Αν stewart, τοτε ποια

Reaction score
19
Παρακολουθωντας εδω και καιρο πολλους απο εσας πεισθηκα και εγω να προβω στην αγορα μιας οθονης stewart. To ζητημα ομως ειναι ποια ειναι η καλυτερη κατα την γνωμη σας λαμβανοντας υποψη οτι:
1. υπαρχει απολυτος ελεγχος φωτισμου (dedicated home cinema) αν ειναι σημαντικο, το χρωμα των τοιχων ειναι σκουρο καφε και της οροφης ανοικτο καφε.
2. Οι διαστασεις του δωματιου ειναι 4,95 χ 4,14 χ2,62 m.
3. Αποσταση κεντρικης θεσης θεασης απο οθονη 3,40 m.
4. Διασταση οθονης 100".
5. Αριθμος θεατων 1 εως 3.
6. Προβολικο μεσο πιθανοτατα vw85.
Περιμενω τις προτασεις σας ...

Reaction score
152
Απάντηση: Αν stewart, τοτε ποια

θα σου προτεινα να ανεβεις 10" τουλαχιστον....

σταθερη ή πτυσσομενη;

Reaction score
19
Εννοειται σταθερη. H αποσταση του 3,40 ειναι η μεγιστη προτεινομενη κατα THX (για οθονη 100"). Αν λαβεις υποψη και τις προδιαγραφες κατα "Visual Acuity Eyesight Compensation" οι οποιες για αριστη οραση προτεινουν αποσταση 3,96 m θα κατανοησεις γιατι "αναγκαστικα" να επιλεξω τις 100".

Reaction score
152

κοιτα,επειδη θα παρεις μια οθονη για πολλαααααααά χρονια, και θα πληρωσεις πολλααααααά,σου λεω να ξανασκεφτεις τη διασταση....
πριν απο 4 χρονια ειχα στησει στην ιδια αποσταση 106" και μετα απο λιγο καιρο το ματι ηθελε κι αλλο....
ακομα και τωρα που παιζω στις 123" απο τα 4,5μ., λεω οτι ανετα θα ηθελα μια 133" ή ακομα και 150"!!!
βεβαια ρολο παιζει και ο προβολεας και απο ποια αποσταση θα πυροβολά......
στη δικια μου περιπτωση ο Οπτομα 70 ειναι παληκαρι.....
για τον σονυ 85 δεν ξερω...

Reaction score
19
Εκτιμω ειλικρινα την αποψη σου την οποια ειχα διαβασει και καπου αλλου και δε σου κρυβω οτι με προβληματισες αρκετα. Απο την αλλη μερια ομως δεν θα ηθελα να ξεφυγω απο καποιες προδιαγραφες που εθεσα στον εαυτο μου ξεκινωντας πριν απο περιπου ενα χρονο να κατασκευαζω αυτο το χωρο. Ταυτοχρονα εκανα διαφορα πειραματα αποστασης θεασης με μια 50" τηλεοραση που εχω και κατεληξα οτι αναλογικα τα 3,40 ειναι οντως η ελαχιστη αποσταση που θα μου δημιουργουσε "απολαυση" κατα την θεαση οθονης 100". Ισως ακουγεται λιγο υποκειμενικο αλλα σιγουρα ειναι αληθινο. Ισως να σχετιζεται και με την οραση μου που δεν ειναι αριστη.
Τωρα για 123" η μεγιστη προτεινομενη αποσταση κατα THX ειναι οντως 4,19 m αρα μαλον χρειαζεσαι μεγαλυτερη οθονη ή να κοντυνεις λιγο την αποσταση θεασης. Ενημερωτικα για 4,5 m συμφωνα με την ιδια προδιαγραφη πρεπει να εχεις οθονη 132".
Τελος η αποσταση προβολεα οθονης θα μπορει να κυμανθει απο 3.9 εως 4,6 m συμφωνα με μια τηλεσκοπικη βαση που σχεδιαζω να κατασκευασω. Ειλικρινα δεν ξερω αν θα εχω θεμα φωτεινοτητας με τον vw85. Ισως καποιο μελος με εμπειρια θα μπορουσε να με διαφωτισει.

Reaction score
15.548

Παρακολουθωντας εδω και καιρο πολλους απο εσας πεισθηκα και εγω να προβω στην αγορα μιας οθονης stewart. To ζητημα ομως ειναι ποια ειναι η καλυτερη κατα την γνωμη σας λαμβανοντας υποψη οτι:
1. υπαρχει απολυτος ελεγχος φωτισμου (dedicated home cinema) αν ειναι σημαντικο, το χρωμα των τοιχων ειναι σκουρο καφε και της οροφης ανοικτο καφε.
4. Διασταση οθονης 100".

Και θα κανεις την καλυτερη δουλεια ποu θα παρεις stewart..

Για να εχεις ειδικο χωρο σημαινει οτι σ'αρεσει το αθλημα και θελεις να παρεις τα μεγιστα....

Εαν λοιπον ειχα τον χωρο σου θα χτυπαγα μια studio tek 130
Kαι φυσικα θα ηταν μια οθονη 240/1 στις 110"περιπου.
Ετσι θα εβλεπα και 16/9 γυρω στις 100" που ειναι αρκετες για την αποσταση θεασης που εχεις(σωστα το ειπες)και θα ειχα και το 240/1 που ειναι ποιο κινηματογραφικο φορμα και μπορει να δει το ματι στο πλατος ποιο πολυ(εκ φυσεως)
Και που ξερεις...μπορει να σου ερθει η ορεξη για αναμορφικο ποιο μετα...:126:

Εαν παρεις 240/1 οθονη θα χρειαστης και πλαινο μασκαρισμα με κουρτινα η οτι αλλο θες....
Και μην κανεις καφε χρωμα το masking...:137:

Και φυσικα η τοποθετηση του προβολεα τερμα πισω για να παρεις το μεγιστο σε on/off του προβολεα...
Ετσι και αλλιως με την οθονη αυτη θα εχεις +30% σε φωτεινοτητα....και αν θυμαμε καλα ο προβολεας που θελεις βγαζει γυρω στα 15-16fl για 100" καδρο....οποτε θα εισαι μια χαρα......

Καλες αγορες....

Reaction score
152

....μωρε το '07 που πηρα την δικια μου Stewart το site ελεγε οτι παει μεχρι 123''.
οταν την παρειγγειλα ειδα οτι παει με τα γουστα του πελατη σε μεγεθος....
(μ'εκανες και μετρησα....4,15μ ειναι ο καναπες απο την οθονη και 4,65μ το προβολι...:105:)

Αλλα ασε εμενα...
εδω μιλαμε για σενα...
ο vw85 στα 4 μετρα που θα τον βαλεις,λογικα θα σε καλυψει...

http://www.projectorcentral.com/Sony-BRAVIA_VPL-VW85-projection-calculator-pro.htm

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

4. Διασταση οθονης 100".
Καλη σου ημερα!
Εαν εχω καταλαβει καλα και ειναι το υφασμα της οθονης το οποιο σε
προβληματιζει περισσοτερο, τοτε οι δικες σου συνθηκες "φωναζουν"
για Studiotek
Για διαστασεις εδω και πολλα χρονια αποφευγω να δινω συμβουλες
καθως ισχυει το ακολουθο αξιωμα:
"Οσο μεγαλη οθονη και εαν αγορασεις μετα απο ενα μηνα θελεις
μεγαλυτερη":203:
Οποτε ολα ειναι υποκειμενικα σε αυτο τον τομεα...:126:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.217

Σε βρίσκω διαβασμένο, οπότε νομίζω ότι τα περισσότερα τα έχεις βρει μόνος σου. :126: Παραθέτω πάντως και τις δικές μου απόψεις, για παν ενδεχόμενο.

Όπως είπαν και άλλοι πριν από εμένα, εάν επιλέξεις Stewart, η Studiotek ST130 είναι η πιο λογική επιλογή για το χώρο σου.

Το θέμα της απόστασης σηκώνει πολλή κουβέντα. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:
  • βάσει προδιαγραφών, όπου κι εγώ θα πήγαινα μάλλον βάσει HD visual acuity. Η προδιαγραφή THX έχει φτιαχτεί για κινηματογράφους και με βασικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου θεατών (κοινώς: μέχρι που αντέχουν να κάθονται έχοντας κινηματογραφική εικόνα, χωρίς να παθαίνουν ναυτία ή στραβολαίμιασμα).
  • υποκειμενικά. Δες που σου αρέσει να κάθεσαι στον κινηματογράφο: εάν προτιμάς κάπου στη μέση, νομίζω ότι οι 100" είναι πολύ καλές για την απόστασή σου.
Έχε υπόψη σου επίσης ότι η μεγαλύτερη εικόνα δεν είναι απαραίτητα και καλύτερη στο βιντεοπροβολέα: το BluRay είναι πολύ υποδεέστερο του φιλμ και σε ανάλυση και σε ποσότητα δεδομένων. Έτσι, όσο πλησιάζεις, τόσο πιο εμφανή γίνονται τα εικονοστοιχεία (αν και στον VW80 αυτό είναι λιγότερο προβληματικό), αλλά και τα artifacts συμπίεσης.

Όπως επίσης προαναφέρθηκε, ενδέχεται να είναι προτιμητέα η τοποθέτηση του προβολέα πιο πίσω από τους θεατές, κάτι που θα βοηθήσει και στον περιορισμό του roll-off στην οθόνη -αν και η ST130 δεν έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εδώ.
Πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις, γιατί οι ακραίες περιοχές τηλεφακού συνεπάγονται σημαντική πτώση φωτεινότητας, λόγω της χρήσης πιο μικρού διαφράγματος στο φακό. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε προβολείς με μεγάλο εύρος ζουμ, όπως ο VW80.
Πειραματίσου να δεις αν η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική πτώση φωτεινότητας της λάμπας UHP, με την πάροδο του χρόνου. Η "ψόφια" (λόγω υπερβολικά χαμηλής φωτεινότητας) εικόνα είναι από τα χειρότερα πράγματα σ'ένα βιντεοπροβολέα.

Θα σου έλεγα τέλος να προσέξεις το ύψος τοποθέτησης, με τα 75εκ. από το πάτωμα να είναι μια καλή τιμή για έναν τυπικό καναπέ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.418

ΙΜΗΟ Studiotek ST130 16/9 στις 106'' ή μακρόστενη στις 110'' που λέει ο κεφάλας.

Οι 100'' θα σου φανούν λίγες σε 3 μέρες το πολύ, κι άσε την ΤΗΧ να λέει.

Το πανί έχει gain 1.3 οπότε ο προβολέας σου είναι ΟΚ. Για καλύτερα αποτελέσματα στη φωτεινότητα, ο προβολέας πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο πανί, με τέρμα το ζουμ του. Ιδανική τοποθέτηση προβολέα στο ταβάνι, αλλά μη κολλήσεις τον προβολέα τέρμα ψηλά στο ταβάνι, κατέβασέ τον όσο πιο χαμηλά γίνεται, ώστε φυσικά και να μην εμποδίζει στη θέαση της ταινίας, αλλά και να μη χτυπάς το κεφάλι σου όταν περπατάς από κάτω του.

Reaction score
19
Αρχικα σας ευχαριστω ολους για την ανταποκριση σας. Αν και δεν συμμετεχω ενεργα (απλα γιατι σπανια γνωριζω κατι διαφορετικο ή σωστοτερο από εσας) διαβαζω τις αποψεις σας, μαθαινω και απολαμβανω ακομα και τις κοντρες οι οποιες εναντια στη συγχρονη ελληνικη πραγματικοτητα (της ημιμαθειας και της μετριοτητας) γινονται με γνωμονα το καλυτερο ή το αρτιοτερο.

Αν και ο αρχικος προβληματισμος μου εστιαζοταν στο τυπο του πανιου όπως σωστα αντιληφθηκε ο Ανδρεας, στην πορεια spilegou, kostas K., και costas EAR με εκαναν να προσανατολιστω σε πανι 106¨. MaxHeadroom εξαιρετικο το κριτηριο του κινηματογραφου οπου συνηθως επιλεγω καθισματα προς το τελος και με τιποτα πιο μπροστα από τη μεση.

Τωρα οσον αφορα τη θεση τοποθετησης του vw85:
Α. κατ’υψος για 106¨ πανι με αποσταση από το δαπεδο 0,9 m (MaxHearoom εχω υπολογισει ότι το υψος του αυτιου από το πατωμα θα είναι περιπου στο 1,0 – 1,1 m) ποια προτεινετε για ιδανικη θεση. Ενδεχομενα 1,8 m απο το δαπεδο ειναι η ιδανικη συμφωνα με τον costaw Ear.
Β. Στο μηκος αν τον “κολησω” στο τοιχο συμφωνα με το Kosta K.θα εχει αποσταση από το πανι 4,95 m μειον το βαθος του vw85 (0,49 m) μειον 0,07 m (αποσταση πανιου από τοιχο) = 4,38 m. Είναι αυτή όμως η ιδανικη θεση ? (όχι μια ικανοποιητικη ή αποδεκτη).
Μηπως πρεπει να εξαντλησω τα περιθωρια και να τον φερω στα 3,60 m οπως προτεινει ο costas Ear?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.418

όπως μπορείς να δεις από εδώ, με πανί κέρδους 1.3 και για 106 ίντσες διαγώνιο οθόνης, η φωτεινότητα είναι 16FL/53nits (άριστη) αν ο προβολέας απέχει από την οθόνη 3.46m, ενώ αντίθετα η φωτεινότητα είναι 12FL/40nits (χάλια μαύρα) αν ο προβολέας απέχει από την οθόνη 5,12m.

Κι όλα τα παραπάνω με λάμπα καινούρια, στα χάι της.

Προφανώς, ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετήσεις τον προβολέα σου σε απόσταση βολής 3,5 μέτρα από το πανί. Δεν είναι θέμα μπορεί/ίσως/καλό θα ήταν/προτείνω/κλπ/κλπ/κλπ/κλπ. Είναι θέμα must. ΠΡΕΠΕΙ.

Τώρα για το θέμα τοποθέτησης του προβολέα ψηλά ή χαμηλά. Αν είναι ψηλά, η φωτεινή δέσμη κατεβαίνει προς την οθόνη και αντανακλάται άριστα προς τα κάτω, προς το κεφάλι σου όταν είσαι καθισμένος στην πολυθρόνα σου να δεις την ταινία σου. Αντίθετα, αν ο προβολέας είναι χαμηλά, "ανεβαίνει" η φωτεινή του δέσμη προς το πανί και στη συνέχεια η πρώτη-ισχυρότερη αντανάκλαση πάει προς το ταβάνι. Φυσικά, αυτό το πανί δεν έχει τόσο δυνατή κατευθυντικότητα, ίσα ίσα έχει εξαιρετική διάχυση φωτός. Το ιδανικό όμως είναι να τηρείται η "γωνία" της αντανάκλασης για να έχεις τη μέγιστη φωτεινότητα. Άρα, ιδανικά το βάζεις σε ύψος ~1,90 από το δάπεδο.

Φυσικά, ψειρίζουμε τη μαϊμού. Ως γνωστό, είμαστε βλαμμένοι...

Reaction score
19
Κωστα ευχαριστω για την διευκρινηση ειναι οντως κατατοπιστικη και τεκμηριωμενη. Ισως φαινομαι λιγο φορτικος αλλα ειναι περισσοτερα αυτα που δεν γνωριζω απο αυτα που εχω εντρυφησει στο κομματι προτζεκτορας-πανι.

Reaction score
15.548

φιλε μου καποια πραγματα εχουν να κανουν και με το πως θελεις να παιζεις....

π.χ. εγω βλεπω απο 3.8μ σε 92" και θεωρω οτι ειναι οκ ως προς το υψος της η εικονα.... ομως μου λειπει το πλατος....
Δλδ θα ηθελα το ιδιο υψος αλλα ποιο φαρδια εικονα.....

Απο 3.4μ που βλεπεις εσυ σε 100"εγω δεν θα μπορουσα να "δω"....θα ηταν κουραστικο.....ομως περι ορεξεως...
Οποτε οι 106" για μενα ειναι τρελα σε τετοια αποσταση...

Οσον αφορα φωτεινοτητες το μονο που μπορω να σου πω ειναι πως η καλυτερη απεικονιση την πετυχαινεις με τουλαχιστον το μισο ζουμ κλειστο....

Απο την αλλη οτι και να κανεις λαμπα θα αλλαξεις...απλα στην περιπτωση του κλειστου ζουμ θα ειναι ποιο γρηγορη η αλλαγη..
Οποτε διαλεγης....κλειστο ζουμ και αλλαγη λαμπας ποιο συχνα η
ανοιχτο ζουμ και ελαφρος υποδιαιστερη εικονα....

Εγω σου προτεινα να τον πας τερμα πισω για να εχεις καλο on/off (καλη αντιθεση)με λιγοτερο προβλημα στην τοποθετηση του....και λιγοτερο hotspot.......

Στην δικη σου περιπτωση και για 100" οθονη απο φακο εως οθονη θα εχεις 3/4 του ζουμ κλειστο..
Νομιζω οτι ειναι καλη περιπτωση....

Διαλεγης και παιρνεις...

Αποτελεσματα avsforum...

Reaction score
15.548

Επισης δεν μ'αρεσει αυτο που λεγετε συνεχεια περι πτωσεις της λαμπας........

Σιγουρα δεν ειναι φθηνη και ολες παιζουν απο 350-450 στη τιμη τους.....

Εχω πει και παλαιοτερα πως εαν σε καθε ταινια βαζει καποιος σε ενα κουμπαρα 3 ευρω στις 250 ωρες(εαν δεν του αρεσει η φωτεινοτητα)θα μπορει να κανει και αλλαγη λαμπας χωρις να το καταλαβη οικονομικα.....

Οποτε το θεμα πτωσεις της λαμπας για μενα δεν ισχυει μιας και 3 ευρω για καθε ταινια δεν ειναι τιποτα μπροστα σε αυτα που σαβουριαζουμε την ωρα της ταινιας...:138:

Reaction score
15.548

ξεχασα και αυτο..

Και βεβαια σωστη απεικονιση εχουμε και μονο σε αυτη την περιπτωση...
Δλδ. χωρις αυτοματη ιριδα

Reaction score
0
Να πω και τι δική μου γνώμη για το μέγεθος του πανιού.

Λοιπόν, σε 92 ίντσες πανί και απόσταση 3,30μ με φόρμα ταινίας 2,40/1
η απόσταση για μένα ήταν τέλεια,

σε φόρμα ταινίας 1,78/1 ήθελα να πάω λίγο ποιο πίσω.

Μιας και τα blu ray είναι τα περισσότερα 2.40/1 δεν θα έβαζα με τίποτα
πάνω από 100 ίντσες.

Όσο αφορά την απόσταση του προβολέα και επειδή ο sony είναι
καλό εργαλείο λίγο πίσω λίγο μπρος πιστεύω θα απόδοση τα αναμενόμενα
με ελάχιστες διαφορές εως καθόλου στο απλό μάτι.

Reaction score
19
THEOJJ ολλες οι γνωμες είναι ευπροσδεκτες εφοσον συνεισφερουν στη σφαιρικη προσεγγιση των προβληματισμων μου.
Kosta K. πληρως κατανοητα οσα μου ανεφερες. Για να μη σας μπλεξω, αυτό είναι η δικη μου παραλειψη, επρεπε να ειχα συμπεριλαβει στα δεδομενα του ζητηματος την παραδοχη ότι αναξαρτητως λειτουργικου κοστους ποια είναι η ιδανικη θεση τοποθετησης του vw85 με γνωμoνα την εικονα με τα καλυτερα χαρακτηριστικα.
Το βεβαιο πλεον είναι ότι δεν θα αποφυγω την κατασκευη της τηλεσκοπικης βασης ώστε να μπορω να ρυθμιζω την αποσταση προβολεα-πανιου κατά το δοκουν. Το υψος από ότι καταλαβα θα το ορισω στο 1,90 m από το εδαφος.

Reaction score
15.548

To υψος του προβολεα παει σε σχεση με το που θα βαλεις την οθονη...

Θα πρεπει ο φακος του προβολεα να ειναι κεντρο οθονης για να παρεις οσο το δυνατον την καλυτερη ομοιομορφια....

Μπορεις να φτιαξεις την τιλεσκοπικη βαση ετσι ωστε να υπαρχει επανω στο ταβανι ραγα η οποια θα μπορει να μεταφερη τον προβολεα εμπρος πισω ωστε να εχεις την αποσταση που θελεις...Ειναι απλο πραγματακι ...:126:
Δεν θελει κοπο....αλλα τροπο...:126:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.378
Members
38.693
Νεότερο μέλος
ΑποστολοςΒαζ