Αντικατασταση tweeter celestion HF 1000

Reaction score
61
Καλημερα και καλη χρονια.

Περιμενω τις προτασεις σας για αντικατασταση των παραπανω tweeters με κατι νεωτερο που να ταιριαζει.

Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Από τα χαρακτηριστικά του ηχείου που βρήκα σε αυτή τη σελίδα, δεν γνωρίζω κάποιο σύγχρονο tweeter που να ταιριάζει στο ηχείο σου χωρίς αλλαγές στο κύκλωμα διαχωρισμού.
Όσον αφορά την ισχύ του παλαιού μεγαφώνου-ηχείου και τη συχνότητα διαχωρισμού όλα τα σύγχρονα τις καλύπτουν.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Από τα τρία αυτά, θα πήγαινα στο πρώτο λόγο της λιγότερο <<επιθετικής>> υψηλής περιοχής του. Βέβαια τα χρήματα δεν είναι λίγα για τα χρόνια του ηχείου σου συν τις περαιτέρω αλλαγές που θα χρειαστούν.

Προσωπικά θα πήγαινα σε κάτι τέτοιο.
Τώρα, το ηχείο σου έχει 8 ιντσών midwoofer, που οι μεσαίες συχνότητες δεν είναι το καλύτερο τους. Επιπλέον, τα σύγχρονα tweeters αντέχουν πολύ περισσότερο από τα παλαιότερα και σε ισχύ και σε χαμηλότερες συχνότητες.
Για τους παραπάνω λόγους, θα κατέβαζα τη συχνότητα διαχωρισμού των μεγαφώνων στους 1500-1600 κύκλους.

Reaction score
61
Οι μονες αλλαγες ως τωρα ειναι οι παρακατω. Νεοι πυκνωτες , καλωδια 2,5 - 99.9 ofc κολλητα παντου και νεες μπορνες.
Τα μεγαφωνα που μου προτεινεις ειναι 4Ohm?
(φωτο 1 απο internet . cross πριν, φωτο 2 και 3 τωρα τα δικα μου)
cross15xr.jpg
IMG_0588.JPG
IMG_0589.JPG
1Fv

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τα μεγαφωνα που μου προτεινεις ειναι 4Ohm?
Το τελευταίο που πρέπει να σε απασχολεί είναι η αντίσταση του tweeter.
Άλλωστε η ευαισθησία αυτού που προτείνω είναι αρκετά μεγάλη, οπότε θα πρέπει να προστεθεί αντίσταση για να έρθει στα ίσα του.
Κατά συνέπεια θα ανέβει και η συνολική.

Το ηχείο σου άλλωστε σε κάποιες σελίδες αναφέρεται ως 4 Ωμ ενώ σε άλλες 8.
Είναι πως <<βλέπει>> ή αν θέλεις <<αξιολογεί>> κάποιος την καμπύλη αντίστασης του ηχείου και σε ποιες συχνότητες δίνει μεγαλύτερη βάση.
Αν δεις εδώ έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις η αντίσταση του.
http://s132.photobucket.com/user/DSJR_photos/media/Ditton15XRChoice.jpg.html

Αυτό που βλέπω είναι πως έχει πρώτης τάξης κροσόβερ για το woofer και δεύτερης για το tweeter.
Για να προστατεύσει το tweeter δίνει μεγάλο φάσμα στο woofer, με πολύ ομαλό κόψιμο.
Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται ένας αχταρμάς στην απόκριση, όπως μπορείς να δεις στην παραπάνω σελίδα, στην μεγάλης έκτασης κοινή περιοχή των δύο μεγαφώνων (2,3-8 KHz).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Ε, τα 3 υλικά όλα κι όλα που φάνηκαν στις φωτός του κρος, ήταν "αποκαλυπτικά".

Νομίζω ότι εν έτει 2017 αυτό το κρος δε μπορεί να μείνει έτσι, ιδίως με την ευκαιρία αντικατάστασης του ενός μεγαφώνου οπότε η τροποποίηση του κρος θα είναι απολύτως απαραίτητη στον αντίστοιχο δρόμο.

Το εύκολο είναι να προτείνει κανείς να γίνουν 2ης τάξης και οι δύο δρόμοι, αλλά 2ης; 12 ντιμπι ανά οκτάβα; Πφφφ..

Νομίζω ότι η πιο όμορφη λύση είναι 3ης τάξης, που θα προστατέψει νορμάλ το τουιτερ και θα κόψει τις ανοησίες του γουφερ στα πρίμα..

Με ένα μετρητικό μικρόφωνο και νιαρφιλντ μετρήσεις, θα βγει εύκολα άκρη στο στήσιμο του ηχείου σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από ότι κάποτε ήταν. Προφανώς αν είσαι "μάστορας". ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
φωτο 1 απο internet . cross πριν, φωτο 2 και 3 τωρα τα δικα μου)
Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά οι αλλαγές που έκανες δεν είναι προς το καλύτερο..

Επίσης δε κατάλαβα γιατί θες να αλλάξεις τα τουιτερ. Κάηκαν;

Reaction score
61
Τα τουιτερ επισκευαστηκαν (περιελιξη) αλλα ανακαληψα οτι ηταν αλλαγμενες και οι καψες τους με ....tonsil. Το αποτελεσμα τραγικο. Το ολο εγχειρημα γινεται μονο και μονο για λογους συναισθηματικους. Οσοι εζησαν δεκαετια 70-80 ισως με καταλαβαινουν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Οκ, εφόσον τα μαμά τουιτερ είναι κατεστραμμένα, νομίζω πως θα πρέπει να συνεφέρει κάποιος γνώστης το ηχείο σε αξιοπρεπή επίπεδα, με νέα κρος και κάποιο φρέσκο τουιτερακι.

Δεν είναι κανένα σημαντικό ποσό όλα αυτά, μην αγχώνεσαι. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Πόσα λεφτά θες να ξοδέψεις;

Εμένα πχ το ντε 2010 το σκανσπικ είναι το αγαπημένο μου, το φορούσαν κορυφαία ηχεία, αλλά το βλέπω τσιμπημενο στην τιμή..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Σμαλ θιλ παράμετροι για τα φρέσκα τουιτερ υπάρχουν, εύκολη μία αποκοπή 3ης τάξης.
Για το γουφερ δύσκολο να βρεθούν δεδομένα, μάλλον με πείραμα θα ξεκινήσει, και έτσι κι αλλιώς θέλει μετρήσεις για να έρθει σωστά.

Με το κρος δεν αποφεύγεις μετρήσεις και τροποποιήσεις μέχρι να έρθει. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Δες εδώ.

Για αρχή για το 2010 δοκίμασε καλύτερα 24 dB/oct LR φίλτρο στους 2 χιλιοκυκλους.

Θα πρέπει να το ρίξεις 3-3,5 dB οπότε στο τέλος δες στο L pad τι αντιστάσεις θες.

Έχει οδηγίες και για ζομπελ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.271
Όπως πολύ σωστά σου έγραψε ο πιτερμενης:

Αυτό που βλέπω είναι πως έχει πρώτης τάξης κροσόβερ για το woofer και δεύτερης για το tweeter.
Για να προστατεύσει το tweeter δίνει μεγάλο φάσμα στο woofer, με πολύ ομαλό κόψιμο.
Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται ένας αχταρμάς στην απόκριση, όπως μπορείς να δεις στην παραπάνω σελίδα, στην μεγάλης έκτασης κοινή περιοχή των δύο μεγαφώνων (2,3-8 KHz).
Αυτό είναι το πρόβλημα του ηχείου, το κρος του. Είναι ένα κακοσχεδιασμένο κρος που αφήνει το γουφερ εντελώς όπως να'ναι. Και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί.

Τμήμα του "χαρακτήρα" του ηχείου, αυτό που έχεις συνηθίσει και μπορεί να διατηρηθεί, είναι το να παίζει μεγάλο εύρος το γουφερ. Αυτοί το είχαν μέχρι τους 2,5 χιλιοκυκλους. Είναι όντως ψηλά για 8-ιντσο, αλλά μέχρι εκεί δε τα πάει και τόσο άσχημα, απο κει και πάνω όμως τα γ@μαει τη μανούλα (λόγω κρος). Οπότε θα πρέπει λίγο να ρίξεις το σημείο κρος, και σίγουρα θα πρέπει να αυξήσεις την κλίση του κρος, κι εδώ όσο πιο μεγάλη η κλίση, τόσο το καλύτερο, γι'αυτό τελικά σου είπα για 24dB/oct φίλτρο, το οποίο δεν έχει και φασικά προβλήματα. Έτσι θα διατηρηθεί αρκετά (όσο μπορεί) ο χαρακτήρας του ηχείου (ένα γουφερ να παίζει σχεδόν όλη τη μουσική), ενώ τα πρίμα επιτέλους θα στρώσουν. ;)

Με 4ης τάξης κρος θα πρότεινα σημείο αποκοπής από 2 έως 2,2 χιλιοκυκλους.

Αντίστοιχα, με 3ης τάξης περί το 1,8 κιλοχερτζ και με δεύτερης τάξης γύρω στο 1,5 κιλοχερτζ.

Ο τρόπος υλοποίησης του κρος είναι πρώτα η ηλεκτρονική του σχεδίαση (πχ από το λινκ που σου έδωσα) και μετά η ακουστική του μέτρηση. Είναι όχι απλά σύνηθες, αλλά κανόνας, να είναι σε άλλη συχνότητα το υπολογισμένο απο τους τύπους κρος, και σε άλλη συχνότητα το ακουστικό κρος, η μέτρηση. Οπότε βλέπεις τις μετρήσεις και αλλάζεις τα υπολογισημα στοιχεία κρος για να φέρεις τα ακουστικά σημεία κρος εκεί που θες. Γι'αυτό επιμένω και στο ξαναλέω, ότι χωρίς μετρήσεις, ηχείο δε στήνεις. ;)

Last edited:

Reaction score
61
Ειχαμε δεν ειχαμε σε μπελαδες μπηκαμε.
Θα σας ενημερωσω μολις εχω νεα για τα αποτελεσματα. Ευχαριστω ολους για τη βοηθεια σας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.937
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm