Αποθηκεύστε Τους Δίσκους Και Τις Κασέτες Σας Σε Dvd Audio!!!

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν μπει στον πειρασμό να μεταφέρουν τα πολύτιμα LP, αλλά και κάθε είδους κασέτα τους σε CD. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τον ήχο του CD και ακόμα περισσότερο την διαδικασία της μεταφοράς.

Η λύση θα ήταν λοιπόν να γίνει η μεταφορά σε κάποιο φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης. Από τα δύο σημερινά φορμά (SACD και DVA-Audio) το πρώτο αποκλείεται λόγω ιδιομορφιών στην κωδικοποίηση του σήματος αλλά και στην αναπαραγωγή των δίσκων.

Το DVD-Audio όμως μας δίνει μια καλή ευκαιρία να μεταφέρουμε τους δίσκους μας σε ψηφιακή μορφή με υψηλή ανάλυση.

Τι θα χρειαστούμε
α) ένα PC με αρκετά δυνατό επεξεργαστή (για να μην περιμένουμε με τις μέρες)
β) ένα DVD recorder
γ) μια καλή κάρτα ήχου
δ) λογισμικό

Ας αναλύσουμε περαιτέρω την μέθοδο...

Το πρώτο και πιο κρίιμο σημείο είναι η μεταφορά του ηχητικού σήματος στο pc μας.
Απαραίτητη κρίνετε η ύπαρξη μιας εξωτερικής κάρτας ήχου ώστε να γλυτώσουμε τον θόρυβο που υπάρχει στο εσωτερικό του κουτιού. Η κάρτα ήχου μας θα πρέπει να υποστηρίζει εγγραφές σε μεγάλες αναλύσεις(24-bit/96kHz το ελάχιστο!!!). Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές τέτοιες κάρτες στην αγορά ( E-MU® 1820M, Sound Blaster® Audigy® 4 Pro, Sound Blaster® Audigy™ 2 ZS Platinum Pro).
Κάποιες κάρτες στην αγορά περιέχουν και προενισχυτή φωνογραφικής κεφαλής (αν και κάτι μου λέει ότι οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν τον δικό τους). Εδώ αξίζει να ξοδέψετε και το μεγαλύτερο μέρος του budget σας....

Αφου μεταφερθεί η ηχογράφηση στο pc (με μέγιστη ανάλυση αυτήν των 24-bit/192kHz) ακολουθεί τα στάδιο της επεξεργασίας. Εδώ μπορείτε να αποθορυβοποιήσουμε το σήμα (αν και πάλι κάτι μου λέει ότι δεν θα το επιχειρήσουν πολλοί) ή να αεπεμβούμε στο υλικό (αυτό σχεδόν κανένας). Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην αγορά για αυτή την δουλειά αλλά λίγα υποστηρίζουν τόσο μεγάλες αναλύσεις. Προτιμήστοε το SoundForge 7.0 ή το Cool Edit pro 2.0.

Tο επόμενο είναι το στάδιο της εγγραφής. Το φθηνότερο πρόγραμμα για εγγραφή DVD-Audio είναι το Disc Welder Bronze της εταιρίας Minnetonka. Yποστηρίζει δικάναλες εγγραφές με ποιότητα μέχρι 192Khz/24bit και πολυκάναλες με 48Khz/24bit. Η τιμή του είναι περίπου 85€ και μπορεί να το βρει κάποιος στη διεύθυνση http://www.discwelder.com/ . Αν τώρα θέλει κάτι καλύτερο υπάρχει και το MLP processing software με τιμή περίπου 2000€ (καλα, καλά αστειεύομαι...)

Αφού κάψετε το dvd πηγαίντε στο dvd-audio player που έχετε και απολαύστε τους κόπους σας...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Eπι του πιεστηρίου!!!

Αν θελετε να κάνετε μερικά υβριδικά δισκάκια DVD audio/video κυκλοφορεί σε λίγο καιρό το DVDLab-pro.

Καλά καψίματα και καλές ακροάσεις!!!

Reaction score
5
Όταν με το καλό αρχίσουν να κυκλοφορούν κάποτε μαζικά DVD Audio και SACD τέτοια προγράμματα και αλλά που θα σπάζουν της προστασίες πιστεύω θα τα βρίσκει κανείς ελευθέρα στο internet κάτι σαν το dvd shrink. :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Δεν μιλάμε για σπάσιμο...Μιλάμε για μεταφορά των LP μας σε DVD-Audio... Είναι καθόλα νομιμότατο...

Όσο για τα σπαστήρια για DVD-Audio ήδη υπάρχουν. To SACD λόγω κωδικοποίησης σε DSD ακόμα αντιστέκεται...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Κάτι ακόμα η επεξεργασία ενός αρχείου 192ΚHz/24 bit ίσως πάρει μερικές ωρίτσες οπότε αν επεξεργαστείτε τα αρχεία θέλει

α) υπομονή
β) δυνατό pc
Γ) πολλές ώρες....

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Κάτι τελευταίο που μου διέφυγε...

Κυκλοφορούν στην αγορά κάποια πικάπ της Stanton με ψηφιακή έξοδο. Δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά είναι πολύ βολικά μιας που αποφεύγει κανείς την ανάγκη για κάρτα με εξωτερικό μετατροπέα, αλλά το και τον προενισχυτή phono.

Mέσα στις γιορτές αν βρω κάτι θα "μαγειρέψω" και θα σας ανακοινώσω τα αποτελέσματα...

Reaction score
666
Θα γράψω την άποψή μου γι' αυτό το θέμα.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
Καθαρά για λόγους συναισθηματικούς , καλλιτεχνικούς και επειδή μ' αρέσει να βλέπω τα εξώφυλλα και το δίσκο πάνω στο πλατό να γυρίζει.
Δεν πρέπει να θαφτούν τα βινύλιά μου σ' ενα ταπεινό δισκάκι και να μπουν σ΄ένα ακόμη πιο ταπεινό συρταράκι.
Μόνο από πλευράς αποθήκευσης θα έχει αξία γιατί σε Α-Β σύγκριση, Ε, ξέρετε το αποτέλεσμα!

Reaction score
5
Πραγματικά ευχαριστούμε ΠΑΡΑ πολύ για όλη την ενημέρωση και συγχαρητήρια για τον χρόνο σου / κόπο σου.

Προσωπικά έχω μεταφέρει όλα τα Audio Tapes / Vinyls / Mini discs & Dcc στο pc , τα επεξεργάστηκα (normalize κτλ ) από το cool edit και μετά τα έγραψα προσεκτικά και σωστά σε cd....

Θεωρώ περιττό το dvd audio διότι δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω από το cd audio όσον αφορά τις πηγές που θα του δώσουμε. Αν υπάρξει διαφορά θα είναι υπερελάχιστη.

Έτσι τα γράφουμε σε cd ....απλά ...... και παίζουν παντού :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Η μόνη διαφορά θα είναι αν έχεις κάνει την μεταφορά στο pc σε υψηλή ανάλυση. Αλλιώς δεν υπάρχουν διαφορές με το απλό cd...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.671
Members
38.589
Νεότερο μέλος
dark2030@