Απλές συμβουλές...

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Με έναυσμα την συζήτηση σε άλλο thread, και επειδή είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν μαζεμένες τέτοιου είδους πληροφορίες, γράψτε εδώ τι προτείνετε για την καλύτερη απόδοση των συστημάτων μας. Απλά και εφικτά πράγματα.
Ξεκινώ εγώ. Προσθέστε ότι γνωρίζετε από την εμπειρία σας και φυσικά μπορείτε να επεκταθείτε σε κάτι από αυτά που αναφέρω μιας και καθένα από αυτά είναι από μόνο του ένα μεγάλο θέμα.

1. Σωστή τοποθέτηση των ηχείων και η επιλογή της θέσης ακρόασης. Διαμόρφωση του χώρου ακρόασης, πιθανή χρήση υλικών που απορροφούν ή διαχέουν τα ακουστικά κύματα.
2. Αποστάσεις. Καλό είναι αναλογικές και ψηφιακές συσκευές να μην βρίσκονται κοντά. Αν αυτό δεν γίνεται, δεν πρέπει να ακούμε την αναλογική πηγή έχοντας ανοιχτή την ψηφιακή. Το ίδιο ισχύει και για τα καλώδια interconnect και φυσικά ρεύματος.
3. Καλή επαφή βυσμάτων. Πρέπει να είναι πάντα καθαρά και σωστά τοποθετημένα στις συσκευές. Εννοείται ότι ιδανικό καλώδιο είναι αυτό που δεν υπάρχει οπότε κρατάμε τις αποστάσεις μικρές.
4. Προσέχουμε οι φάσεις των συσκευών να είναι σωστά τοποθετημένες στο δίκτυο. Δοκιμάζουμε φίλτρα AC, χρησιμοποιούμε καλά καλώδια τροφοδοσίας.
5. Προσπαθούμε να βάλουμε τα μηχανήματά μας σε ειδικά σταθερά έπιπλα ή rack. Είναι σημαντικό να απομωνόνονται οι συσκευές μας από τις δονήσεις του χώρου (ειδικά σε πικαπ ε? :lol: )
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Να γράψω κι εγώ με τη σειρά μου.
Με το 1. συμφωνώ απόλυτα. Θέλει πολύ ψάξιμο όμως. Πάντως ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να έχουμε οικιακό χώρο όπως η αίθουσα του "Μεγάρου Μουσικής".
2. Οι αποστάσεις καλό θα είναι να τηρούνται ειδικά μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών συσκευών, μεταξύ ολοκληρωμένων και τελικών ενισχυτών που έχουν μεγάλους Μ/Τ τροφοδοσίας και επηρεάζουν τα ευαίσθητα κυκλώματα
παρακείμενων προενισχυτών και κυρίως phono stages. Τα ξεχωριστά τροφοδοτικά είναι μια βελτίωση, αλλά όλες οι συσκευές δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο, ούτε ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να υλοποιήσει από μόνος του ξεχωριστά τροφοδοτικά.
Για τα καλώδια είναι δύσκολο ειδικά στα I/C να έχουμε μικρό μήκος π.χ. 0,5μέτρα γιατί το rack πρέπει να έχει επαρκές ύψος μεταξύ των ραφιών για τον πληρέστερο εξαερισμό των μηχανημάτων, άρα το 1 μέτρο μήκος I/C,είναι απαρίτητο και (ΙΜΟ) η χρυσή τομή.
Άν έχουμε Balanced υποδοχές (XLR) και σύνδεση, έχουμε λιγότερες απώλειες στα μεγάλα μήκη κάλωδίων.
3. Συμφωνώ απόλυτα.
4. Τα φίλτρα και τα βελτιωτικά ρεύματος μετά από πολλές δοκιμές και αν θα σας "κάτσουν" γιατί μπορεί να υποβαθμίσουν πολύ εύκολα τα δυναμικά του συστήματός σας, και σε άλλα είδη μουσικής να ακούγεται μια χαρά κενώ σε άλλα να νωθρό και αργό.
Το σταθερό και αλφαδιασμένο rack (ΙΜΟ) είναι από τα πιο βασικά που πρέπει να έχουμε, ειδικά αν χρησιμοποιούμε πικάπ. Αλλά και τα CD players πρέπει να είναι απόλυτα οριζοντιωμένα.
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Τσαρουχάς Νίκος said:
...πιθανή χρήση υλικών που απορροφούν ή διαχέουν τα ακουστικά κύματα...
Απορροφητικά στις πρώτες ανακλάσεις και διαχυτικά πίσω και μπρος τοίχους. Μεγάλοι χώροι έχουν λιγώτερη ανάγκη από τέτοια...
Τσαρουχάς Νίκος said:
...Δοκιμάζουμε φίλτρα AC, χρησιμοποιούμε καλά καλώδια τροφοδοσίας...
Γενικά, σε περιοχές με χαμηλή τάση είναι πιθανώτερο ωρισμένα απ΄αυτά να δουλέψουν.
Τσαρουχάς Νίκος said:
...Είναι σημαντικό να απομωνόνονται οι συσκευές μας από τις δονήσεις του χώρου (ειδικά σε πικαπ)...
Για να γειώσουμε θόρυβο κάνουμε χρήση κώνων. Για να απομονώσουμε θόρυβο χρησιμοποιούμε μαλακά υλικά (και οι κώνοι δουλεύουν γιατί η γείωση είναι μονοδρομική - θέλει δοκιμή το πράγμα...).Π.χ
  • κώνους για μηχανήματα με μεγάλα τροφοδοτικά και μοτέρ πικάπ,
    ελαστικά για ηχεία σε ξύλινο πάτωμα η συσκευές "ήσυχες" (χωρίς τροφοδοσία)[/list:u]
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Πεταμε απ το χωρο ακροασης οτιδηποτε εχει τοποθετησει η γυνακα και μπορει να συντονιζει (μπιμπελο, κρυσταλινα κλπ).
:lol: :lol: :lol:

Φροντιζουμε οι πορτες και τα παραθυρα να κλεινουν καλα για να μην τριζουν (τα μονωτικα στους αρμους για να μην περναει ο αερας κανουν καλη δουλεια)
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Ωχχχ... Ανεβαίνει το επίπεδο... :wink:

Καλοκαίρι, κλείνουμε air-condition, ψυγείο, πόρτες, παράθυρα, φοράμε μάλλινα για απορρόφηση και...

πάμε ευχαριστημένοι...
 



Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.314
Μηνύματα
2.858.240
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top