Αναβάθμιση sub

Reaction score
228
Σκέφτομαι προσεχώς να αναβαθμίσω το sub του συστήματος μου. Έχω ήδη ένα crystal audio TX-12 με ενισχυτή 200 W, 12άρι woofer και πιστοποίηση THX ultra2. Επεξεργάζομαι τις εξής εναλλακτικές:
α) Ένα δεύτερο ίδιο sub με κόστος περί τα 400 ευρώ.
Β) πώληση αυτού που έχω και αγορά ενός Klipsch r115-sw, 400 W, 15άρι μεγάφωνο
Γ) πώληση αυτού που έχω και αγορά SVS pb-2000, 400 W, 12άρι.

Το κόστος των β,γ θα μου βγει λίγο παραπάνω αλλά δεν πειράζει αν το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
Χώρος τώρα περί τα 35 τ.μ αλλά προβλέπεται μελλοντικά μετακόμιση σε χώρο 50 τ.μ.

Θα ήθελα τις γνώμες σας ως προς τις εναλλακτικές· 2 μικρότερα sub ή 1 μεγαλύτερο και αν ένα, ποιό?

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.256
Αν θες ένα sub για ταινίες, θες το "punch", να νοιώθεις τα "χτυπήματα" των χαμηλών συχνοτήτων, πας στο Γ ( ένα από τα SVS ).
Αν θες μελωδικό ( περισσότερο βάρος στην μουσική δηλαδή ), πας αλλού, αναλόγως και με τα ηχεία σου.

Reaction score
228
Τα ηχεία είναι Klipsch reference, RB 81 μπροςτα και RC 62 κεντρικό, με ενισχυτή YAMAHA RX-A 3030.
Περισσότερο ενδιαφέρομαι για παραπάνω impact στις ταινίες.
Στη μουσική και έτσι όπως είμαι, με το volume του sub περίπου στη μέση και flat από τον ενισχυτή δε μου λείπει χαμηλό.
Θεωρείς ότι το Klipsch παρόλο το μεγαλύτερο μεγάφωνο και έχοντας ίδιο ενισχυτή, δε θα δώσει αντίστοιχο impact με το SVS?

Reaction score
255
Τα δυο sub ειναι καλυτερα του ενος, γεμιζει ο χωρος με περισσοτερες χαμηλες, οποια και να’ ναι η επιλογη σου.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.256
Τα ηχεία είναι Klipsch reference, RB 81 μπροςτα και RC 62 κεντρικό, με ενισχυτή YAMAHA RX-A 3030.
Περισσότερο ενδιαφέρομαι για παραπάνω impact στις ταινίες.
Στη μουσική και έτσι όπως είμαι, με το volume του sub περίπου στη μέση και flat από τον ενισχυτή δε μου λείπει χαμηλό.
Θεωρείς ότι το Klipsch παρόλο το μεγαλύτερο μεγάφωνο και έχοντας ίδιο ενισχυτή, δε θα δώσει αντίστοιχο impact με το SVS?
Δεν έχει απόλυτη σημασία το μέγεθος του woofer.
Παίζουν πολλά ρόλο.
Στα χαμηλότατα 12Hz π.χ., το top sub της αγοράς είναι της Paradigm με 6* 10" woofers.
Στα 16Hz παρομοίως βασιλιάς είναι το... 13άρι PB-13 Ultra της SVS.

Στον τομέα του χαμηλού για ταινίες το Klipsch κοιτάει με κυάλια το SVS.

Reaction score
228
Μήπως συγκρίνεις το Klipsch με το PB 13 ultra? εγώ μιλάω για το PB 2000. Εντάξει να δεχτώ ότι είναι καλύτερο από το Klipsch αλλά όχι ότι απέχουν και χιλιόμετρα. Τουλάχιστον τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.256
Μήπως συγκρίνεις το Klipsch με το PB 13 ultra? εγώ μιλάω για το PB 2000. Εντάξει να δεχτώ ότι είναι καλύτερο από το Klipsch αλλά όχι ότι απέχουν και χιλιόμετρα. Τουλάχιστον τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
On paper όλα τέλεια είναι.

Όχι, ούτε κόντρα στο PB-2000 δεν στέκει το Klipschάκι.

Reaction score
648
Συνήθως τα sub που πουλιούνται απευθείας στον καταναλωτή online είναι πιο VFM σε σχέση με τα sub των mainstream εταιρειών.
Εταιρείες με μεγάλο VFM, SVS,Rythmik,Hsu,Jtr .....

Reaction score
262
Εγω παιδια ειμαι κατοχος 1ας εβδομαδας τωρα ενος r115sw (klipschaki) και μεχρι στιγμης σε χαμηλομεσαιες εντασεις το sub εχει προβλημα. Μου δημιουργει τρανταγματα στον καναπε και αλλαγη θεσης στα ποτηρια του σαλονιου. Απο βδομαδα θα πσιξω πιο δυνατα μηπως και αλλαξουμε σερβιτσια επιτελους.

Reaction score
228
Όταν πριν 2 χρόνια πήγα απο το Yamaha yst-515 στο crystal audio sub 12 στην αρχή μου φάνηκε πως το crystal έβγαζε λιγότερο μπάσο, πράγμα απίθανο μιας και είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και με 12αρι μεγάφωνο.
Μάλιστα θυμάμαι την ίδια περίοδο αντίστοιχα σχόλια είχε γράφει και ο surf drifter που είχε αλλάξει απο το ίδιο Yamaha στο PB-2000!
Βέβαια σύντομα διαπιςτωςα οτι το μεγάλο sub μου έδινε αλλά πράγματα: το μπάσο δεν το "άκουγες" τόσο πολύ όσο στο Yamaha, το ένιωθες όμως σαν τράνταγμα στον καναπέ. Επίσης ήταν παρών όταν έπρεπε, στις σκηνές δράσης δηλαδή, και πιο διακριτικό στον υπόλοιπο χρόνο.
Μαλλον αυτό που άκουγα στο Yamaha ήταν είτε παραμόρφωση ή ένα τεχνητό φούσκωμα σε κάποιες συχνότητες, πχ 40-50 hz για λόγους εντυπωσιασμού και για να καλυφθεί η αδυναμία του να κατέβει πιο χαμηλά.
Διαβάζοντας στα forum βλέπω παρόμοια σχόλια απο χρήστες που αναβάθμισαν απο μικρότερα sub σε μεγαλύτερα, πχ PB-2000.
Τελικά έτσι ακούγεται ένα καλό και δυνατό sub? πιο πολύ το νιώθεις παρά το ακούς?
Για πείτε οι πιο έμπειροι.

Reaction score
2.482
Όταν πριν 2 χρόνια πήγα απο το Yamaha yst-515 στο crystal audio sub 12 στην αρχή μου φάνηκε πως το crystal έβγαζε λιγότερο μπάσο, πράγμα απίθανο μιας και είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και με 12αρι μεγάφωνο.
Μάλιστα θυμάμαι την ίδια περίοδο αντίστοιχα σχόλια είχε γράφει και ο surf drifter που είχε αλλάξει απο το ίδιο Yamaha στο PB-2000!
Βέβαια σύντομα διαπιςτωςα οτι το μεγάλο sub μου έδινε αλλά πράγματα: το μπάσο δεν το "άκουγες" τόσο πολύ όσο στο Yamaha, το ένιωθες όμως σαν τράνταγμα στον καναπέ. Επίσης ήταν παρών όταν έπρεπε, στις σκηνές δράσης δηλαδή, και πιο διακριτικό στον υπόλοιπο χρόνο.
Μαλλον αυτό που άκουγα στο Yamaha ήταν είτε παραμόρφωση ή ένα τεχνητό φούσκωμα σε κάποιες συχνότητες, πχ 40-50 hz για λόγους εντυπωσιασμού και για να καλυφθεί η αδυναμία του να κατέβει πιο χαμηλά.
Διαβάζοντας στα forum βλέπω παρόμοια σχόλια απο χρήστες που αναβάθμισαν απο μικρότερα sub σε μεγαλύτερα, πχ PB-2000.
Τελικά έτσι ακούγεται ένα καλό και δυνατό sub? πιο πολύ το νιώθεις παρά το ακούς?
Για πείτε οι πιο έμπειροι.
Ναι, εγω όταν τα ελεγα αυτα, είχα κάνει αυτοματο YPAO και το sub volume το είχε στα ταρταρα. Τότε πήρα τον Καστρουνη και ηρθε για εναν καφε και με το αυτι, το έκανε να ακουγεται κλασεις ανώτερο. Λιγο το delay, λίγο το phase και το volume και ακους άλλο πράγμα εντελώς.

Reaction score
8.076
...
Μαλλον αυτό που άκουγα στο Yamaha ήταν είτε παραμόρφωση ή ένα τεχνητό φούσκωμα σε κάποιες συχνότητες...
Αυτό.

Αν είναι καλά ρυθμισμένο, σωστά τοποθετημένο και αρκετό για το χώρο, και το αισθάνεσαι και το ακούς.
Και τούτο.

Reaction score
8.076
Αν είναι καλά ρυθμισμένο, σωστά τοποθετημένο και αρκετό για το χώρο, και το αισθάνεσαι και το ακούς.
Εσύ πάλι, που το ξέρεις αυτό; Το έχεις δει σε κάποιο φίλο;

Reaction score
3.554
Τις πολύ χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 16-18Hz) πιο πολύ τις αισθάνεσαι παρά τις ακους. Τώρα που θα βρεις sub να κατεβαίνει εκεί και να "ακούγεται" σωστά , είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο....πάντως το Eartquake MKV-15 κατεβαίνει ακόμα πιο χαμηλά και το αισθάνεσαι σαν ωστικό κύμα που σου κουνάει το σπίτι από τα θεμέλια (έχει πλάκα γιατί νιώθεις τα μπατζάκια από το παντελόνι να κουνιούνται από τον αέρα που μετακινεί το sub 3,5 μέτρα μακριά)...

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
78.957
Μπατζάκια πάνω απο 30Hz, ωστικό κύμα 25-30Hz. Δύσκολο να κατεβαίνει το Earthquake κάτω απο 25Hz.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.298
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale