Αναβάθμιση?

Reaction score
2.386
Καταρχήν σας χαιρετώ όλους. Διαβάζω σχεδόν καθημερινά το forum εδώ και ένα εξάμηνο περίπου σε θέματα που αφορούν hi-fi.

Προχωρώ γρήγορα στο θέμα και θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής.

Είχα αγοράσει πριν από 18 χρόνια το εξής σύστημα

CD player Techniqs SL P 377
ενισχυτής Rotel RA 820 AX
ηχεία BW DM 560

Πολύ αργότερα προστέθηκε πικάπ Thorens.

Το οποίο ηχοσύστημα παλαιότερα δούλεψα αρκετά, τα τελευταία χρόνια αραιά λόγω οικογένειας, δουλειάς κλπ.

Πρόσφατα διαπίστωσα ότι το iphone με τα ακουστικά της συσκευασίας του, ακούγεται καλύτερα από το ηχοσύστημα (κομμάτια mp3 ριπαρισμένα από δικά μου CD σε variable bite rate).

Το θέμα είναι το εξής.
Τα μηχανήματά μου (CDP, ενισχυτής, ηχεία) είναι πλέον ξεπερασμένης τεχνολογίας? έχουν γεράσει, δηλαδή χάσανε απόδοση με το χρόνο?
Θέλω να αναβαθμίσω το σύστημα αλλά πως? να τα αλλάξω όλα μαζί? πιστεύετε ότι κάποιο είναι αδύναμος κρίκος?
Και πολύ χοντρικά πόσα λεφτά θα έπρεπε να δώσω για ανα ανέβαινα ένα σκαλί ή τουλάχιστον να ακούγεται καλύτερα από το iphone με τα ακουστικά. Ας πούμε 500 €, 1000 €, 2000 € ?

Με βάση όσα έχω διαβάσει εδώ μία καλή λύση θα ήταν ένα dac σαν το V-DAC ή το DacMagic. Οπότε πιο πολύ ρωτάω για τον ενισχυτή και τα ηχεία. Μπορεί να έχουν "πέσει" λόγω ηλικίας? Θα ήθελα να δώσω συνολικά μέχρι 1000-1500 €. Θα έκανα κάτι ή θε πρέπει να κινηθώ σε υψηλότερα επίπεδα τιμών?

Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά θα με βοηθούσε οποιαδήποτε έστω και μικρή απάντηση πχ "πέτα τα ηχεία" ή "που πας βρε καρμίρη για V-DAC, πάρε τουλάχιστον ένα Weiss Minerva !! " :138:

Κυριάκος

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166
Απάντηση: Αναβάθμιση?

Έλα Κυριάκο, καλωσήρθες στο κλουβί με τις τρελές. (Ρε συ, το σκέφτηκες καλά εδώ μέσα που μπήκες); :114:

Θέλω να με πεις κάτι... Το iPhone ακούγεται καλύτερο, ή πιο εντυπωσιακό;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Σίγουρα τα 18 χρόνια είναι πολλά και κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει στο σύστημα σου.
Κάποιοι καθαρισμοί επαφών και ποτενσιομέτρων καθώς και έλεγχος για οξειδωμένα καλώδια είναι τα βασικά.

Μετά από αυτά θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μια άλλη πηγή.

Reaction score
2.386

@Costas Coyias

Μάλλον δεν το σκέφτηκα καλά. Ήδη με προβλημάτισες. Καλύτερα ή πιο εντυπωσιακά? Δεν είμαι σίγουρος. Διαπίστωσα ότι ακούγονται κάποιες λεπτομέρειες που δεν άκουγα στο ηχοσύστημα. Επίσης έχω την εντύπωση (απλά εντύπωση) ότι ακούγεται πιο μουντά και ίσως να κουράζει λίγο ηχητικά. Αλλά να σε πω την αλήθεια :114: δεν είμαι σίγουρος. Πάντως δεν είμαι και πολύ fan του εντυπωσιακού ήχου. Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ τα treble / bass του ενισχυτή και αν έχει κάποια σημασία μου αρέσει περισσότερο ο ήχος του Thorens. Αλλά οι δίσκοι μου είναι λίγοι (και επίσης δε θέλω να τους λοιώσω :137: )

@PeterMeni
Καλώδια, επαφές ; Δεν τα είχα σκεφτεί αυτά.
Επίσης κάπου είχα δει εδώ νομίζω για αλλαγή πυκνωτών στον ενισχυτή. Τα ηχεία μπορεί να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της απόδοσής τους λόγω ηλικίας?
Όσον αφορά πηγή μάλλον θα πάω για κανένα από τα DAC προανέφερα ή κάποιο άλλο σε αυτήν την τιμή και το CDP που ήδη έχω για αρχή και μετά βλέπουμε.

m_v

Reaction score
24
Από την περιγραφή θα υποθέσω ότι το πιό πιθανό είναι ο κάπως παλιός D/A του CD, οπότε πιστεύω ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο για την αγορά εξωτερικού DAC. Για τον τύπο ψάξε το, υπάρχουν πολλές προτάσεις στο site.
Θα σου πρότεινα κάτι ευέλικτο με ποικιλία εισόδων για να ταιριάζει και στις πιθανές αλλαγές.

Το σύστημά σου δεν πιστεύω ότι έχει "γεράσει", βέβαια όλα είναι θέμα γούστου και αναγκών.
Πριν αγοράσεις κάτι ερεύνησέ το διεξοδικά στο παρόν site ή αλλού, ώστε να έχεις και άλλες γνώμες καθώς και να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο χώρο και τις ανάγκες σου.

Όπως όμως γράφει ο PeterMeni, αυτά που συνήθως μπορεί να επηρεάζουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι οι επαφές όπου μπορεί να έχουν οξειδωθεί (γκρίζα-άσπρη επικάλυψη), σε χώρο καπνιζόντων με πίσσα, κλπ. Εδώ εκτός από τα ειδικά καθαριστικά επαφών audio (στα 5-10€, περισσότερα είναι μάλλον κοροϊδία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπρέι επαφών (contact spray), χωρίς λάδι που υπάρχει στα καταστήματα ηλεκτρονικών.
Με σπρέι επαφών και τα ρυθμιστικά ποτενσιόματρα αφού φυσηχθούν καλά με σπρέι αέρα (dust off, duster κλπ).
Τα καλώδια, φαινονται αν είναι οξειδωμένα από το χρωμα-υφή, συνήθως σχηματίζεται στρώση πράσινου ανθρακικού χαλκού ή μαύρη από οξείδιο του χαλκού. Εδώ εάν συμβαίνει κάτι από τα προηγούμενα, η λύση είναι η προμήθεια νέων.

Τα πιό ευαίσθητα στον χρόνο εξαρτήματα ενισχυτών-ηχείων είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτες λόγω κυρίως της εξάτμισης του διαλύτη που περιέχουν, Πριν κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή πυκνωτών καλό είναι με μετρηθούν με καπασιτόμετρο γιατί μπορεί να είναι μιά χαρά. Στον 820 χρησιμοποιούνται καλής ποιότητας ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές (εαν δεν με απατά η μνήμη μου elna for audio).
Στα ηχεία πάλι οι συχνά χρησιμοποιούμενοι στο crossover διπολικοί ηλεκτρολυτικοί πυκνωτες μετά από 15-20 χρόνια συνήθως (όχι πάντα) αρχίζουν να έχουν μειωμένη χωρητικότητα, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του crossover.
Στα μεγάφωνα (κυρίως στο γούφερ), με τον χρόνο συχνά χαλάει η ανάρτηση (το ελαστικό υλικό μεταξύ μεταλλικού πλαισίου του μεγαφώνου με τον κώνο).

Reaction score
877
........

- Το πιο ποιοτικό, διαχρονικό και πολύτιμο κομάτι που έχεις είναι το πικάπ...

- Ακολουθούν τα ηχεία που επίσης μπορείς να κρατήσεις αφού ελέγξεις πως τα μεγάφωνα δεν είναι καμένα(Τα tweeter 99% θα είναι)...

- Η κεφαλή θέλει σίγουρα αλλαγή...

- Το cd θέλει αλλαγή με ένα bluesky των 30 ευρώ από τον Μαρινό_πουλο(μη πάρεις 'ακριβότερο' cd πριν σκευτείς σοβαρή αναβάθμιση)

- Οι παλιοί ROTEL δεν έπαιζαν καλά...Πριν πολλά χρόνια είχα συγκρίνει έναν ROTEL με τον KENWOOD ka100 που είχα τότε και υπήρχε πραγματικά τρομερή διαφορά στην ποιότητα υπέρ του KENWOOD...

.........

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Απάντηση: Re: Αναβάθμιση?

........

- Οι παλιοί ROTEL δεν έπαιζαν καλά...Πριν πολλά χρόνια είχα συγκρίνει έναν ROTEL με τον KENWOOD ka100 που είχα τότε και υπήρχε πραγματικά τρομερή διαφορά στην ποιότητα υπέρ του KENWOOD...

.........
Ο συγκεκριμένος Rotel μια χαρά ενισχυτής είναι, ή μάλλον καλύτερα ήταν. Ήταν το απόλυτο best buy στις αρχές της δεκαετίας του '90 και ξεπεράστηκε μόνο από τον αντικαταστάτη του RA930AX.

Παρόλα αυτά οι ικανότητες οδήγησης του είναι περιορισμένες και φυσικά τα 20 χρόνια του θα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Οπότε θα ήταν σοφό να ξεκινήσει κάποιος την αναβάθμιση από το δίδυμο ενισχυτής - ηχεία.

Για πηγή τα έχουμε πει πολλές φορές, ένα pc ή media player με ένα dac είναι, σε βάθος χρόνου, η καλύτερη λύση.

Τώρα οι προτάσεις είναι πολλές, αναλόγως του πόσο βαθιά είσαι διατεθειμένος να χώσεις το χέρι στην τσέπη σου.

Reaction score
877
Re: Απάντηση: Re: Αναβάθμιση?

Ο συγκεκριμένος Rotel μια χαρά ενισχυτής είναι, ή μάλλον καλύτερα ήταν. Ήταν το απόλυτο best buy στις αρχές της δεκαετίας του '90 και ξεπεράστηκε μόνο από τον αντικαταστάτη του RA930AX.....................
Μπροστά στον Kenwood(κυρίως) και έναν Sansui που είχα τότε ήταν μια φόλα...Το οτι ήταν best buy δεν λέει τίποτα...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αναβάθμιση?

Μπροστά στον Kenwood(κυρίως) και έναν Sansui που είχα τότε ήταν μια φόλα...Το οτι ήταν best buy δεν λέει τίποτα...
Λοιπόν μιλάμε για το 1991-93.
Ο μοναδικός KENWOOD που "στέκει" ηχητικά την εποχή εκείνη είναι ο ΚΑ3020. Οι φθηνοί Sansui της εποχής δεν είναι άξιοι λόγου. Ο Rotel είχε τιμή καταλόγου 58.000δρχ και τιμή στα καταστήματα κάτω από 50000δρχ. Αντίθετα ο KENWOOD είχε τιμή κοντά στις 75000δρχ (αλλά με μεγαλύτερη ισχύ).

Δεν υπήρχε ούτε ένα τεστ σε ελληνικό ή διεθνή τύπο που να βγάζει τον KENWOOD ΚΑ3020 ή οποιονδήποτε Sansui καλύτερο από τον Rotel .

Οι μοναδικοί ενισχυτές της εποχής που κόντραραν στα ίσια τον Rotel ήταν οι Denon PMA250UK. Τόσο ο Denon PMA255UK όσο και ο KENWOOD ΚΑ1030 όπως και ο Rotel είχαν "φτιαχτεί" ειδικά για το Αγγλικό καταναλωτικό κοινό.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

Ναι ρε παιδγιά, αλλά στο "διά ταύτα"; Τί να κάνει ο άνθρωπος;

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307

Ναι ρε παιδγιά, αλλά στο "διά ταύτα"; Τί να κάνει ο άνθρωπος;
Είπαμε ρε CC:

Οπότε θα ήταν σοφό να ξεκινήσει κάποιος την αναβάθμιση από το δίδυμο ενισχυτής - ηχεία.

Για πηγή τα έχουμε πει πολλές φορές, ένα pc ή media player με ένα dac είναι, σε βάθος χρόνου, η καλύτερη λύση.

Τώρα οι προτάσεις είναι πολλές, αναλόγως του πόσο βαθιά είσαι διατεθειμένος να χώσεις το χέρι στην τσέπη σου.

Αν μας δώσει ο KiriakR το budget του και τις διαστάσεις του χώρου του, μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο.

Reaction score
2.386

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Θα προσπαθήσω το ΣΚ να καταλάβω τι δεν ακούγεται καλά στο σύστημα. Να δω καταρχήν αν υπάρχει πρόβλημα με τα tweeter όπως είπε ο SUDOKU. 99% καμμένα; Δηλαδή δε θα παίζουν καθόλου ή θα ακούγονται σαν το ραδιοφωνάκι της γιαγιάς μου; Δυστυχώς δεν "έχω αυτί" και αν δε μου αρέσει κάτι δε μπορώ να καταλάβω καλά τι φταίει.

Θα κοιτάξω και τα καλώδια.

Μάλλον θα προχωρήσω και στην αγορά του DacMagic για αρχή.
Επειδή όπως είπα ο ήχος του πικάπ μου φαίνεται καλύτερος ίσως είναι πρώτα θέμα πηγής. Όσον αφορά πυκνωτές ενισχυτή/ηχείων υπάρχει κάποιο εργαστήριο/τεχνικός ή να μη μπλέκω καλυτερα με αμφίβολες διαδικασίες?

'Οσον αφορά το χώρο είναι περίπου 4.5 Χ 7.5 μέτρα.
Η ισχύς του Rotel (2X30 W στα 8 Ω) μου έιναι υπεραρκετή. Τα ηχεία είναι βέβαια από τα πιο ευαίσθητα που είχα βρει τότε. Επίσης ο Rotel τότε θεωρούνταν από τις καλύτερες αγορές στα λεφτά του, το είχα ψάξει σε όσα περιοδικά είχα μπορέσει.

Θα έδινα +/- 1000 € για ενισχυτή και ηχεία μαζί.

Είχα δει στο MediaMarkt κάποτε μία βάση για ipod της Logitech(?) με ενισχυτή λάμπας και ηχειάκια. Μου φάνηκε ότι μου άρεσε πολύ ο ήχος του, όσο μπορεί να καταλάβει κανείς σε ένα τέτοιο χώρο.

Κυριάκος

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: Αναβάθμιση?

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Θα προσπαθήσω το ΣΚ να καταλάβω τι δεν ακούγεται καλά στο σύστημα. Να δω καταρχήν αν υπάρχει πρόβλημα με τα tweeter όπως είπε ο SUDOKU. 99% καμμένα; Δηλαδή δε θα παίζουν καθόλου ή θα ακούγονται σαν το ραδιοφωνάκι της γιαγιάς μου; Δυστυχώς δεν "έχω αυτί" και αν δε μου αρέσει κάτι δε μπορώ να καταλάβω καλά τι φταίει.

Θα κοιτάξω και τα καλώδια.

Μάλλον θα προχωρήσω και στην αγορά του DacMagic για αρχή.
Επειδή όπως είπα ο ήχος του πικάπ μου φαίνεται καλύτερος ίσως είναι πρώτα θέμα πηγής. Όσον αφορά πυκνωτές ενισχυτή/ηχείων υπάρχει κάποιο εργαστήριο/τεχνικός ή να μη μπλέκω καλυτερα με αμφίβολες διαδικασίες?

'Οσον αφορά το χώρο είναι περίπου 4.5 Χ 7.5 μέτρα.
Η ισχύς του Rotel (2X30 W στα 8 Ω) μου έιναι υπεραρκετή. Τα ηχεία είναι βέβαια από τα πιο ευαίσθητα που είχα βρει τότε. Επίσης ο Rotel τότε θεωρούνταν από τις καλύτερες αγορές στα λεφτά του, το είχα ψάξει σε όσα περιοδικά είχα μπορέσει.

Θα έδινα +/- 1000 € για ενισχυτή και ηχεία μαζί.

Είχα δει στο MediaMarkt κάποτε μία βάση για ipod της Logitech(?) με ενισχυτή λάμπας και ηχειάκια. Μου φάνηκε ότι μου άρεσε πολύ ο ήχος του, όσο μπορεί να καταλάβει κανείς σε ένα τέτοιο χώρο.

Κυριάκος
Καλημέρα,

Σχετικά με τα ηχεία, εάν τα tweeter είναι καμμένα, θα λείπει μεγάλο μέρος του ακουστικού φάσματος και θα ήταν εύκολα αντιληπτό. Για σιγουριά βάζεις να παίζουν σε μέτρια ένταση και πλησιάζεις πολύ το αυτί στο tweeter (5 εκατοστά περίπου), εάν ακούσεις τις υψηλές από το tweeter, τότε δεν είναι καμμένο.
Συνήθως όταν τα tweeter είναι "καμμένα" είτε έχει καεί η μόνωση του πηνίου που περιέχουν είτε (σπάνια) έχει λυώσει το σύρμα του πηνίου.
Τότε δεν θα ακούγεται τίποτα απ΄αυτό ή θα βγάζει μόνο θόρυβο του τύπου "χράτς" από την τριβή της λυωμένης μόνωσης του πηνίου στο περίβλημά του.

Για τους πυκνωτές νομίζω ότι είναι νωρίς για να έχουν χάσει από την χωρητικότητα τους. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητος κάποιος τεχνικός, μία μέτρηση με καπασιτόμετρο αρκεί.

Το DAC που αναφέρεις φαίνεται καλή και ευέλικτη επιλογή (είσοδοι USB, S/PDIF, Toslink).
Όταν ανοιξες το θρεντ αιτία ήταν ότι το ipod ακουγόταν καλύτερα από το CD, με το DAC πρέπει να είναι ακόμα καλύτερα.
Πριν κάνεις άλλη κίνηση αγοράς, άκουσε με το DAC και εάν δεν είσαι ικανοποιημένος τότε προχωράς σε ηχεία, ενισχυτή κλπ.

H logitech δεν βγάζει ενισχυτές λυχνίας. Πιθανώς να ήταν ο Dared 5, υβριδικός με προενίσχυση λυχνίας.
Για επιλογή ενισχυτή ηχείων στα 1000€, υπάρχουν πολλά θρεντς, διάβασε προσεκτικά για να πάρεις ιδέες.

Reaction score
877
Φίλε ΚυριακΡ η ισχύς του τρανζιστοράτου ROTEL(2 * 30 / 8) είναι ανεπαρκέστατη...Από μόνος του ο ενισχυτής δεν είναι και κανένα διαμάντι μιας και προέρχεται από μiα εταιρία που μαζί με την AKAI θεωρούντο οι χειρότερες στον χώρο του hi-fi...

Ακόμα, η ισχύς του ενισχυτή από μόνη της δεν λέει τίποτα γιατί έχει άμεση σχέση με την ευαισθησία και την αντίσταση των ηχείων...Πέτα τον και πάρε μια Ελληνική(ή κινέζικη) λαμπάτη υλοποίηση ή κάποιον ψηφιακό...Δεν αξίζει ο κόπος να τον αναβαθμίσεις...

Τα tweeters μπορεί να μην είναι τελείως καμένα, να είναι απλά 'τσιμπιμένα'...
Να έχει περάσει μεγάλη τάση δηλαδή, να υπερθερμάνθηκε η μόνωση από το σύρμα της περιέλιξης του πηνίου και να έχει βραχυκυκλώσει...Σ΄αυτήν την περίπτωση τα tweeters παίζουν αλλά υπολειτουγούν...Με την απίστευτα χαμηλή ισχύ του ενισχυτή το βλέπω σχεδόν βέβαιο...(μπορείς να τα πας για έλεγχο και επισκευή στον Πανταζόπουλο)...

Δεν θα έλεγα να μπλέξεις με dac ακόμα γιατί δεν ξέρεις αν ο οδηγός σου μετά από τόσα χρόνια 'διαβάζει' σωστά...Ύστερα θές και καλώδια...Κοίταξε για κανένα ολοκληρωμένο cd player...Για το bluesky των 30 ευρώ δεν αστειευόμουν...Μπορείς να το πάρεις μέχρι να σκευθείς σοβαρή αναβάθμιση...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Φίλε ΚυριακΡ η ισχύς του τρανζιστοράτου ROTEL(2 * 30 / 8) είναι ανεπαρκέστατη...Από μόνος του ο ενισχυτής δεν είναι και κανένα διαμάντι μιας και προέρχεται από μiα εταιρία που μαζί με την AKAI θεωρούντο οι χειρότερες στον χώρο του hi-fi...
Να με συγχωρείς αλλά γνωρίζοντας τις συσκευές της Rotel εδώ και πολλά χρόνια, ΚΑΙ εκ των έσω, έχω να πω πως πρόκειται για μια από τις τιμιότερες εταιρίες, με υλικά και κατασκευή πολύ πάνω από την κατηγορία τιμής τους και ήχο αξιοπρεπέστατο.

Reaction score
2.248

Ενα τυπικό Phono stage της ROTEL με τυπικά υλικά και μέτρια ποιότητα κατασκευής από την μετριότατη σειρά MICHI :139:

RHQ-10 φυσικά !!!!!

Reaction score
2.386

Όσον αφορά τον Rotel, ο συγκεκριμένος είχε πολύ καλές κριτικές τότε, σε πολλά διαφορετικά περιοδικά. Το είχα ψάξει εκτενώς τότε. Δεν "έχω αυτί" για να καταλάβω μικρές διαφορές σε καταστήματα κλπ και έτσι τότε είχα βασιστεί στις κριτικές των περιοδικών. Θυμάμαι μάλιστα ότι άλλα μοντέλα Rotel στα ίδια περιοδικά ήταν πολύ χαμηλά σε βαθμολογία.

Λοιπόν προσπάθησα να ακούσω όσο μπορούσα σήμερα τι δεν ακούγεται καλά στο σύστημά μου.
Το iphone με τις μανίσιες ψείρες (παίζοντας mp3 VBR μέχρι 320) σε ορισμένα φωνητικά έβγαζε μία καλύτερη χροιά, και ορισμένες φορές καταλάβαινα καλύτερα τους στίχους. Μιλάμε πάντα για ελάχιστες διαφορές. Βέβαια υποτίθεται (ή κάνω λάθος; ) ότι το ηχοσύστημα πρέπει να ακούγεται σαφώς καλύτερα. Ένα άλλο σημείο που χάνει το ηχοσύστημα είναι όταν ακούγονται πολλά όργανα μαζί (ηλεκτρικές κιθάρες και παραμορφωτές) που μοιάζει σα να τα μπερδεύει, όπως όταν ακούς σε φθηνό car stereo που γίνονται όλα μία βαβούρα, κάπως έτσι αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια.

Στις ψηλές συχνότητες δε μποεσα να καταλάβω ότι έλειπε κάτι (οπότε υποθέτω ότι τα tweeter είναι ΟΚ) αλλά ούτε ακουγόταν κάτι παραπάνω.

Στα χαμηλά είχα καλύτερο ήχο, αναμενόμενο φαντάζομαι λόγω των γούφερ.

Έχω μπερδευτεί περισσότερο τώρα. Θα δοκιμάσω αύριο να δω τι διαφορές βλέπω μεταξύ ενισχυτή/ηχείων (από cd ή βινύλιο) και ακουστικών Sony των 40-50 € (ίδια πηγή).

Θεωρητικά πάντα και λαμβάνοντας δεδομένο ότι τα υπάρχοντα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, δίνοντας γύρω στα 1000€ για ενισχυτή και ηχεία ΜΑΖΙ θα έβλεπα κάποια διαφορά; Και πως θα έπρεπε να μοιραστούν τα 1000€ σε ενισχυτή/ηχεία; Ας πούμε 350/650?

Κυριάκος

Reaction score
2.386

Επανέρχομαι μετά από καιρό στο θέμα αυτό.

Στους μήνες που μεσολάβησαν έκανα κάποιες μικροαλλαγές στα καλώδια του συστήματος. Αντικατέστησα το καλώδιο από το cd player στον ενισχυτή , που ήταν ένα της πλάκας (αυτά τα πολύ λεπτά RCA που έρχονται μαζί με τις συσκευές) με άλλο της τάξης των 30-40 € και επίσης κόντυνα τα καλώδια των ηχείων στο 1/3 του μήκους τους. Δε μπόρεσα να διακρίνω κάποια διαφορά. Θα μου πείτε σιγά τις αλλαγές ρε μεγάλε. Τέλος πάντων.

Επίσης αγόρασα το DacMagic. Αυτό έφερε μία σημαντική αν και όχι μεγάλη διαφορά στον ήχο. Βελτίωσε σαφώς τις χαμηλές συχνότητες και γενικότερα τη διάυγεια του ήχου.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι το Linux (ubuntu netbook) στο netbook "βλέπει" ότι υπάρχει Dac και έχει επιλογή για output του ήχου από την USB.

Δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά παίζοντας flac στο netbook και από εκεί με usb στο dac ή παίζοντας cd στο player και με οπτική ίνα στο dac.
Ο ήχος είναι υποδεέστερος παίζοντας mp3.

Προς το παρόν ξαναριπάρω τα CD μου σε Flac.

Κυριάκος

Reaction score
28
μια παρεμβαση εστω και αργα προς αποκαταστασην της αληθειας, οι rotel της εποχης μου τουλαχιστον τα made in japan χρυσα τερατα οπως οι ραδιοενισχυτες με τα κιτρινα vumeters υπηρξαν τρομερα μηχανηματα πολλα απο τα οποια ακομα και σημερα λειτουργουν και βαζουν κατω πολλα σημερινα!!!ειμαι λιγο παλαιοτερος βεβαια αλλα θυμαμαι καλα!!!:126:

Reaction score
3.972

Κυριάκο μη χαλιέσαι απο το γεγονός ότι ακούς καλύτερα απο τις ψείρες!!
Είναι άλλου είδους η μία ακρόαση απ την άλλη και η Apple έκανε πάταγο όταν πρωτόβγαλε αυτά τα σκατουλάκια!

Στο σπίτι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πειραματίσου με την θέση των ηχείων στο χώρο σου καταρχάς.
Υπάρχουν κάπχιοι μπούσουλες που βοηθάνε κ έχουν γραφεί κ σε περιοδικά κ σε φόρουμ. Ψάχτους κ εφάρμοσε όσα μπορείς.
Εννοείται ότι κ η θέση ακρόασης παίζει ρόλο.

Καθάρισε τις επαφές σύνδεσης των συσκευών με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Βάλε κάνα ψηφιακό καλωδιάκι belden, το ίδιο κ διασύνδεσης.
Είναι εξαιρετικά, πάμφθηνα κ δοκιμασμένα.

Το ότι πήρες λίιιγο καλύτερο ήχο με το ντάκ, βάλτο στα πολύυυυυ θετικά!
Θα μπορούσε νάπαιρνες λίιιιιγο χειρότερο.
Τώρα έχεις όμως να παίζεις κ τα φλάκια σου. Κέρδος, έ?

Κατά τ άλλα, καλά πας, συνέχισε άνευ άγχους κ βιασύνης.
(μην πετάξεις το σκατουλάκι!!!):126:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.170
Members
38.540
Νεότερο μέλος
COSTOPOULOS NIKOLAS