Αναπαραγωγή DVD-Audio μέσω PC. Γίνεται?

Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Έχοντας μια ικανή συλλογή δίσκων DVD-Audio, όταν ακόμα αυτό το φορμά ήταν στα πάνω του, και ευελπιστώντας να χτίσω ένα σύστημα αναπαραγωγής μουσικής, βασισμένο σε μουσικό/Home Theater PC, αναγκαστικά οδηγήθηκα στη σκέψη στο να μπορώ να αναπαράγω κατ' αρχήν τα υπάρχοντα δισκάκια που έχω (και αυτά που ίσως αποκτήσω στο μέλλον) και στη συνέχεια να μπορώ να τα ριπάρω και να τα αποθηκεύσω σε κάποιον σκληρό, ώστε να αναπαράγονται από εκεί.

Υποθέτω ότι οι οπτικοί οδηγοί DVD και BD, που υπάρχουν, μπορούν να διαβάσουν την επιφάνεια των δίσκων DVD-Audio, αρκεί να υπάρχει κάποιο software player που να μπορεί κι αυτό να κάνει την αναπαραγωγή. Πείτε μου κατ' αρχήν, αν αυτό είναι σωστό.

Ψάχνω λοιπόν, αρχικά να βρω ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής τους. Δοκίμασα μια παλιότερη έκδοση του PowerDVD, την 7.3, που έχω, αλλά τίποτα (είναι δεδομένο ότι οι τελευταίες εκδόσεις του 11, 12, 13 δεν παίζουν DVD-Audio). Δεν ξέρω αν κάποια έκδοσή του πριν την 7.3, ή κάποια μεταξύ της 7.3 και της 11 το κάνει.

Κάπου διάβασα ότι το Foobar με κάποιο plug-in μπορεί να διαβάσει τα αρχεία με κωδικοποίηση MLP, που βρίσκονται στα δισκάκια DVD-Audio, μέσα στα αρχεία Audio_TS. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1. Απαιτείται οπωσδήποτε κάποιος software player, που να μπορεί να αναπαράγει DVD-Audio, ώστε να δουλέψει παράλληλα με το Foobar?
2. Αν ναι, ποιός?
3. Αν όχι, θα μπορεί από μόνο του το Foobar να το κάνει?
4. Ποιό είναι το plug-in, που του δίνει αυτή τη δυνατότητα, είτε μόνο του, είτε με κάποιον software player?

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.: Για ριπάρισμα θα μιλήσουμε μετά, εάν και εφ' όσον γίνεται.
-

Reaction score
3.085
Επανέρχομαι, γιατί κάπου διαβάζω για κάποιο πρόγραμμα που λέγεται DVDAExplorer, αλλά ακόμα συλλέγω πληροφορίες γι αυτό. Αν ξέρει κάποιος κάτι, θα ήθελα να μάθω.

Ευχαριστώ.
-

Reaction score
3.085
Καλησπέρα και πάλι

Από ότι διάβασα, η κωδικοποίηση MLP για τα αρχεία Audio_TS, ονομάζεται αλλιώς και PPCM (Packed PCM). Αυτά τα υποστηρίζει το Foobar με κάποιο plug-in?
-

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.024
Ο αλγόριθμος MPL είναι πατενταρισμένος. Πολύ φοβάμαι ότι δωρεάν εφαρμογή που να τον χρησιμοποιεί δεν υπάρχει. Πάντως άμα βρεις την απάντηση, πες μου κι εμένα!
Αλήθεια, τα DVD-A που έχεις δεν παίζουν και ως απλά DVD-V;

Reaction score
3.085
....
Αλήθεια, τα DVD-A που έχεις δεν παίζουν και ως απλά DVD-V;
Και ναι και όχι. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.

Ανάμεσα σε αυτά που έχω, βρίσκεται και ένας δίσκος αναφοράς, η Οβερτούρα 1812 του Τσαϊκόφσκι, μαζί με μερικά ακόμη κλασσικά αριστουργήματα, δίσκος υπ' αριθμόν TELDA70541 (ή DVDA-70541), ο οποίος έχει δύο πλευρές, η μία με το DVD Audio και η άλλη με το ίδιο έργο σε DVD Video και με ήχο DTS Surround 5.1 (ή Dolby Digital 5.1).

(Έχω τον ίδιο δίσκο και στην έκδοση SACD, πάλι με δυο όψεις, η μία με το πολυκάναλο SACD και η άλλη απλό CD. Τον έχω επίσης και σε βινύλιο, και τα τρία από το ίδιο mastering, με τους ίδιους συντελεστές).

Λοιπόν, αν βάλεις το δίσκο κανονικά σε απλό DVD player, σου βγάζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα και σου λέει ότι έχεις βάλει τη λάθος πλευρά με το DVD Audio και πρέπει να τον τουμπάρεις, ώστε να τον παίξει σαν κανονικό DVD-V. Το μήνυμα προσδιορίζει ακόμα με σαφήνεια ότι προκειμένου να αναπαραχθεί αυτή η πλευρά του δίσκου, απαιτείται DVD-A player.

Τώρα, δεν είμαι σίγουρος αν ΟΛΑ τα δισκάκια DVD-A έχουν και DVD-V στο flip side. Μπορεί, αλλά μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η φράση μου: "Και ναι και όχι" έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι ακόμα κι αν υπάρχει πλευρά με DVD-V, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κοινό DVD-V player θα μπορούσε να αναπαράγει την πλευρά του DVD-A ως DVD-V. Μόνο η κανονική πλευρά DVD-V αναπαράγεται σε απλό DVD-V (ή ακόμα και σε απλό BD player ή HD-DVD player).

Επίσης, από τη δοκιμή που έκανα, φαίνεται πως ούτε οι οπτικοί οδηγοί, που έχω εγώ τουλάχιστον εγκατεστημένους σε δύο υπολογιστές, δέχονται το DVD-A ως φορμά και αρνούνται να το αναπαράγουν.

Επομένως, η αναζήτησή μου, πέραν του κατάλληλου software, λογικά πρέπει να επεκταθεί και στην εύρεση του κατάλληλου οδηγού, εάν υπήρξε ποτέ τέτοιος ή υπάρχει ακόμα.

Οπότε, αν ξέρει κάποιος κάτι, ας το "ρίξει", ώστε ή να ψάξω περισσότερο ή να εγκαταλείψω την προσπάθεια.
-

Reaction score
54
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγή dvd-audio στο foobar περίεχονται σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://amplioaudio.blogspot.gr/2010/01/playing-and-ripping-dvd-audio-with-your.html

Επίσης, αν θυμάμαι καλά, το windvd 6 και windvd 7 platinum edition έπαιζαν κανονικά dvd-audio δίσκους.
(χωρίς ειδικούς οδηγούς και με απλό dvd-rom).

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.024
Να κάνω κι εγώ μερικές προσπάθειες να δω τι παίζει σε εμένα.
Πάντως χαρά στο κουράγιο σου, 5 εκδόσεις του "1812". Προσωπικά τον βρίσκω ανούσιο αυτόν τον δίσκο. Πάντως από ηχογράφηση έχεις δίκιο, σκίζει.

Reaction score
3.085
Να κάνω κι εγώ μερικές προσπάθειες να δω τι παίζει σε εμένα.
Καλησπέρα, κι ευχαριστώ για την προσπάθεια. Θα πω ότι βρίσκομαι μάλλον σε καλό δρόμο, αφού, ακολουθώντας τις οδηγίες του παραπάνω link, έχω μέχρι στιγμής καταφέρει να ριπάρω έναν δίσκο (τον συγκεκριμένο) και να τον αποθηκεύσω σε σκληρό. Και μάλιστα, χωρίς να δοκιμάσω ακόμα το Foobar, έχω επίσης καταφέρει να αναπαράγω τα αρχεία Audio (AUDIO_TS) του αποθηκευμένου στον σκληρό δίσκου, μέσω του PowerDVD 13 Ultra, αφού όμως συνέδεσα ολόκληρο τον αποθηκευμένο δίσκο στο Virtual Clone Drive της Slysoft. Μετά από δεύτερη προσπάθεια όμως, γιατί αν προσπαθήσεις να το κάνεις με την πρώτη, παίρνεις μήνυμα που λέει ότι ο δίσκος είναι DVD-Audio και χρειάζεται ένα DVD Audio player για να παιχθεί. Αν όμως, μέσα στο PowerDVD κάνεις browsing και βρεις τον δίσκο στον My Computer, τον ανοίγεις, βρίσκεις το αρχείο AUDIO_TS και πατώντας το PLAY του PowerDVD, αυτό παίζει κανονικά.

Μένει βέβαια να δοκιμάσω τί κάνει με το Foobar, το οποίο φυσικά διασφαλίζει και καθαρή (Bit Perfect) αναπαραγωγή.

Πάντως χαρά στο κουράγιο σου, 5 εκδόσεις του "1812". Προσωπικά τον βρίσκω ανούσιο αυτόν τον δίσκο. Πάντως από ηχογράφηση έχεις δίκιο, σκίζει.
"de gustibus (et coloribus) non est disputandum", ήτοι "περί ορέξεως (και χρωμάτων) ουδείς λόγος"

Αλλά θα συμπληρώσω ακόμα ότι, πέραν της εκπληκτικής ηχογράφησης - και εκτέλεσης - εμένα προσωπικά με αγγίζει περισσότερο η ανατολική κλασσική σχολή (με όσες επιρροές αυτή είχε και στους δυτικούς) από την άλλη, τη δυτική, γερμανική (κατά κανόνα). Δηλαδή, η "μουσική ροή" των φθόγγων σε ένα έργο του Τσαϊκόφσκι ή του Σμέτανα ή του Mussorgsky ή του Shostakovich ή του Stravinsky κλπ. μου έρχεται πιο κοντά στο γούστο μου από π.χ. ένα έργο του Βάγκνερ ή του Μπετόβεν ή του Μάλερ. Και βέβαια, όλα αυτά έχουν και τις εξαιρέσεις τους και τις διαβαθμίσεις τους.

Ειδικά το άκουσμα αυτού του έργου, όπως έχω κι αλλού γράψει, ήταν η αιτία να εγκαταλείψω το φθηνό (αλλά προσιτό για μένα μέχρι τότε) Hi-Fi και να μπω για πρώτη φορά στον - ακριβότερο - κόσμο του Hi-End, έστω και στο λεγόμενο entry level, με πρώτο μου σοβαρό για την εποχή του έξοδο της αγοράς των ηχείων του σαλονιού μου.

Καλό βράδυ κι ευχαριστώ και πάλι. Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες μόλις "τελεσιδικήσει" η προσπάθεια.
-

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.569
Members
38.574
Νεότερο μέλος
Red