεις να είναι αποκλειστικά δικάναλος η πολυκάναλος και για home cinema αν το σκέφτεσαι στο μέλλον.
Εχεις δικιο..Δικάναλος. Δεν με απασχολεί κάτι άλλο

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.713
Θα σου προτεινα να κανεις το πειραμα και να παρεις εναν Harman HK 990 ειναι dual monoblog 2X200 Καπου τριγυρναει ενας μεταχειρα εχει αυτα που ζητας αρκετες ρυθμισεις μπορεις απο το μενου του να κροσαρεις το sub σε οσους κυκλους θες εσυ, επισης εχει dsp με μικροφωνο για ηχοβολισμο στον χωρο σου και διπλη εξοδο για sub, Απλα τσεκαρετον να ειναι σε καλη κατασταση και να εχει κανει το update στο λογισμικο του τρεχει αρκετα πιο κρυος, μαμα ζεματαει ολοκληρος ακομα και σε ψυθιριστες εντασεις ειχε βγει update για αυτον και στο λογισμικο και αλλη ρυθμιση στα ρευματα ηρεμιας.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Αυτό είναι.
Λέτε δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται λάθος καθώς το crossover ρυθμίζεται στο γουφερ αλλά όχι στον ενισχυτή??
Το συγκεκριμένο sub προορίζεται αποκλειστικά για home cinema, εφαρμογή στην οποίαν οι ανάλογοι ενισχυτές μπορούν να του δώσουν σήμα που περιέχει μόνο τις χαμηλές συχνότητες, αποκόπτοντάς τες συγχρόνως από όλα τα υπόλοιπα ηχεία. Θα ήταν κατάλληλο αυτό το sub αν είχε και κροσσαρισμένες εξόδους επιπέδου line, ώστε να οδηγήσει κάποιον τελικό ενισχυτή, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγούσε τα PR600m.

Δείτε δείγμα τέτοιου sub.
presonus-temblor-t10.jpg

Reaction score
6
Το συγκεκριμένο sub προορίζεται αποκλειστικά για home cinema, εφαρμογή στην οποίαν οι ανάλογοι ενισχυτές μπορούν να του δώσουν σήμα που περιέχει μόνο τις χαμηλές συχνότητες, αποκόπτοντάς τες συγχρόνως από όλα τα υπόλοιπα ηχεία. Θα ήταν κατάλληλο αυτό το sub αν είχε και κροσσαρισμένες εξόδους επιπέδου line, ώστε να οδηγήσει κάποιον τελικό ενισχυτή, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγούσε τα PR600m.

Δείτε δείγμα τέτοιου sub.
View attachment 259433
Το είχα βάλει καθ'υπόδειξη του εμπόρου που μου το πούλησε, δεδομένου οτι ο τωρινός ενισχυτής έχει singe sub out έξοδο..

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Το είχα βάλει καθ'υπόδειξη του εμπόρου που μου το πούλησε, δεδομένου οτι ο τωρινός ενισχυτής έχει singe sub out έξοδο..
Σύμφωνοι, έχει. Όμως, απαλλάσσει τα μικρά ηχεία από τα μπάσα, ή παίζουν μπάσα κι αυτά μαζί;

Reaction score
6
Σύμφωνοι, έχει. Όμως, απαλλάσσει τα μικρά ηχεία από τα μπάσα, ή παίζουν μπάσα κι αυτά μαζί;
Έχω την εντ'υπωση πως γίνεται αυτό που λές..
Έχω μικρή εμπειρία και είναι η πρώτη μου επαφή με sub.
Παρόλα αυτά ο Parasound φαινεται πράγματι πολύ καλός

Reaction score
7.089
Νad c389.....εχει και αυτός δυνατότητα να κόψει τις χαμηλές από τα κύρια ηχεία,χωρίς να περάσει το σήμα και από το κρος του υπογούφερ (και αν μιλάμε για κάτι προσιτό,όχι και χωρίς επιπτώσεις στον ήχο).

Reaction score
12
Για να μην ανοίγω νέο θέμα το βάζω εδώ.
Είμαι σε φάση αναζήτησης αγοράς ολ. ενισχυτή για οδήγηση ηχείων Dali Zensor 1 σε σύστημα desktop.
Μέχρι σήμερα το σύστημα από το οποίο ακούω μουσική αποτελείται από πηγή desktop υπολογιστή (RCA έξοδοι από κάρτα ήχου Asus Xonar Essence STX, αρχεία κυρίως FLAC και streaming από Spotify & Tidal), ενισχυτή ένα μικρό κινέζικο Tripath (ΤΑ 2024) με ισχύ περί τα 7-8W@8Ohm (με σχετικά λογική παραμόρφωση, <1% πχ) και ηχεία τα Zensor 1 σε βάσεις ιδιοκατασκευής περί τα 10 εκ. ύψους πάνω στο γραφείο. Τα ηχεία είναι μεταξύ τους σε απόσταση περί το 1,20μ. και ο χώρος όπου βρίσκεται το σύστημα είναι μικρός (περίπου 3,9 Χ 4,2 μ.). Η ακρόαση γίνεται σε απόσταση περί το 1 μέτρο από τα ηχεία.
Κατά καιρούς έχω πειραματιστεί και με άλλους παρόμοιους μικρούς ενισχυτές (όλοι Tripath, με ολοκληρωμένα ΤΚ2050, ΤΑ 2020Α, ΤΑ 2021) αλλά τελικά κατέληξα σε εκείνον με το ΤΑ2024 ως τον πιο μουσικό και μάλλον ταιριαστό ως μουσικότητα και overall ηχητικό χαρακτήρα με τα ηχεία. Αν και δεν έχω σοβαρή εμπειρία με ακρόαση ενισχυτών λυχνίας θα έλεγα ότι ο ήχος όλων λίγο πολύ των Tripath ενισχυτών και ειδικά αυτών με το τσιπ ΤΑ2024 φέρνει αρκετά κοντά σε ήχο μηχανήματος λάμπας κι έχει μια ευχάριστη, ατμοσφαιρική χροιά, με καλές μεσαίες και αρκετά φυσικές χροιές σε φωνές κι έγχορδα όργανα. Κάποιες δεκαετίες δε παραπίσω (90's) άκουγα μουσική από αξιοπρεπή μηχανήματα της εποχής (Cyrus III + PSX-R, B&W DM570, Sony CDP-X202ES).
Ενώ λοιπόν είμαι αρκετά ευχαριστημένος γενικά από τον ήχο του συγκεκριμένου συστήματος τον οποίο θεωρώ αρκετά ισορροπημένο, εκεί που μου τα χαλάει είναι στο γεγονός ότι δεν μπορεί να ανέβει σε σχετικά υψηλές στάθμες (ακόμα και στον περιορισμένο χώρο που βρίσκεται το σύστημα) και γενικότερα αισθάνομαι ότι ο ενισχυτής που χρησιμοποιώ είναι "λίγος" για αυτά τα ηχεία, τόσο από πλευράς δυνατοτήτων οδήγησης όσο και απόδοσης των δυναμικών περασμάτων σε διάφορα κομμάτια μουσικής (ακούω κατά βάση ροκ και ηλεκτρονική μουσική, αλλά και τζαζ ενίοτε, και κάποιες φορές και ακουστικά σύνολα).
Με αυτά και μ' αυτά κι επειδή μπορώ να δηλώσω αρκετά ευχαριστημένος από το μουσικό χαρακτήρα των Dali Zensor 1 (τα οποία βρίσκω εξαιρετικά μουσικά και με ζωντανό, αρκετά ισορροπημένο ήχο, χωρίς να κουράζουν αλλά και χωρίς να στερούνται επαρκούς αναλυτικότητας κατά την εκτίμησή μου), θεωρώ πως ο αδύναμος κρίκος στο σύστημά μου είναι ο ενισχυτής, οπότε και αναζητώ κάτι ισχυρότερο για την πληρέστερη οδήγησή τους, ώστε ει δυνατόν να τα "ξεζουμίσει" (με την καλή έννοια), δηλαδή να βγάλει όσο γίνεται πιο κοντά στο 100% των δυνατοτήτων τους.
Η περιοχή που κινούμαι οικονομικά φτάνει βαριά στα 400 ευρώ και λογικά είμαι στην κατηγορία ολοκληρωμένων των 40-50 (πραγματικών) βατ ανά κανάλι.
Κάποιες πρώτες σκέψεις έχω κάνει για τον NAD C316BEEV2, όπως και για τον Yamaha AS301, ενώ έχω σκεφτεί και για κάποιο εισαγωγικό μοντέλο της Denon ή της Marantz, λόγω καλών κριτικών που έχω διαβάσει για αντίστοιχα μηχανήματα αυτών των εταιρειών (τα οποία μηχανήματα ωστόσο πρωτοκυκλοφόρησαν περίπου μια δεκαετία πριν, αν αυτό έχει κάποια σημασία, για μένα πάντως όχι).
Παρακαλώ για τις προτάσεις/συμβουλές σας.

Reaction score
7.089
και με εναν Yamaha A-S201 θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου......τα υπόλοιπα δώστα για ένα usb dac.

Reaction score
11.759
Προσπάθησε να πάρεις κάποιον ενισχυτή στα 100-120 w ανά κανάλι. Άσε το DAC, μια χαρά είναι η κάρτα ήχου σου.

gid

Reaction score
10.161
Ο ενισχυτής σου δεν είναι δυνατός, αλλά από την άλλη τα ηχεία σου απλά αδυνατούν να αναπαράξουν τις δύο πρώτες οκτάβες.... Γι' αυτό τι θα κάνεις;

Και την επόμενη φορά που θα έχεις ερώτηση, καλύτερα άνοιξε δικό σου νήμα. Δεν κοστίζει τίποτε, σε κανέναν, και οι διαχειριστές των φόρα προτιμούν να μην ανακατεύονται οι ερωτήσεις διαφορετικών μελών.

Reaction score
12
Ανοίγω νέο θέμα κατόπιν προτροπής του συμφορουμίτη gid για να μην τα ανακατεύουμε εδώ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo