Ανακαινίστε το σπίτι σας με λεφτά του Δημοσίου

Reaction score
1.844
Όροι και προϋποθέσεις

Επιδοτούνται μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
  1. Να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη των 2100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  2. Να έχουν καταταχθεί σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης χαμηλότερη ή ίση της τέταρτης (Δ).
  3. Να υπάρχει οικοδομική άδεια ή άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο υφίσταται νόμιμα.
Ποιες εργασίες επιδοτούνται.

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής
  2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Το ύψος της επιδότησης.

Με ατομικό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ ετησίως ποσοστό επιχορήγησης 70% έως και ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ ετησίως ποσοστό επιχορήγησης 15%. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται με επιδοτούμενο δάνειο, που σηξμαίνει χωρίς χρέωση τόκων μέχρι το τέλος του 2015.

Λεπτομέρειες στην πηγή.

Reaction score
44
Πολύ ωραία θεωρία, η πράξη τώρα:
το πρόγραμμα υλοποιείτε μέσω 3-4 τραπεζών, θέλοντας λοιπόν να βάλω θερμομόνωση στην μονοκατοικία που μένω και έχοντας εισόδημα κάτω από 12,000 πήγα στην eurobank και μου δώσανε ένα χαρτί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα έπρεπε να προσκομίσω και όταν τα πήγα μετά από μερικές μέρες με ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να μου δώσουν δάνειο για το 30% που έπρεπε να καλύψω από την μεριά μου γιατί είχα εισόδημα κάτω των 12,000.Στην ερώτηση μου πως θα πάρω την επιδότηση του 70% αν έχω εισόδημα πάνω από 12,000 μου αντιπρότειναν να φέρω έναν εγγυητή με εισόδημα 50,000 χωρίς δάνεια για να εγγυηθεί για μένα :errwhat:.
Βέβαια ο απολύτως παραλογισμός ήταν όταν πρότεινα να καλύψω το δικό μου μέρος με μετρητά (3500) και μου απάντησαν ότι το πρόγραμμα υλοποιείτε μόνο μέσω δανεισμού....
Εν ολίγης τρία πουλάκια κάθονταν......

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
έχοντας προσωπική εμπειρία έχω να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι epic fail...

Reaction score
44
δυστυχώς δεν είναι ιστορία, είναι η δικιά μου προσωπική εμπειρία.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
..........................................Στην ερώτηση μου πως θα πάρω την επιδότηση του 70% αν έχω εισόδημα πάνω από 12,000 μου αντιπρότειναν να φέρω έναν εγγυητή με εισόδημα 50,000 χωρίς δάνεια για να εγγυηθεί για μένα :errwhat:.
Βέβαια ο απολύτως παραλογισμός ήταν όταν πρότεινα να καλύψω το δικό μου μέρος με μετρητά (3500) και μου απάντησαν ότι το πρόγραμμα υλοποιείτε μόνο μέσω δανεισμού....
Εν ολίγης τρία πουλάκια κάθονταν......
Αν εχεις εισοδημα ανω των 12.000€ η επιδοτηση ειναι 35% και το δανειο 65%. Σε μενα (εβαλα την μανα μου) η Πειραιως απο τη στιγμη που μπηκα εγγυητης δεν ζητησε τιποτα αλλο - ισως τους αρκουσε το Ε1! (πηρα προεγκριση - μα εγκριση=φετααααα). Αμεση εξοφληση δεν επιθυμουν (μαλλον λογω τοκων) αλλα αν τους πιεσεις κι απο τη στιγμη που ο νομος το επιτρεπει θελουν δεν θελουν θα δεχθουν!
Το "εξοικονομω" ειναι ηδη προγραμμα διετιας, αλλα σαν γνησιοι Ελληναραδες τωρα μας επιασε η...φουρια, και πεσαμε μαζεμενοι. Η χρηματοδοτηση αργει πανω απο 6μηνο, οι εγκαταστατες στην αρχη επαιρναν την εγκρισή σου και το εκτελουσαν, ενω τωρα με τιποτα. Πληρωνεις σε αυτους ολο το ποσο, κι οταν σου ερθουν τα λεφτα τα επιστρεφουν (αρκει βεβαια να τους "δεσεις" με "υπευθυνες δηλωσεις").
Θυμηθειτε, αλλο ενα "σαξες στορι" και ενα εικονικο πλεονασμα (οταν δεν πληρωνεις σου...περισσευουν)

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.766
δυστυχώς δεν είναι ιστορία, είναι η δικιά μου προσωπική εμπειρία.
Εννοεί την ιστορία με τις επιδοτήσεις, όχι τα δικά σου. :)

Reaction score
7
Να πω και την δική μου εμπειρία:
Μπήκα στο πρόγραμμα μέσω της Εθνικής και όλα κύλισαν ομαλά. Η προκαταβολή στους προμηθευτές μπήκε σε μία εβδομάδα, άρχισαν οι εργασίες και όταν τελείωσε το έργο, τα χρήματά τους τα πήραν σε 10 ημέρες. Εγώ δεν είχα καμία άμεση σχέση με τα χρήματα. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ιστορία κράτησε 9 μήνες, από τους οποίους οι 6 ήταν η διαδικασία έγκρισης και προέγκρισης από τον φορέα.

Reaction score
1.844
Αν δεν σου κάνει κόπο πες κάτι παραπάνω. Σε ποια κατηγορία χρηματοδότησης εγκρίθηκες, τι έφτιαξες και πόσο πήγε το συνολικό κόστος.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.771
Να σας πω κι εγώ μια ιστορια? Μια κυρία μπαίνει στο πρόγραμμα με τρεις διαφορετικούς προμηθευτες. Τα χρήματα εκταμιευονται, όμως στο όνομα και στο λογαριασμό των προμηθευτων, οπως προβλέπεται. Λίγες Ημέρες όμως πριν την εκταμιευση, ο Ενας προμηθευτης, και βασικοτερος, πεθαίνει, αλλα τα χρήματα εκταμιευονται κανονικά στο λογαριασμό του. Καθότι αφήνει χρέη, η χήρα του αποποιειται την κληρονομιά. Η ενφιαφερομενη, και δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα, και δεν έγινε το Εργο της, αλλα και καλείται να πληρώσει τις δόσεις του δανειου

Reaction score
7
Αν δεν σου κάνει κόπο πες κάτι παραπάνω. Σε ποια κατηγορία χρηματοδότησης εγκρίθηκες, τι έφτιαξες και πόσο πήγε το συνολικό κόστος.
Εγώ μπήκα μετά ένα χρόνο από την έναρξη του προγράμματος. Τότε ακόμη δεν υπήρχε η κατηγορία της επιδότησης του 70% (ασε που και να υπήρχε, δεν με "έπιανε" λόγω εισοδήματος). Τώρα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000€ η επιδότηση είναι 70%. Εγώ επιδοτήθηκα με 35% και οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν αλλαγή κουφωμάτων και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Το κόστος ήταν περί τα 12.500 €. (Κάθε κάθε σπίτι δικαολογεί έως 15.000€).
Το σπίτι είναι το πατρικό μου και είναι 150τ.μ. και έχει 2 κύριες εισόδους, 2 μπαλκονόπορτες θηρία και 11 μεγάλα παράθυρα. Μπήκαν θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου σειρά Μ20000 Apolo γνωστής εταιρίας αλουμινίου με ενεργειακά τζάμια, στόρια και σίτες παντού. Ηλιακός θερμοσίφονας 200 λιτ επίσης γνωστής ελληνικής εταιρίας της Θεσσαλονίκης. Το δάνειο που πληρώνω είναι 4ετούς διάρκειας και φυσικά είναι άτοκο.
Τώρα τα πράγματα είναι πιο ελαστικά (πχ νομίζω οτι δεν υπάρχει όριο ημερομηνίας πρώτης άδειας του σπιτιού).
Πάντως αν κάποιος είναι στην κατηγορία του 70%, αξίζει τον κόπο.
Συμβουλευτείτε ένα ενεργειακό επιθεωρητή για τις λεπτομέρειες.
Πριν αρκετούς μήνες το πρόγραμμα σταμάτησε για την βόρειο Ελλάδα, λόγω εξαντλήσεως των χρημάτων. Τώρα έχει ξεκινήσει και πάλι.

Να σας πω κι εγώ μια ιστορια? Μια κυρία μπαίνει στο πρόγραμμα με τρεις διαφορετικούς προμηθευτες. Τα χρήματα εκταμιευονται, όμως στο όνομα και στο λογαριασμό των προμηθευτων, οπως προβλέπεται. Λίγες Ημέρες όμως πριν την εκταμιευση, ο Ενας προμηθευτης, και βασικοτερος, πεθαίνει, αλλα τα χρήματα εκταμιευονται κανονικά στο λογαριασμό του. Καθότι αφήνει χρέη, η χήρα του αποποιειται την κληρονομιά. Η ενφιαφερομενη, και δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα, και δεν έγινε το Εργο της, αλλα και καλείται να πληρώσει τις δόσεις του δανειου
Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον ο "παθων" θα πρέπει να παίξει Joker. Αλλά φαντάζομαι οτι υπάρχει λύση και για αυτήν την περίπτωση.

Reaction score
1.844
Ούτε στη φαντασία μου δεν περίμενα να είσαι τόσο επεξηγηματικός. :thumbsup:

Όχι, δεν υπάρχει όριο ημερομηνίας πρώτης άδειας του σπιτιού, σύμφωνα με το link.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Ενσταση κυρ Προεδρε!
Πως εγινε εκταμιευση χωρις να ολοκληρωθουν οι εργασιες και να δωσει το ΟΚ ο ενεργειακος επιθεωρητης;;;; Μαλλον εννοει την προκαταβολη (40%). Αδεια οικοδομης αν δεν υπαρχει αρκει η βεβαιωση νομιμοτητας (με το τελευταιο νομο).
Μπηκαν λεφτα στο Ταμειο (http://www.protothema.gr/economy/ar...-poroi-gia-to-programma-exoikonomo-kat-oikon/)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.771
Μου το μετέφεραν, και θαρρώ όλα τα χρήματα... πάντως άκρη δεν νομίζω να βγήκε με την τράπεζα... μιλάμε για ΤΟΥΣ δυσκίνητους οργανισμούς.... κατηγορείτε το Δημόσιο αλλά οι τράπεζες σε τέτοια είναι τρισχειρότερες. Να μην ξέρουν να χωρίσουν 2 γαϊδάρων άχερα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Μου το μετέφεραν, και θαρρώ όλα τα χρήματα... πάντως άκρη δεν νομίζω να βγήκε με την τράπεζα... μιλάμε για ΤΟΥΣ δυσκίνητους οργανισμούς.... κατηγορείτε το Δημόσιο αλλά οι τράπεζες σε τέτοια είναι τρισχειρότερες. Να μην ξέρουν να χωρίσουν 2 γαϊδάρων άχερα.
Οι τραπεζες ειναι χιλιοχειροτερες!
Για το "θεμα" μαλλον για την προκαταβολη θα προκειται, αν και για την Εθνικη μου ειπαν οτι εδινε εγκρισεις και λεφτα χωρις να εγκριθουν απο "πανω' οι δαπανες, αρα παιζει κι αυτο το ενδεχομενο!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.056
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp