Αναπαλαίωση Bryston 3B

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Αγαπητε sokmav πραγματικα δεν εχω καταλαβει τι θελεις να πεις Βλεπεις εγω σκεφτομαι σε ταξη ΑΒ ;)

Reaction score
2
Το έπιασα το νόημα, αλλά πραγματικά δεν έχω πρόβλημα να ματσάρω τα υλικά. Αυτό που με απασχολεί είναι το τί τελικά ψάχνουμε κατά το ματσάρισμα. Και αρχικά σκέφτηκα ότι ναι μεν είναι συμπληρωματικοί τύποι τρανζίστορ αλλά όχι ίδιοι, όμως παρατήρησα ότι ένα παλιό ζευγάρι 5400 παρουσιάζει τις ίδιες τιμές beta με τα τρέχοντα 5550 και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Επίσης, χρειάζομαι μια επιβεβαίωση ( ή παρατήρηση ) για το αν τελικά το θέμα είναι να έχουμε ίδιο beta και όχι διαρροές ή αν κοιτάζουμε και κάτι άλλο. Έχω όπως προανέφερα ένα transistor tester TTC C3022 το οποίο μετράει α&β καθώς και το ICO ( το οποίο ICO το βρίσκει πάντα 0mA για τα καλά τρανζίστορ και πηγαίνει στο 1mA+ όταν μετράω κάποια καμμένα, επομένως συμπεραίνω ότι το ICO έχει να κάνει με τυχόν διαρροες ). Και κάτι ακόμα που έχω παρατηρήσει:
Έχω 2 σετ τρανζίστορ εξόδου, ένα που πήρα απο τη Bryston ( BR 6521 / BR 6522 ) και άλλο ένα που αγόρασα απο το ebay ( ταιριασμένα επίσης, αντιστοιχίες MJ15003/MJ15004 αν θυμάμαι καλά ). Δεν θυμάμαι ποια είναι ποια, αλλά στον ένα τύπο τρανζίστορ ( ας πούμε στα NPN ) το β αγγίζει τα 150 ενώ στον PNP μόλις που πλησιάζει τα 50. Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ματσάρισμα ανά τύπο και όχι ανά ζεύγος.
Υ.Γ. Κάτι ακόμα που παρατήρησα είναι ότι οι mica insulators που έχω, παρουσιάζουν κάποια σημάδια κόπωσης ( έχουν ανοίξει πολύ οι τρύπες τους με το "μπάσε-βγάλε" των τρανζίστορ ) οπότε ίσως το βραχυκύκλωμα που παρουσιάζεται να έχει να κάνει και με αυτό. Επομένως, σκοπεύω να αγοράσω τους Mica insulators, έχω παραγγείλει κάποιες αντιστοιχίες των 5400/5550 ( η ίδια η bryston στις πλακέτες της γράφει MPS A06 / MPS A56 και έχω βρει 5 ζευγάρια σε τιμή που αξίζει το κόπο να πειραματιστώ ) και ήδη έχω σχηματίσει 2 ακόμα ζευγάρια 5550/5400 για τα σημεία που ακόμα και στη πλακέτα αναγράφονται αυτοί οι τύποι. Αυτό που χρειάζομαι είναι η επιβεβαίωση ( ή όχι ) σχετικά με το ματσάρισμα, για να ξέρω τι να ψάξω και πόσο βαθεια να το φτάσω.
Με την ευκαιρία και σχετικά με τους Mica insulators, ξέρω ότι βάζουμε λίγη πάστα τόσο στη ψύκτρα όσο και στο τρανζίστορ. Αν βάλουμε πολλή και περάσει στην άλλη πλευρά ή ακόμα και στις ενώσεις των τρανζίστορ με τις υποδοχές τους, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα?

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για τις ερασιτεχνικής φύσης ερωτήσεις μου, αλλά δεν είναι μόνο η ανάγκη να ακούσω μουσική απο τον "γέρο" μου, όσο να καταφέρω να τον επισκευάσω ο ίδιος, τη στιγμή που απ'ότι καταλαβαίνω έχω φτάσει πολύ κοντά στη πηγή.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
εκεινο που δεν θελεις να καταλαβεις ειναι οτι αναλογα το κυκλωμα δεν ειναι μονο απαραιτητο καποια απο αυτα να ειναι απλα ματσαρισμενα αλλα και να ειναι η αναλογη επιλογη ...ΠΧ ενα 5401 μπορει να βρεθει με beta απο 100 μεχρι 400 ( και φυσικα το αντιστοιχο του ) Αλλα αυτο δεν αρκει ...εαν ο σχεδιαστης χρησιμοποιει ενα με beta 100 πανω κατω με αποκλιση 20% και εσυ βαλεις ενα με beta 400 θα εχεις θεμα ....φυσικα πλεον το αν ειναι ματσαρισμενο με το απεναντι του ειναι παγερα αδιαφορο ...

ενημερωτικα υπαρχουν κυκλωματα τα οποια ειναι εξαρτημενα απο αυτην την πρακτικη και αλλα οχι ...

Last edited:

Reaction score
2
Δεκτό και σεβαστό. Αφήνουμε στην άκρη λοιπόν τις παλιές και πειραγμένες απο εμένα πλακέτες και θα ασχοληθούμε με τις αχρησιμοποιητες του κατασκευαστή. Σχετικά με τα άλλα ερωτήματα; Διαφορές στα τρανζίστορ εξόδου, πιθανότητα βραχυκυκλώματος απο τους μονωτές και το αν υπάρχει περίπτωση η πάστα να δημιουργήσει πρόβλημα;

Reaction score
677
A. Η ελληνική είναι πλουσιοτέρα της αγγλικής;
Β. Δάσκαλος είναι ο μάστορας;
Α.Ψάξε το μεταξύ τους πάρε-δώσε.(Δεν χρειάζεται να βγούμε καν από τα αποδυτήρια.)
Β.Με τόσα που ξέρει,θα έπρεπε να ήταν.Και είναι πολλές φορές από όσο διαβάζω.Και γλιτώνει και κόσμο από κακοτοπιές.
(Μια φορά ένας άλλος μάστορας που έδιωξε κάποιον που ήρθε με μια αστεία βλάβη με οδηγίες πως να την επισκευάσει εύκολα ενώ μπορούσε να του τα πάρει χοντρά [για την ακρίβεια έφταιγε μια τάπα ψυγείου,σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι σου αλλάζουν φλάντζα αν θέλουν να στα πάρουν],μου είπε:
"Ρε φιλαράκι,βαριέμαι το βίδω-ξεβίδω χωρίς λόγο απ' την μια κι απ' την άλλη ελπίζω ο υδραυλικός μου να κάνει το ίδιο αν τον φωνάξω..Χρωστούμενα είναι αυτά."

Reaction score
2
Υ.Γ. Ελάτε και το βρήκα! Θα ξηλώσω τα 5400/5550 απο τη παλιά πλακέτα που λειτουργεί, θα τα μετρήσω και θα δω που κινείται το κατασκευαστή! Λύσεις υπάρχουν, όπως τα λεφτά που έλεγε ο G-PAP!!! :p

Reaction score
431
Εγω παλι δεν κατάλαβα τα παραπάνω, ισως φταίνε τα ελληνικά μου.
Αγαπητέ Unique η σιλικόνη δεν έχει καμία σχέση με πιθανό βραχυκύκλωμα. Τα τρανζίστορ τα μετράς αφου τα βάλεις στην ψύκτρα και ελέγχεις αν έχουν ηλεκτρική επαφή με τον ένα ακροδέκτη του πολυμέτρου στην ψύκτρα και τον άλλο στο τρανζίστορ.
Γενικώς όμως βλέπω οτι σου λείπει εμπειρία, αλήθεια εχεις κατασκευάσει μόνος σου κάτι? Να βοηθήσω θέλω αλλά δεν ξέρω τι γνώσεις έχεις.
Καταλαβαίνω και τον Σάκη απόλυτα ισως δεν έχει νόημα να ζητάς συμβουλές αν έχεις τόσες απορίες.παντως εδώ είμαστε για οτι χρειάζεσαι κανένας δεν γεννήθηκε φτιαγμένος απλά το να επισκευάσεις το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν είναι απλό.
Δεν σε κατηγορώ αλλά προτείνω να πας τον ενισχυτή για επισκευή σε τεχνίτη και να ξοδέψεις τα λεφτά που βάζεις τωρα σε δευτερες πλακέτες κτλ φτιάχνωντας κάποιο κιτ όπως του Elliot με λίγα υλικά και μπόλικες εξιγήσεις της θεωρείας ώστε να αποκτήσεις γνώσεις.

Reaction score
2
Καλημέρα,
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι απο την αρχή, αλλά πιάνουν αρκετά τα χέρια μου. Τον συγκεκριμένο ενισχυτή τον είχα πειράξει παλιότερα που του άλλαξα τους ηλεκτρολυτικούς και γενικά θεωρούσα ότι ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς το κύκλωμά του δεν έχει ολοκληρωμένα κλπ που να περιπλέκουν τα πράγματα. Τη δεδομένη στιγμή δεν προσπαθώ να μάθω τη δουλειά του ηλεκτρονικού, αλλά με μεράκι για τον συγκεκριμένο ενισχυτή, να τον επαναφέρω σε λειτουργία και να το απολαύσω ακόμα πιο πολύ επειδή θα έχει γίνει με τα χέρια μου. Αυτό που ζητώ λοιπόν δεν είναι η συμπυκνωμένη γνώση, αλλά το σκεπτικό σας και ο τρόπος που εσείς θα το διερευνούσατε, ένα "τυφλοσούρτι" απο την εμπειρία σας ( σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες και πιο δύσκολες καταστάσεις ). Άλλο επίπεδο γνώσεων έχετε εσείς που είτε είστε επαγγελματίες, είτε είστε diyers ανώτερου επιπέδου και άλλο εγώ που τώρα ξεκινώ. Και επειδή έκανα τη βλακεία - μάλλον - να αγοράσω αρκετά υλικά ( λίγο λίγο ανέβασα το κασέ στα ύψη ), δεν προτίθεμαι να πληρώσω και τεχνικό που το πιο πιθανό είναι να δαγκώσει επειδή θα με βρει στην ανάγκη. Θα το προσπαθήσω λίγο ακόμα, αν κάτσει η κατάσταση με τον γνωστό του φίλου μου και τον αναλάβει ακόμα καλύτερα, αλλιώς τον παρατάω και τελειώνει το θέμα. Όπως προανέφερα, ο Rotel είναι ένας αξιοπρεπέστατος ενισχυτής που μακάρι να καθόταν η αγορά του πριν την ενασχόλησή μου με τον bryston.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας όπως και να'χει, αν τώρα κάποιος δεν έχει τι να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο και θέλει να μου δώσει οποιαδήποτε άλλη συμβουλή, δεκτή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.504
Members
38.707
Νεότερο μέλος
Kesus