Αξιολόγηση Βραχιόνων Πικαπ.

Reaction score
7
Δεν σας κρύβω ότι μόλις διάβασα για τον SME CHAMPION κάτι μου έκανε κλικ. Θες ότι έχω το champion, θες ότι η SME αποτελεί ένα παιδικό όνειρο που δεν ξέρω γιατί μέχρι τώρα δεν κατάφερα να υλοποιήσω, πάντως απο τα πρώτα χρόνια της ασχόλίας μου με το hobby τον θεωρώ θρύλο. Λοιπόν επανήλθε στο μυαλό μου ο προβληματισμός, ένας καλορυθμισμένος βραχίονας, προσεγμένης κατασκευής, στον οποίο να κάθεται η κεφαλή σωστά, πρακτικά συμμετέχει στην ηχητική φυσιογνωμία του πικάπ; και αν συμμετέχει είναι μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής ή δεν αξίζει τον κόπο;

Reaction score
666
Όπως το πλατό πρέπει να περιστρέφεται με ακρίβεια και να απομονώνει το ευαίσθητο σε κραδασμούς σύτστημα βραχίονα-κεφαλής, έτσι και ο βραχίονας οφείλει να υποστηρίζει σωστά την κεφαλή και να την βοηθά να διαβάζει με ακρίβεια και ανεπηρέαστα τα αυλάκια του δίσκου.
Ο βραχίονας πρέπει να είναι ελαφρύς και άκαμπτος. Να είναι σωστά ρυθμισμένος, να μην έχει ανοχές (τζόγο) στα ρουλεμάν του και να ταιριάζει σε θέματα μάζας του με την ενδοτικότητα της κεφαλής.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά του βραχίονα στο συνολικό άκουσμα και τον ιεραρχώ στη δεύτερη θέση σπουδαιότητας μετά την κεφαλή.
Μερικά πλατό που έχουν την δυνατότητα τοποθέτησης δύο ή και τριών βραχιόνων αυτό δείχνουν.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος στην ρύθμιση της ποιότητας του ήχου σε ένα πικάπ το έχουν κατα σειρά
α) Η κεφαλή
β) το πλατό
γ) ο βραχίονας

Και εξηγώ...

Η κεφαλή είναι ουσιαστικά υπέυθυνη για την δημιουργία του ηλεκτρικού σήματος οπότε χαρακτηρίζει με την "υπογραφή της " το ηχητικό σήμα

Η ακρίβεια της περιστροφής του πλατώ αλλά και η απορρόφηση των κρραδασμών είναι κάιριες και γι' αυτό χρειάζετε ένα αξιόπιστο πλατό.

Τέλος ο βραχίονας όντως όπως λέει κι ο Γιάννης θα πρέπει να έχει καλά ρουλεμάν και να είναι ελαφρύς και άκαμπτος, όπως και το να έχει ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ καλωδίωση...Αλλά η συνεισφορά του στο ηχητικό σήμα είναι η χαμηλότερη από το πλατό και την κεφαλή...

Ας μην ξεχνάμε το κλασσικό παράδειγμα των βραχιόνων της Rega που μπορούν να συνοδεύουν ακόμη και μεγαθήρια!!!

Reaction score
1.379
Θα Διαφωνησω.

Ο βραχιονας παιζει μεγαλο ρολο στην τελικη αναπαραγωγη. Αν δεν ειναι σωστα ρυθμισμενος, τοτε η κεφαλη δεν μπορει να κανει σωστα τη δουλεια της. Ειναι απολυτα εξαρτημενη απο το βραχιονα. Και αν η κεφαλη δεν διαβαζει σωστα, τοτε το ηχητικο αποτελεσμα...ειναι πολυ "φτωχο".

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Re: Θα Διαφωνησω.

Ο βραχιονας παιζει μεγαλο ρολο στην τελικη αναπαραγωγη. Αν δεν ειναι σωστα ρυθμισμενος, τοτε η κεφαλη δεν μπορει να κανει σωστα τη δουλεια της.".
Δεν μιλάμε για κακορθυμισμένους βραχίονες, αλλά για δύο σωστούς βραχίονες που ο ένας είναι πολύ ακριβός και ο άλλος μιας μεσαίας-χαμηλής τιμής...

Σκέψου μία κακορυθμισμένη κεφαλή ή ένα πλατό κακοστημένο το τι μπορούν να προκαλέσουν

Αλλά για να γίνει κατανοητό το τι εννοώ ας πάρουμε ένα πλατό και ας κανουμε ένα νοητικό πείραμα...

Ας δοκιμάσουμε το ίδιο πλατό με δύο σωστά στημένους βραχίονες και με την ίδια κεφαλή. Ο ένας βραχίονας θα κοστίζει το 1/5 της τιμής του άλλου. Στην συνέχεια ας κρατήσουμε τον καλύτερο από τους δύο βραχίονες και ας αλλάξουμε την κεφαλή με μία που κοστίζει το 1/5 της αξίας της πρώτης...

Σε ποια περίπτωση θα παρατηρήσουμε μεγαλύτερες αλλαγές στον ήχο???

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.753
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l