Ανακατασκευή ηχείων ESS Classic CS1 Speaker

Μηνύματα
59
Reaction score
79
Τελείωσα την ανακατασκευή ηχείων ESS AMT 1.
Πρόκειται για ηχεία που στην εποχή τους είχαν κάνει ¨πάταγο¨, λόγω κυρίως του θρυλικού Air Motion Transformer του Dr Heil, το οποίο έχει γραφτεί στην ιστορία των ηχείων (μιας και η εξελίξεις στα ηχεία δεν είναι και πολλές). Το ΑΜΤ πρόκειται για τάχιστο μεγάφωνο, το οποίο είχε ένα θέμα, έπρεπε και το αντίστοιχο συνοδό μεγάφωνο που θα κάλυπτε τις υπόλοιπες συχνότητες να είναι αντίστοιχης ταχύτητας. Το τελευταίο βέβαια επίτευγμά ήταν τότε και είναι και σήμερα ακόμα αδύνατον. Το ίδιο θέμα έχουν και οι κόρνες, οι οποίες δεν πρέπει να συνδυάζονται με άλλες ποιο αργές αρχιτεκτονικές. Πάντως έκανε η ESS αρκετά καλή προσπάθεια τότε.
Ακόμα και πρόσφατα (κοντά στο 2012) είδα μια αρκετά πρωτότυπη κατασκευή που έκανα με συνδιασμένα woofer, εάν μπορώ να τα πω έτσι, σε μια προσπάθεια να πιάσει την ταχύτητα του ΑΜΤ, αλλά δεν δεν το βλέπω σαν προϊόν στο επίσημο site της εταιρείας.
Το είχα δει στον παρακάτω σύνδεσμο σχετικά με το πρωτότυπο woofer
Το επίσημο site της εταιρείας είναι:
http://esslabsusa.com

Τέλος πάντων .. στο θέμα μας, που δεν είναι άλλο από την ανακατασκευή του ηχείου. Το είχα κάποια χρόνια σε ακινησία στην αποθήκη, με σκοπό κάποια στιγμή να του κάνω ανακατασκευή.


Παρακάτω θα δείτε μια ανάλυση εργασιών που έκανα:
έγιναν:
1.Αποξηλωση όλων των μονάδων
2.Επισκευή όλων των φθαρμένων ξύλων και κυρίως της βάσης
3.Εσωτερική ενίσχυση μόνο του πάνω καπακιού. Το ηχείο είχε υπερ του δέοντος εσωτερικές ενισχύσεις !!!
4. Πέρασμα καπλαμά σημύδα στο πάνω μισό και καπλαμά Ελληνική καριδιά στο άλλ κάτω μισό.
5.Λουστράρισμα.
6.Αντικατάσταση μεμβρανών ΑΜΤ. Πέρασμα με μαύρη τσόχα των μεταλλικών επιφανειών του ΑΜΤ. Αντικραδασμική βάση στο ΑΜΤ με φελό και τσόχα. Αλλαγή βιδών.
7. Καθαρισμό woofer και τοποθέτηση ηχομονωτικού και τσόχας στον μαγνήτη. Αντικατάσταση των ξυλόβιδες στήριξης του woofer στην καμπίνα με περαστές μεγαλύτερες βίδες για καλύτερο σφύξιμο.
8.Κατασκευή νέου crossover, τηρώντας τον γενικό σχεδιασμό του original, αλλά με χρήση καλύτερων υλικών και με αφαίρεση τον ρυθμιστικών στάθμης. Το original είχε μονο crossover 2ας τάξεως στο ΑΜΤ, ενω το woofer το είχε ελεύθερο, χωρις crossover, το οποίο φθάνει μεχρι περί τα 2kHz. Οποιαδήποτε προσπάθεια για cross του woofer ήταν ακουστική (όχι μετρητική) αποτυχία. Νέο πηνίο και πυκνωτή της mundorf, μόνο για το ΑΜΤ με cross στα 750Ηz. Tο woofer παίζει ελεύθερο (έτσι το είχε και ο κατασκευαστής). Τελικώς και φίλτρο εξομάλυνσης της εμπέδισης. Ουσιαστική αφαιρώντας τα ρυθμιστικά, προέκυψε η ανάγκη για εξομάλυνση το ΑΜΤ με κάποιο μηχανικό τρόπο, έτσι επιλέχθηκε η τοποθέτηση στόχας σε σημεία ανάκλασης με μεταλλικές επιφάνειες του ΑΜΤ, έτσι εξομαλύνθηκε το τσιριχτό, χωρίς να ¨πνιγεί" το μεγάφωνο. Το croosover τοποθετήθηκε σε ξυλινή βάση με φελο, στηρίχθηκε και προστατευτικέ σε ηχομονωτικά.
9. Αντικατάσταση εσωτερικής καλωδίωσης με VAN DEN HUL και προστασία της καλωδίωσης με κορδόνι κατασκετασμένο με βαμβακερι τσοχα.
10. Αλλαγή πόρνες- ακροδέκτες ηχείων.
11. Τοποθέτηση καλύτερης ηχομόνωσης.

Στο μόνο που ΔΕΝ έγινε ανακατασκευή είναι το εξωτερικό κάλυμμα -καπάκι, το οποίο είναι απο vintage ηχοπερατό ύφασμα και το οποίο θα δω εάν με καλό- μα πάρα πολύ καλόκαθάρισμά επανέρχεται.
Το original κοστίζει 300$ το ένα, αλλά απότι βλέπω δεν είναι το ίδιο με το δικό μου. Το δικό μου είναι αρκετά καλό vintage, όπως αυτό που έχουν τα παλιά ραδιόφωνα λυχνίας
http://esslabsusa.com/parts/


ανάλυση θα δείτε και στο μπλοκάκι μου για τις DIY κατασκευές:
http://armonia-speakers.blogspot.com/p/modifications.html
όπου θα δείτε και βιντεάκια που ανέβασα στο YouTube για τους φίλους
 

Attachments



jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Σωστά, τα ΑΜΤ1 τα έχω εγώ και είναι μεγαλύτερα. Η ESS έχει ακόμα διαθέσιμα ανταλλακτικά (πόσο θα έλθουν τελική τιμή στην Ελλάδα και αν στέλνει, δεν ξέρω) οπότε μπορεί, θεωρητικά, να γίνει ένα ηχείο καινούργιο. Σχετικά με την ταχύτητα και το ταίριασμα των woofers, είναι ένα θέμα αλλά ακουστικά μου αρέσουν τόσο πολύ που κάνω την "πάπια" για κάποιες ατέλειες...
(δεν κάνει την "πάπια" η γυναίκα μου για το "οπτικό ταίριασμα" στο σαλόνι...)
Φιλικά,
Γιάννης
Υ.Γ. Οι ακροδέκτες σύνδεσης δεν κάνουν το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου...απλά περνάνε το σήμα στα μεγάφωνα (lol).
 
Last edited:

Μηνύματα
59
Reaction score
79
Το θέμα μου είναι το vintage ηχοπερατό ύφασμα , που εάν το αντικαταστήσω με σχεδόν αντίστοιχο θα μου πάνε μόνο τα υλικά πάνω 150€, με μεταφορά (περιμένω να μου πει τιμή μεταφοράς)
βλέπε παρακάτω σύνδεσμο για σχετικό ύφασμα Colour: Black - Brown (718)
https://www.akustikstoff.com/PA-Typ.../PA-Type-Speaker-Cloth-off-the-Roll::767.html
Είχα έναν Άγγλο, καλό, αλλά πέθανε ο υφαντής του (ναι χειροποίητα) και έκλεισε.
Πουλάει μονο τα ρετάλια της αποθήκης
https://www.retrospecialist.co.uk/
Υπάρχει κάποιος άλλος προμηθευτής στην Ευρώπη που να πουλάει τέτοια vintage- antique υφάσματα?
 
Last edited:


Μηνύματα
59
Reaction score
79
Για κοίταξε στο banzaimusic.com
κατι έχει ο banzai
όπως το Marshall JTM50 style grill cloth (βλέπε φωτο) που θα μπορούσε να πει κανείς οτι ταιριάζει, μονο που το βλέπω λίγο πυκνό και εάν είναι τότε το δεν ξέρω την ηχοπερατότητα του. Λέω να του ζητήσω δείγμα απο καθένα ή να το πάρω και βλέπουμε.
 

Attachments


Μηνύματα
1.399
Reaction score
1.094
... Το ΑΜΤ πρόκειται για τάχιστο μεγάφωνο, το οποίο είχε ένα θέμα, έπρεπε και το αντίστοιχο συνοδό μεγάφωνο που θα κάλυπτε τις υπόλοιπες συχνότητες να είναι αντίστοιχης ταχύτητας. Το τελευταίο βέβαια επίτευγμά ήταν τότε και είναι και σήμερα ακόμα αδύνατον...
Το ίδιο έχω ακούσει κι εγώ από ακροάσεις ΑΜΤ σε παλαιότερες εκθέσεις αλλά και με τα ribbon της Adam. Σε Adam που έχω μεγαλύτερη εμπειρία όταν το ηχείο γίνεται 3 δρόμων έρχεται ισορροπία αλλά σε δίδρομο καταλαβαίνεις ότι το woofer δε μπορεί να ακολουθήσει.

κατι έχει ο banzai
όπως το Marshall JTM50 style grill cloth (βλέπε φωτο) που θα μπορούσε να πει κανείς οτι ταιριάζει, μονο που το βλέπω λίγο πυκνό και εάν είναι τότε το δεν ξέρω την ηχοπερατότητα του...
Όλα τα κιθαριστικά είναι χοντρά, δε θα το βαζα σε HiFi ηχείο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ το οποίο είναι λεπτό και έχει τρύπες είναι αυτό αλλά είναι ιδιαίτερης αισθητικής.

 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Τα πανιά αυτά των ηχείων ενισχυτών οργάνων είναι πολύ "κρουστά" και πνίγουν τις υψηλές συχνότητες. Και κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, δεν ταιριάζουν σε ένα HiFi ηχείο. Ψάξε σε μαγαζιά Ηλεκτρονικών ανά την Ελλάδα για το μαύρο παλιό πανί ηχείων μήπως έχει ξεμείνει κάτι. Είχα πάρει αμέτρητα μέτρα τότε που της μόδας ήταν οι ιδιοκατασκευές ηχείων. Ψάξε και σε καταστήματα γυναικείων υφασμάτων (αν έχεις κάποιο δείγμα ακόμα καλύτερα). Εκεί θα βρεις κάτι αντίστοιχο (ένα γυναικείο καλσόν αρκετών ντενιέ θα ήταν τέλειο!) . Ψάξε και σε Ελληνικές εταιρίες κατασκευής ηχείων ή καμπινών. Πάντως, θέλεις ειδικά όργανα να μετρήσεις την απορρόφηση κάθε πανιού και δεν πιστεύω ότι τελικά αξίζει. Ένα ημιδιάφανο απλό μαύρο πανί δεν θα έκανε την διαφορά ακουστικά.
Φιλικά,
Γιάννης
 

Μηνύματα
59
Reaction score
79
Ενδιαφέρων .. θα σκίσω τα καλτσόν της γυναίκας μου.
Που να φανταστώ ότι κάποτε θα τσακωνόμουν με την γυναίκα ποιος θα πρωτοπάρει τα καλσόν.

Θα πάω για πανι ειδικό για ηχεία (έτσι το αναφέρει τουλάχιστον), σε χρώμα σκουρο καφέ (για να ταιριάζει και λίγο με το original).
Του έστειλα mail για το κόστος αποστολής και περιμένω απάντηση.
https://www.akustikstoff.com/Speake...-Cloth-off-the-Roll-Width-150-cm-59::750.html

upload_2018-10-23_16-23-7.png

upload_2018-10-23_16-25-49.png
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Δεν το έχει σε μαύρο; Αν πάρεις εσύ μπορεί να πάρω και εγώ λίγο να το έχω οπότε να μοιραστούμε τα σταλτικά.
Γιάννης
 
Last edited:

Μηνύματα
59
Reaction score
79
Να πάρουμε και λίγο μαύρο για τις DIY κατασκευές... βέβαια έχω λίγο (πρέπει να είναι 0,5Χ1,0μ) εάν θέλεις, αλλά καλύτερα όρισε το "λίγο" σου.
Λέω να παραγγείλω 1,5Χ2,0 μ σκούρο καφέ, στα 40€ + μεταφορά
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
3 τρέχοντα μέτρα-μήκος (πόσο είναι το πλάτος του; ) είναι αρκετό νομίζω.
 


Μηνύματα
390
Reaction score
975
Πολύ ομορφη δουλεια!!!Εγω ειχα ψωνισει https://www.ebay.com/itm/NEW-24-col...hash=item25edd3e708:m:mRTqlb41K-TOcXRzr28oIBQ και https://www.ebay.com/itm/Speaker-Gr...348289?hash=item467ff31701:g:41gAAOSwLXxbPaio To πρωτο απο εμφανιση δεν παιζεται αλλα θαμπωνει λιγο τον ηχο.. Το δευτερο σε εμενα δουλεψε πολυ ομορφα αλλα θελει υπομονη μεχρι να ερθει..

Υγ: το γομαρακι πισω τι ειναι;;;
 


jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Να και ένα φτηνό και καλό νομίζω.
https://www.ebay.com/itm/1-4x0-5M-S...m=282802799809&_trksid=p2047675.c100005.m1851
Αξίζει ο χρόνος αναμονής. Εκτός αν θέλεις να προλάβεις την έκθεση HiFi τον άλλο μήνα...
Γιάννης
[DOUBLEPOST=1540314044][/DOUBLEPOST]
Αυτό που έχει ο Λαζαράκης είναι σχεδόν (ή) ίδιο. 12€ το μέτρο, 1,50 πλάτος.
Δεν είναι το ίδιο, έχει μεγάλο συντελεστή απορρόφησης. Είναι για ηχοπαγίδες.
[DOUBLEPOST=1540314156][/DOUBLEPOST]Με μια γύρα στο Ebay θα βρούμε πάρα πολλά και σε διάφορα χρώματα και ποιότητες! Και σε καλές τιμές. Μπορούμε να ζητήσουμε άκοπο με το μέτρο.
Γιάννης
[DOUBLEPOST=1540314218][/DOUBLEPOST]Με το μέτρο σε τέσσερα χρώματα:
https://www.ebay.com/itm/Speaker-gr...m=132227890309&_trksid=p2047675.c100005.m1851
 


Μηνύματα
59
Reaction score
79
Τον Λαραράκη και το http://loudshop.gr δεν τα ήξερα και έχουν ενδιαφέρον υλικά.
Όντος για το ηχείο μπορεί να μην κάνουν τα συγκεκριμένα πανιά, αλλά θα τους έχω υπόψη για άλλες κατασκευές.
Όσο για τα κινέζικα του ebay, eγώ προσωπικά θα ήθελα κάτι ποιοτικό για το συγκεκριμένο ηχείο, θέλω να αποφύγω τα φθηνά κινέζικα, κυρίως γιατί δεν ξέρω πως θα ανταποκριθούν στον χρόνο και την φθορά.
Περιμένω τιμή μεταφορικών απο Akustikstoff.
 

Μηνύματα
564
Reaction score
592
Να και ένα φτηνό και καλό νομίζω.
https://www.ebay.com/itm/1-4x0-5M-Speaker-Grill-Cloth-Stereo-Gille-Fabric-Speaker-Mesh-Cloth-Dustproof-AM/282802799809?_trkparms=aid=555018&algo=PL.SIM&ao=1&asc=52885&meid=aae7d1367108458f8181052a660e90af&pid=100005&rk=1&rkt=1&sd=302794348289&itm=282802799809&_trksid=p2047675.c100005.m1851
Αξίζει ο χρόνος αναμονής. Εκτός αν θέλεις να προλάβεις την έκθεση HiFi τον άλλο μήνα...
Γιάννης

Κάπου έχω ένα μικρό κομμάτι τέτοιο σε μαύρο. Αν κάποιος από εσάς θέλει να δει από κοντά πώς είναι - ή και να το πάρει, δεν το χρειάζομαι - ας στείλει π.μ.
 



Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.337
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top