Αντικεραυνική προστασία. Είναι χρήσιμη ή ακόμα και απαραίτητη;

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους

Στην προσπάθεια που κάνω για τη συνολική ανακαίνιση του χώρου μου, συμπεριέλαβα και την ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η οποία καλείται να πληροί κάποιες συγκεκριμένες ελάχιστες προδιαγραφές. Εν περιλήψει, τα παρακάτω:
- Να έχει καλώδια αρκούντως υψηλής διατομής, ώστε να αποκλείονται φαινόμενα υπερφόρτωσης των αγωγών που θα επηρεάζουν την απόδοση των συσκευών, και ειδικά των ενεργοβόρων (π.χ. ενισχυτές, ενεργά subwoofers κλπ.). Και φυσικά να μπορεί να σηκώσει και τις υπόλοιπες αναγκαίες καταναλώσεις, όπως είναι ο φωτισμός, ο κλιματισμός, η προστασία κ.ο.κ.
- Να έχει κατά το δυνατόν σωστή διανομή στις καταναλώσεις ανά φάση, μιας και πρόκειται για τριφασική εγκατάσταση
- Να παρέχει πλήρη πρόσβαση, τόσο στις ενδείξεις λειτουργίας, όσο και στις όποιες παρεμβάσεις, που θα κριθούν αναγκαίες στο μέλλον.
- Να προστατεύει από υπερτάσεις, βυθίσεις (brown outs) και διακοπές (black-outs) τις ευαίσθητες συσκευές, των οποίων τα τροφοδοτικά κυκλώματα μπορεί να πάθουν ανεπανόρθωτη βλάβη από κάτι τέτοιο. Και βέβαια να παρέχει προστασία από ακραία εξωτερικά καιρικά φαινόμενα, όπως είναι ο κεραυνός.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, που εγώ ο ίδιος έθεσα ως αναγκαία, έκανα τις εξής ενέργειες:
- Ενίσχυσα την υπάρχουσα - τριφασική - καλωδίωση προς τον πίνακα παροχής, μετατρέποντάς την από 5 x 6 mm2 σε 5 x 10 mm2. Πιθανόν να ήταν λίγο υπερβολική μια τέτοια ενίσχυση, αλλά θεωρήθηκε αναγκαία με την προοπτική να τροφοδοτηθεί ένας ακόμα διπλανός χώρος (με υποπίνακα διανομής), ο οποίος θα κληθεί να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες.
- Εγκατέστησα κι άλλες πρίζες σε στρατηγικές θέσεις μέσα στο χώρο του Home Theater, όλες με θωρακισμένο καλώδιο Olflex 110-CY, ώστε να υπάρξει σωστότερη διανομή ανά φάση. Στη συνέχεια, διένειμα τις καταναλώσεις στις πρίζες έτσι ώστε να μην υπάρχει ανισοκατανομή φορτίων για κάθε φάση. Τέλος, αντικατέστησα τις αυτόματες ασφάλειες του πίνακα, αυτές για τις πρίζες που τροφοδοτούν τις συσκευές του συστήματος, με άλλες τηκόμενες βραδείας τήξεως. Φυσικά δεν έπεσα στη παγίδα να πάρω τίποτα χρυσές, που τις πληρώνεις επίσης "χρυσά", αλλά απλά ασφάλειες του εμπορίου, γερμανικές Hager, που κάνουν 2-3 ευρώ το φυσίγγιο.
- Εγκατέστησα σώμα μονής θέσης με τριπλή ένδειξη λειτουργίας για κάθε φάση, αντικαθιστώντας τα τρία παλιά μονής θέσης, εξοικονομώντας έτσι περισσότερες θέσεις στη ράγα του πίνακα, που έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένες. Εγκατέστησα τριφασικό αναλογικό (μηχανικό) μετρητή κιλοβατωρών της Siemens, στα 60 A ανά φάση, αντικαθιστώντας τον παλιό, που ήταν στα 30 A ανά φάση, με σκοπό να χρησιμοποιήσω τον δεύτερο στον διπλανό χώρο, που είπα παραπάνω.Εγκατέστησα επίσης και έναν δεύτερο μικρότερο γενικό διακόπτη, μετά τον κύριο γενικό του πίνακα, ώστε να μπορώ να τροφοδοτήσω τον διπλανό χώρο και βέβαια τράβηξα ήδη τις γραμμές προς αυτόν.
- Στο χώρο λειτουργούν ήδη δυο Line Conditioners της αμερικάνικης TrippLite των 2000 W το καθένα στα 220-230 V συν ένα ακόμα των 2400 W στα 120 V, που έχουν ως κύρια αποστολή τη σταθεροποίηση της τάσης, και την προστασία από υποτάσεις και υπερτάσεις. Μένει να βρω ένα on-line UPS για την προστασία του προβολέα, σε περίπτωση black-out. Αυτό όμως που θεώρησα αναγκαίο ήταν η προσθήκη ενός αντικεραυνικού στον πίνακα, τοποθετημένο μετά το ρελαί διαρροής και τις κύριες ασφάλειες και φυσικά πριν από τις καταναλώσεις. Διάλεξα ένα από τα τριφασικά αντικεραυνικά της Hager, και συγκεκριμένα τον τύπο SPN 440D, που παρέχει προστασία έναντι 40 kA max. και 1.2 kV. Το έξοδο είναι σχετικά μικρό (γύρω στα 160 ευρώ λιανική, με δυνατότητα έκπτωσης, ανάλογα από πού θα το πάρει κάποιος), και το αξίζει, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας κεραυνός μπορεί να προκαλέσει ζημιές ή καταστροφές πολλών χιλιάδων.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι έμαθα ποιές περιοχές στην Ελλάδα θεωρούνται λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπείς στους κεραυνούς, και επομένως κατά πόσον είναι χρήσιμη, αναγκαία ή απολύτως απαραίτητη η εγκατάσταση ενός αντικεραυνικού σε ένα χώρο με ακριβές συσκευές.

Στο link με τα αντικεραυνικά της Hager, που παρέθεσα πιο πάνω (είναι ένα αρχείο PDF), υπάρχει στο τέλος του η εικόνα του χάρτη της Ελλάδας, που σημειώνονται οι περιοχές πολύ μικρής, μικρής, μέτριας και μεγάλης επικινδυνότητας στην έκθεση σε κεραυνούς. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά και να σκεφτείτε αν σας είναι χρήσιμο ή απαραίτητο ένα αντικεραυνικό.

Υ.Γ.:
Όσο για το χώρο και τις υπόλοιπες εργασίες, έχω υποσχεθεί ότι θα επανέλθω λεπτομερώς, όταν τα καταφέρω να τον τελειώσω.

Καλό βράδυ.
-
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.659
Απάντηση: Αντικεραυνική προστασία. Είναι χρήσιμη ή ακόμα και απαραίτητη;

Το αλεξικέραυνο είναι από τα πράγματα που πρέπει να έχεις για να μην σου χρειαστούν.
Αν δεν τα έχεις και χρειαστούν, κάηκες.
Σαν τον πυροσβεστήρα.
 

Μηνύματα
797
Reaction score
172
Η κεντρική γείωση του οικήματος έχει δεχθεί κάποια "περιποίηση"?
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Αλεξικέραυνα και γείωση...

Το αλεξικέραυνο είναι από τα πράγματα που πρέπει να έχεις για να μην σου χρειαστούν.
Αν δεν τα έχεις και χρειαστούν, κάηκες.
Σαν τον πυροσβεστήρα.
Μιχάλη, αλεξικέραυνο δεν υπάρχει στην ταράτσα, δεν το χρειαστήκαμε μέχρι τώρα, άλλωστε, η Αθήνα, ειδικά το ευρύτερο αστικό κέντρο, είναι περιοχή με πολύ μικρή επικινδυνότητα για κεραυνούς, το δείχνει μάλιστα και ο χάρτης του PDF, που λέω παραπάνω.

Πάντως η μονάδα αντικεραυνικής προστασίας που περιγράφω, δεν απαιτεί - ντε και καλά - την ύπαρξη αλεξικέραυνου στην ταράτσα, ωστόσο, αν υπάρχει, μπορεί να συνεργαστεί με αυτό.

Η κεντρική γείωση του οικήματος έχει δεχθεί κάποια "περιποίηση"?
Γιάννη, η γείωση το κτηρίου είναι από τότε που το φτιάξαμε και είχε γίνει με την επιμέλεια, τόσο τη δική μου, όσο και του πατέρα μου, που ήταν ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας. Αποτελείται από τρεις πολύ μακριούς σωλήνες-ηλεκτρόδια από σκληρό ορείχαλκο 1-1/2", βυθισμένους βαθιά στη γη, τουλάχιστον μισό μέτρο πιο βαθιά από τη στάθμη των υπόγειων υδάτων, σε διάταξη τριγώνου και ενωμένους φυσικά με χοντρό γυμνό χάλκινο αγωγό (αν θυμάμαι καλά ήταν 25 mm2), με ορειχάλκινες βίδες. Αυτό που δεν έχω κάνει είναι να φωνάξω έναν ηλεκτρολόγο, για επανέλεγχο με ένα από αυτά τα ειδικά όργανα, αλλά είναι στα υπ' όψη.
-
 


Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Αντικεραυνική προστασία. Είναι χρήσιμη ή ακόμα και απαραίτητη;

Μπραβο Παναγιωτη...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.162
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top